Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mihaita

Mesajde Arhivistu » 07 Mai 2013, 15:35

La mine cam intro saptamana estimiez ca se va deschide 8-)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Mihaita » 07 Mai 2013, 20:36

FLORINELU scrie:
Mihaita scrie:Asta vad eu in fiecare dimineata cand ma trezesc.
Care vi se pare mai frumos?

patrocle

E mare vagabont Patrocle asta al meu.
Mihaita

Mesajde Mihaita » 09 Mai 2013, 18:26

Haideti sa va spun de cand exista stupi in familia mea
Prima data, acum 100 de ani, socrul strabunicului meu, Mosu' Nicola a avut stupi. Era singurul pe raza a 10 comune care avea. Numarul exact nu il stiu.
Dupa moartea acestuia, strabunicul meu a "mostenit" stupii. Acesta ii tinea in huduroaie. A avut mare grija de ei. Dupa ce au aparut stupii sistematici, acesta a inceput sa isi faca singur si ramele si stupii. Si astazi mai am rame de la stupii lui acasa la tara. Acesta a avut 2 baieti. El a avut grija sa le faca la fiecare stupi. Nascandu-se si tata, a prins microbul stuparitului si de fiecare data il ajuta pe bunicul lui. Ajungand la 80 de ani, strabunicul meu nu mai putea sa se mai uite la ei pentru ca nu mai vedea. Acestia au ajuns pe mana bunicului meu care a avut grija de ei cat a putut. Cand a murit strabunicul meu, o perioada stupii au fost lasati de izbeliste, iar din toti au mai ramas 3.
Tata, vazand astea, a inceput sa ii roiasca artificial pana a ajuns la 17 in decursul a 4-5 ani. Toti stupii aveau tratamentele la zi.
In toamna anului 2002, bunicul meu a cumparat o cutie de Varachet. El nu s-a uitat pe termenul de valabilitate si l-a administrat, acesta fiind expirat. Dupa catva timp, au murit toti.
Intotdeauna tata imi povestea despre cat de frumos este sa ai grija de stupi si asa incepusem si eu sa prind drag de ei. Vedeam ca lui ii parea rau ca nu mai aveam stupi si intotdeauna imi zicea ca atunci cand voi fi mai mare o sa-mi ia stupi si o sa ma invete sa ma uit la ei.
Anul trecut mi-am adus aminte ca a zis ca o sa-mi cumpere stupi si i-am zis: Tata hai sa cumparam stupi. La inceputul lunii mai acesta a cumparat 4 cutii noi, rame, faguri si tot ce ne trebuia. Eu am gasit un anunt pe internet si am stabilit cu acel domn sa duc cutiile la el la Pausesti Maglaji si imi va face roi. Asa am cumparat eu pe data de 17 iunie 2012 4 stupi pe cate 6 rame fiecare.
Si asa am prins si eu acest virus.
Fratele bunicului meu e mare stupar. Intr-un timp a avut 200 de stupi, iar acum mai are 120.
Sper ca nu v-am plictisit prea tare.
Stima
Mihaita

Mesajde Mihaita » 10 Mai 2013, 21:17

Astazi l-am sunat pe bunicul meu si mi-a spus ca sa uitat la stupi si deja au inceput sa cladeasca la fagurii din cat.
La voi cum merge treaba?
Mihaita

Mesajde Mihaita » 12 Mai 2013, 20:24

Salut tuturor
Am si eu o intrebare: Pentru ce se foloseste Gratia Hanemann?
Miltumesc anticipat
Stima
Mihaita

Mesajde un OM » 12 Mai 2013, 21:15

Ca matca sa nu treaca din cuib in caturile de recolta si sa ponteze acolo.
un OM

Mesajde Mihaita » 13 Mai 2013, 14:07

un OM scrie:Ca matca sa nu treaca din cuib in caturile de recolta si sa ponteze acolo.

deci ar fi trebuit sa folosesc si eu aceste gratii. eu am stupi dadant
Mihaita

Mesajde Mircea_63 » 13 Mai 2013, 14:39

Mihaita, nu-i neaparat nevoie de gratii, in sensul ca n-ai facut chiar asa mare greseala daca nu le-ai pus. Uneori urca matca si in cat daca nu are spatiu de ouat in cuib, alteori nu urca.

Exista si opinii cum ca gratiile uzeaza albina, iar de aici...tabere. De fapt si gratiile sunt de diferite calitati, unele in mod sigur uzeaza. O modalitate de evitare sa ponteze in magazin este sa lasi distanta intre ramele de magazin sau sa folosesti rame de magazin (ceva mai late). Celulele din aceste rame fiind mai adanci, matca nu reuseste sa ajunga la fundul celulei si nu ponteaza in ele, desi metoda nu da rezultate 100%. Dar uneori se intampla ca matca sa reuseasca sa treaca chiar si prin gratii, deci nici aia nu-i chiar 100%.

Cand tii neaparat ca mierea sa fie pe sortimente, in functie de cules, atunci folosesti caturi mici si gratii, altfel, ori centrifughezi cu tot cu urmele de puiet, eventual ai grija sa nu descapacesti puietul si introduci aceste rame imediat inapoi, ori nu centrifughezi pana nu eclozeaza puietul, ca nu ramane puietul acolo pana-i lumea, numai ca in acest caz se intampla sa ai pe acea rama sortimente diferite de miere. Asa ca intra la poliflora. ;)

Gratiile Hanemann sunt folosite de profesionistii care fac pastoral si lucreaza intensiv. Rapita, gratii, caturi. Jos caturile, pun altele si roiu la salcam, jos caturile si pleaca la altceva. La fel, in sistemul ME si MER se folosesc cu precadere.

Cu Dadant 1/1 si stationar, la 5 stupi, nu-ti bate capul cu asa ceva. Cel putin nu inca. Parerea mea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mihaita » 13 Mai 2013, 17:41

Mircea_63 scrie:Mihaita, nu-i neaparat nevoie de gratii, in sensul ca n-ai facut chiar asa mare greseala daca nu le-ai pus. Uneori urca matca si in cat daca nu are spatiu de ouat in cuib, alteori nu urca.

Exista si opinii cum ca gratiile uzeaza albina, iar de aici...tabere. De fapt si gratiile sunt de diferite calitati, unele in mod sigur uzeaza. O modalitate de evitare sa ponteze in magazin este sa lasi distanta intre ramele de magazin sau sa folosesti rame de magazin (ceva mai late). Celulele din aceste rame fiind mai adanci, matca nu reuseste sa ajunga la fundul celulei si nu ponteaza in ele, desi metoda nu da rezultate 100%. Dar uneori se intampla ca matca sa reuseasca sa treaca chiar si prin gratii, deci nici aia nu-i chiar 100%.

Cand tii neaparat ca mierea sa fie pe sortimente, in functie de cules, atunci folosesti caturi mici si gratii, altfel, ori centrifughezi cu tot cu urmele de puiet, eventual ai grija sa nu descapacesti puietul si introduci aceste rame imediat inapoi, ori nu centrifughezi pana nu eclozeaza puietul, ca nu ramane puietul acolo pana-i lumea, numai ca in acest caz se intampla sa ai pe acea rama sortimente diferite de miere. Asa ca intra la poliflora. ;)

Gratiile Hanemann sunt folosite de profesionistii care fac pastoral si lucreaza intensiv. Rapita, gratii, caturi. Jos caturile, pun altele si roiu la salcam, jos caturile si pleaca la altceva. La fel, in sistemul ME si MER se folosesc cu precadere.
Cu Dadant 1/1 si stationar, la 5 stupi, nu-ti bate capul cu asa ceva. Cel putin nu inca. Parerea mea.

Asa ma gandisem si eu, dar nu stiam la ce se folosesc si am zis sa intreb ca poate pe viitor le voi utiliza. Eu am caturi de 1/2
Multumesc mult
Mihaita

Mesajde Mihaita » 17 Mai 2013, 13:53

Azi plec la tara sa verific stupii. O sa revin cu poze. Pana atunci numai bine.
Mihaita

Mesajde Mihaita » 30 Mai 2013, 17:52

Salut tuturor,
Am revenit cam intarziat. Ieri am facut un roi pe 5 rame. Matca nu am gasit asa ca o sa il las sa isi faca singur. Am pus o rama cu oua de o zi si 2 rame cu puiet capacit gata sa iese, iar la margini am pus cate o rama cu miere.
Pun si ceva poze facute in graba ca de, eram presat de timp.
Fişiere ataşate
P5290006edited.jpg
Si in marginea stanga si in marginea dreapta e cate o rama cu miere. Papa bun!
P5290007edited.jpg
Mihaita

Mesajde Mihaita » 03 Iun 2013, 18:46

Salut
Sambata m-am uitat la stupul pe care l-am facut. Si-au facut botci doamnele deci nu am ce sa ii reprosez. Astept sa iasa matca sa vedem cum e. In rest nu am ce sa va spun.
Multa sanatate
Mihaita

Mesajde victor s » 03 Iun 2013, 21:15

Ai facut cam cea mai paguboasa alegere...matca care va iesi va fi una de salvare, deci de o calitate indoielnica...schimb-o imediat ce ai ocazia !
victor s

Mesajde mihailazar » 03 Iun 2013, 23:41

Ai procedat bine cu roiul artificial Mihai. Albinele stiu sa faca ,, apicultura ,, mai bine dacat noi. Urmareste ponta viitoarei matci si aspectul puietului capacit. Daca e compact, lasa matca in pace. Sigur, teoria sustine ca matcile de salvare nu sunt bune, etc...trebuie sa traiasca si industria vanzarii de matci, nu? Acelea sunt obtinute din familii de prasila, folosind dubla transvazare chiar, dupa care sunt cantarite si masurate, apoi testate, etc., etc., etc... ;)
mihailazar

Mesajde Mircea_63 » 04 Iun 2013, 00:02

Mihaita, ambii-doi propinentii au dreptate in felul lor.

Uite cum vine treaba:
Intradevar, matcile de salvare sunt cele mai nereusite.

Pe cealalta parte, exista obiceiul ca indata ce o familie isi trage botci, unii divizeza familia tocmai cu aceste botci, perpetuand roirea. Daca si numai daca ai facut divizarea aceea dintr-o familie cu instinct scazut de roire, s-ar putea ca anul asta sa ai acolo o matca slaba, iar anul urmator sa o schimbe albinele, poate chiar prin schimbare linistita si sa ai in acel stup o familie buna.

Ideal ar fi sa ai sub control matca. Asta inseamna sa te apuci de cresterea matcilor si sa faci selectie. Ca selectia cuprinde multe alte aspecte, asta-i alta treaba, dar e ca si cum ai spune ca igiena e o treaba mult mai complexa decat simplul spalat pe maini. Adevarat, dar asta nu insemna ca daca nu poti pastra igiena perfecta, sa nu te speli macar pe maini.

Pentru stupar, roirea e cea mai paguboasa! Cand sa inceapa culesul, umblii dupa scara sau botci, iar albinele sunt in somaj.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mihaita » 04 Iun 2013, 17:45

Cand am facut roiul, prima data am trecut pe la Vaideeni la Doamna Morar sa iau matca, dar nu avea nici matci nici botci. Asa ca daca tot am pierdut o zi degeaba m-am dus la tara si l-am facut fara matca. Astept sa iasa matca sa vedem cum e, dar dureaza mult dupa parerea mea: mai mult de 14 zile pana iasa din botca, 2 saptamani pana pleaca sa se fecundeze deci o luna in care stupul sta ''pe butuci''. In fine. Ce o fi o fi. Multumesc colegilor ce au raspuns si va urez multa sanatate tuturor.
Mihaita

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?