Salut!
Vezi tu, incepator fiind, urmaresc sfaturile celor mai grei in domeniu aparute pe forum si aud ca familia trebuie tinuta stransa foarte bine primavara, ca trebuie pastrata caldura in cuib, etc, etc.
Si eu le-am cam tinut stranse pana cand am vazut ca ramele sunt pline de albina, si intr-adevar cred ca le-am largit cuibul cam tarziu.
Abia zilele astea le-am pus caturile, ca nu am avut nici rame de cat: am crescut vreo 19 bucati in ultima saptamana - bagam rama seara in cuib si a doua zi seara o scoteam si bagam alta. In felul asta le-a crescut cam 5-7 mm pe ambele fete, iar ieri si alaltaieri seara le-am pus in caturi intercalate cu FA, cam 6 rame de ficare stup.
Ceea ce mi se intampla mie acum e si rezultatul faptului ca eu nu am mai vazut pana acum ce inseamna familie dezvoltata in primavara: abia acum imi dau seama cat de slabi au fost stupii mei anul trecut cand i-am cumparat.
Pur si simplu acum duduie de albina si mi-e teama sa nu fiu sunat cand sunt la serviciu pentru a fi informat ca tocmai ce am pierdut un roi.
Nu stiu daca asta nu este cumva si cauza agresivitatii cu care ma confrunt de vreo saptamana incoace: parca au inebunit. N-a scapat nici un membru al familie neintepat, ne-alearga prin curte iar eu aseara mi-am luat o intepatura in ureche si am facut un mic soc anafilactic (inrosirea fetei si a axilelor, usturime a ochilor, mancarimi la degetele de la picioare si talpi, o usoara usturime a limbii, buze uscate si amortite), care insa a trecut fara sa trebuiasca sa merg la spital (sotia se pregatise deja de asta).
Prin schimbarea geneticii m-am referit la inlocuirea matcilor din stupina, cu altele luate de la crescatori consacrati, ca sunt convins ca ceea ce am eu nu este rezultatul nici unei selectii (poate doar a naturii).
Ce vreau eu sa te intreb pe tine: este posibil ca albinele sa creasca inceputuri de botci fara insa a fi intrate in frigurile roitului?
Intreb deoarece tot gasesc inceputuri de botci in stupi insa nu si oua sau larve si ma gandesc ca intr-o saptamana, de cand am inceput sa le urmaresc indeaproape, ar fi trebuit sa gasesc totusi botci cu larve sau oua in ele.
As avea multe de zis, dar ar insemna sa scriu romane.
Oricum, imi dau seama ca inmultirea efectivului nu implica numai aspecte de ordin biologic, ci si o planificare exacta a logisticii si cash flow-ului

, iar dupa experienta de aseara, si o problema de reactie a corpului meu la intepaturi.