Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde priest » 18 Iun 2013, 14:40

Acum 24 de ore am pus intr-unul din stupi o matca in cutiuta cu serbet. Acum m-am uitat si am obervat serbetul consumat iar matca nici urma de ea. Am lasat asa stupul si m-am uita peste 2 ore...nimic. M-am uitat in cutie...nimic, infata urdinisului...nimic. Oare ce sa fie? Sa fi fost neanperecheata matca si sa fi iesit pentru imperechere?
priest

Mesajde liviutzbogos » 18 Iun 2013, 15:26

Cu ouale cum stai? :D Nu tu, stupul... Poate nu ai vazut matca. Fiind tanara e mai sprintena si se ascunde. Daca ai oua e bine. Sau, cum spui, poate a iesit la imperechere. Vezi peste o zi, doua daca ai oua. E foarte bine sa ai o evidenta, cand au iesit matcile, cand le-ai bagat in lada, cand trebuie sa inceapa ouatul daca imperecherea decurge bine. Si atunci, cand apar intarzieri stii deja ce ai de facut.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde priest » 18 Iun 2013, 16:06

liviutzbogos scrie:Cu ouale cum stai? :D Nu tu, stupul... Poate nu ai vazut matca. Fiind tanara e mai sprintena si se ascunde. Daca ai oua e bine. Sau, cum spui, poate a iesit la imperechere. Vezi peste o zi, doua daca ai oua. E foarte bine sa ai o evidenta, cand au iesit matcile, cand le-ai bagat in lada, cand trebuie sa inceapa ouatul daca imperecherea decurge bine. Si atunci, cand apar intarzieri stii deja ce ai de facut.

Efectiv nu exista matca. Nici moarta nici vie. Nu sunt oua. Daca ar fi omorat-o nu trebuia sa o gasesc in fata urdinisului sau in lada? Cat timp zboara pana sa se imperecheze? Mai precis cat poate lipsi din stup??
priest

Mesajde glaliona » 18 Iun 2013, 20:03

Buna seara ,m-a confrunt si eu cu o problema si a-si fi recunoscatoare pentru niste raspunsuri .Pe 2-06 la un stup am gasit botci si matca prezenta .Am gresit crezand ca sunt de schimbare linistita si asa am notat in caiet .Astazi la un control m-am trezit parca eram in DELTA DUNARII toate botcile cantau (era matca batrana care dadea tonul si toate botcile raspundeau ) .Pe moment nu am stiut ce sa fac (aveam niste custi cumparate pe care nu le folosisem niciodata ) si am pus matcile proaspat eclozate in cutii cu putina miere langa ele .Toate custile (5 la numar cu matcute blonde si foarte frumoase ) le-am lasat in aceeasi familie .Sincer nu stiu daca vor fi hranite peste noapte si cum sa procedez in continuare .
glaliona

Mesajde adycnst » 18 Iun 2013, 20:33

faci roiuri, avand in vedere ca nu toate vor reusi sa se imperecheze!
adycnst

Mesajde glaliona » 18 Iun 2013, 21:26

Da desigur voi face roiuri (parca asa blonde si frumoase nu prea am avut ). Grija mea este -daca vor fi hranite in caz ca maine nu pot ajunge in stupina ,iar in stup sigur exista si matca batrana .
glaliona

Mesajde sebbaa » 19 Iun 2013, 11:28

Buna ziua, am si eu o nelamurire si m-am gandit ca ar fi bine sa o postez aici si sa nu mai incep alt topic
Pe data de 29.05.2013 am avut un numar de 12 familii pe care le-am divizat.Pana aici toate bune.In data de 16.06.2013 ma suna tata de la stupina si imi zice ca unul din roii formati a roit intr-un prun din apropiere.Am zis eu ca nu ar prea fi trebuit sa roiasca ca deja ala era un roi da totusi am plecat la tara sa prind roiu. Am ajuns eu la tara pe la ora 11:30 la aproximativ 20 de minute dupa ce am primit telefonul de la tata, si ma pregateam sa iau roiu,cand ma apropii am vazut ca era un pic cam agitat si nu mai era strans tot pe creanga copacului(cum era inainte sa ajung cand aproape o jumatate de galeata de albine erau prinse pe creanga).In 2 -3 min cat m-am preg eu pe acolo au plecat in aer si restu albinelor si roiau toate in aer.Am zis sa le urmaresc sa vad daca se aseaza in alta parte.Dupa ce au roit ele asa vreo 5 _10 min prin aer de era negru ceru,sau asezat inapoi pe stupu de la care au plecat,toata fata stupului fiind plina de albina de nu i se mai vedea culoarea si facuse si un pic de barba ,dupa inca cateva minute au intrat toate inautru si s-au linistit complet.Azi dimineata aceeasi poveste numai ca mult mai dimineata adica pe la ora 7 se ridica din acelasi stup un nor de albina care se aseaza in acelasi copac,un pic mai putine decat data trecuta dar oricum destule albine, au stat in copac vreo 10 -15 minute dupa care au zburat in sus si sau asezat din nou pe stup si acuma si pe peretele de langa stup iar in 10 minute au intrat toate la loc ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.Astazi mai si plouase pana la 6 dimineata si nu era asa de cald pentru roire.Daca sa mai intalnit cineva cu asa ceva as fi curios sa imi explice si mie fenomenul.Multumesc
sebbaa

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 11:50

Ele vor sa plece. dar matca nu vrea sau mai degraba nu poate. Nu pleaca fara matca! Pandeste-l, prinde-l si baga-l intr-o cutie. Daca ai de unde si ii dai si o matca noua, ai facut treaba buna.

Cea batrana probabil nu poate zbura!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde sebbaa » 19 Iun 2013, 13:04

familia e roi facut prin divizare si nu are matca batrana.
sebbaa

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 13:35

Facut prin divizare prin orice vrei tu, un roi nu pleaca fara matca. Daca s-a hotarat sa plece, posibil sa fi iesit o matca. Pleaca roiul, iar cele ramase asteapta dupa urmatoarea matca, dar daca din diverse motive matca n-a iesit, roiul se intoarce. NU PLEACA FARA MATCA!

Stai sa iasa urmatoarea si duse sunt!

Pune mana si divizeaza-le mai departe. Cauta-le de matci si de botci.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde priest » 19 Iun 2013, 21:14

La cel de-al treilea stup, am introdus o matca in cutiuta, pe care cred ca roiul nu a acceptat-o dat fiind faptul ca nu am gasit-o nici dupa 2 zile. Botci nu au facut nici dupa 3 zile de la formarea roiului. Astazi am introdus dintr-un alt stup o rama cu puiet capacit si oua proaspete in ideea ca isi vor face botci. Ce ma sfatuiti sa fac? Ideea este ca alta matca nu asi vrea sa mai cumpar decat daca este imperios necesar. Va multumesc anticipat.
priest

Mesajde vasilefi » 20 Iun 2013, 00:18

am observat ca albinele au in cosulete o substanta galbena, ca o vata de zahar... oare de la ce o fi?
initial am crezut ca s-a prins ceva de picioarele lor, pentru ca era destul de lunga , polen sau ce o fi...

priest matca nu ai gasit-o, te-ai uitat dupa oua?
daca nu vrei sa cumperi matca, strange cuibul cat mai bine si da-le sirop din belsug.
vasilefi

Mesajde priest » 20 Iun 2013, 01:09

vasilefi scrie:am observat ca albinele au in cosulete o substanta galbena, ca o vata de zahar... oare de la ce o fi?
initial am crezut ca s-a prins ceva de picioarele lor, pentru ca era destul de lunga , polen sau ce o fi...

priest matca nu ai gasit-o, te-ai uitat dupa oua?
daca nu vrei sa cumperi matca, strange cuibul cat mai bine si da-le sirop din belsug.

Am bagat o rama ouata proaspat. Daca matca exista, in urmatoarele 3 zile nu au cum sa apara botce, daca vor face , inseamna ca matca nu a fost acceptata. Cat despre sirop, bag la greu.
priest

Mesajde MariusDuca » 20 Iun 2013, 08:04

Buna dimineata.....am si eu o problema asa cum vad ca au mai multi colegi pe aici legate de matca....am facut un roi in urma cu vreo 3 saptamani, am avut grija sa nu iau matca din stupul mama, sa pun rama cu puiet de o zi pentru a isi trage botca plus 4 rame cu puiet capacit......la o prima verificare dupa aceasta divizare cand am verificat rama cu puiet de o zi nimic nici o botca trasa, am cautat ca poate nu am fost atent si am luat matca din stupul de origine nici urma de puiet de de o zi sau pana in 4 zile, am pus iarasi o rama cu puiet de o zi ......in fine am repetat aceasta procedura de vreo 4 ori ultima aseara, nu inteleg dece nu isi trage matca, daca ati avea un sfat si pentru mine va sunt recunascator.....
Mentionez ca nu am botca trasa in nici un alt stup peste tot am puiet chiar la verificarea de aseara in toti stupii cu exceptia celui prezentat mai sus am puiet de o zi......:(((
MariusDuca

Mesajde davcosti » 20 Iun 2013, 08:55

Dacă ai puiet în ambii stupi sau vezi ouă proaspete ai Mătci în ambii, cel puțin așa reiese.
Dacă nu ai Matcă trebuie să-și tragă botci. Unde nu are Botci are Matcă. Unde apar botci nu are matcă.
Eu după ce-am divizat, am văzut botcile după vreo 4-5 zile, în stupii noi creați fără Mătci.
davcosti

Mesajde MariusDuca » 20 Iun 2013, 09:05

davcosti scrie:Dacă ai puiet în ambii stupi sau vezi ouă proaspete ai Mătci în ambii, cel puțin așa reiese.
Dacă nu ai Matcă trebuie să-și tragă botci. Unde nu are Botci are Matcă. Unde apar botci nu are matcă.
Eu după ce-am divizat, am văzut botcile după vreo 4-5 zile, în stupii noi creați fără Mătci.

La asta ma asteptam si eu ca in cateva zile sa isi traga botca avand puiet de o zi, dar uite ca au trecut 3 saptamani si aproape la fiecare vizita am venit in stupul nou cu cate o rama cu puiet de 1 zi si pana in momentul de fata nu si-a tras botca si nici puiet nu are in afara celui de 1 zi introdus de mine iar cel introdus la vizita anterioara este capacit.....si eu unul nu am un raspuns pentru acest fapt....
MariusDuca

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR