Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde Aurel1959 » 07 Apr 2013, 19:10

Am preparat si eu sirop de zahar invertit dar timpul nu mi-a permis sa-l administrez si nici nu stiu cind imi va permite vremea.Intrebarea mea este: In cazul in care va mai trece ceva timp pana sa-l dau, siropul se depreciaza,are efect negativ? Precizez ca l-am facut in cvoncentratie 2/1 si mi-a iesit perfect.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde CORNEL V. » 07 Apr 2013, 19:24

Poti sa-l tii linistit,nu va avea nimic...eu am uitat un pet de 1.5 l un an si jumatate cu sirop in el si era la fel ca la inceput
CORNEL V.

Mesajde Aurel1959 » 07 Apr 2013, 20:18

Multumesc Cornele!
Am intrebat pentru ca de obicei il dadeam imediat.Acuma e prima data cind l-am facut invertit dupa reteta lui nea Gica, fie-i tarana usoara si Dumnezeu sa-l ierte!
Aurel1959

Mesajde delorin I » 11 Apr 2013, 10:37

Nu am terminat de citit topicul dar vin cu o intrebare! Cat suc de lamaie sa folosesc pentru invertirea a 5 kg de zahar? NU vreau sa mai pun cele 8 gr de sare de lamaie dupa anume retete si as incerca cu suc! Are cineva experienta? Poate ar fi mai usor cu lapte...dar vreau sa incerc cu lamaie!
Inca ceva....pentru sirop 1/1 voi adauga 4 litri de apa! Dar am vazut intr-un filmulet pe net ca un tip ce prepara siropul adauga ceaiul de plante inainte de apa! Ce efect poate sa mai aiba oare? Eu o sa adaug protofilul dupa racire...si apa inainte!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2013, 18:03

delorin I, tipul ala de pe net, nu stie sa prepare siropul, si esti in eroare cu reteta.
Eu prepar siropul asa : fac un ceai din : 1.5 l apa si cate 1 plic din musetel, coada soricelului, galbenele, sunatoare, menta, tei, platagina, busuiac, cimbrisor si 1/3 plic de pelin (asta numai primavara). Din astea primele 4 sunt obligatorii, din celalalte mai folosesc minim 4, daca nu le am pe toate (navasta mea ca de fapt ea face siropul, cate o data mai pune vara si ceaiuri de fructe, mai ales cand are si nu se consuma). Ceaiul il las sa se raceasca. Separat intr-o oala de cca 10 l pun 1 l apa, 0,1 l solutie sare de lamaie 5% (adica 100 g sare de lamaie se dizolva in 2 l de apa, si din asta se pune 100 ml) si 5 kg de zahar se dizolva si se fierb pana incepe sa faca besici, cand se lasa focul putin mai mic si se fierbe, pana nu mai face besicile. Asta dureaza 2-3 minute. Atunci opresc focul, iau oala de pe foc, pun ceaiul, pentru a grabi racirea si se poate baga oala in apa rece, pentru ca racirea, sa se faca cat mai rapid, pentru a minimiza cantitatea de HMF. Asta este sirop 2:1. Daca vreau sa fac 1:1, il diluez inainte de al administra, cu inca 2,5 l de apa.
jenica67

Mesajde delorin I » 11 Apr 2013, 21:38

Din pacate am facut ceva de genul asta si in toamna- luand-o din carte! Am vazut aici ca reteta lui nea Gica e alta! Dar 100 gr sare de lamaie...nu e cam multa chimicala? De asta nu am facut-o pe asta!
Restul de solutie se arunca sau se refoloseste? NU expira?
Ultima oară modificat de delorin I pe 11 Apr 2013, 21:41, modificat 1 dată în total.

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Aurel1959 » 11 Apr 2013, 21:41

Corect,dar pentru 1/1 ce te impiedica sa pui numai ceai si sa nu adaogi si apa?
Ultima oară modificat de Aurel1959 pe 11 Apr 2013, 21:47, modificat 1 dată în total.
Aurel1959

Mesajde Aurel1959 » 11 Apr 2013, 21:45

delorin I scrie:Din pacate am facut ceva de genul asta si in toamna- luand-o din carte! Am vazut aici ca reteta lui nea Gica e alta! Dar 100 gr sare de lamaie...nu e cam multa chimicala? De asta nu am facut-o pe asta!

Se pune 100ml solutie sare de lamae concentratie 5%.Adica dizolvi 50 grame sare de lamae in1l apa si din ce rezulta pui 100 ml in sirop.
Aurel1959

Mesajde delorin I » 11 Apr 2013, 22:09

Cum am putea inlocui sarea de lamaie cu suc de lamaie? Face cineva asta?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Apr 2013, 22:11

poti sa inlocuiesti sarea de lamaie cu otet !!! :P :P :P
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 11 Apr 2013, 22:23, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde pustu » 11 Apr 2013, 22:12

Aurel1959 scrie:
delorin I scrie:Din pacate am facut ceva de genul asta si in toamna- luand-o din carte! Am vazut aici ca reteta lui nea Gica e alta! Dar 100 gr sare de lamaie...nu e cam multa chimicala? De asta nu am facut-o pe asta!

Se pune 100ml solutie sare de lamae concentratie 5%.Adica dizolvi 50 grame sare de lamae in1l apa si din ce rezulta pui 100 ml in sirop.

nea gica ne spune in primul post:
gica scrie:...
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.
...

la matematica mea da un gram de sare de lamaie la un kg de zahar
daca ma insel corectati-ma

sa traiesti nea gica
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde CORNEL V. » 11 Apr 2013, 22:20

Pustu , cu ultima fraza...esti rau de tot in urma :shock:
Ar fi fost minunat sa ai dreptate
Ultima oară modificat de CORNEL V. pe 11 Apr 2013, 22:21, modificat 1 dată în total.
CORNEL V.

Mesajde Mircea_63 » 11 Apr 2013, 22:21

Pustule, nea Gica e printre cei drepti de mai bine de un an. Sa-i fie tarana usoara!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 11 Apr 2013, 22:46

delorin I, poti sa pui suc de lamaie, cam o lamaie la 10 l. Restul solutiei 5% sare de lamaie din cei 2 l, se foloseste la alta tura, ideia este pentru cei care fac cantitati industriale si 100g de sare de lamaie este 2,7 lei, deci foarte ieftina. Daca ai 3.14 stupi :lol: si nu vrei sa faci prea mult sirop, exista pliculete de 5 g, dar iesi mai scump la 100g de vreo 6 ori, si conteaza la economia stupinei. Solutia poti sa o ti 1-2 saptamani. Daca o ti mai mult se face o mazga pe fund.
jenica67

Mesajde Aurel1959 » 11 Apr 2013, 22:57

pustu scrie:
Aurel1959 scrie:

nea gica ne spune in primul post:
gica scrie:...
Varianta folosita de mine:
Intr-un pet de 2 litri pun 100 grame sare de lamaie umplu cu apa si amestec pana la dizolvare.Aceasta este solutia de sare de lamaie 5%.Continutul ajunge pentru invertirea a 100 kg de zahar.
...

la matematica mea da un gram de sare de lamaie la un kg de zahar
daca ma insel corectati-ma

sa traiesti nea gica
Aurel1959

Mesajde delorin I » 11 Apr 2013, 23:01

Multumesc jenica..cam asta am vrut sa stiu! Ideea nu era de costuri - cat de cantitati..si de a evita chimizarea...oare cei ce practica bio, admitand ca folosesc sirop in hranire, desi nu cred, mai folosesc sare de lamaie? Si un kg de lamai daca era echivalentul a 100 gr sare de lamaie tot era un cost decent! Nu de asta era vorba! Ci pur si simplu de o cantitate clara pentru a inlocui sarea de lamaie! Cati mililitri de sirop inseamna o lamaie? Nu de alta dar si acolo sunt soiuri si soiuri!
Daca incepi sa folosesti o reteta o folosesti mereu apoi! E mai greu la inceput iar in toaman clar am folosit reteta din carte! Care este identica cu a tipului de pe you tube!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA