Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde alt stupar » 15 Iun 2013, 13:56

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:
Ioan Guist scrie:Interesant e ca....

Din cei ce au raspuns domnului Gabriel, nimeni nu vinde matci si nimeni nu are interese pe forum, altele decat sa se discute probleme apicole sau nu numai.

Eu zic ca da! Pt ca sunt prezenti la Anunturi Apicole( ex.: Alt Stupar), dar nu asta-i problema mea sau a celorlalti!.

raspuns gresit !
Nu exista si nici nu a existat un anunt de vanzare matci postat de ctre mine pe AnunturiApicole. Nici sa vreau si tot nu am timp sa fac matci pentru vanzare.
Exempul dat este fortat si total neavenit :!: si ar fi de dorit sa nu amestecam tematica celor doua forumuri asa, pentru a scoate cumva camasa...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde csaa » 23 Iun 2013, 15:27

Primul succes! Desi cu itarziere (datorata probabil timpului nefavorabil) s-a imperecheat prima matca obtinuta de mine. Ca sa fie bucuria mai mare astazi a eclozat si prima matca din seria a II-a. Ciudat este ca desi in seria asta au fost sapte botci matca asta este mai mare si mai galbena.
csaa

Mesajde alexx » 25 Iun 2013, 10:23

csaa scrie:Primul succes! Desi cu itarziere (datorata probabil timpului nefavorabil) s-a imperecheat prima matca obtinuta de mine. Ca sa fie bucuria mai mare astazi a eclozat si prima matca din seria a II-a. Ciudat este ca desi in seria asta au fost sapte botci matca asta este mai mare si mai galbena.

Felicitari sa ne anunti cand devine si cealalta un succes :D
alexx

Mesajde nicus » 01 Iul 2013, 17:03

Stanga - esec
Dreapta- normalitate

Ce s ar mai putea spune despre cauzele esecului in afara de:
- manipulare gresita
- racire
- micoza
- varroa?

Este eficient un tratament antivarroa inainte de introducerea ramei port botci?
Fişiere ataşate
1.jpg
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde italianu » 01 Iul 2013, 17:47

pai s-o luam metodic:
-de cite ori te-ai uita la ele dupa ce le-au capacit?
-de cind varroa paraziteaza matcile?
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde nicus » 02 Iul 2013, 12:33

Ciao, pozele sunt culese de aici:
http://www.apistory.fr/PAGES/lemiragedescellules.html
Cauza nereusitei se pare ca nu este varroa.
O mare parte din actorii filmuletelor ''Crestera matcilor' iti prezinta numarul de botci luate in crestere (nici macar capacite) ca fiind succesul final. numarul de botci = numar de nuclee.
Nici o verificare dupa capacire, fiindca nu e bine sa deranjam. Baietii astia scriu ca fac o selectie dupa capacire. E bine sau e rau?

Pe acelasi site am gasit problema varroa in cresterea matcilor.
http://www.apistory.fr/PAGES/lechoixdeseleveuses.html

E clar ca varroa prefera celula de trantor, nici prin cap nu mi a trecut ca..din cauza varroa imi roiesc mie matcile..
Se pare ca si Gilles Fert scrie in Cresterea matcilor:
"Rappelons que cet acarien peut également parasiter les larves de reines, entraînant leur malformation, voire leur mort."
-Amintim ca acarianul poate parazita in aceeasi masura larvele de matca, provocand malformari sau chiar moartea.-

Nu mi am pus niciodata problema (pana acum) parazitarii viitoarelor matci de catre varroa, dar tot atat de adevarat e ca niciodata nu am verificat daca o botca are varroa. Tu? :)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde italianu » 02 Iul 2013, 13:25

varroa nu,braula coeca da ,care-i altà m de peste.
Tratametul ptr varroa e bun si la braula
italianu

Mesajde bucursorinelionel » 02 Iul 2013, 13:42

În mod normal, intr-o colonie în care nr. de varroa e mic, (sub 3buc,pe ramă)sau deloc..nu parazitează matca/botca..dar nu e exclusă situația in cazul coloniilor superinfestate.Din acest motiv tratamentele au rostul lor, iar alternarea/utilizarea și a benzilor de mavrirol, care acționează și asupra braulei sunt chiar necesare.Din aceste motive eu prefer tratament cu varachet după cules, ulterior benzile de mavrirol necesare (1-2-3-4) funcție de puterea coloniei.În 25 de ani nu am găsit niciodată nici măcar urme de varroa in botci, nici măcar in cele de salvare/roire, ca să nu mai vorbesc de cele obținute prin transvazare..
bucursorinelionel

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 19:38

italianu scrie:varroa nu,braula coeca da ,care-i altà m de peste.
Tratametul ptr varroa e bun si la braula

da merge si eu nu am avut probleme cu braula daca am dat pentru varroa
alexx

Mesajde balu » 04 Iul 2013, 11:30

un roi nu a primit matca data neip. il las sa -si faca matca, cind apar botcile roase, iau matca ramasa, si-i dau o matca imp. matca virgina o duc in nucleu. Verific dupa 3 zile , gasesc un ou, caut o jumatate de ora si gasesc o,, matca,, mica . dupa care si matca imp. moarta prin iarba. Sa nu te dai cu capul de pereti, in ziua aia n-am fost bun de nimic. Matca data in nucleu dupa 5 zile o gasesc in ghem :evil:
balu

Mesajde italianu » 04 Iul 2013, 22:48

balu scrie:un roi nu a primit matca data neip. il las sa -si faca matca, cind apar botcile roase, iau matca ramasa, si-i dau o matca imp. matca virgina o duc in nucleu. Verific dupa 3 zile , gasesc un ou, caut o jumatate de ora si gasesc o,, matca,, mica . dupa care si matca imp. moarta prin iarba. Sa nu te dai cu capul de pereti, in ziua aia n-am fost bun de nimic. Matca data in nucleu dupa 5 zile o gasesc in ghem :evil:

pai sint niste reguli de urmat,nu iei-pui dupa cum te taie capul-ar fii prea frumos ,si ar fii toti mari apicultori-,
-la un roi ii dai o matca neiperecheata :?: ,de ce nu iai dat o botca in preajma eclozarii?
-tu i-ai luat matca ,care se nastea in casa iei si-i dai o matca imperecheata(probabil fara sa rupi celelalte botci) ,asta-i pur S.F.

In concluzie: sper ca ai invatat ceva di ,,experienta" asta,si ca NOI nu sintem Doamne-Doamne! ;)
italianu

Mesajde balu » 05 Iul 2013, 10:08

I-am dat matca virgina ca aia am avut, nu e prima data, si la eliberare nu am vazut botci, mai avea larve , oua sa-si faca ii drept,
daca botcile erau roase lateral, era de asteptat sa nu mai fie decit o matca pe care am luat-o, se anunta cam vreme ploiosa in continoare si matca in nucleu nu prea avea ce face...
daca sunt 10/100 sanse sa nu mearga bine un lucru nu-l mai facem :)
balu

Mesajde Trantorul@ » 07 Iul 2013, 00:40

"Deseori s-a sustinut ca matcile de salvare nu sunt dezvoltate optim , deoarece rezulta din larve care nu erau de la bun inceput destinate sa devina matci.Ca aceste presupuneri nu sunt corecte,rezulta din experientele mentionate in Capitolul V (ca si din cunostintele practice), cu conditia ca salvarea sa se faca cu larvele cele mai tinere." Ruttner .

Deci anul asta am testat , am facut un starter pe care l-am folosit si finisor in felul urmator :
- 2 rame de puiet in eclozare ;
- 1 rama puiet capacit ;
- 2 rame de miere cu pastura cu albinele acoperitoare ;
- scuturata albina de pe 4 rame cu puiet larvar ;
Dat la acceptare 33 acceptate 26 capacite 21 , in cele cinci zile stimulat cu sirop din miere cu pastura , dupa ce au eclozat matcile mai era laptisor de matca liofilizat pe fundul botcilor intre 0,5 - 1 cm (oare au fost hranite suficient ?), din cauza 'caldurilor" de la inceput de iunie am avut intarziere o zi si ceva la eclozare .
"Orfanele astea 100% " depuneau dupa 6 - 8 zile de la eclozare , majoritatea dupa 10- 12 zile de cand au eclozat aveau intre 2 - 3 rame depuse (nu pe 2-3 rame), si merg in continuare neasteptat de bine vedem cum merg pana la anul si in continuare.
De ce zic chestia asta , cine vrea sa creasca matci poate sa creasca matci "orfane " viabile 100 % ( zic si eu ca si cele crescute in prezenta matcii) indiferent de ce culesuri sunt cu conditia sa formeze starterul si sa-l foloseasca si ca finisor , numa ca trebuie stimulat si sa aiba si apa la dispozitie .
Mai este o chestie cum ca matcile in micronuclee se imperecheaza mai repede decat cele din familii sau roiuri mai puternice , total eronat in cazul meu , a doua serie de matci care mi-a eclozat pe 2 iulie in roiuri facute pe 4 de puiet si 2 de papa si albina acoperitoare astazi erau imperecheate 6 din 8 verificate , in nucleele de imperechere de cate 4 au facut zboruri de recunoastere cu siguranta pe vant si au nimerit tot aiurea la intoarcere si o iesit un masacru de numa le-am gasit moarte in fata urdiniselor 5 bucati , 1 norocul ei ca o nimerit intr-o parte in care tocmai ce luasem matca de vero 3 zile si vad ca au aceptat-o , una nu o eclozat , si una trageau de ea , deci din 10 cat am bagat in nucleele de imperechere mai am 2 care inca nu-s imperecheate poate sa raman cu 0 naspa a 2 serie bagata in nuclee, deci cele din nuclee nici una imperecheata ( din cele 2 ramase )inca si sunt extraordinar de slabe in comparatie cu roii max 2 % din roi.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 07 Iul 2013, 05:57

Trantore, doar un lucru nu inteleg din cele scrise de tine:

"Date in acceptare 33..." Ce le-ai dat in acceptare? Ca botcile de salvare si le trag ele singure de pe fagure, din larvele de diferite varste.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 07 Iul 2013, 11:19

:lol: :lol: :lol:

Mircea draga eu cresc matci pentru mine prin metoda transvazarii !!! fara sa ating larvele sau ouale (sau mai pe intelesul tuturor ,mi-am cumparat pix preducea si imi permit sa transvazez in cupule larve de cateva ore si oua de 3 zile ce stau sa puste , e de urmarit cind ii ouata rama , tre numa faguri noi ..... da asta este ). Ce zici tu acolo faceam cu ani in urma , pot sa zic ca am evoluat :lol: .
Acum sper ca ai inteles.
Spor la bere si la alte cele .... :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Mircea_63 » 07 Iul 2013, 16:30

Sa inteleg ca de cand ai trecut si tu la pix, esti pe treaba ta. :lol:

Spor sa ai! Referitor la bere, mersi. Deh, cine poate oase roade.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR