de Trantorul@ » 07 Iul 2013, 00:40
"Deseori s-a sustinut ca matcile de salvare nu sunt dezvoltate optim , deoarece rezulta din larve care nu erau de la bun inceput destinate sa devina matci.Ca aceste presupuneri nu sunt corecte,rezulta din experientele mentionate in Capitolul V (ca si din cunostintele practice), cu conditia ca salvarea sa se faca cu larvele cele mai tinere." Ruttner .
Deci anul asta am testat , am facut un starter pe care l-am folosit si finisor in felul urmator :
- 2 rame de puiet in eclozare ;
- 1 rama puiet capacit ;
- 2 rame de miere cu pastura cu albinele acoperitoare ;
- scuturata albina de pe 4 rame cu puiet larvar ;
Dat la acceptare 33 acceptate 26 capacite 21 , in cele cinci zile stimulat cu sirop din miere cu pastura , dupa ce au eclozat matcile mai era laptisor de matca liofilizat pe fundul botcilor intre 0,5 - 1 cm (oare au fost hranite suficient ?), din cauza 'caldurilor" de la inceput de iunie am avut intarziere o zi si ceva la eclozare .
"Orfanele astea 100% " depuneau dupa 6 - 8 zile de la eclozare , majoritatea dupa 10- 12 zile de cand au eclozat aveau intre 2 - 3 rame depuse (nu pe 2-3 rame), si merg in continuare neasteptat de bine vedem cum merg pana la anul si in continuare.
De ce zic chestia asta , cine vrea sa creasca matci poate sa creasca matci "orfane " viabile 100 % ( zic si eu ca si cele crescute in prezenta matcii) indiferent de ce culesuri sunt cu conditia sa formeze starterul si sa-l foloseasca si ca finisor , numa ca trebuie stimulat si sa aiba si apa la dispozitie .
Mai este o chestie cum ca matcile in micronuclee se imperecheaza mai repede decat cele din familii sau roiuri mai puternice , total eronat in cazul meu , a doua serie de matci care mi-a eclozat pe 2 iulie in roiuri facute pe 4 de puiet si 2 de papa si albina acoperitoare astazi erau imperecheate 6 din 8 verificate , in nucleele de imperechere de cate 4 au facut zboruri de recunoastere cu siguranta pe vant si au nimerit tot aiurea la intoarcere si o iesit un masacru de numa le-am gasit moarte in fata urdiniselor 5 bucati , 1 norocul ei ca o nimerit intr-o parte in care tocmai ce luasem matca de vero 3 zile si vad ca au aceptat-o , una nu o eclozat , si una trageau de ea , deci din 10 cat am bagat in nucleele de imperechere mai am 2 care inca nu-s imperecheate poate sa raman cu 0 naspa a 2 serie bagata in nuclee, deci cele din nuclee nici una imperecheata ( din cele 2 ramase )inca si sunt extraordinar de slabe in comparatie cu roii max 2 % din roi.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!
Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!