stroe scrie:murarudumitru scrie:manu8388 scrie:Ma inscriu si eu cu o familie fara matca. Din 6 am ramas cu 5. M-am uitat la toti ce 6 stupi pe care ii am si cei care au matca au mai multa albina , puiet pe 2-3 rame , dar problema mea este alta. Daca il unific nu e pericol ca albina din stupul fara matca sa omoare matca din cel de-al doilea stup? Anul trecut am desfiintat prin scuturare 2 familii din cauza acestyui risc pe care nu am vrut sa mi-l asum. De ce as unifica acum? nu sunt aceleasi riscuri?
Riscuri este acu depinde de cind nu are matca ,daca albina a inceput sa oua daca nu dai o rama de puiet cu oua in ia bineinteles daca ai 3/4 rame de albina daca nu nu se merita,la mine este deja trintori nu multi dar este deci nar fi problema de imperecheat ,daca nu a ouat albina il poti scutura in fata la stupi numa sa fie cald afar ,mai sunt si alte variante
Bun sfat. In 25 zile, pana eventual se fecundeaza matca de salvare, obtinuta cum spui tu(cu trantori de la tine cred), toata albina existenta acum va muri.
Daaaaa...e deosebit sfatul!