Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2013, 13:52

Heheee...arata super, da-i bataie.. sunt curios sa vedem cum sta albina in ei..abia astept sa vad poze de la tine cu laditele populate :P
La mine o sa fie numai sarme..sper sa construiasca bine !

Ce bine era daca erau celule de 4,9mm...am citit cate ceva din Michael Bush si cred ca nu mai bag in Deloni faguri gata construiti..le las sa faca direct celule mai reduse, oricum se pare ca regresia albinei in dimensiuni si implicit a fagurilor se face in doua trepte, primii faguri cica vor fi ceva intermediari, pe la 5,1mm, voi cladi un corp de asta, fac roiul si abia generatia de albina ce va iesi din fagurii noi va reusi sa cladeasca al doilea corp cu celula mica la 4,9mm.
El zice ca daca tot ai de gand sa mergi in directia asta nu e cazul sa mai lungesti "boala"..nu trebuie sa mai bagi nici foi nici faguri claditi cu 5,4mm...deci trebuie luat taurul de coarne din prima cum s-ar zice...tre sa le stimulez bine ca au mult de construit :P ..soto nu mai roiesc anul asta !!

E o adevarata aventura....
Am reusit sa modific cam 45 de ladite din 80..e greu la scos cuiele ruginite din lemnul uscat...3 zile mi-am rupt mainile cu ei .
BUNKA

Mesajde activ » 03 Apr 2013, 01:26

BUNKA scrie:Heheee...arata super, da-i bataie.. sunt curios sa vedem cum sta albina in ei..abia astept sa vad poze de la tine cu laditele populate.

Multumesc ! ... si eu sunt tare curios sa-i vad cu albina in ei, sa vad prima rama cladita, apoi ouata, capacita, primul cat cu miere s.a.m.d., ... sa-i vad cum se dezvolta in varf de sezon, la inmultire, la impartire :) si cum se comportala la iernat :shock: .
Apropo de impartire ... am decis sa dau cate un stup MEA la vreo 3-4 colegi de pe forum pentru promovare, pentru perfectionarea modului de lucru cu ei prin schimb de pareri si experienta ... si , nu in ultimul rand, pentru obiectivitate. ;)
BUNKA scrie:La mine o sa fie numai sarme..sper sa construiasca bine !
Ce bine era daca erau celule de 4,9mm...am citit cate ceva din Michael Bush si cred ca nu mai bag in Deloni faguri gata construiti..le las sa faca direct celule mai reduse, oricum se pare ca regresia albinei in dimensiuni si implicit a fagurilor se face in doua trepte, primii faguri cica vor fi ceva intermediari, pe la 5,1mm, voi cladi un corp de asta, fac roiul si abia generatia de albina ce va iesi din fagurii noi va reusi sa cladeasca al doilea corp cu celula mica la 4,9mm.
El zice ca daca tot ai de gand sa mergi in directia asta nu e cazul sa mai lungesti "boala"..nu trebuie sa mai bagi nici foi nici faguri claditi cu 5,4mm...deci trebuie luat taurul de coarne din prima cum s-ar zice...tre sa le stimulez bine ca au mult de construit ... soto nu mai roiesc anul asta !

Eu nu cred, deocamdata, ca o sa merg pana intracolo incat sa elimin fagurele artificial, ... astept experienta ta, insa o sa incerc sigur si exploatarea stupilor MEA pe rame cu distanta intre centrele fagurilor mai mica, de 33-34 mm in loc de 36,5-37,5 mm folosita la STAS, ...lucru care, printre alte avantaje pe care le aduce, o sa-mi mareasca suprafata de faguri din cuib (2 caturi MEA) la 11 rame Dadant 1/1. :idea:
BUNKA scrie:E o adevarata aventura....
Am reusit sa modific cam 45 de ladite din 80..e greu la scos cuiele ruginite din lemnul uscat...3 zile mi-am rupt mainile cu ei .

Lasa caci la un momentdat o sa culegi si roadele acestor "rataciri" , chiar daca nu in miere momentan, macar o sa castigi prin experienta capatata, cu care putini se pot lauda ... si care te poate lansa mai departe in cercetare cu argumente solide, bazate pe experimente practice, nu pe presupuneri. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 03 Apr 2013, 02:06

activ scrie:Multumesc ! ... si eu sunt tare curios sa-i vad cu albina in ei, sa vad prima rama cladita, apoi ouata, capacita, primul cat cu miere s.a.m.d., ... sa-i vad cum se dezvolta in varf de sezon, la inmultire, la impartire :) si cum se comportala la iernat :shock: .
Apropo de impartire ... am decis sa dau cate un stup MEA la vreo 3-4 colegi de pe forum pentru promovare, pentru perfectionarea modului de lucru cu ei prin schimb de pareri si experienta ... si , nu in ultimul rand, pentru obiectivitate. ;)

Primul stup MEA total echipat, fara faguri si albina, a plecat cu bucurie :) , in noaptea premergatoare targului de la Blaj, Craiova-Vaslui via Blaj, spre colegul nostru teinegru64 ;) , ... dupa cum am spus mai sus, pentru promovare si schimb de experienta.
Fişiere ataşate
20130320_203406 (Medium).jpg
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 03 Apr 2013, 09:42

.Lasa caci la un momentdat o sa culegi si roadele acestor "rataciri" , chiar daca nu in miere momentan, macar o sa castigi prin experienta capatata, cu care putini se pot lauda ... si care te poate lansa mai departe in cercetare cu argumente solide, bazate pe experimente practice, nu pe presupuneri. ;)

Multzam de incurajare..arata bine laditele!
BUNKA

Mesajde Livius » 03 Apr 2013, 15:14

Citind cartea "Albinele si noi" de Constantin Antonescu, am constatat ca noi (Constantin Antonescu şi eu) am început apicultura din acelaşi motiv: nişte dureri reumatice. Vorba aceea: "tot răul, spre bine". Dacă n-aş fi avut durerile respective nu m-aş fi apucat nici de apicultură. Însă, lui Constantin Antonescu i s-a întâmplat asta mult mai devreme decât mie, eu m-am trezit târziu, însă: "mai bine mai tarziu, decât niciodată...". Ajungând la pagina în care vorbeşte despre stupul său trebuie să recunosc că prezentarea făcută mi s-a părut destul de laconică. O pagina, maxim două de prezentare generală a stupului, restul amănuntelor lăsându-le să fie descoperite de cei ce-l vor incerca. Cu siguranţă că şi Constantin Antonescu ar fi putut să spună mult mai multe despre stupul său. Însă, pe de o parte, nu acesta era obiectul cărţii, iar pe de alta, la fiecare realizare tehnică nouă există amănunte care nu se spun cu ocazia prezentării generale. În general, profesioniştii, cei care traiesc dintr-o anumită activitate, nu-şi dezvăluie publicului decât o mică parte dintre secretele meseriei lor. Am citit şi pagina personală a colegului de forum "pupemea", stupar experimentat, care a postat unele filmuleţe pe care nu le-am putut viziona pentru că erau "private". Mi se pare normal să fie aşa, pentru că asta-i regula. Măiestria într-o meserie se obţine în timp, făcând "ucenicie", iar unele secrete ale meseriei nu se spun decât prin viu grai, şi anume, de la tată la fiu, sau de la maestru la discipol. La fel şi cu stupul Antonescu. Unii zic că l-au încercat şi nu este chiar atât de bun pe cât pretinde autorul. Ba chiar se spune că ar avea unele neajunsuri. La fel ca "Bunka", şi eu presupun că insuccesele utilizării stupului Antonescu, la fel ca şi cele ale stupilor comparabili cu el (Roger Delon şi Alpine) se datorează necunoaşterii modului de lucru cu aceste tipuri de stupi. Dintre apicultorii români, o mică parte scrie sau citeşte pe forumurile apicole. Dintre cei pe care-i ştiu eu, de la mine din zona, nu ştiu dacă 10%, au citit măcar o dată un subiect pe un forum apicol, de scris, cu atât mai puţin. Iar dintre aceştia puţini care mai scriu, câţi ştiu şi vor să-şi facă şi publice tehnicile apicole?
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 16:15

De obicei trebuie sa fi stapan pe cunostiintele tale si sa nu te indoiesti de ele doar asa poti invata si pe altii... daca insa tu abea sti pentru tine ce sa mai inveti pe altii...?
octav88

Mesajde Bobolicx Bobo » 03 Apr 2013, 19:40

Neata all. Avand bucuria concediului, am facut niste "sapaturi" si am gasit filmul integral al video-ului cu tipu' care avea pavilionul populat numai cu stupi patrati.
Vizionare placuta! :D
http://www.youtube.com/watch?v=z_o54CUdZuU
Bobolicx Bobo

Mesajde Badea Alin » 03 Apr 2013, 19:58

activ scrie:
BUNKA scrie:Heheee...arata super, da-i bataie.. sunt curios sa vedem cum sta albina in ei..abia astept sa vad poze de la tine cu laditele populate.

Multumesc ! ... si eu sunt tare curios sa-i vad cu albina in ei, sa vad prima rama cladita, apoi ouata, capacita, primul cat cu miere s.a.m.d., ... sa-i vad cum se dezvolta in varf de sezon, la inmultire, la impartire :) si cum se comportala la iernat :shock: .
BUNKA scrie:La mine o sa fie numai sarme..sper sa construiasca bine !
El zice ca daca tot ai de gand sa mergi in directia asta nu e cazul sa mai lungesti "boala"..nu trebuie sa mai bagi nici foi nici faguri claditi cu 5,4mm...deci trebuie luat taurul de coarne din prima cum s-ar zice...tre sa le stimulez bine ca au mult de construit ... soto nu mai roiesc anul asta !

Eu nu cred, deocamdata, ca o sa merg pana intracolo incat sa elimin fagurele artificial, ... astept experienta ta, insa o sa incerc sigur si exploatarea stupilor MEA pe rame cu distanta intre centrele fagurilor mai mica, de 33-34 mm in loc de 36,5-37,5 mm folosita la STAS, ...lucru care, printre alte avantaje pe care le aduce, o sa-mi mareasca suprafata de faguri din cuib (2 caturi MEA) la 11 rame Dadant 1/1. :idea:
BUNKA scrie:E o adevarata aventura....

Lasa caci la un momentdat o sa culegi si roadele acestor "rataciri" , chiar daca nu in miere momentan, macar o sa castigi prin experienta capatata, cu care putini se pot lauda ... si care te poate lansa mai departe in cercetare cu argumente solide, bazate pe experimente practice, nu pe presupuneri. ;)

eu zic să nu vă speriați de fagurii naturali, încercați, după saturarea cu trântori să băgați rame fără foiță. Eu anul trecut am avut satisfacții deosebite (pe rame normale - de 37 mm lățime). Anul acesta vreau să încep formarea unor familii pe rame de 33 mm, integral pe faguri naturali. Expun câteva fotografii
Fişiere ataşate
fagure natural.jpg
faguri naturali 2.jpg
faguri naturali.jpg
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Trantorul@ » 03 Apr 2013, 20:38

activ scrie:
activ scrie:Multumesc ! ... si eu sunt tare curios sa-i vad cu albina in ei, sa vad prima rama cladita, apoi ouata, capacita, primul cat cu miere s.a.m.d., ... sa-i vad cum se dezvolta in varf de sezon, la inmultire, la impartire si cum se comportala la iernat :shock: .

Primul stup MEA total echipat, fara faguri si albina, a plecat cu bucurie :) , in noaptea premergatoare targului de la Blaj, Craiova-Vaslui via Blaj, spre colegul nostru teinegru64 ;) , ... dupa cum am spus mai sus, pentru promovare si schimb de experienta.

Nu-mi trimiti si mie vreo 50 de bucati pentru promovare si schimb de experienta, dau la schimb lazi dadant ? :lol: (glumesc)
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde activ » 04 Apr 2013, 00:07

Trantorul@ scrie:Nu-mi trimiti si mie vreo 50 de bucati pentru promovare si schimb de experienta, dau la schimb lazi dadant ? :lol: (glumesc)

Nu ... MULTUMESC ! :lol:
Am curtea si vetrele din comuna pline de Dadanti, ... ce sa mai fac si cu ai tai ? :?:
Fişiere ataşate
20130308_110052 (Medium).jpg
plini cu rame cu faguri artificiali, in asteptare.
Ultima oară modificat de activ pe 04 Apr 2013, 00:53, modificat 1 dată în total.
activ

Mesajde BUNKA » 04 Apr 2013, 00:21

Frumos, frumos...sunt vreo 200 acolo nu?
BUNKA

Mesajde activ » 04 Apr 2013, 00:33

BUNKA scrie:Frumos, frumos...sunt vreo 200 acolo nu?

Aproape.
Da de asta ce zici ... ?
Fişiere ataşate
20130324_195234 (Medium).jpg
activ

Mesajde BUNKA » 04 Apr 2013, 13:05

Da...foarte frumos!
BUNKA

Mesajde Microb2010 » 04 Apr 2013, 13:16

Frumosi, dimensiunea aceasa o avea bunicul in ani 1940. Mergea bine din spusele lui pe faguri naturali.

Daca se poate o intrebare, ce grosime au ramele 30 si ....mm ?
Microb2010

Mesajde BUNKA » 08 Apr 2013, 10:07

Microb2010 scrie:Frumosi, dimensiunea aceasa o avea bunicul in ani 1940. Mergea bine din spusele lui pe faguri naturali.

Daca se poate o intrebare, ce grosime au ramele 30 si ....mm ?

32mm
BUNKA

Mesajde licap » 08 Apr 2013, 22:36

Livius scrie:... iar pe de alta, la fiecare realizare tehnică nouă există amănunte care nu se spun cu ocazia prezentării generale. În general, profesioniştii, cei care traiesc dintr-o anumită activitate, nu-şi dezvăluie publicului decât o mică parte dintre secretele meseriei lor. Am citit şi pagina personală a colegului de forum "pupemea", stupar experimentat, care a postat unele filmuleţe pe care nu le-am putut viziona pentru că erau "private". Mi se pare normal să fie aşa, pentru că asta-i regula. Măiestria într-o meserie se obţine în timp, făcând "ucenicie", iar unele secrete ale meseriei nu se spun decât prin viu grai, şi anume, de la tată la fiu, sau de la maestru la discipol. ..... Dintre apicultorii români, o mică parte scrie sau citeşte pe forumurile apicole. Dintre cei pe care-i ştiu eu, de la mine din zona, nu ştiu dacă 10%, au citit măcar o dată un subiect pe un forum apicol, de scris, cu atât mai puţin. Iar dintre aceştia puţini care mai scriu, câţi ştiu şi vor să-şi facă şi publice tehnicile apicole?

Livius , nu sunt deacord cu ceea ce spui tu referitor la secretele in apicultura . Pai cum : iubesc albinele , sunt viata mea , dar stii , le iubesc doar pe ale mele , ale tale n-au decit sa crape , as putea sa t-i le salvez , sta in puterea mea , dar n-o fac , n-au decit sa se duca dracului ......nu seamana asta cu ¨ capra vecinului ¨ ??
Io cred ca asta vine din vremuri stravechi , din negura timpului , sunt instincte care au ajutat speciile sa supravietuiasca , mai tirziu , oamenii le-au numit ......egoism , invidie , etc ...... Aici nu vorbim despre secretele unui motor cu nustiu ce fel de ardere , ori de alt obiect ¨ mort ¨ daca ar fi asa , m-ar durea la basca - tzine frate secretul pt tine , du-l in mormint daca te face sa te simti mai bine .......ori vinde-l si inbogateste-te .......dar aici vb de ALBINE , iar tie , Marele Stapin ti-a dat onoarea sa pricepi niste secrete ,niste lucruri mari , iar mie nu mi-a dat sansa asta , pt ca-s mai prost de felul meu , si tu ¨ ai ingropat talantii ¨ , si albinele mele ce vina au ca trebuie sa moara , puteau fi salvate de tine , dar asa ai hotarit tu ........
Io zic ca asta-i o prostie fara margini ...., oare citi traiesc doar din stuparit ? si daca dintr-o data ar fi divulgate toate secretele , ai vedea oameni morti de foame ?? Nu , sunt sigur ca nu , e doar o meschinarie , venita dintr-o latura infecta a omenirii ......
Am vazut ceva aproape la fel de meschin ca ¨ secretele ¨ astea . Un prieten de-al meu , batrin si bolnav , de o vreme citea zilnic jurnalele , dar numai la pagina cu anunturi funerare . Si omul se bucura mult cind vedea citi morti sunt , unii chiar mai tineri decit el , iar el bolnav fiind ,mai traia .....
Mi-e drag de Bunka , asta ¨ da pe goarna ¨ tot ce viseaza ..... :lol:
Am ramas foarte impresionat de Dan Margarit . Pe asta ar trebui sa-l aducem in tara , inapoi , sa-l obligam sa-si faca o ferma de albine si sa stam toti calare pe el .....
licap

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR