FLORINELU scrie:Mihaita scrie:Asta vad eu in fiecare dimineata cand ma trezesc.
Care vi se pare mai frumos?
patrocle
un OM scrie:Ca matca sa nu treaca din cuib in caturile de recolta si sa ponteze acolo.
Mircea_63 scrie:Mihaita, nu-i neaparat nevoie de gratii, in sensul ca n-ai facut chiar asa mare greseala daca nu le-ai pus. Uneori urca matca si in cat daca nu are spatiu de ouat in cuib, alteori nu urca.
Exista si opinii cum ca gratiile uzeaza albina, iar de aici...tabere. De fapt si gratiile sunt de diferite calitati, unele in mod sigur uzeaza. O modalitate de evitare sa ponteze in magazin este sa lasi distanta intre ramele de magazin sau sa folosesti rame de magazin (ceva mai late). Celulele din aceste rame fiind mai adanci, matca nu reuseste sa ajunga la fundul celulei si nu ponteaza in ele, desi metoda nu da rezultate 100%. Dar uneori se intampla ca matca sa reuseasca sa treaca chiar si prin gratii, deci nici aia nu-i chiar 100%.
Cand tii neaparat ca mierea sa fie pe sortimente, in functie de cules, atunci folosesti caturi mici si gratii, altfel, ori centrifughezi cu tot cu urmele de puiet, eventual ai grija sa nu descapacesti puietul si introduci aceste rame imediat inapoi, ori nu centrifughezi pana nu eclozeaza puietul, ca nu ramane puietul acolo pana-i lumea, numai ca in acest caz se intampla sa ai pe acea rama sortimente diferite de miere. Asa ca intra la poliflora.![]()
Gratiile Hanemann sunt folosite de profesionistii care fac pastoral si lucreaza intensiv. Rapita, gratii, caturi. Jos caturile, pun altele si roiu la salcam, jos caturile si pleaca la altceva. La fel, in sistemul ME si MER se folosesc cu precadere.
Cu Dadant 1/1 si stationar, la 5 stupi, nu-ti bate capul cu asa ceva. Cel putin nu inca. Parerea mea.
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 18 vizitatori