Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde Mircea_63 » 28 Mai 2013, 07:43

Kamy, vorbeam la modul general. Alege orice partid. Gandesti ca sefu? E ok. Gandesti altfel? Formezi o aripa si ai sanse sa zbori. :lol: Numa ca eu glumeam, iar tu, fixat pe problema, n-ai avut simtul umorului la tine. :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde csaa » 03 Iun 2013, 14:01

Desi sunt incepator (anul trecut am iceput sa invat sa cresc albine) am decis sa imi cresc propriile matci, asa ca, folosind sistemul de botci artificiale de la nicott si o lanteta chinezeaaca, am bagat acum o saptamana prima serie la crescut. Astazi am verificat si am o botca capacita, restul de 21 nu au fost luate in ccrestere. Poate voua vi se pare o ratare, dar mie care am doua maini stangi mi se pare o mare realizare. La urmatoarea serie bag mai multa albina tanara (muuult mai multa) in starter si sper sa cresc procentul de acceptare.
csaa

Mesajde italianu » 03 Iun 2013, 14:25

ce inseamna ,,starter” pentru tine?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde aliuta2000 » 03 Iun 2013, 14:59

csaa scrie:Desi sunt incepator (anul trecut am iceput sa invat sa cresc albine) am decis sa imi cresc propriile matci, asa ca, folosind sistemul de botci artificiale de la nicott si o lanteta chinezeaaca, am bagat acum o saptamana prima serie la crescut. Astazi am verificat si am o botca capacita, restul de 21 nu au fost luate in ccrestere. Poate voua vi se pare o ratare, dar mie care am doua maini stangi mi se pare o mare realizare. La urmatoarea serie bag mai multa albina tanara (muuult mai multa) in starter si sper sa cresc procentul de acceptare.

indiferent cum ti se pare tie , e un rezultat negativ .
citeste cu atentie inainte sa realizezi acesti pasi , pentru ca asa cum ai fost intrebat , sunt anumite conditii de crestere matci .
Poate la transvazare s-au lezat larvele , poate familia de crestere , starter / finisor , nu era pregatita corespunzator , poate culesul din natura a facut aceasta sarcina grea / imposibila ...
studiaza toate aceste aspecte .
mentionez ca nu sunt crescator de matci !!!! deci pot sa gresesc, dar pentru cresterea matcilor , albina este cea care i-a deciziile ,poate usor ghidata , dar ea face diferentele .
Bafta multa
A.D.
aliuta2000

Mesajde csaa » 03 Iun 2013, 23:07

italianu scrie:ce inseamna ,,starter” pentru tine?

Cutia unde se incepe cresterea matcilor, cu tot cu albinele, ramele, mierea din ea.
Sunt tipul de om care invata din greseli, iar acum ma bucur ca am o baza de plecare. Stiu unde am gresit si nu mai repet.
Pentru tine ce inseamna starter? Te rog sa imi dai un raspus la obiect si nu evaziv ca pana acum.
csaa

Mesajde italianu » 04 Iun 2013, 03:54

am scris detaliat pe prima pag a acestui topic
italianu

Mesajde csaa » 04 Iun 2013, 08:24

Nu ai spus exact ce am gresit eu: cata albina tanara ai bagat in starter.
csaa

Mesajde italianu » 05 Iun 2013, 08:51

cu cit mai multa ,cu atit mai bine.
sint mai multe cauze care influenteaza acceptarea larvelor de catre albine.
de multe ori pentru prima data ,acceptarea este mai dificila ,dar a doua oara o sa-ti ia mai multe in crestere
italianu

Mesajde csaa » 06 Iun 2013, 14:16

Asta sper si eu. Sa se invete si ele, sa ma invat si eu... Am vazut un filmulet cu starterul lui Valter si m-am speriat ce de albina avea acolo
csaa

Mesajde ignatov andrei » 06 Iun 2013, 21:09

csaa scrie:Asta sper si eu. Sa se invete si ele, sa ma invat si eu... Am vazut un filmulet cu starterul lui Valter si m-am speriat ce de albina avea acolo

Stimate coleg, starterele formate din "adunatura" dau rateuri! Starterul standar (cel mai bun) se obtine din ORFANIZAREA unei familii de albine! Se ia matca cu 2 rame si se plaseaza in alt loc din stupina. Starterul este cel care ramane, cu culegatoare, cu foarte multa albina! Se reduce starterul la 6-7 rame si... atat! NU SE SCUTURA ALBINA STRAINA! Poti ajuta "roiul" format din cele 2 rame si matca!
ignatov andrei

Mesajde csaa » 06 Iun 2013, 21:54

ignatov andrei scrie:Stimate coleg, starterele formate din "adunatura" dau rateuri! Starterul standar (cel mai bun) se obtine din ORFANIZAREA unei familii de albine! Se ia matca cu 2 rame si se plaseaza in alt loc din stupina. Starterul este cel care ramane, cu culegatoare, cu foarte multa albina! Se reduce starterul la 6-7 rame si... atat! NU SE SCUTURA ALBINA STRAINA! Poti ajuta "roiul" format din cele 2 rame si matca!

Eu am inceput sa-mi "crescŢ starterul, adica duc saptamanal cate o rama cu puiet capacit in starter. Acum am mult mai multa albina in starter decat prima data, asa ca sper la o productie net superioara.
csaa

Mesajde italianu » 06 Iun 2013, 22:16

Andrei ,starterul nu are puiet,nici capacit,nici necapacit.
in felul acesta iti ia in crestere ceea ce ii dai tu.
italianu

Mesajde ignatov andrei » 06 Iun 2013, 22:38

italianu scrie:Andrei ,starterul nu are puiet,nici capacit,nici necapacit.

Italianule, te respect, dar de data asta ma intreb :
- tu, sau altii, stiti ce inseamna cu ADEVARAT o matca de calitate?!?
ignatov andrei

Mesajde Bambucha » 06 Iun 2013, 22:58

Ase e, ia in crestere orice, dar... intr-un starter trebuie sa abunde tot daca se vor rezultate ;) Miere, pastura, puiet capacit si chiar necapacit (amplasat unde trebuie si ce trebuie), sirop in lipsa de intretinere, si nu in ultimul rand cantitate si densitate foarte deasa de albina. Cu alte cuvinte inre-un starter trebuie sa fie belsugul belsugurilor, sa fie "frigiderul" plin in care sa lipseasca doar matca.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde italianu » 07 Iun 2013, 00:30

Bambucha scrie:

Ase e, ia in crestere orice, dar... intr-un starter trebuie sa abunde tot daca se vor rezultate ;) Miere, pastura, puiet capacit si chiar necapacit (amplasat unde trebuie si ce trebuie), sirop in lipsa de intretinere, si nu in ultimul rand cantitate si densitate foarte deasa de albina. Cu alte cuvinte inre-un starter trebuie sa fie belsugul belsugurilor, sa fie "frigiderul" plin in care sa lipseasca doar matca.

ai descris foarte bine.....finisorul.
Dar starterul?
Miere ,polen/pastura, multa albina si sirop(in hranitor).
Asta e pentru acceptare, cu cresterea sint mai multe metode
italianu

Mesajde Bambucha » 07 Iun 2013, 08:28

La mine in finisor este prezenta si matca, de preferat una bucata matca paraconfirmata 3 ani prin pastorale. Ce am descris mai sus este asadar un starter si arata cam asa la mine dupa ce am orfanizat si am indesat 4 kg albina pe 7 rame ME:
http://stuparulvesel.sunphoto.ro/Crestere_matci_2012/80137304
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR