Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 19:35

Nu! eu ma refeream la altceva in problema cu ceara: chiar si tu daca propria ceara o infestezi apoi o topesti face foi iar o infestezi... pana la un punct cand matca sau albinele fac hic!
octav88

Mesajde ANITEI » 03 Apr 2013, 19:40

Punem plastic
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 19:50

Deocamdata nu se foloseste de f mult timp la noi... o sa se gaseasca si la foaia de plastic ceva nociv, un cusur. Daca sunt asa bune de ce totusi in europa de vest se mai foloseste inca foitza de ceara?
octav88

Mesajde Cristian Chirculescu » 03 Apr 2013, 20:00

janese scrie:detaliaza la fiecare parte vinovata cei 50%! :P

Hai bine...poate am avut eu mai multa vina. situatia a fost asa....cu o saptamana inainte sa descopar mortalitatea am pus la toti stupii pungi cu miere cristalizata. la familia care s.a pierdut cred ca am agatat punga de ceara crescuta pe rame si a curs peste ghemul de albine. dar nelamurirea mea e urmatoarea...daca albina sa zicem ca a murot din cauza naclairii abundente, atunci de ce erau foarte multe albine bagate in celule cu fata inainte? zona unde se presupunea ca ar fi fost ghemul mierea era zero, si pe langa era cacalau. si in plus de.asta erau si cateva pete de kk. nu multe dar erau....

vina mea...ma gandesc ca e chiar alimentarea cu hrana.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 22:07

octav88 scrie:Deocamdata nu se foloseste de f mult timp la noi... o sa se gaseasca si la foaia de plastic ceva nociv, un cusur. Daca sunt asa bune de ce totusi in europa de vest se mai foloseste inca foitza de ceara?

In ordine inversa albinele cladesc mai repede si mai bine foile de plastic, apoi foile de ceara, apoi fagurii 100% naturali.
Poate asta e motivul pt care plasticul e mai putin utilizat in favoarea cerii.
Pe de alta parte reticenta in a le lasa sa costruiasca singure la nivel de masa face ca si metoda naturala sa prinda mai greu...dar usor usor va prinde!
BUNKA

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 22:36

adica sa mergem pe faguri 100% construiti de albine? am incercat anul trecut... dispunerea puietului este foarte diferita comparativ cu dispunerea traditionala coronitza sus puiet pana jos.
octav88

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 23:31

Da..pai cum asa, pun puietul si mierea fix la fel, numai ca intai trebuie sa cladeasca complet.
BUNKA

Mesajde octav88 » 04 Apr 2013, 08:26

nu e chiar la fel - rama este intorsa cam la 90 de grade ca dispunere mierii si puietuluinu mai imi aduc aminte ce era inspre urdinish si ce era spre opusul urdinisului... practic rama era impartita in doua nu pe vertical ci pe orizontal
octav88

Mesajde aiudeanu » 04 Apr 2013, 10:15

Revin cu raportul promis de la Aiud, chiar daca cu oarecare intirziere. A fost cald dumineca si luni si am putut face un control rapid. Citiva erau cu mincarea la limita, dar inca mai aveau ceva, deci am putut remedia la timp situatia cu faguri de magazie 1/2 plini cu miere capacita. O singura , MARE problema! Unul cred ca si-a pierdut regina, are trintori si am vazut o botca de salvare. Nu cred ca s-a intimplat demult, am mai vazut citeva celule capacite de puiet normal. Ce sfat imi dati? Am salvat in anii trecuti de 2 ori cite o familie bezmetica prin scuturare si punere de rama cu puiet tinar, dar atunci eram disperat rau, ca aveam doar 3 stupi, acum am crescut la 9. La cei bezmeticiti anterior nu am vazut scosi trintori, ca la cel de anul asta! Ma gindesc sa-l mai tin un pic sub observatie, are albina multa si oricum vremea e cumplita aici, ploua cu galeata si s-a racit.
aiudeanu

Mesajde BUNKA » 04 Apr 2013, 12:58

octav88 scrie:Nu! eu ma refeream la altceva in problema cu ceara: chiar si tu daca propria ceara o infestezi apoi o topesti face foi iar o infestezi... pana la un punct cand matca sau albinele fac hic!

Tocmai aici e baiul..trebuie ca sa le mai lasam sa creasca singure aia e ceara curata..si daca tratam cu oxalic sublimat si Tymol limitam incarcarea cerii cu acaricide(pesticide) periculoase in timp ce varoa poate fi tinut sub control...daca continuam sa facem ce facem acum..e nasol.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Apr 2013, 13:03

octav88 scrie:nu e chiar la fel - rama este intorsa cam la 90 de grade ca dispunere mierii si puietuluinu mai imi aduc aminte ce era inspre urdinish si ce era spre opusul urdinisului... practic rama era impartita in doua nu pe vertical ci pe orizontal

Explica putin ca nu inteleg...apoi iti pun niste poze cu faguri naturali cu puiet..sa vedem cum e!!
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 04 Apr 2013, 14:57

BUNKA scrie:
octav88 scrie:nu e chiar la fel - rama este intorsa cam la 90 de grade ca dispunere mierii si puietuluinu mai imi aduc aminte ce era inspre urdinish si ce era spre opusul urdinisului... practic rama era impartita in doua nu pe vertical ci pe orizontal

Explica putin ca nu inteleg...apoi iti pun niste poze cu faguri naturali cu puiet..sa vedem cum e!!

Vezi de treaba bunka , pozele alea pe care vrei sa le pui is masluite! :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde FLORINELU » 04 Apr 2013, 16:10

nici mie nu mi-a murit niciodata vreo matca in timpul iernii,dar mai adaug cate ceva: practic stuparitul stationar,nu imi procur matci de niciunde ci numai din propria stupina si nu deschid niciodata stupii iarna,totodata intru in iarna cu stupi puternici,pe cei slabi ii unesc toamna.
FLORINELU

Mesajde octav88 » 04 Apr 2013, 17:12

Nici eu nu iau matci de la nimeni. Totusi cand cumper o regina cu 30 de lei si alta este 100-200=400 euro diferenta probabil ca o fi undeva. Nici pe dan margarit nu l-am auzit de pierderi de matci, dar la ce pret le cumpara...? erau cateva sute bune de euro
octav88

Mesajde licap » 04 Apr 2013, 19:45

Dupa cum dai matale ´´ din condei ´´ , mai degraba as zice ca o sa ai de vinzare , regine ........
Si mai cred ca ai dreptate in ce spui .
licap

Mesajde ADITZU » 04 Apr 2013, 20:54

Gata rezolvat cu familia cu matca pierduta unificata cu un roi slabut matca a fost acceptata si a inceput ponta bafta tuturor si o primavara cat de buna va doriti dvs
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR