Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 00:18

Mai am un lucru in derulare..trecerea de pe ME STAS pe 8 rame pe Delon de asta modificat cu rama patrata...cat de curand pun si niste poze
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 00:38

ignatov andrei scrie:Mai omule, daca tu crezi ca e bine ce faci... atunci... du treaba la capat! Marti, 23 aprilie, am fost la o firma de confectionat faguri, cu ceara mea si am asteptat sa termine niste faguri de "dimensiuni diferite"! Nu pot sa-ti reproduc ce era la gura celui care produce faguri...!

Auzi una Andrei...ai vazut ce zice Badea Alin, ca ramele sunt construite super, stii ceva..nu se refera la felul cum le-am construit eu ci la felul cum le cladesc albinele avand acel leat superior in V.
Daca se va dovedi ca albina de pe faguri naturali mai mica este mai longeviva si cu o imunitate mai buna, si ca reuseste sa tina varoa intre niste limite acceptabile atunci eu cred ca acest curent va deveni mai amplu si atunci cred ca si cei care acum se ocupa de foite or sa fie mai amabili si mai atenti cu clientii care ai vor mai avea...e de bine per total nu? :P
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 26 Apr 2013, 03:21

Nu vreau sa-ti incarc pagina ..cu prostii! Ai, in zona ta, APICULTORI ADEVARATI, care stiu ce inseamna..."albina flamanda de BOTOSANI"! Ai incercat sa colaborezi cu ei?
Nu are nimeni... nimic cu tine! Dar fa-o serios si...!
Toata stima!
ignatov andrei

Mesajde delorin I » 26 Apr 2013, 07:31

Stau si ma intreb daca nu am putea gasi un pigment natural sa schimbam culoarea uleiului de in .....Am avea nevoie de un chimist! Dar sa facem asta cu ceva natural gen scoarta de stejar, coji de ceapa etc...Chestii care se folosesc la vopsitul natural al oualelor de Pasti sau cum se foloseau pe vremuri pentru vopsitul lanii!! O fi avand cineva vreo idee cum sa scapam de maro? Daca tot vrem natural de ce sa nu incercam sa personalizam putin?
In alta ordine de idei- desteapta chestia cu inchisul urdinisului prin introducerea scandurii de zbor! Dar- ca sa o pot folosi in acest mod in mod repetat ar trebui ca scandura de zbor sa o montam cumva altfel. Ma gandeam sa cumpar 2 balamale din acelea "semicirculare". Sau poate ca in locul celor 2 cuie fara cap, am putea pune 2 tablite care sa se monteze in niste fante de pe soclul!
Spuneai de culisarea capacului in lateral ca sa obtinem un urdinis superior pe timp de vara! Nu stiu daca ne gandim la acelasi lucru! Eu as impinge capacul putin in spate si as adauga o scandurica intre cei 2 umeri ai capacului in partea exterioara, usor iesita in afara, ca urdinisul sa fie acoperit. Folosind insa urdinsul superior renuntam probabil la a mai folosi colectorul de polen de fund. Sau de ce nu...poate ca o parte din albine vor continua sa intre pe jos! Asta ar fi o chestie grozava ca ar pastra si ele ceva mai mult polen decat perminte colectorul sau oricum am scapa de inchis/deschis placa activa! Asta ramane de experimentat!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 09:45

ignatov andrei scrie:Nu vreau sa-ti incarc pagina ..cu prostii! Ai, in zona ta, APICULTORI ADEVARATI, care stiu ce inseamna..."albina flamanda de BOTOSANI"! Ai incercat sa colaborezi cu ei?
Nu are nimeni... nimic cu tine! Dar fa-o serios si...!
Toata stima!

Am in zona oameni cu cate 200-300-600 de stupi cu care discut fregvent, si altii cu stupi mai putini care insa au experimentat iernarea in adapost, stupii din polistiren extrudat in zona noastra, cativa dintre ei au stupi ME care iarasi in zona mea sunt o raritate..deci am cu cine sa ma anturez pe aici :mrgreen:
Oricum proiectul Delon cu corp de 31cm inaltime e cel mai hushpit, toti cu care am discutat si le-am argumentat de ce asa, au facut okii mari, au ciulit urechile si ...au fost circumspecti :lol: la modul ca nu si-au dorit unul sau doi de proba pt ca proba o fac eu pe 40 buc pt inceput.
Noi experimentam chestii diferite...acum vreau sa popularizez putin Layensul in zona mea, am un baiat care ar vrea niste lazi si am sa-i prezint Layensul asa cum e el..eu cred ca e un stup bun mai ales pt iernile de la noi..poate-si face modelul asta si iarasi ar fi un experiment bun aici in nord..oricum eu vreau sa-i fac lu` maicamea niste Layensi care sa-i bibileasca ea in spatele curtii si cu okazia asta o sa vad si eu cum merg.

Deci cu apicultorii adevarati tin legatura, si astia la randul lor au legaturi stranse cu oameni ca :lol: Dan (parca) de la Apicrisnatura de la Iasi care pastoreste 1200 de stupi in Romania..deci nu 100 ci o mie doua sute...om cu o experientza vasta care a lucrat in domeniu si in Grecia si in Canada si acum asta face la scara mare in Romania.
Culmea e ca asa cum sunt eu apicultor mai putin adevarat sau TENTATIVA i-am zis niste lucruri unui coleg legat de polenul de toamna si de foamea proteica de toamna chestii pe care si omul asta cu atata experientza le-a confirmat si asta ma face fericit ca inseamna ca la un oarecare nivel pricep si eu cum stau lucrurile.

Legat de seriozitate incerc din rasputeri sa fiu serios in tot ce fac, problema e ca uneori ma apuc de ceva si nu mai apuc sa termin pt ca idei nastrusnice vin navala peste mine :lol: si-mi schimba planul, asa s-a intamplat cand am vrut sa trec pe ME si nici n-am apucat bine sa-l vad ca l-am si abandonat cand i-am simtit deficientele, m-am gandit intens la Layens dar nu am apucat sa-l fac pt ca alta idee a venit peste mine...Delon, care imbina toate calitatile unui Layens, si ale unui ME...problema e ca am vazut rama alpine si fagurii naturali si am inceput sa studiez cazul cu albina naturala redusa ca dimensiuni si atunci proiectul meu cu Delonul a inceput sa prinda un contur frumos...acum imaginea a ceea ce vreau sa fac e atat de complexa pe cat mi-am dorit, trebuie doar sa pun in practica si ard de nerabdare.
Legat de "foamea albinei de Botosani" nu stiu daca e mai flamanda decat in alte zone, dar avand in vedere ca nu ma mut de aici sunt fortzat sa ma adaptez la conditiile de aici 8-)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 10:32

delorin I scrie:Stau si ma intreb daca nu am putea gasi un pigment natural sa schimbam culoarea uleiului de in .....Am avea nevoie de un chimist! Dar sa facem asta cu ceva natural gen scoarta de stejar, coji de ceapa etc...Chestii care se folosesc la vopsitul natural al oualelor de Pasti sau cum se foloseau pe vremuri pentru vopsitul lanii!! O fi avand cineva vreo idee cum sa scapam de maro? Daca tot vrem natural de ce sa nu incercam sa personalizam putin?
In alta ordine de idei- desteapta chestia cu inchisul urdinisului prin introducerea scandurii de zbor! Dar- ca sa o pot folosi in acest mod in mod repetat ar trebui ca scandura de zbor sa o montam cumva altfel. Ma gandeam sa cumpar 2 balamale din acelea "semicirculare". Sau poate ca in locul celor 2 cuie fara cap, am putea pune 2 tablite care sa se monteze in niste fante de pe soclul!
Spuneai de culisarea capacului in lateral ca sa obtinem un urdinis superior pe timp de vara! Nu stiu daca ne gandim la acelasi lucru! Eu as impinge capacul putin in spate si as adauga o scandurica intre cei 2 umeri ai capacului in partea exterioara, usor iesita in afara, ca urdinisul sa fie acoperit. Folosind insa urdinsul superior renuntam probabil la a mai folosi colectorul de polen de fund. Sau de ce nu...poate ca o parte din albine vor continua sa intre pe jos! Asta ar fi o chestie grozava ca ar pastra si ele ceva mai mult polen decat perminte colectorul sau oricum am scapa de inchis/deschis placa activa! Asta ramane de experimentat!

Stupii dati cu ulei de in toti se inegresc la un moment dat si au aspect de iarba uscata sau de coaja de copac, se confunda bine de tot cu peisajul asta e un avantaj dupa parerea mea.
In pozele astea doar tabla de pe ei strica treaba ca luceste in soare..daca ar fi fost doar lemn tratat ar fi fost de neobservat, chiar si asa acolo era iarba inalta si nu se zareau deloc ca la un moment dat am pus iarba cosita pe ei, parca erau niste luptatori de transee vietnamezi :lol:
Cand dai cu uleiul asta pe lemnul curat capata o culoare frumoasa aurie dar de la ploi si praf se inegresc cu timpul fara ca lemnul sa fie afectat in vre-un fel.
Eu cred ca mai simpla decat solutia cu cele doua cuie nu este, problema e ca trebuie date doua gauri in lemnul acela de la fund pt ca placuta de urdinis sa poata fi scoasa si pusa la loc imediat fara sa-ti rupi degetele...o bormasina si un burghiu de 3mm rezolva problema.
Daca este cules si stupii sunt puternici nu sunt probleme cu furtisagul sau alte lucruri, si chiar daca sunt mai multe urdinise nu e nici un pericol dimpotriva e mai bine pentru ca pe timpul zilei cand e foarte cald albinele au mai multe locuri prin care pot directiona aerul afara ajutand la ventilarea stupului si la dezumidificarea si maturarea mierii, pe timpul noptii albinele rezolva problema reglarii termice foarte simplu pur si simplu obtureaza urdinisul cu corpurile lor.
Se zboara la mai multe nivele si albina intra tintit unde are treaba, fara a mai avea timpi morti aici as putea fi contrazis dar am si argument..e mai larga discutia.
Daca se colecteaza polen automat trebuie mai inchis din urdinise sau daca merge si se aduna in colectorul de fund desi mai intra polen si pe alte parti e foarte ok..asta inca nu am testat insa ce stiu sigur e ca pt a aduce polen mult trebuie atins un prag minim al incarcarii proteice in corpul albinelor si un minim de rezerva de pastura in rame..deja acolo este un dezechilibru proteic pe care colonia incearca sa-l regleze si asta e cu polenul....e cu dus si intors.
As incerca o chestie, pe de o parte sa le iau polen si pe alta sa le dau o pasta pe baza de polen, lapte parf si drojdie de bere..daca suplinesc nevoia proteica in timp ce colectez polen atunci ambele lucruri sunt ok...nici albina si puietul nu e afectat de foame (imunitate scazuta, albine" debile" si fizic slabite), si totusi colectez.
Nu este testata treaba deci nu pot sa spun decat ca trebuie incercat...ce pot sa spun e ca desi acum polen proaspat intra in stupi pasta mea proteica cu care am unsa capacele e luata, si siropul proteic din hranitor...deci se poate cerceta putin in directia asta.

Capacul daca-l ridici 1 cm e suficient pt ventilatie si zbor dar parca nu as face asta ca microclimatul e afectat..cred ca mai degraba bormasina rezolva problema asta, la corpurile unde nu ai acea fanta pt diafragme poti sa dai o gaura de 2-2,5cm e suficient si la o adica se poate pune un dop.
Uite cum arata stupii in iarba ..daca ar fi fost vopsiti ar fi fost foarte vizibili...de la distantza nu se vedeau deloc si drumul era aproape insa nu se vedeau de la drum.
Fişiere ataşate
ok_122829.jpg
ok_122829.jpg (20.99 KiB) Vizualizat de 8775 ori
ok_122835.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 17:38

Fund stup Roger Delon modificat..
Fişiere ataşate
rsz_dsc03734.jpg
fundul intors
rsz_dsc03733.jpg
rsz_dsc03732.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 17:42

Pe stinghia de pe mijloc pica diafragma..se pot forma mici nuclee de imperechere pe 4 rame despartite de o diafragma etansa.
Fişiere ataşate
rsz_dsc03736.jpg
are cam 6 cm inaltime
rsz_dsc03735.jpg
tavita are o sipca prinsa in partea din fatza..astfel ea nu flambeaza
BUNKA

Mesajde amadeusmbi » 26 Apr 2013, 22:24

Salut,
Colector de polen nu pui la ei? Sau folosesti modelul pt urdinis?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde delorin I » 26 Apr 2013, 23:12

O sa aiba colector de fund...si eu astept sa vad ce a iesit! Dupa filmuletele pe care le am vazut pe net...cred ca se merita investitia intr-un colector de fund! Deocamdata Bunka se tine de surprize:) Eu unul nu imi dau seama cum va veni montat!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Beekeeping » 28 Apr 2013, 01:03

S-a facut 1 noaptea, dar am reusit sa parcurg tot topicul. Maine revin cu intrebari .... toate cele bune.
Beekeeping

Mesajde Beekeeping » 28 Apr 2013, 08:30

BUNKA te rog sa ma corectezi daca gresesc. Tu debordezi de experimente, la un moment dat am ramas in urma cu stabilirea "ultimei versiuni". Deci:

- rame in V astfel incat albina sa ia o mai usor in lucru
- insarmare verticala. Nu folosesti foita, toata rama e naturala
- distanta intre centrele fagurilor ~33mm

Am citit si eu cartile lui Max, am un astfel de stup de test. Nu sunt pe topicul tau pt polemica. Desi nu am experienta ta, sunt si eu interesat de o miere cat mai lipsita de chimicale si de familii sanatoase. Cunosc elementele de baza: celule si albine mici, distanta intre rame 32~33mm, etc. Ele sunt in mare aceleasi, atat pe ResistantBees, cartile lui Max, etc.

Ceva intrebari, as aprecia un raspuns, in limita timpului tau.

- faci saturarea cu trantori sau nu ? Ai 1-2 rame doar cu celule de trantori si restul 100% cu celule de lucratoare ? Preferi rame cu foita dar decupate colturile de jos ca sa isi faca trantori acolo ?
- cate si ce fel de tratamente faci anual ? Oxalic, timol , zahar pudra, etc ?
- iernare clopot sau horn ? Sincer, cred ca ideea imbracarii capacului pe timpul iernii cu un polistiren extrudat nu e chiar de lepadat.
- uleiul de in pentru ca am inteles ca tu nu folosesti vopseaua. Dupa cele 3 maini de ulei de in, dupa cati ani mai dai lazile cu ulei ?
- flambarea lazilor de interior. O faci sau nu ?

Multumesc. Lasa-mi te rog PM numarul tau de telefon.
Beekeeping

Mesajde delorin I » 28 Apr 2013, 08:55

Salut! M-am trezit in zori cu o intrebare...ok...celula naturala, trecere treptata la o albina mai mica! Ce facem in acest caz cu placa activa a colectorului de polen? Dar cu cea a gratiei Hanemman? (Logic ar fi ca si matca sa ajunga la un proces de micsorare) De cat va fi? Tot tu parca ai pus pe undeva ca dimensiunile unei gratii de acum 100 de ani erau mult mai mici!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde balu » 28 Apr 2013, 10:23

albina mai mica , matca mai mica, un fost apicultor mai in virsta, zicea - estea sunt matci? , ale lu tata erau ca gargaunii :D ...
balu

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 10:43

Beekeeping scrie:BUNKA te rog sa ma corectezi daca gresesc. Tu debordezi de experimente, la un moment dat am ramas in urma cu stabilirea "ultimei versiuni". Deci:

- rame in V astfel incat albina sa ia o mai usor in lucru
- insarmare verticala. Nu folosesti foita, toata rama e naturala
- distanta intre centrele fagurilor ~33mm

Am citit si eu cartile lui Max, am un astfel de stup de test. Nu sunt pe topicul tau pt polemica. Desi nu am experienta ta, sunt si eu interesat de o miere cat mai lipsita de chimicale si de familii sanatoase. Cunosc elementele de baza: celule si albine mici, distanta intre rame 32~33mm, etc. Ele sunt in mare aceleasi, atat pe ResistantBees, cartile lui Max, etc.

Ceva intrebari, as aprecia un raspuns, in limita timpului tau.

- faci saturarea cu trantori sau nu ? Ai 1-2 rame doar cu celule de trantori si restul 100% cu celule de lucratoare ? Preferi rame cu foita dar decupate colturile de jos ca sa isi faca trantori acolo ?
- cate si ce fel de tratamente faci anual ? Oxalic, timol , zahar pudra, etc ?
- iernare clopot sau horn ? Sincer, cred ca ideea imbracarii capacului pe timpul iernii cu un polistiren extrudat nu e chiar de lepadat.
- uleiul de in pentru ca am inteles ca tu nu folosesti vopseaua. Dupa cele 3 maini de ulei de in, dupa cati ani mai dai lazile cu ulei ?
- flambarea lazilor de interior. O faci sau nu ?

Multumesc. Lasa-mi te rog PM numarul tau de telefon.

In primul rand am modificat lada si rama, apoi la rama fac acel V, insarmarea e orizontala..2-3 sarme, nu mai folosesc foitza, nu mai tratez decat cu Oxalic subllimat si in sezon cu ceva pe baza de Tymol, si zahar pudra (nu radeti :P ) distanta intre centrele fagurilor 32mm, automat va trebui sa fac saturare cu trantori pt ca altfel nu voi putea creste rame frumoase cu celule de lucratoare, practic am un hranitor unde le las sa creasca un fagure de trantori unde nu deranjez, nu mai umblu cu foite deloc, am vandut toate ramele pe care le aveam construite, si ce e mai rau topesc si gata..scap de trecut :P, iernarea va fi un clopot perfect in stupul pe care-l vezi mai sus, legat de extrudat, da se poate face un capacel din extrudat care sa fie folosit numai in sezonul rece daca se ierneaza afara..eu am un plan de a face containere pe picioare si vor ierna la gramada in interior si cred ca n-o sa mai folosesc alte capace in afara de astea.
Da, uleiul de in e super, si cel mult niste ceara impregnata in capac cu un fier incins, odata la 2 ani daca mai dau o mana de ulei e super.
Fac flambare pe interior, lemnul flambat pana la fibra nu e atacat de bacterii care fac lemnul sa putrezeasca..inainte parii de lemn care se bagau in pamant pt garduri se ardeau la capatul care se baga in pamant..nu putrezeau, plus ca asa si ceara de pe interior intra in fibra, propolisul etanseaza tot.
0744760482 e nr meu
Am uitat sa zic de pozitionarea Housel a fagurilor, o sa notez fiecare rama cu o sageata pe speteaza care sa indice pe care fatza este "Y"-ul in picioare ca sa pot aranja armele exact dupa pozitionarea Housel.

Inca un lucru in stupii nostri asa cum ai intretinem azi doua treimi din albina este activa in interior si cam o treime participa la cules in afara stupului...in sistemul de care tot vorbesc acest raport se schimba..e nevoie de mai putina albina pe interval pt clocit si ingrijit puietul si mai multa albina va fi dizlocata pt cules, asta se vede si in stupii lui Dee Lusby, si stupii devin foarte eficienti, productivi.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 28 Apr 2013, 10:56, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde kamy » 28 Apr 2013, 10:47

fratilor,bunka face munca de cercetare,si nu pe banii vostri!asa ca lasati omu in pace e dreptul lui sa faca ce vrea,daca nimeni n-ar fi incercat nimic si astazi am fi ,,taiat,, stupii cu sulf de ziua crucii ca sa le loam merea!omu e deschis spune tot,accepta critica constructiva ce mai vreti de-i bazaiti de multe ori ca o viespe in fata ochilor,io as zice sa-l respectati fiindca ati putea beneficia pan la urma intr-un fel sau altul de studiile lui(asa da sau asa nu)fara sa va coste vun ban, doar cu investitie de oleaca de bun simt,si eventual putin respect!
in rest tate cele bune!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?