Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 09 Iun 2013, 09:19

Varachet Forte are si taufluvalinat in compozitie :!:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 09 Iun 2013, 09:33

Asa stiam si eu , ca doar cu mavrirol pot sa combat triangulinii.
Dar intr-adevar, din ce am observat si eu in descrierea varachetului forte, contine si taufluvalinat.
Nu inteleg insa un lucru, exista doua tipuri de varachet? Varachet simplu si varachet forte?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 11 Iun 2013, 13:58

Am luat iarna trecuta 15 Kg de Apimel si am ramas cu 14Kg, ca pana la urma nu l-am mai folosit si bine am facut.
Acum as vrea sa-l folosesc pentru stimularea roilor pe care i-am facut, dar nu stiu cum sa procedez: sa-l administrez ca atare in hranitoare sau sa-l dizolv in apa?
Ce parere aveti?
Jean Valjean

Mesajde dorindafi » 11 Iun 2013, 18:45

la ce sa le mai dai de lucru pt a scoate apa cand potzi sa-l dai simplu direct in hranitor
dorindafi

Mesajde Jean Valjean » 11 Iun 2013, 21:36

Multumesc de sfat.
Ma gandeam ca ar fi mai bine sa-l dau putin diluat, ca sa nu mai faca albina asta.
O sa-l framant putin, ca am observat ca se mai inmoaie daca-l framant si o sa-l dau sa in hranitor sa vad ce se intampla.
Jean Valjean

Mesajde MyBees » 12 Iun 2013, 00:40

Jean Valjean scrie:In alta ordine de idei, teama de o noua reactie alergica la o eventuala noua intepatura m-a facut sa umblu in stupi echipat de iarna, cu bluza si pantaloni pe sub combinezon, peste combinezon cu hanorac apicol si incaltat in cizme de cauciuc in care imi indes mansetele de jos de la pantaloni si combinezon. Cand termin de umblat in stupi sunt fleasca de sudoare, desi umblu in stupi seara, cand ma intorc de la serviciu. Nu stiu la vara ce voi face.
In fiecare zi citesc despre alergia la intepatura de albina si am impresia ca usor usor am dezvoltat si o fobie, pe langa alergie.
Asta ma blocheaza si ma impiedica sa mai imi fac planuri de viitor.
Si ma gandesc ca oricat m-as proteja, accidente tot se intampla. Caz concret:: sambata am fost sa ajut un coleg sa extraga mierea. Echipat ca la carte. Dupa vreo doua ore ma duc ceva mai departe de stupi si de duba in care extrageam si-mi dau masca jos ca sa beau apa.
Beau apa si cand iau sticla de la gura ma trezesc cu o albina direct pe buza de sus: intr-o fractiune de secunda mi s-a desfasurat in minte tot ceea ce ar fi urmat sa se intample - intepatura, alergie, sufocare , masina , spital (mai departe nu m-am putut duce cu gandul).In acelasi timp am avut totusi stapanirea de sine sa iau rapid, fara sa apas prea tare, albina de pe buza si sa o arunc. Timp de o jumatate de ora dupa aceea am tremurat tot si nu prea mai eram bun de nimic.
Nu vreau sa par patetic, dar cand ma gandesc la varianta de a renunta la albine, imi vine sa plang.

Am observat insa ca sunt mai panicat de ceea ce se poate intampla cand sunt la serviciu sau pe drum , decat atunci cand umblu in stupi, fapt care imi tine inca moralul sus.

Jeane, ieri m-am gandit tine, la cele scrise aici cand si-a facut fiul meu cel mic testul alergologic.

Hai sa iti zic ceva(cred ca ti-am mai zis) Personal, cele mai multe intepaturi le-am primit cand eram imbracat ca un cosmonaut. Fac ele ce fac si gasesc un loc sa intre, apoi ies mai greu si te trezesti ca te-au stampilat. Nu-ti zic cum umblam in primul an cu gleznele infoliate cu folie strech, speriat sa nu intre pe sub pantaloni si sa imi puna in pericol urmasii nenascuti...
De cand umblu la ele relaxat, nu mai am nicio problema. Doar rar, cand nu iau in seama semnele pe care mi le dau, avertismentele lor, mai primesc cate o intepatura. De doi ani nu mai folsoesc manusi. In sezon, tinuta obisnuita este la tricou maneca scurta, pantalon scurt, etc. Anul trecut ajunsesem sa ma rog sa mai primesc cate o intepatura, doua. Sa fie acolo la imunizare.

Parerea mea este ca ele simt teama, poate adrenalina, cine stie... si atunci avem o problema si noi si ele. Apoi, iti dai seama cand poti sa lucrezi la ele mai sexi sau cand e nevoie sa pui mai mult textil pe tine... Pur si simplu le simti.

Acum hai sa iti zic de ala micu. Ti-am zis mai sus ca si-a facut ieri testul.

Amandoi copii(2 si 6 ani) au vizitat stupina de cateva ori, langa un stup deschis, in conditii linistitoarea pentru albine(cules, vreme buna...) cu masca insa imbracati de vara, asa cum erau la joaca si bineinteles fara manusi. Au exerimentat ce inseamna sa manance albinele mierea de pe dosul palmei, cel mare iti gaseste instant regina, etc. Bineinteles ca am facut asta cu maxima atentie si pregatit ca la primul semn sa "ii arunc peste gard" din stupina. Insa am vrut sa inteleaga, de mici, ca albina le e prieten.

Pe cel mare anul trecut l-a intepat o viespe. Mi-a plans o saptamna(dupa ce i-a trecut durerea toct mai plangea, "MnHeee...MnHeee... eu am gradina plina de albine si pe mine m-a intepat o viespe... Mnhee... Mnhee...") Speriat de eveniment am fugit la Synevo si i-am facut testul. A iesit cu risc de alergie sub 10% ceea ce e ok. Oricum, niciodata si nimeni nu poate fi sigur, indiferent cate intepaturi ai la activ.

Asa... cu cel mic am tot amanat sa ajung la laborator, oricum trebuia sa ajung inainte de vacanta. Si eri s-a intamplat. Doar ti-am zis ca a facut testul.

In casa, In Bucuresti, In bloc de betoane, in, in, in... M-am trezit cu cateva albine prin bucatarie. Fie la cules de tei, ametite prin jur, ca miroase de inebunesti, fie atrase de mirosul de miere, propolis, ceara si alte alea, ca tocmai "bricolasem" o crema, m-am trezit cu ele in casa. Ne-am jucat putin cu ele, apoi le-am dat afara. Ei bine... una a ramas pe hol fara sa imi dau seama si deodata m-am trezit cu cel mic craonind. "Taataaaa, Dâzzz, Taataaaa, Dâzz..." si plangand de ti se rupea sufletul s-a prezentat la mine cu degetul de la picior gazduind un ac de albina. L-am scos ca la carte, apoi, cu inima cat un purece am stat cu mana pe telefon si cheile masinii in mana sa vad ce se intampla. Nu iti zic ca ti se rupe sufletul sa-ti vezi copilul plangand, mai ales cand stii ce inseamna o intepatura in degetul de la picior...

Asa ca... "Jeane"! Spune-mi, crezi ca e vreun loc sigur unde poti sa scapi de ele? Iti spun eu, "nici in gaura de sarpe" nu esti sigur asa ca infrunta-ti destinul :)

PS. Vazand ca e destul de lunga postarea m-a inspirat(ca si asa e lipsa...) sa scriu si pe blog, unde ti-am pus si o poza cu "buba".
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Jean Valjean » 12 Iun 2013, 10:09

MyBees,

Am citit postarea ta si, ajungand la finalul ei, am gasit link-ul catre blogul tau, pe care am apasat cat se poate de firesc si linistit.
Ajungand pe blogul tau, linistea mea s-a risipit instantaneu deoarece mare mi-a fost mirarea si bucuria sa constat ca ma consideri prietenul tau, astfel ca pentru cateva minute nu am stiut ce sa fac: ce sa scriu, cum sa-ți raspund ?!
Nu pot decat sa-ti spun ca ma simt onorat de prietenia ta si apreciez subtila incurajare de a persevera pe drumul apiculturii, innobilandu-ma cu titlul de " mare apicultor dambovitean " (noblesse oblige, nu-i asa?)
Patania fiului tau, chiar daca una dureroasa si cu lacrimi pentru el, cred ca este inceputul unei frumoase prietenii (ca sa citez film un clasic), ramane doar ca timpul sa o confirme. Si asta-mi aminteste de copilaria mea cand, asa cum am povestit la inceputul acestui topic, un vecin apicultor a adus niste stupi intr-o curte comuna. Tin minte ca intr-o zi statea pe un scaunel langa un stup deschis si tot pigulea ceva pe o rama. Fara echipament, fara masca, nimic. Curios din fire cum eram, m-am apropiat si am inceput sa-l urmaresc ce face, imbracat fiind in pantaloni scurti si atat (la bustul gol).
Vecinul omora trantori: statea cu rama in mana si trosc, trosc, trosc ... ii strivea pe rama si ii arunca jos. Il intreb de ce face asta. Imi raspunde ca sunt prea multi si mananca mierea degeaba si daca vreau pot sa omor si eu. Si asa cum eram, dezbracat, am intins mana si am incercat sa omor si eu, dar ma cam speriam de forfota albinelor: puneam mana si cand le simteam miscand pe langa degete o retrageam brusc, astfel ca vecinul nu m-a mai lasat, ca sa nu i le intarat. Insa mi-a zis un lucru: nu te inteapa daca nu-ti este frica
Ca sa nu mai lungesc povestea, cat timp am stat langa stupi atunci nu am fost intepat dar am fost intepat in schimb cand am plecat in fuga, dupa un prieten de joaca ce tocmai aparuse, fiind izbit in piept de o albina ce se intorcea de la cules.

Am bagat la cap faptul ca albina nu te inteapa daca nu-ti este frica, asa ca intr-o zi am testat teoria:
Veneau la cismeaua din curte albine sa bea apa. Imi iau inima in dinti si cu tot sangele rece de care puteam sa dau dovada atunci pun mana pe albina. Nimic. Imping limitele si o iau in mana. Nimic. Merg si mai departe si imi fac mainile punga si tin albina captiva intre ele, simtind-o cum se plimba pentru a gasi o iesire. Incredibil dar albina nu ma inteapa. Vreau cu tot dinadinsul sa vad pana unde pot ajunge si incep sa zdragan albina in palme asa cum misti zarurile la table, doar ca in ambele maini, nu in una. De prisos sa spun ca nici asa nu m-a intepat.
Ce sa mai.....descoperisem un nou joc, plin de adrenalina ....... o altfel de ruleta ruseasca.
De acum pandeam albinele la cismea si pac.....le luam de aripa si ma jucam cu ele.
Drept e ca un pic de teama inca mai exista, ca dupa ce ma jucam cu cateva simteam o oboseala psihica. Si mai stateam putin sa ma linistesc, asa cum faci cand de uiti la un film prea tensionat si mai iei cate o pauza sa te deconectezi.
In fine, nu o mai lungesc, tin minte ca la un moment dat o albina pe care o enervasem rau de tot m-a intepat intr-un final in deget, dar o intepatura usoara, ca o tatonare, ca nu tin minte sa-i fi ramas acul.

Prin urmare am constatat pe propria piele inca din copilarie ca adrenalina influenteaza mult comportamentul albinelor.
Intre timp, dupa pataniile cu cele doua intepaturi din primavara asta in care am reactionat alergic, am mai fost o data intepat in picior si nu am mai avut nimic. Insa nici intepatura nu a mai fost asa de dura, nu a mai fost direct pe piele, a fost o intepatura primita prin pantaloni si banuiesc ca nu a intrat prea mult venin.

Roi am noua acum, din care trei luati din pom :lol: Ce mi-a placut a fost ca toti trei s-au asezat fix pe aceeasi craca, in acelasi loc, la diferenta de cateva zile. Daca stiam nu mai strangeam scara, o lasam acolo.
Sa vezi patanie. Cand l-am luat pe cel de-al treilea din pom, l-am scuturat intr-o galeata de plastic si cand sa cobor de pe scara a iesit toarta de la galeata si zdrang cu ea de pamant.
Na-ți-o frântă că ți-am dres-o, ce fac acum!!! Roiul maricel, pe 5 rame.
Am pus roinita cu rame langa gramada de albine din iarba si am mai luat cateva albine care se stransesera din nou pe craca si le-am scuturat in roinita.
Dupa cateva momente sa le fi vazut ce ordonat se indreptau spre urdinisul roinitei, de ziceai ca e parada militara.
Astefel am mai adaugat o experienta in tolba mea de povesti apicole.

Inca o data, iti multumesc pentru gandurile bune si sper sa ne vedem cat de curand.
Jean Valjean

Mesajde MyBees » 12 Iun 2013, 13:07

Jean Valjean scrie:Inca o data, iti multumesc pentru gandurile bune si sper sa ne vedem cat de curand.

Așișderea.

Legat de alergia ta, wk-end ul trecut l-am petrecut la Sibiu si Saliste , la scoala de vara de apiterapie. Trei zile faine in care, printre multe alte subiecte foarte interesante, am discutat si asta cu alergia la venin. Concluzia este ca pentru a scapa de alergie trebuie sa iti pregatesti organismul pentru asta. Incepi prin consumul de produse apicole(miere, polen, pastura, ceara, etc) care contin in doze mici si venin. Apoi poti sa faci microintepaturi(doar cu acul albinei, prins intr-o penseta aplici intepaturi scurte, astfel incat sa iei doze mici de venin fara ca acul sa ramana prins in piele) Poti apoi sa treci, treptat, la intepaturi de albina imunizandu-ti organismul.
Bineinteles ca un test alergologic este recomandat daca nu stim la ce sa ne asteptam, apoi consultarea unui medic imunolog practicant al apiterapiei, daca nu reusim sa rezolvam singuri si vrem sa fim ajutati sa depasim problema.

Insa este clar ca alergia la venin trebuie sa impiedice un apicultor pasionat sa isi vada cu drag de albine.

Iti recomand cu caldura inscrierea in Societate Romana de Apiterapie, si nu numai tie, unde poti gasi o lume la fel de interesanta ca cea a apicultorilor. De fapt mare parte sunt apicultori insa mult, mult prea putini apicultori fata de cat ma asteptam eu(Cred ca voi deschide un topic pe subiect)

Personal, nu concep sa ma ocup de albine fara a cunoaste toate beneficiile pe care albina le poate aduce. Si apiterapia este un subiect care ar trebui sa preocupe pe orice om interesat atat de albine cat si de mentinerea unui echilibru al organismului, prin metode naturale. Si ce putem gasi mai natural decat ocupatia asta care ne ocupa noua timpul si visele?
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde octav88 » 12 Iun 2013, 22:32

MyBees scrie:
Jean Valjean scrie:Inca o data, iti multumesc pentru gandurile bune si sper sa ne vedem cat de curand.

Așișderea.

Legat de alergia ta, wk-end ul trecut l-am petrecut la Sibiu si Saliste , la scoala de vara de apiterapie. Trei zile faine in care, printre multe alte subiecte foarte interesante, am discutat si asta cu alergia la venin. Concluzia este ca pentru a scapa de alergie trebuie sa iti pregatesti organismul pentru asta. Incepi prin consumul de produse apicole(miere, polen, pastura, ceara, etc) care contin in doze mici si venin. Apoi poti sa faci microintepaturi(doar cu acul albinei, prins intr-o penseta aplici intepaturi scurte, astfel incat sa iei doze mici de venin fara ca acul sa ramana prins in piele) Poti apoi sa treci, treptat, la intepaturi de albina imunizandu-ti organismul.
Bineinteles ca un test alergologic este recomandat daca nu stim la ce sa ne asteptam, apoi consultarea unui medic imunolog practicant al apiterapiei, daca nu reusim sa rezolvam singuri si vrem sa fim ajutati sa depasim problema.

Insa este clar ca alergia la venin trebuie sa impiedice un apicultor pasionat sa isi vada cu drag de albine.

Iti recomand cu caldura inscrierea in Societate Romana de Apiterapie, si nu numai tie, unde poti gasi o lume la fel de interesanta ca cea a apicultorilor. De fapt mare parte sunt apicultori insa mult, mult prea putini apicultori fata de cat ma asteptam eu(Cred ca voi deschide un topic pe subiect)

Personal, nu concep sa ma ocup de albine fara a cunoaste toate beneficiile pe care albina le poate aduce. Si apiterapia este un subiect care ar trebui sa preocupe pe orice om interesat atat de albine cat si de mentinerea unui echilibru al organismului, prin metode naturale. Si ce putem gasi mai natural decat ocupatia asta care ne ocupa noua timpul si visele?

Eu va recomand sa nu mai dati sfaturi... alergie poti face prin reactie de hipersensibilitate la orice nu numai la venin si la al n-lea contact exista foarte multe substante pe langa care si foarte multe medicamente, aditivi coloranti etc. Problema cu "otravirea" progresiva respectiv desensibilizarea isi are si ea rolul ei dar facut cu cap si de cine cunoaste. Aveti pregatire medicala ca sa dati astfel de recomandari? Despre faptul ca produsele apicole ar contine si venin de albine ma cam indoiesc nu am citit nicaieri, dar logic vorbind : cineva alergic la venin de albine si la intepaturi de insecte in general cum poate consuma produse apicole in cantitate destul de insemnata fara sa faca nici un fel de reactie? Cu stima,
octav88

Mesajde MyBees » 12 Iun 2013, 23:48

Si daca va rog sa procedati la fel, va suparati? Adica "sa nu imi mai dati sfatul sa nu mai dau sfaturi"?

Mai cititi inca o data, mai ales partea cu"

"Bineinteles ca un test alergologic este recomandat daca nu stim la ce sa ne asteptam, apoi consultarea unui medic imunolog practicant al apiterapiei, daca nu reusim sa rezolvam singuri si vrem sa fim ajutati sa depasim problema."

Bineinteles ca nu am pregatire medicala, asta nu ma impiedica sa imi spun o parere. Chiar credeti ca fugea sa scape de alergie conform sfaturilor mele si apoi sa ma cheme in instanta pentru malpraxis?(si de fapt, puteti argumenta ce anume e gresit in concluziile mele, ca, de fapt, vad ca repetati cam acelasi lucru cu ce spuneam eu...?)

De fapt, nu stiu de ce mai pierd timpul cu raspunsul asta, nu stiu de ce ati socotit ca as avea timp de polemici cu Dvs. sau cu altcineva... Hai sa lasam pagina omului si daca mai aveti ceva de sfatuit "antisfatuit", va astept in privat.

Aceeasi stima,
---
MyBees

Mesajde Jean Valjean » 17 Iun 2013, 10:27

Ma confrunt cu o problema foarte grava: 3 din cele 5 familii de baza nu au matci de ceva vreme.
Mi-au tot facut botci, astfel incat eu am tot facut roi din ele.
Pe 27 mai am vazut matci neimperecheate in doi din cele trei, iar ulterior am vazut si in cea de a treilea.
Acum o saptamana, pe 8 iunie, la control am gasit matci tot neimperecheate in cei doi, insa nu si in al treilea, acesta insa neprezentand semnele unei familii fara matca (nu facea galagie, destul de linistite).
Ieri le-am controlat din nou si am gasit urmatoarea situatie:

1. in primul stup in care cu o saptamana in urma am vazut o matca mica neimperecheata, aseara nu am mai gasit matca, insa pe o rama am gasit cateva celule cu larve plutind in laptisor, pe o suprafata de aproximativ 5 centimetri patrati. Problema este ca nu am vazut oua, doar aceste larve. Sa fie oare un semn de bezmeticire?
In acest stup nu am mai gasit oua de foarte mult timp, cam de pe la jumatatea lui mai, insa nu imi explic cum de am gasit matca neimperecheata cu o saptamana in urma. Este posibil sa fie o matca care nu s-a mai imperecheat in timp util si sa fi ramas asa, fata mare? In acest caz nu ar fi trebuit sa depuna doar oua de trantor?

2 in al doilea stup canta o matca de zor, semn ca e inca neimperecheata, sa zicem ca aici situatia este mai buna, poate se va imperechea.
Ceea ce este ciudat la acest stup este ca a fost o perioada in care nu au fost oua, doar puiet capacit si botci. Dupa o perioada de timp am gasit puiet larvar pe o rama, dar lipsa oua. Apoi iar am gasit o rama cu botci si puiet capacit.

3. al treilea stup lipsa oua, lipsa matca, aceeasi stare linistita ca si la controlul anterior, mai astept cateva zile sa vad cum evolueaza.

Apelez la ajutorul vostru sa ma sfatuiti cum sa procedez cu primul stup, care banuiesc ca s-a bezmeticit.
Banuind ca de unificare nu mai poate fi vorba, ma intreb daca este bine sa procedez la scuturarea lui la 150 de metri de stupina si in locul lui sa aduc un roi mic, care are regina imperecheata.
Oare albina intoarsa de la cel bezmetic imi va omori matca din roi?
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 17 Iun 2013, 20:17

3 matci asa dintr-un foc? Sunt vecini pagubasii fara alti stupi intercalati? Sa fi fost vreo incaierare? Cam mult...mie nu mi-a mers cu roii deloc. Am pierdut o matca care era imperecheata si oua fara urma, apoi am dat 6 regine neimperechiate care sunt ca si evaporate, matcile de salvare apar, le vad botcile sau ca sunt aproape de marea evadare in natura si apoi....NIMIC! Sunt eu incepator dar parca e prea de tot!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Closcutz » 17 Iun 2013, 23:57

Mai Jeane ai pus-o de malineanu. Alea care n-au matca si-s linistite ii clar ca-s bezmetice, mai ales daca observi mai multe oua intr-o celula si pe acele rame cel mult 2 daca nu gasesti matca imperecheata diagnosticu-i clar. Ca sa fii mai catolic decat papa o mai cauti atent si pe celelalte. Daca n-are matca scuturarea! de urgenta ca-i mai bine. Eu anul asta am vazut ce inseamna familii bune nu numai numar ca si eu am fost disperat o vreme sa am cat mai multi. Mai bine sa iei masurile de rigoare mai repede chiar daca e dureros ca nu te mai poti lauda cu jdemii de familii.
Closcutz

Mesajde Jean Valjean » 18 Iun 2013, 08:43

Closcutz scrie:Alea care n-au matca si-s linistite ii clar ca-s bezmetice, mai ales daca observi mai multe oua intr-o celula si pe acele rame cel mult 2 daca nu gasesti matca imperecheata diagnosticu-i clar

Tocmai asta e problema, ca deocamdata nu am vazut oua. In cateva celule disparate am vazut laptisor, dar faptul ca sunt foarte putine si distantate, fara sa vad matca, ma face sa cred ca s-au bezmeticit. Asta in primul stup si cel mai problematic.

Al doilea am spus ca am vazut la controlul de alaltaieri o matca care canta, nu ma mai uit la el cateva zile si trag speranta ca se va imperechea si va intra pe fagasul normal.

In al treilea stup aseara iar nu am vazut matca, insa am gasit o rama cu puiet larvar dispus compact pe aproximativ 2/3 din rama, ceea ce ma face sa cred ca totusi exista o matca acolo si nu o vad eu. Ceea ce ma nedumereste este de ce nu vad oua pe langa acel puiet, ca oricat mi-am belit ochii aseara pe fundul celulelor din jurul acestui puiet larvar, nu am vazut oua. Cum ar veni, s-a apucat matca sa oua acum 4-5 zile si s-a oprit brusc. Ciudat lucru.

In ceea ce priveste stupul besmetic, din ce am citit am ajuns la concluzia ca cel mai bine e sa-l mut de pe locul actual si zilnic sa-l tot mut, pentru a imparti culegatoarea la ceilalti stupi mai lent decat as face-o decat daca as scutura direct stupul la o distanta oarecare. In final, cand o sa mai ramana putina albina, o sa-l duc departe de stupina sa-l scutur, ca mi-e teama sa nu se intoarca albinele ouatoare si sa-mi omoare matcile din stupii buni.
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 18 Iun 2013, 11:54

Jeane, eu ii verific pe ai mei o data pe saptamana. Trebuie sa gasesc de fiecare data puiet necapacit. Cand scade, ori are motive din cauza vremii si a culesului, ori e ceva bai. Cu o rama cu puiet din alt stup testez, adica ii dau o rama de puiet si vad daca isi trage botci.

Nici nu inteleg cum sa se bezmeticeasca... daca omor din greseala matca si ea ramane moarta acolo, iar ele nu s-au prins ca sunt orfane, tot se vor prinde dupa o saptamana si din rama ce le-o dau ar trebui sa traga botci. In cazul in care nu vreau botci de salvare, incerc sa-i dau alta botca de roire daca am de unde sau sa fac rost de o matca. Daca nu...si nici nu e cazul de unificare, aiaie...botca de salvare.

Cand voi ajunge sa nu pot verifica saptamanal, probabil ma voi intalni si cu bezmeticirea. Scuturati din vreme, paguba nu-i asa mare. Albina ramane tot in stupina ta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Jean Valjean » 27 Noi 2013, 13:19

A venit iarna si o data cu ea cheful de a scrie pe forum.
Am revazut problemele pe care le-am intampinat anul asta si pe care le-am prezentat aici, unele s-au dovedit a fi neintemeiate.
Ca sa-i raspund lui Mircea63, pana la urma nu am avut nici un bezmetic, toate matcile s-au imperecheat si a fost bine. Cat despre control, eu i-as fi controlat si zilnic, dar am zis sa nu sperii matcile neimperecheate.
Pa la urma anul asta a fost bun pentru mine. Sa fac un bilant, desi eu cred ca in apicultura primavara ar trebui sa numar bobocii:
- intrat cu 5 stupi in iarna si iesit tot cu atatia
- 79Kg extractie la salcam din 5 stupi, plus peste 50 rame 1/2 crescute
- 47Kg extractie poliflora din 3 stupi
- 10 roi (n-as fi facut atatia, dar m-am trezit cu vreo 4 in pom)
- aproximativ 60 rame 1/1 crescute
Totul in stationar, dar cu un mare avantaj: toti apicultorii din sat si-au dus stupii in pastoral, astfel ca stupii mei au fost singuri in tot satul din primavara pana in toamna.
Acum am intrat in iarna cu 15 unitati biologice, de la 4 rame pana la 7 (in medie pe cinci rame), cu speranta ca voi iesi in primavara tot cu atatia, desi in privinta unuia destul de slab am dubii ca va reusi. Nu l-am unificat deoarece am vrut sa experimentez, adica sa vad pana unde pot sa intind coarda, care-i limita de marime de la care un roi nu mai poate fi scos din iarna. Am zis sa fac asta acum, ca sa nu fac prostii in viitor pe un numar mai mare.
Planul pe anul viitor:
- 15 cutii noi Dadant 1/1+2 x 1/2 (Bunka, abia astept sa le vad in curte, nu s-a schimbat nimic)
- inca vreo 10 -15 roi
- achizitie centrifuga - in functie de cum merge treaba, ca daca nu merge ramane pentru anul urmator.
- pastoral

In sfarsit, ma tot framanta ideea ca tratamentul cu varachet nu este chiar inofensiv pentru om si ma intreb daca nu ar fi indicat sa trec pe tratamente mai putin toxice. Pe de alta parte, problema apiculturii bio este foarte putin dezbatuta pe forum, ca si cum ar fi de la sine inteles ca nu e ceva viabil, ci mai degraba un moft. Asta ridica semne de intrabare.
Asa ca daca aveti ceva informatii cu privire la toxicitatea amitrazului, remanenta lui in ceara, in ce proportie apare acesta in miere si ce alte metode pot fi folosite cu succes pentru a inlocui tratamentul cu amitraz, sunteti oricand bineveniti pe pagina mea.
Si inca ceva: am mai fost intepat anul asta de albine, dar nu am mai avut reactii alergice, insa nici intepaturile nu au mai fost direct pe piele, ci prin haine. Sper sa fi fost ceva de moment si sa nu ma mai confrunt cu asemenea situatii.
In rest, sa auzim numai de bine.
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?