Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde georgeanelka » 17 Apr 2013, 23:05

La multi ani , sanatate si spor in toate! :)
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde Jean Valjean » 18 Apr 2013, 10:10

Va multumesc tuturor pentru urari si gandurile bune.
Sunt onorat sa va cunosc, pe unii dintre voi fie si numai prin intermediul forumului.

S-a implinit un an de cand am albine. Un an plin de experiente, de bucurii dar si dezamagiri - bine ca astea se uita repede.
Si cand spun bucurii, nu pot sa nu amintesc de bucuria inefabila pe care am trait-o in momentul in care am vazut regina intorcandu-se de la imperecheat intr-un roi facut de mine. De bucuria primei rame noi crescute, a primei extractii, a primei iernari reusite, a primei divizari reusite, a primei schimbari reusite de matca .
Si pot spune ca pentru mine nu exista un loc mai frumos in care sa-ti bei cafeaua de dimineata decat cel de langa urdinisele stupilor, de unde spectacolul naturii, in care albinele incarcate de polen joaca rolul principal, se poate urmarii in imensa lui splendoare, in miros de zarzari infloriti si inceput de primavara.

Incepe pentru mine un nou an plin de sperante, in care am de gand sa maresc septelul si sa-mi imbunatatesc tehnica de lucru.
Si in care, de ce sa nu spun asta, sa cunosc cat mai multi apicultori care, in general, am constatat ca sunt oameni interesanti.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde TmZ » 18 Apr 2013, 10:27

da,foarte frumos,aici ma regasesc si eu,peste o luna fac anu de cand am albinutele mult succes in continuare tuturor si multa sanatate
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2013, 10:57

La multi ani, Jane !!!
Sanatate si bucurii sa ai, impreuna cu cei dragi :D
bostina constantin

Mesajde delorin I » 18 Apr 2013, 12:11

Jane maica, bag de seama ca esti poet dar ai grija!!!! In curand albinele tale in loc de sirop vor bea cafea..:)) Si tu vei cultiva cafea pentru baza melifera...:)))
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde popageorgian » 19 Apr 2013, 18:38

la multi ani cu intarziere ,sa fi sanatos !
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde Jean Valjean » 24 Apr 2013, 22:50

Salutare
Am nevoie de cateva sfaturi.
Desi ma gandeam ca anul asta adun si eu ceva la salcam , se pare ca fetele mele au alte ganduri. In seara asta am costatat cu stupoare inceputuri de botci la doi stupi, ambii cu matci de roire de anul trecut. Stupii sunt de 10 rame, dar momentan au fiecare 9 rame in ei, dintre care una crescuta in ultimele trei zile.
La unul dintre ei inceputurile de botci erau pe fata exterioara a ultimei rame, in treimea superioara a ramei, cam la 5-7 centimetrii de leatul superior, ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva sunt matci de schimbare linistita.
Ceea ce face totusi sa ma indoiesc de asta este ca botcile nu sunt solitare, ci in ciorchine, trei ciorchini diferiti la distanta de cativa centimetrii unul de altul, prin urmare cred ca totusi sunt de roire. O alta rama din cuib avea potirase in partea de jos, fara larve insa.
Celalalt are deoamdata doar potirase, fara oua in ele.

Ma gandeam eu ca se pregatesc de roire acu ceva timp, cand am vazut cat de mult puiet capacit de trantor si-au tras...

Ce ma sfatuiti sa fac, sa stric inceputurile de botci si sa le pun caturile?
Problema este ca nu am rame crescute de cat si din cate am vazut in cazurile astea cam roiesc.
Sa incerc sa le scot din figurile roitului prin metoda scuturarii in fata stupului?
Sa le divid?
Jean Valjean

Mesajde IonutMioveni » 24 Apr 2013, 23:53

Sal.tare Jean,
Cand ti-am citit postrarea parca m.am regasit pe mine, exact in situatia in care te aflii tu asa sunt si eu.
Azi am tras o fuga pana la tara pentru ca stiam ca va inflori prunul, am stat cateva ore (3-4) dupa care am plecat acasa.
Azi a fost prima zi in care am umblat in cuiburile familiilor de albine , si asemenea tie am gasit si eu inceputuri de botci la 2 din cei 4 analizati.
Adevarat e faptul ca nu i-am verificat pe toti pentru ca nu mai aveam timp si pe langa faptul ca ajungea sa se intunece tata trebuia sa mearga la schimbul 3.
Desi erau doar inceputurile de botci nepontate macar , eu le.am rupt fara a mai sta la discutie pentru ca eram sigur ca sunt de roire si asta tind sa cred ca e si la tine. Daca erau de schimbare linistita erau mai putine si mai mari nu ciorchini (care banuiesc , ca au cateva botci si alea mici).
Deci eu le.am rupt in speranta ca nu imi strica toate calculele inainte de salcam, si sper sa nu faca pe nebunele.
Spatiu le-am asigurat dar degeaba se pare....8-9-10 rame chiar si asa tot de roit se pregatesc temeinic , iar legat de celulele cuu trantori ...spunea cineva pe aici ca din mom in care familia creste trantori nu mai dureaza si face saltul in pom(3-4 sapt nu mai stiu exact...poate ca gresesc).
Si inca o greseala pe care am comis-o si la fel cred ca ai facut si tu(poate ca nu) ...eu nu le-am pus rama oarba si familia dorind sa se preg temeinic de roire trebuie sa produca si trantori pentru a asigura fecundatia viit matci....si din lipsa de celule mari ce sa faca....strica frumusete de rame cu celule de lucratoare si le modifica tocmai pentru a obtine trantorii in cauza.
Mai multe astfel de rame am eu la ora actuala in stupi....celulele cu trantori fiind situate in partea de sus a ramei.
Un lucru pozitiv e faptul ca au dat si elede nectar si de vreo cateva zile(3-4) de cand s.a deschis floarea de prun au adus si ceva nectar ...o frumusete de miere...asa de parfumata probabil si de la multitudinea de flori din perioada asta. La fel de frumos e si sa privesti livezile de pruni care parca.s ninsi :D
Bafta in continuare...salutari!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Jean Valjean » 25 Apr 2013, 08:54

La mine celulele de trantor sunt peste tot, nu numai in partea de sus.
Ce este ciudat este ca totusi au construit si construiesc fagurii artificiali pe care i-am bagat, in conditiile in care stiam ca o familie intrata in friguri nu mai creste faguri.

Cauza pentru care au intrat in friguri cred ca o constituie blocarea cuiburilor cu polen. Cand am umblat in ei dupa inflorirea zarzarilor am constatat ca centrul ramelor din cuib, de unde iesise puietul, a fost umplut cu polen, ramele de acoperire fiind si ele pline de polen de sus pana jos.
Si eu nu am pus colectoare ca mi-am zis ca le afectez dezvoltarea.
In canditiile astea le-am mai bagat rame goale, ca sa creez spatiu de ouat matcii, dar se pare ca a fost degeaba.

O sa ma mai uit astazi sa vad care e treaba si cred ca le divid, ca si asa eu vreau inmultire.
Insa pentru mine e clar ca trebuie sa schimb genetica in stupina, ca vad ca ce am eu roieste la prima floare.
Jean Valjean

Mesajde Bambucha » 30 Apr 2013, 08:24

Jeane, pana la genetica mai e de mancat o paine si de inotat prin Dunare.

Tu trebuie sa intelegi mai intai ce se intampla in interior. Tu ai marit spatiul insa un pic cam tarziu, primavara asta a fost un pic aparte... adica am avut o saptamana plina in martie cu temperaturi negative dupa ce ele isi dadusera drumul bine la ouat si taman ce isi efectuau schimbul de generatii. Stupii au regresat instant, ca apoi sa recupereze fantastic in circa 2-3 saptamani tot decalajul pierdut, si sa nu le mai ajunga spatiul (in cazul familiilor decente). Nici un an nu seamana cu altul insa primavara in general vei observa un "tun" in dezvoltarea lor odata ce pleaca pomii si este oferta uriasa de polen in natura. Stuparul trebuie sa mentina un echilibru (foarte fragil) in stup pe toata aceasta perioada cu nopti reci, sa stie cum sa pastreze caldura maxima in cuib (atat de necesara) si sa intervina cu spatiu in cazul in care ele o cer (la inceput rama buna de ouat, apoi rama la crescut, dupa care cat cu rame). In general la o familie cu 6-7rame puiet si cuib plin de albina se cam pune catul pe panta ascendenta, depinde insa individual de la un caz la altul, nici o familie nu seamana cu alta.

Cand esti pus pe inmultire nu prea conteaza genetica, de fapt genetica incepe sa dea roade d-abia dupa ce le-ai asigurat masa (baza melifera) si te-ai hotarat sa pastrezi un numar fix de familii peste care sa nu treci. Baza melifera este cel mai important lucru in ciclul apicol, tu trebuie sa le asiguri cules constant, apoi dabia apar fineturile pe cale genetica (care intr-adevar sunt foarte satisfacatoare). MASA, RASA, si mult mai putin important CASA.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 30 Apr 2013, 09:46

Salut!

Vezi tu, incepator fiind, urmaresc sfaturile celor mai grei in domeniu aparute pe forum si aud ca familia trebuie tinuta stransa foarte bine primavara, ca trebuie pastrata caldura in cuib, etc, etc.
Si eu le-am cam tinut stranse pana cand am vazut ca ramele sunt pline de albina, si intr-adevar cred ca le-am largit cuibul cam tarziu.
Abia zilele astea le-am pus caturile, ca nu am avut nici rame de cat: am crescut vreo 19 bucati in ultima saptamana - bagam rama seara in cuib si a doua zi seara o scoteam si bagam alta. In felul asta le-a crescut cam 5-7 mm pe ambele fete, iar ieri si alaltaieri seara le-am pus in caturi intercalate cu FA, cam 6 rame de ficare stup.
Ceea ce mi se intampla mie acum e si rezultatul faptului ca eu nu am mai vazut pana acum ce inseamna familie dezvoltata in primavara: abia acum imi dau seama cat de slabi au fost stupii mei anul trecut cand i-am cumparat.
Pur si simplu acum duduie de albina si mi-e teama sa nu fiu sunat cand sunt la serviciu pentru a fi informat ca tocmai ce am pierdut un roi.

Nu stiu daca asta nu este cumva si cauza agresivitatii cu care ma confrunt de vreo saptamana incoace: parca au inebunit. N-a scapat nici un membru al familie neintepat, ne-alearga prin curte iar eu aseara mi-am luat o intepatura in ureche si am facut un mic soc anafilactic (inrosirea fetei si a axilelor, usturime a ochilor, mancarimi la degetele de la picioare si talpi, o usoara usturime a limbii, buze uscate si amortite), care insa a trecut fara sa trebuiasca sa merg la spital (sotia se pregatise deja de asta).

Prin schimbarea geneticii m-am referit la inlocuirea matcilor din stupina, cu altele luate de la crescatori consacrati, ca sunt convins ca ceea ce am eu nu este rezultatul nici unei selectii (poate doar a naturii).

Ce vreau eu sa te intreb pe tine: este posibil ca albinele sa creasca inceputuri de botci fara insa a fi intrate in frigurile roitului?
Intreb deoarece tot gasesc inceputuri de botci in stupi insa nu si oua sau larve si ma gandesc ca intr-o saptamana, de cand am inceput sa le urmaresc indeaproape, ar fi trebuit sa gasesc totusi botci cu larve sau oua in ele.

As avea multe de zis, dar ar insemna sa scriu romane.
Oricum, imi dau seama ca inmultirea efectivului nu implica numai aspecte de ordin biologic, ci si o planificare exacta a logisticii si cash flow-ului :lol: , iar dupa experienta de aseara, si o problema de reactie a corpului meu la intepaturi.
Jean Valjean

Mesajde amina » 05 Mai 2013, 15:53

ce am constatat eu de cativa ani de cand merg la rapita albinele sunt foarte agresive,ba chiar odata am si fugit din stupina motivul probabil fiind dupa spusele unui profesor biolog rapita insasi,eu am ajuns la concluzia ca cel putin pentru zona de nord-est sunt mai bune carpatica ale noastre, mai rezistente,acum am stupina la rapita ,salcamul inca nu a inflorit
amina

Mesajde Bambucha » 05 Mai 2013, 19:59

HEH, si eu mi-am luat primavara asta portia de 5 ori cat anul trecut la un loc :twisted: si parca niciodata nu sunt mai veninoase decat primavara.
Clopoteii sunt mai mereu prezenti in stupi, daca insa pui albinele la treaba ei nu vor fi ouati mai niciodata. Aparitia clopoteiilor reprezinta unul dintre semnalele ca albinele se vor pregati de intrat in frigurile roitului, asadar trebuie marit spatiul (prin rame, caturi) si oferit sursa de nectar.

Pana a trece de pragul venituri>investitii iarasi e multa apa de curs pe Dunare, important e sa ai sprijin din partea celor dragi si muuulta pasiune! Deci i-ai in spinare, pune-i pe bancheta din spate si plimba-i la pascut. Anul acesta sunt semne bune, parca niciodata nu am avut familii asa de strong, si daca nu ne incurca vremea vor fi multe satisfactii!

Spor maxim!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 12 Mai 2013, 19:30

Referitor la alergia ta:
- Modul de viata agitat, stresul sau dezordine si deficiente in alimentatie, duc la lipsa de POTASIU, apoi la cea de CALCIU! Consum de banane, mere (sau orice este bogat in potasiu) si iaurt de casa! O cana de bors de putina asigura "B"-urile necesare! A aparut o alergie la unul (sau mai multi) din aminoacizii continuti de venin! Asta ar fi o varianta!
Oriunde poti fi intepat de o albina, nu doar in stupina! Te lasi de apicultura si o incasezi in piata la struguri! Cauta sa vezi de unde provine alergia (o poti face si de la altceva, dar cu manifestare mult redusa, chiar insesizabila) si vezi ce carente de minerale ai! Bafta!
ignatov andrei

Mesajde Jean Valjean » 13 Mai 2013, 14:58

Va multumesc pentru incurajari.
Asta ii spuneam si eu sotiei, mor mult mai multi oameni zilnic in accidente rutiere decat intepati de albine.
Toamna trecuta am fost intepat de o albina in timp ce culegeam via, am pus mana pe ea cand m-am prins de o teava.
Deci, cum spuneti si dumneavoastra, oricand poti fi intepat desi sunt convins ca riscul de a fi intepat scade vertiginos in momentul in care nu mai ai stupi in curte.
Pe de alta parte, cred ca teama asta loveste profund in calitatea vietii: ce sa fac acum, sa nu mai ies la iarba verde, sa nu mai merg in papuci prin livada, sa umblu cu masca pe fata tot timpul?
Problema este ca si cei din curte le-a luat frica, dupa ce au tot fost alergati si intepati in perioada de inflorire a rapitei, cand parca innebunisera, iar acum ma cam sfatuiesc sa le vand .

O sa merg insa la medic, sa fac analize si un test de alergie si o sa incerc sa ma protejez cat mai bine, in speranta ca va fi bine.

Faptul ca pe celalalt forum exista un apicultor care, desi are alergie, tine 100 de stupi, imi da incredere.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 15 Mai 2013, 08:58

Duminica am avut timp sa ma uit in trei stupi. Caturile pline, cuiburile blocate, botci.
Da-i si scoate rame, fa roi, baga foite.
Aseara am controlat inca unul: cuibul mutat pe ultimele 4-5 rame, din partea opusa urdinisului, catul plin, botci cum numai in poze am mai vazut.
Prins total nepregatit, cu rame neinsarmate (ca pe-alea insarmate i le-am dat unui prieten sambata, fi-mi-ar capul), am facut un roi urmand ca astazi sa merg bag foite.
Imi dau seama ca trebuie deblocat cuibul, deoarece caturi nu mai am, insa problema este ca mierea este necapacita.
Cum ma sfatuiti sa procedez?

Multumesc
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?