Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Efectele negative ale rapiței

Mesajde paul » 31 Mai 2013, 19:29

Pai ... hai fiecare cu ce-l doare ...
Pe mine ma doare ... stropitul la mar . Poate unii dintre dumneavoastra cunosc , Falticeniul este un mare bazin pomicol. A fost si mai mare dar, deh ...
Dupa ce ca am avut o iarna lunga, lunga , fara zbor de curatire pana aproape in aprilie ,plus GRESELILE din toamna asociate cu lipsa pasturii , am mai iesit cum , necum, cu ceva albine in aceasta primavara . Cum in mod normal primavara panta de dezvoltare trebuie sa fie ascendenta ,cam din timpul florii de mar si ulterior a devenit ... descendenta . Ar trebui sa dau vina pe florile de mar ???
Aceeasi situatie cam la toti cunoscutii mei ...
Anul trecut am fost la rapita . Dezvoltarea a fost foarte buna . La tei stupii bubuiau de albina si ... cules . N-am avut eu caturi cate mi-ar fi fost necesare ...
Nu vreau sa fac pledoarii pro domo pentru rapita dar, eu cred ca buba-i in alta parte .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dicu.ion57 » 31 Mai 2013, 20:11

marian sima scrie:Nea Ioan eu stau si gindesc ,dar gandesc ca titlul topicului "EFECTELE NEGATIVE ALE RAPITEI"este unul care duce lumea in eroare,colegul Dicu poate sa aibe dreptate dar asta se intampla pe anumite suprafete si nu trebuie sa generalizam ,am fost la rapita de multe ori ,am fost stropit cu fastac albina nu a avut nimic,acum am rapita linga stupina am fost stropit cu Nurelle cand rapita incepuse sa infloreasca albina nu a avut nimic ,alta data albina batea mai bine de 4 km pana la rapita si de acolo baga miere ,la distanta asta nu ma anunta nimeni ba stropesc sau nu stropesc si tot nu au fost depopulari.
Floarea-soarelui este culesul meu principal si intodeauna am avut populatie la floare,de fapt intre rapita si floare este o distanta c-am mare ca sa dai vina pe rapita ca nu ai albina la floare.

Pomi fructiferi au facut treaba????????? :lol: Floarea de cais zapada pe ea,la altii pomii fructiferi albina zbura pe tiganca deoarece era prea frig ca pomi sa secrete nectar,cind a inflorit meri a inflorit si rapita,stupii mei sau dezvoltat datorita rapitei ,rapita a bagat miere nu pomi fructiferi .

Sint printre apicultori care fac analize la miere si mereu a iesit OK.
Castraveti pe care ii consumati dv sint stropiti din 3 in 3 zile au un grad de toxicitate mult mai mare decit mierea de rapita (stati fara grija nu muriti si nu va imbolnaviti de mierea de rapita).
Prin cea ce spuneti faceti un deserviciu apiculturi si apicultorilor care au productii bune la rapita.

Asa si padurile sint stropite (interesativa la ocolul silvic din zona dv)
Rapita nu e buna.
Teiul are momente cand e toxic.
Floarea-soarelui e modificata si ierbicidata.

Lasate nene de apicultura sau dute cu stupi la floare de colt.

Zici ca esti sanatos si intreg,ma bucur, :lol: Si zici ca nu stai de vorba cu Bonaparte. :lol: :lol: :lol:

Domnule Sima aveti dreptate cind spuneti ca numai in anumite tarlale se poate intimpla necazul,bineinteles acolo unde se stopeste cu subsante dintro grupa de toxicitate care omoara albinele.Nu toti fermieri cumpara substantele cu,care stropeste cele ecologice ca sint mai scumpe si ia ce gaseste indiferent de grupa de toxicitate,important pentru el este sai mearga lui treaba.Chiar in acasta primavara am discutat cu un fermier care stropea cind rapita era inflorita foarte bine ,si am avut o discutie civilizata fiecare ne sustineam punctul de vedere dar la uma mi-a spus ca daca eu si inca doi apicultori care erau de fata credem ca lasa nestropit lanul de peste 200de hectare ca avem noi stupi acolo ne inselam putem sa plecam oricind ca el nu are nevoie de polenizare si multe altele.Norocul nostru a fost ca era racoare si albinele nu prea au esit afara,ca nu stiu daca a stopit cu ceva ecologic sau nu ca nu a vrut sa ne spuna.Sint om serios si cred ca si apicultor serios si cu ceva experienta si rog pe colegul nostru care spune ca nu a avut nicidata probleme cu stropitul la rapita sau cind a erbicidat alte culturi sa nu creada ca nu se poate intimpla.Eu nu vreau sa dezamagesc pe cineva sa nu mearga la rapita ,din contra este cultura care ne scoate din necaz cu dezvoltarea in primavara,si eu ma duc la rapita ,am facut in de multe ori extractii foarte bune ,dar eu vreau atit sa inteleaga colegi nostri ca totul depinde de fermier ,si de solutia cu, carestropeste. Nu este nevoie ca in fiecare an sa aiba apicultorul necazuri de la stropit, dar daca te arde odata si bine trece mult timp pina mai redresezi stupina.Sa fim seriosi toti alergam dupa putin cistig si atunci cautam sa mergem in cit mai multe locuri sa ne scoarem cheltuiala investita si ceva pe deasupra.Eu va urez la toti colegi apicultori sa aveti familii sanatoase si miere multa.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 31 Mai 2013, 20:56

marian sima scrie:Ioan la rapita trebuie testat foarte bine terenul si trebuie sa fii prieten cu fermierul.
Auzi sa te duci cu stupi la rapita si sa nu ai culegatoare la floarea-soarelui,pai daca faci roi mai tari la rapita si ai grija de ei la floarea-soarelui culege,acum ai sa dam vina pe rapita ca nu baga la salcam 2 anul viitor,am pretentie la voi.

Exemplul cel mai concludent pentru cite efecte negative are rapita este Dan Margarit.
Restul apa de ploaie sau mai bine zis Rapita este o cultura pentru cei care stiu cum sa o abordeze .

In rest scrie ce gandesti dar mai gandeste o data cea ce scrii ,prin afirmatiile tale la adresa mieri de rapita ,afirmatii nejustificate si fara o baza concreta dai dovada de prea putina gandire.(ca sa nu zic altceva)

Dicu inseamna ca sant eu un om norocos ,am intalnit numai fermieri de treaba ,unii la indrumarea mea au stropit cu insecticidul pe care eu l-am recomandat,ultimul fermier i-mi este ruda pe departe si e foarte constient ca populatia de albina din zona ii aduce beneficii si ca sa vezi cate efecte nefaste are rapita ,din ultimele ploi sint palcuri palcuri de rapita care au inceput sa reanfloreasca ,adevarat nesemnificativ dar albina are de treaba.

Domnule Marian chiar ca sinteti un norocos ,si eu am avut parte de multe ori de oameni deosebiti dar dai de cite unul de pune capac la toate .Eu am apucat citiva ani buni de apicultura cind ne solicita brigadierul de la CAP sau IAS sa polenizam cu stupi anumite culturi semincere.Ni se oferea transport, paza si bani pe deaspra ,iar acuma ne rugam noi de fermieri sa ne primeasca.POate o sa vie si zile mai bune.Multa sanatate va doresc.
dicu.ion57

Mesajde XXL » 31 Mai 2013, 21:43

...ce'o fi mai bine :să trag mierea de iarna la rapita si sa zic k am facut productie sau 25 -30 kg media de salcam curat ?....cred k nu trebuie să fi un geniu să răspunzi la asta :shock: :shock:
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde Mircea_63 » 31 Mai 2013, 21:57

XXl, cu scuzele de rigoare, dar nu pricep de loc ce legatura are intrebarea ta cu topicul respectiv.

Imi explici? te rog
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 31 Mai 2013, 22:19

Cine nu riscă nu câştigă. Dar cine a riscat şi a pierdut e posibil să fie mai prudent sau cel puţin să vadă altfel lucrurile. Orice cules de producţie înseamnă pierderi de culegătoare datorită uzurii albinelor şi nu de puţine ori pierderile depăşesc un kg de albină pe stup care la culesul următor înseamnă enorm şi cum preţul la salcâm ......
Polenul cules la rapiţă tratată de fermierii care nici măcar nu citesc prospectele şi dozează pesticidele ochiometric, face ca familiile de producţie să ajungă după floarea-soarelui roişori şi ......Dar până nu te arzi..... :roll:
ps. se pare că anul acesta ierbicidele au ucis mult mai mult decât insecticidele şi nu mă refer numai la albine.... ;)
peterneamt

Mesajde XXL » 01 Iun 2013, 00:38

Mircea_63 scrie:XXl, cu scuzele de rigoare, dar nu pricep de loc ce legatura are intrebarea ta cu topicul respectiv.

Imi explici? te rog

pe scurt: riscul depaseste cu mult eventualele avantaje....pt cateva kile de poliflora sa risti marele cules si sa nu ai albina pt roiuri ...eu zic că nu se merita,si asta pt k sunt patit si numai faptul k am mutat la timp a salvat stupina
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2013, 08:26

marian sima scrie: Auzi sa te duci cu stupi la rapita si sa nu ai culegatoare la floarea-soarelui,pai daca faci roi mai tari la rapita si ai grija de ei la floarea-soarelui culege,acum ai sa dam vina pe rapita ca nu baga la salcam 2 anul viitor,am pretentie la voi.

Marian,
tu știi că un stup poate să regreseze treptat. În 2011 aveam stupii mult mai plini de albină decât acum. Efectul negativ al stropirilor la rapiță nu se vede dintr-o dată.
stropirile nu omoară întotdeauna stupul pe loc. Când la salcâm ai albină foarte multă, un regres îl vezi peste o lună - două.
Atenție, eu am participat la culesuri de rapiță unde au fost folosite substanțe care nu omoară albina. Nu o omoară pe loc, dar în timp își spune cuvântul.
De ce eu, după o rapiță bună, după un salcâm bun, cu stupi iești foarte bine din iarna asta, nu am albină să fac roi?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 01 Iun 2013, 08:37

Cristi nu sta cu mainile in san urgent testu de nosemoza scoate toata mierea pe care o mai ai in coroane si hrana rece cu fumidil,sau fa invers si-o sa spui la toamna ,,bai sa stii ca avea dreptate prostu ala de kamy!,,
kamy

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2013, 09:44

Mersi de sfaturi Kamy!
Să nu-ți imaginezi că prin stupii mei bate vântul, dar ideea e că dacă le iau rame cu puiet stupilor (pt roi), îi slăbesc în așa fel că nu voi mai avea culesuri bune la tei și FS. Încă mai am albină multă în stupi, dar eu presimt că am fost afectat, nu radical, dar vizibil.
Miere nu mai am ce să extrag, că am ras cam tot din etaje la salcâm, ce a mai rămas a fost păpat în aceste 2 săpt în care n-a fost cules deloc. Deja am cumpărat sirop, ca dacă mai ține așa vremea să încep stimulările de vară. Se pare că de marți vine vremea bună și la mine, dacă nu mă pun călare pe ei cu sirop.
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 02 Iun 2013, 11:49

cristi_vidican scrie:Mersi de sfaturi Kamy!
Să nu-ți imaginezi că prin stupii mei bate vântul, dar ideea e că dacă le iau rame cu puiet stupilor (pt roi), îi slăbesc în așa fel că nu voi mai avea culesuri bune la tei și FS. Încă mai am albină multă în stupi, dar eu presimt că am fost afectat, nu radical, dar vizibil.
Miere nu mai am ce să extrag, că am ras cam tot din etaje la salcâm, ce a mai rămas a fost păpat în aceste 2 săpt în care n-a fost cules deloc. Deja am cumpărat sirop, ca dacă mai ține așa vremea să încep stimulările de vară. Se pare că de marți vine vremea bună și la mine, dacă nu mă pun călare pe ei cu sirop.

Cristi, daca ai cea mai vaga urma de banuiala ca polenul de rapita ramas in rame iti toaca inca din albina, rupe pisica-n doua fara mila. Scoate tot ce inseamna rama marginasa cu pastura din lada si asta este, isi vor reface rezervele proteice in cateva zile, dupa atata ploaie probabil va fi oferta buna de polen.
Acum !
Ce rost are sa stai cu otrava-n lazi in continuare ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 02 Iun 2013, 12:27

ca si chestie,
dupa necazul patit de Adi Hodis in urma cu cativa ani la rapita, am tras niste concluzii privitoare la unele aspecte ale culesului la "marea galbena"...
iti merge cativa ani, crezi ca nu ti se poate intampla tocmai tie... ca tu esti norocosul pe care soarta il fereste de ghinioane ;) pan` ce-o musti o data... si o musti asa de de aprig ca trec ani buni pana sa-ti revii complet cu stupina...

atunci am hotarat... m-am jurat chiar! ca veac sa nu mut mai mult de 50% din stupina-n rapita. Imi pastrez hotararea chiar daca asta inseamna cu 50% mai putine butoaie pline inainte de salcam... anul acesta au fost stropiri de noapte ( relatie buna cu fermierul austriac, si el apicultor la nivel hobby) cu Biscaya + Mavrik, stupi tinuti a doua zi inchisi pana seara si n-au fost probleme... dar garanteaza cineva ca va fi la fel si la anul > sau peste doi ani ???

Un coleg din Arad a mutat pavilionul la un lan pe care-l vizasem si noi in prima faza, pana la a afla ca va fi stropit cu Lamdex. L-au anuntat ca vor aplica tratamentul poimaine, l-au aplicat maine cum ar veni... si n-ati vrea sa fiti in pielea lui :oops: iasa albine din lazi de parca-s numai roi abia formati...

...asa ca apicultorule,
Nu-ti face iluzii...
Joci, te risti si pierzi, daca faci confuzii !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 02 Iun 2013, 15:31

Polen de la rapiță mai am poate în bidonul (singurul care-l mai am) cu miere de rapiță. Între timp, după salcâm (știm lipsa de polen din acea perioadă), plus ploile și vremea care a venit a golit cuibul de polen. Nu cred că mai am deloc polen de la rapiță, așa că stau liniștit.
Repet, eu nu am zis că mi-e decimată stupina. Nu e ceva consistent, doar că mă așteptam ca stupii să aibă o altă explozie după rapiță, adică mai mare și a fost, dar mai mică. Compar cu felul în care-mi cunosc dezvoltarea stupilor în ultimii 10 ani.

Referitor la Dan Mărgărit. Dan Mărgărit face apicultură în Canada, unde mortalităție peste iarnă sunt foarte mari, până la 44% media pe anumite regiuni.
Am aflat că și USA se confruntă cu mortalități mari în ultimii ani. Să fie doar ineficiența tratamentelor contra varroa? Nu cred!
Cred că e vorba de chimicalizare.
E ca și cu cancerul. Orice mâncă, orice bem, orice respirăm e contaminat cu tot felul de substanțe, care adunate produc cancerul în trupul nostru. Când? mai devreme sau mai târziu. Nu faci cancer când tragi primul fum sau mănânci primul sandviș cu margarină.
cristi_vidican

Mesajde dicu.ion57 » 02 Iun 2013, 16:07

cristi_vidican scrie:Polen de la rapiță mai am poate în bidonul (singurul care-l mai am) cu miere de rapiță. Între timp, după salcâm (știm lipsa de polen din acea perioadă), plus ploile și vremea care a venit a golit cuibul de polen. Nu cred că mai am deloc polen de la rapiță, așa că stau liniștit.
Repet, eu nu am zis că mi-e decimată stupina. Nu e ceva consistent, doar că mă așteptam ca stupii să aibă o altă explozie după rapiță, adică mai mare și a fost, dar mai mică. Compar cu felul în care-mi cunosc dezvoltarea stupilor în ultimii 10 ani.

Referitor la Dan Mărgărit. Dan Mărgărit face apicultură în Canada, unde mortalităție peste iarnă sunt foarte mari, până la 44% media pe anumite regiuni.
Am aflat că și USA se confruntă cu mortalități mari în ultimii ani. Să fie doar ineficiența tratamentelor contra varroa? Nu cred!
Cred că e vorba de chimicalizare.
E ca și cu cancerul. Orice mâncă, orice bem, orice respirăm e contaminat cu tot felul de substanțe, care adunate produc cancerul în trupul nostru. Când? mai devreme sau mai târziu. Nu faci cancer când tragi primul fum sau mănânci primul sandviș cu margarină.

Domnule Cristi vedeti ca in luna mai exista o boala numita chiar BOALA LUNI MAI care se manifesta prin depopulare dar si printro slaba dezvoltare,dar fiti fara grije cu putin stimulent daca va tine buzunarul iesti din necaz Va doresc Succes si sa auzim de bine.
dicu.ion57

Mesajde un OM » 02 Iun 2013, 20:22

Invalmaseala din timpul transportului, vara, nu are nimic de a face cu mortalitatea pe timpul iernarii.
un OM

Mesajde cristi_vidican » 13 Iun 2013, 15:11

Preluare de aici, scris de colegul akmm
Intr-un articol al University of Dundee in Scotland , reiese faptul ca albina locala din Scotia expusa la culesul de rapita (frumoasa extresie, nu?), a inregistrat o pierdere dubla (mortalitate) ca urmare a contactului cu insecticide. (neonicotinoids)
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE