Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 09:27

stroe scrie:
murarudumitru scrie:
manu8388 scrie:Ma inscriu si eu cu o familie fara matca. Din 6 am ramas cu 5. M-am uitat la toti ce 6 stupi pe care ii am si cei care au matca au mai multa albina , puiet pe 2-3 rame , dar problema mea este alta. Daca il unific nu e pericol ca albina din stupul fara matca sa omoare matca din cel de-al doilea stup? Anul trecut am desfiintat prin scuturare 2 familii din cauza acestyui risc pe care nu am vrut sa mi-l asum. De ce as unifica acum? nu sunt aceleasi riscuri?

Riscuri este acu depinde de cind nu are matca ,daca albina a inceput sa oua daca nu dai o rama de puiet cu oua in ia bineinteles daca ai 3/4 rame de albina daca nu nu se merita,la mine este deja trintori nu multi dar este deci nar fi problema de imperecheat ,daca nu a ouat albina il poti scutura in fata la stupi numa sa fie cald afar ,mai sunt si alte variante

Bun sfat. In 25 zile, pana eventual se fecundeaza matca de salvare, obtinuta cum spui tu(cu trantori de la tine cred), toata albina existenta acum va muri.

Daaaaa...e deosebit sfatul! :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 09:35

Manu..baga-i nitica ceapa peste rame si lu ala orfanu` si la unul mai zdravan care-l ai pe acolo si intr-o zi rece sa nu sara ele ca nebunele pe afara, inca mai sunt zile de astea la noi...iei ramele cu tot cu albina din orfan si il bagi cu totul in lada cu ala bun, acolo pui un ziar care sa acopere colonia buna si sa curga in jos spre fund, apoi apropii ramele cu orfanul..bagi un hranitor cu ceva papica acolo si-l inchizi..si il lasi in pace macar o saptamana.
O sa ai o supercolonie care daca are matca buna se va face mare de tot si imediat ce vor aparea trantorii viabili, vei putea face un roi zdravan din ea..deci nu pierzi nimic.
Eu asa as face!
BUNKA

Mesajde codrin br » 03 Apr 2013, 10:03

Doua matci pierdute in iarna aceasta (daca se poate numi iarna perioada decembrie -februarie in zona mea) si am unificat pe cei fara matca cu familii mai slabute pe 4-5 rame. Toate cele bune.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde danman » 03 Apr 2013, 12:07

Si eu subscriu cu 2 matci pierdute, una dintr-o incercare riscanta de a redresa un bezmetic prin unificare asta tomna tarziu (la mine era singura solutie) dar care se pare ca in final mi-a omorat si matca noua dupa cum era de asteptat si am pierdut astfel doi roi, iar un altul care a avut matca tanara imperecheata dar nu stiu cum s-a intamplat ca a pierdut-o pe parcursul iernii sau poate al toamnei. in rest mortalitate zero si consum scazut desi am bagat si multi roi slabi la iernat.
danman

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 13:34

Nu nu acela a fost motivul pentru care au murit motivul... varroa a fost . Nu vad ce relevantza are umarul de stupi daca am 200 si imi mor toti sau am 2 si imi mor eu zic ca as fi mai tampitzel sa zic asa daca au murit 200 chiar daca in ambele cazuri mortalitatea este de 100%. Macar sa fi fost unu de pe aici care sa fi avut primii lui stupi la 7-8 ani acuma am 25 ia socotiti. Anii mei nu se pot compara cu a unia care se apuca la 25 de ani pentru ca eu nu puteam fi destul de independent la varsta aceea si depindeam de altii ca sa pot merge la albine. NU vad de unde atitudinea asta ca daca la mine imi mor matcile gata la toata lumea trebuie sa moara... la cei carora nu le mor sunt aia cu problema... comunitatea de apicultori din aceasta tzara nu se rezuma doar la acest forum... unii nu au timp de asa ceva si nici nu sunt interesati. Eu zic sa va cautati cauza in stupinele dumneavoastra a murit matca asa din senin nu prea cred... Ce fel de matci va mor si de cati ani...?
octav88

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 14:00

Eu nu am avut cazuri de matci picate in timpul iernii in 8 ani..daca au fost sa pice au picat din cauza de epuizare, se trantoreau in toamna insa nu mureau asa de la sine..matcile pot muri peste iarna din cauze diverse insa daca ele sunt tinere sansele sa se intample asta sunt minime..eu de regula schimbam cam 60-70% din matci in fiecare an, poate din cauza asta nu picau in cursul iernii.
Mai degraba au picat colonii din cauza diverse dar aici vina era cu sigurantrza a mea..insa nu am avut probleme de genul lipsa unei matci in cursul iernii...pot spune ca am avut colonii care chiar au avut probleme serioase la iernare din diverse cauze insa matcile tot nu le-au pierdut..au fost cazuri de genul un pumn de albine ramas in primavara dar matca tot nu era ratacita sau moarta ci o puteam observa mereu in acel mic ghem de albine ..deci concluziile sunt simple, matcile pica in general de epuizare, din cauza varstei, sau din cauza imbolnavirii matcii.

M-am apucat de albine din senin pe la 25 de ani fara sa fi avut in familie o mostenire serioasa in sensul asta..bunicii mei aveau mereu 2-3-5 stupi in gradina insa asta nu a facut un apicultor din mine..si ei le intretineau asa cum se facea odata!!
Odata ce mi-am bagat mana in lazi si am inceput sa stau pe iarba in apropierea lor am inceput sa fiu din ce in ce mai curios in legatura cu ce se intampla intr-un stup..asa a aparut pasiunea..chestie care daca te prinde, nu mai scapi !
BUNKA

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 14:08

Uite inca cineva care nu are mortalitate de regine numai... eu zic ca este o hiba in hrana matcii sau la metodele de crestere... De Consangvinizare nu poate fi vorba?
octav88

Mesajde italianu » 03 Apr 2013, 14:39

octav88 scrie:Nu nu acela a fost motivul pentru care au murit motivul... varroa a fost . Nu vad ce relevantza are umarul de stupi daca am 200 si imi mor toti sau am 2 si imi mor eu zic ca as fi mai tampitzel sa zic asa daca au murit 200 chiar daca in ambele cazuri mortalitatea este de 100%. Macar sa fi fost unu de pe aici care sa fi avut primii lui stupi la 7-8 ani acuma am 25 ia socotiti. Anii mei nu se pot compara cu a unia care se apuca la 25 de ani pentru ca eu nu puteam fi destul de independent la varsta aceea si depindeam de altii ca sa pot merge la albine. NU vad de unde atitudinea asta ca daca la mine imi mor matcile gata la toata lumea trebuie sa moara... la cei carora nu le mor sunt aia cu problema... comunitatea de apicultori din aceasta tzara nu se rezuma doar la acest forum... unii nu au timp de asa ceva si nici nu sunt interesati. Eu zic sa va cautati cauza in stupinele dumneavoastra a murit matca asa din senin nu prea cred... Ce fel de matci va mor si de cati ani...?

eu dupa ceva timp de cind vad albine,e primul an cind am intilnit stup bezmetic iarna(la iesire din iarna).da l-am vazut si pe ala ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Cristian Chirculescu » 03 Apr 2013, 14:46

O singura data am pierdut matca iarna. anul acesta mortalitate zero la matci, iar ca si colonie una. 50% vina ii apartine si 50% mie.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde janese » 03 Apr 2013, 14:48

detaliaza la fiecare parte vinovata cei 50%! :P
janese

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 15:10

octav88 scrie:Uite inca cineva care nu are mortalitate de regine numai... eu zic ca este o hiba in hrana matcii sau la metodele de crestere... De Consangvinizare nu poate fi vorba?

Si eu cred ca de calitatea hranei primita de matca depind multe..daca albinele sunt sanatoase atunci si hrana matcii este de calitate, daca nu atunci pot aparea probleme..cat despre metoda de producere si imperechere aici categoric este un factor important, cantitatea de albina, varsta albinelor, hrana cu care sunt hranite albinele care la randul lor hranesc matca..etc, s-a constatat ca pana si matcile crescute pe cupule din plastic nu sunt tocmai ok..se va reveni la alveola de ceara naturala pe masura ce se vor intelege mai multe lucruri.
Sunt atat de multe chestii..tratamentele cu acaricide, pesticidele care ajung in stup prin tratamente sau cele din nectarul sau polenul cu care se hranesc albinele au efect asupra longevitatii si prolificitatii matcilor..cei mai atenti crescatori de matci care urmaresc acum ca si caracter principal rezistenta la boli si paraziti si aici ma refer la rezistenta la varoa cu cele doua componente "grooming bhavior" si "varoa senzitive hygiene"..adica urmaresc sa selecteze dintre coloniile unde apar albine care incearca sa-si dea jos parazitul de pe torace cu piciorusele..de multe ori dupa ce reusesc sa-l indeparteze dintre aripi il prind cu piciorusele din fatza si il prind (mesteca) cu mandibulele..apar paraziti care au partea chitinoasa crapata si picioarele rupte asta urmaresc oamenii la microscop sa gaseasca..celalalt caracter dupa care selectioneaza este VSH..descapacirea puietului parazitat.
Oamenii astia chiar daca trateaza sa zicem o parte din stupi ca si urgentza datorita infestarii schimba matcile dupa tratament si oricum trateaza cu ceva Light ca sa nu aiba remanenta in ceara..incearca sa selectioneze o albina care sa fie apta sa faca fatza parazitilor (varoa in principal), este o munca titanica.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 03 Apr 2013, 15:28, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde Albinel » 03 Apr 2013, 15:21

eu am deschis un topic unde sa ne dam cu parerea despre mortalitatea matcilor pe timpul iernarii ...dar putem continua si aici discutia ..
"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.. "

mi-au picat peste 10% iarna asta ..trist dar adevarat ..:(
matci de roire din 2012 ..ce mi-au pontat excelent in sezon.. :idea:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 15:39

Albinel scrie:eu am deschis un topic unde sa ne dam cu parerea despre mortalitatea matcilor pe timpul iernarii ...dar putem continua si aici discutia ..
"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.. "

mi-au picat peste 10% iarna asta ..trist dar adevarat ..:(
matci de roire din 2012 ..ce mi-au pontat excelent in sezon.. :idea:

Unde-i topicul sa ma duc direct acolo ca sa nu mai "parazitam" aici discutia ..oricum din ce am mai urmarit si citit in ultima perioada se pare ca exact tratamentele pe care le facem au un impact negativ asupra prolificitatii si longevitatii matcilor si inca un lucru..folosim foitele din ceara care au remanenta tratamentelor facute de atatia si atatia apicultori inainte sa le folosim noi..matca isi baga abdomenul in celula..celula care este "impregnata" la nivel de doza "homeopatica" POATE sau poate dozele sunt mai mari..dar efectul cu sigurantza exista pt ca in stupinele unde s-a reusit obtinerea unor albine rezistente la varoa si renuntzarea la tratamente..matcile rezista chiar si 3 ani in conditiile in care si populatiile cresc la peste 100000 de indivizi deci o ponta sustinuta.
Deci o posibila cauza este si tratamentul..cate s-au facut si cu ce substante ! :idea:
BUNKA

Mesajde Albinel » 03 Apr 2013, 15:46

topicul e asta .
viewtopic.php?f=4&t=3524&start=112

am intrat sigur cu 100% in iarna ..cred ca au concurat mai multi factori ..sigur si greselile mele si-au spus cuvantul..
am explicat acolo..tratament tactik..administrat la fel ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 16:11

mentionez ca am matci si de 3 ani si nu am avut pierderi. Problema cu ceara este foarte greu de controlat si discutat cand nu esti capabil sa produci 200 de kg pe care sa te duci sa ti le faca procesatorul foite din propria ceara. De foarte multe ori am fost surprins ca la targ sa fie primita ceara care lasa de dorit ba e cu mucegai, ba e cu bostina multa. Nimeni nu poate sti de la ce stupi provine ceara poate fi si de la niste familii tratate pentru loca cine poate baga mana in foc? Iar de tratamentele facute neavizat de nimeni cu taktik in care fiecare isi da cu parerea si se folosesc niste cantitati de te doare mintea(nu este vorba de toata lumea cine stie a il folosi felicitari!). Problema mare este cu mavrik am inteles care administrat prin picurare este excelent dar are remanenta foarte mare in ceara... au fost cazuri cand au fost mortalitati insemnate din aceasta cauza.
octav88

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 16:42

octav88 scrie:mentionez ca am matci si de 3 ani si nu am avut pierderi. Problema cu ceara este foarte greu de controlat si discutat cand nu esti capabil sa produci 200 de kg pe care sa te duci sa ti le faca procesatorul foite din propria ceara. De foarte multe ori am fost surprins ca la targ sa fie primita ceara care lasa de dorit ba e cu mucegai, ba e cu bostina multa. Nimeni nu poate sti de la ce stupi provine ceara poate fi si de la niste familii tratate pentru loca cine poate baga mana in foc? Iar de tratamentele facute neavizat de nimeni cu taktik in care fiecare isi da cu parerea si se folosesc niste cantitati de te doare mintea(nu este vorba de toata lumea cine stie a il folosi felicitari!). Problema mare este cu mavrik am inteles care administrat prin picurare este excelent dar are remanenta foarte mare in ceara... au fost cazuri cand au fost mortalitati insemnate din aceasta cauza.

Se pot face sau cumpara prese si asta rezolva problema.
Nu odata s-a intamplat ca de la niste foi sa se imbolnaveasca stupii de Loca..asa e, din ceara prorprie macar stii ce bagi in lazi.
Pai..legat de Mavrik sau alte asemenea..eu cred ca pe langa albine, matcile sunt in primul rand afectate, cu sigurantza ca daca am controla mai bine cantitatea de chimicale si otravuri care ajung in stup si albinele ar fi mai sanatoase si matcile mai longevive si mai prolifice ...

A pus cineva pe forum un site de unde se pot cumpara prese cu celula de 4,9..deci cine vrea are de unde sa ia..sau se pot face, am pus si eu un link la un moment dat, insa pt moment situl are probleme...a fost hakerit si acum il refac, acolo e data exact metoda de realizare a unei astfel de prese.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR