Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde italianu » 11 Apr 2013, 21:46

lucian,vremea nu e de vina,este altceva....in aer,dar nu se stie.
in Ro dati siropul invertit,si aveti stupii slabi !
in It dau siropul ne-invertit si citiva sint pe 6 cu puiet!

au nevoie de polen,sirop si ...vreme buna ;)
@danielmihai ai dreptate! daca vremea se face frumoasa,albinele se ,,pun pe picioare"!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Apr 2013, 21:50

pai la noi nu am avut nici vreme buna , si nici polen !!! sirop am avut , dar celelalte au lipsit !!! e drept ca iarna nu prea am avut , dar primavara s-a lasat mult asteptata !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Trantorul@ » 11 Apr 2013, 21:56

danielmihai scrie:si in zona mea e la fel...stuparii cu experienta zic ca stupii aratau asa la 1 martie! :(

La mine la 1 martie erau mult mai tari decat acum , si in 6 , 7 martie aveam puiet la greu in ei , acu de prin parti , da cine stie poate la anul cum speram de fiecare data unii .....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 11 Apr 2013, 21:56

ves.lucian.zabrani scrie:nu dragule !!! este vremea de vina !!! Adi Blaguescu are albine de 150 de ani !!! si stie el ce spune !!! :evil: :evil: :evil:

???????
No coment!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Trantorul@ » 11 Apr 2013, 22:44

italianu scrie:lucian,vremea nu e de vina,este altceva....in aer,dar nu se stie.

au nevoie de polen,sirop si ...vreme buna ;)
@danielmihai ai dreptate! daca vremea se face frumoasa,albinele se ,,pun pe picioare"!

alOO GHEORGHE , in Italia se baga polen prin 20 si ceva decembrie 2012 din ce film am vazut pe net , ale mele au avut zbor de curatire dupa 115 zile daca stii ce inseamna ( ma gandesc ca ai putin habar) , au zburat in jur de 1 saptamana cu intreruperi si pe urma iar pauza 1 luna ,asa ca daca erai in situatia mea si dadeai sirop nu mai aveai nici urma de albine indiferent ce familii aveai !!! asa ca te rog io nu mai generaliza , sunt si in Romania zone unde au mai avut ferestre la cateva zile da sunt putine , si trebuiau sa iti fie pe 10 cu puiet majoritatea nu pe 6 citiva la clima de acolo!!!
Cand urmaresti un cules ( "rapita" , salcam) si ai parte de vreme ca anul asta cel putin in zona mea, mai sunt si altele si mai rele nici nu te mai poti bucura ca vine vreme buna si stii ce trebuia sa ai in stupi si ce ai , cu ce ma incanta ca am albine (culegatoare ) in stupi cand nu mai este nici un cules ??? (ma refer la mine in stationar , daca nu intra salcamul ii pa).
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde alt stupar » 11 Apr 2013, 23:29

italianu scrie:vremea nu e de vina,este altceva....in aer,dar nu se stie.

nu tocmai... intocmai :shock:
am stupina care n-a pupat gram de invert ( drept ca acolo sunt vreo 20 de stupi doar ) si-i tot aia.
cand scriam acum vreo 3 ani ca-mi doresc ierni adevarate am fost luat la ture. Cand acum vreo luna scriam ca asta n-a fot iarna... la fel ;)
Vezi ? Aici e veriga slaba, o astfel de pseudoiarna da sanse familiilor slabute sa supravietuiasca ca se pot face interventii in stupi insa "toaca marunt" familiile bune - puietul incepe devreme, frigul se reintoarce si albina nevoita sa care apa si sa caute in disperare polen intepeneste te miri pe unde... si uite-asa stupii buni se transforma in mediocrii :oops:
Acum, retroactiv, nu eram mai castigati cu o iarna crancena pana-n 10-15 martie urmata de o desprimovarare normala ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 11 Apr 2013, 23:31

Deci nu-i vina lor!
Am avut roi iernati pe 5 Rame cu 128 de zile de hibernare( acum au 2-3 rame puiet , larve si oua de 1 zi)'
In 2011 , pe 24 dec aveam cules de polen si iarna s-a dus in 26 martie anul trecut!
Este primul an cand nu pun turte si nu dau stimulare,am intevenit intre 28 feb si 8 mart. si 1-4 apr., atat cat am putut, si sunt nu multumit , ci uimit de puterea si capacitatea lor de dezv.Si eu puneam aici in RO miere
cu polen la 15 febr. daca aveam, cu toate riscurile ienii....dar n-am avut! Decat in august anul trecut destul de mai mult decat necesar!
Sanatate!

Mesajde Trantorul@ » 11 Apr 2013, 23:55

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Deci nu-i vina lor!
Am avut roi iernati pe 5 Rame cu 128 de zile de hibernare( acum au 2-3 rame puiet , larve si oua de 1 zi)'
In 2011 , pe 24 dec aveam cules de polen si iarna s-a dus in 26 martie anul trecut!
Este primul an cand nu pun turte si nu dau stimulare,am intevenit intre 28 feb si 8 mart. si 1-4 apr., atat cat am putut, si sunt nu multumit , ci uimit de puterea si capacitatea lor de dezv.Si eu puneam aici in RO miere
cu polen la 15 febr. daca aveam, cu toate riscurile ienii....dar n-am avut! Decat in august anul trecut destul de mai mult decat necesar!
Sanatate!

Si cam ce vrei tu sa faci cu 2 - 3 rame de puiet nici alea capacite in totatlitate fiind 11 aprile ????????????? Aloooooooooooooooooooo , trezirea unii mai incearca sa si faca miere daca merge timpul nu ce o fi o fi sau cata o fi atata o fi .
Acum trebuiau minim 5 rame capacit care sa eclozeze pana pe 20 aprilie si sa aiba timp pana pa 7 -10 mai sa devin aculegatoare ca sa zici ca faci ceva daca te lasa vremea.
Eventual sa iei cate una capacita din ei si sa prepari cativa daca vrei sa culegi la salcam, sau sa iei din aia cu batrane si sa-i prepari pe ei ( mult mai recomandat).
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 12 Apr 2013, 00:11

Decand facem miere cu roii D-le??
Familiile sunt deja la dublu- media sau si mai mult, asa ca treb. sa fim multumiti ca se putea si mai rau!
Si stati linistit ca nu ramane salcamul necules,anul trecut am ramas pe vatra( de ex) fara bubuiala de la rapita si am avut recolta de salcam, e drept la 50% din potential, dar am avut!
Vremea n-o poti pacali , nici pe D-zeu.Doar n-oti fi vrand sa fiti si ca mine si ca dvs!(si hot si popa)!
Sanatate!

Mesajde stefanmadalin » 12 Apr 2013, 00:12

Cum au facut.. dar se tin bine familiile lor.
stefanmadalin

Mesajde danielmihai » 12 Apr 2013, 00:12

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Deci nu-i vina lor!

de ce sa fie vina lor? ei au facut tot ce le statea in putere la asemenea conditii meteo! cum zicea si nenea alt stupar:iarna sa fie iarna si primavara primavara!
:|
danielmihai

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 12 Apr 2013, 00:16

Deaia am spus , si nu cu rautate ca :" pe prea multi dintre noi ALBINA ne-a facut stupari"!!!-
Sanatate1

Mesajde valigorj » 12 Apr 2013, 01:24

tinind cont ca ceace am vazut in filmuetul de mai sus nu e de pe alta planeta,putem trage concluzia ca stimularea proteica,bineinteles cuplata cu cea energetica in cantitatea si la timpul optim pot sa contracareze efectele negative ale secetei.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde italianu » 12 Apr 2013, 08:23

vad ca mai sint stupari care cred ca rapita infloreste în 20 aprilie.
Sintem im urma cu 2 saptamîni si, daca nu vin calduri de 30*C nu e nici un pericol.familiile vor creste normal.

@Trintorul- nu sint in sudul Italiei unde au polen din decembrie.
Alunul l-am pierdut in proportie de 80%,pe salcie au cules cite o zii prontre ploi,sa speram ca macar cu pomii sa
ne salvam.
Am vizitat ieri150 fam. cele mai bune (dar nu multe)aveau 6 rame cu puiet.
Anii trecuti la aceasta data egalizam la greu ,avind puiet in exces de la cele tari.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Trantorul@ » 12 Apr 2013, 09:52

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Decand facem miere cu roii D-le??
Familiile sunt deja la dublu- media sau si mai mult, asa ca treb. sa fim multumiti ca se putea si mai rau!
Si stati linistit ca nu ramane salcamul necules,anul trecut am ramas pe vatra( de ex) fara bubuiala de la rapita si am avut recolta de salcam, e drept la 50% din potential, dar am avut!
Vremea n-o poti pacali , nici pe D-zeu.Doar n-oti fi vrand sa fiti si ca mine si ca dvs!(si hot si popa)!
Sanatate!

Roi bagat pe 5 rame la iernat = familie in toata regula .
Uite vezi de ce se cred unii foarte destepti ca nu au avut parte de foarte mult rau numai de cate putin , eu anul trecut nu am scos gram de salcam ( temp 4 -7 grade si ploi la gred de la 30 de grade , in S - E si N- E nu a fost nici frig si nici ploi ).
NU ERA VB DE PACALIT VREMEA, era vb. ca trebuie sa faci ceva ca sa ai ceva , nu ai de unde sa stii ce vreme va veni , speri ca nu va fi nici prea prea nici foarte foarte .
Si nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca eu as fi HOT?????? Si intradevar de popi e plina lumea !!! PARINTE (PARINTI) sunt foarte putini!!!

Sanatate si tie si trece localitatea ca daca esti de prin S - E as tacea din gura, sau zone unde la cateva zile a intrat polen.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde lucky5strike » 12 Apr 2013, 11:42

stefanmadalin scrie:Cum au facut.. dar se tin bine familiile lor.

Relativ la acel video, probabil sunt familii preparate, natural e greu de crezut.

Sau in fine, vatra lor e atipica, Tunariul e pe centura... o fi iesit soarele mai des pe acolo... dar... familii cu puiet capacit, repet, capacit, imprastiat pe 5 rame nu stiu unde sa mai fi existat la 6 aprilie. Deci, in mare, acele familii nu reflecta realitatea prin care trece apicultura din Romania, de asta-vara incoace.

Deschideti ochii, este un an atipic, suntem la 12 aprilie si prunul e nedeschis!

Anul trecut (2012): 12 aprilie – prunii se scutura, familia de 7 rame are puiet pe 5 rame, 50-80% ocupate.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR