Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde priest » 21 Iun 2013, 21:35

Cred ca am cuibul blocat cu miere iar matca nu are unde oua. Am pus cat-ul cu rame de 3/4, este ok?Oua in cat pe rama de 3/4?
priest

Mesajde liviutzbogos » 21 Iun 2013, 23:17

priest scrie:Cred ca am cuibul blocat cu miere iar matca nu are unde oua. Am pus cat-ul cu rame de 3/4, este ok?Oua in cat pe rama de 3/4?

Normal ca e bine, daca ai cules puternic si ele au blocat cuibul trebuie sa le oferi spatiu sa lucreze mai departe. Doar sa faci in asa fel incat sa urce in cat, am citit multe cazuri cand cuibul era blocat dar albinele nu urcau mierea in cat. Cat despre ouat, daca matca oua in rame de 1/2 in magazie, banuiesc ca va oua si in rame de 3/4 in magazie.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde priest » 22 Iun 2013, 00:21

liviutzbogos scrie:
priest scrie:Cred ca am cuibul blocat cu miere iar matca nu are unde oua. Am pus cat-ul cu rame de 3/4, este ok?Oua in cat pe rama de 3/4?

Normal ca e bine, daca ai cules puternic si ele au blocat cuibul trebuie sa le oferi spatiu sa lucreze mai departe. Doar sa faci in asa fel incat sa urce in cat, am citit multe cazuri cand cuibul era blocat dar albinele nu urcau mierea in cat. Cat despre ouat, daca matca oua in rame de 1/2 in magazie, banuiesc ca va oua si in rame de 3/4 in magazie.

Si cum sa fac sa urce in cat? Deocamdata am bagat un pic de sirop avand in vedere ca ramele nu sunt construite. Hranitorul este pus incat.
priest

Mesajde liviutzbogos » 22 Iun 2013, 12:55

priest scrie:Si cum sa fac sa urce in cat? Deocamdata am bagat un pic de sirop avand in vedere ca ramele nu sunt construite. Hranitorul este pus incat.

Daca cuibul e plin si ele au cules bun, ar trebui sa urce mierea. Daca chiar nu vor, incearca sa urci tu o rama, doua cu miere in magazie, intercalate printre celelalte. Banuiesc ca ar trebui. Acuma poate iar am sa fiu luat de urechi ca nu sunt destul de clar, dar eu ma repet, nu am avut ocazia sa experimentez inca metodele astea, doar le-am citit pe aici pe forum.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde visanc » 22 Iun 2013, 23:46

Urca una-doua rame cu puiet capacit sus in magazie si vor urca garantat sus, mai ales daca e blocat cuibul de miere si puiet.

Nu vad ce rost are hranitorul in stup atata vreme cat este cules!!!
visanc

Mesajde priest » 23 Iun 2013, 09:30

visanc scrie:Urca una-doua rame cu puiet capacit sus in magazie si vor urca garantat sus, mai ales daca e blocat cuibul de miere si puiet.

Nu vad ce rost are hranitorul in stup atata vreme cat este cules!!!

Stimulam ca sa se urce in cat. Cat despre rama cu puiet,nu am cum fiindca am cat de 3/4.In plus de asta nici macar ramele nu sunt cladite :(
priest

Mesajde un OM » 23 Iun 2013, 14:04

Se scoate 1 din ramele de magazie, de 3/4 si in locul ei se aseaza rama intreaga cu puiet. Atentie ca nu mai poti lua magazia, trebuie scoasa mai intai rama intreaga si apoi data jos magazia. Sub rama urcata albinele vor construi fagure, faci astfel rost de ceara. Pentru construirea mai rapida a ramelor de magazie, acestea se introduc la marginea cuibului in locul unei rame intregi, la doua zile se scoate si daca a inceput construirea ei este inlocuita cu o alta rama de magazie.
un OM

Mesajde duma » 24 Iun 2013, 02:59

liviutzbogos scrie:
duma scrie:Salut tuturor ! Am o intrebare despre un roi facut de mine si doar din povestile celor mai experimentati decat mine . A luat 3 rame cu puiet de toate sadiile de ecluzionare si pe o rama am lasat o botca capacita si 2 rame cu miere si pastura puse la margini ( acoperitoare ) si pe toate ramele am lasat albinele care erau destul de multe si le-am pus in lada de 5 rame si am duso la o distanta de 15-18 km .Intrebarea mea este : Ce ar trebuii sa fac in continuare :?: sa mut roiul in lada mai mare dupa ce iese matca , etc , etc :?: Astept raspunsurile si parerile voastre !

Pai acum astepti sa se imperecheze matca, sa nu muti lada pana nu se imperecheaza si isi incepe ponta. Dupaia, cand il duci inapoi acasa, cred ca ar fi mai bine sa il muti intr-o lada mai mare. Bagi sirop in el si il dezvolti pana in toamna. Daca in toamna e pe putine rame, sa zicem 4, 5, atunci poti sa bagi doi roi intr-o lada, sa ierneze mai bine. Dar cu roiul asta, pana nu se imperecheaza matca nu umbli, nici macar sirop. Cand incepe ponta dai sirop, dai o rama cu puiet eventual, daca ii mai slabut. Spor la treaba. Ne mai auzim la un tel., cand esti liber sa iesim la un "suc"...de apa, malt, hamei :P

Liviut am sa dau berea rece pentru sfaturi ;) . Si nici săptămână ăsta nu am ajuns la sârbi la magazinul apicol din pricina timpului, dar o sa mergem. Ne auzim săptămână ăsta ce vine la tel.
Ultima oară modificat de duma pe 24 Iun 2013, 03:10, modificat 1 dată în total.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 24 Iun 2013, 03:08

visanc scrie:Puteai sa pui roiul de prima data in lada mare, chiar daca nu erau toate ramele.

Inca nu mi-au terminat lazile cei care mi le fac, abia după ce trece teiul si poate storc ceva am sa il mut in lada noua si mare, dar inca sunt in dubii ca asi vrea sa încercat să ierneze într-un stup orizontal pe 16 rame cu doi roi , poate li mai bine :?: . Mulțumesc de sfat!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 24 Iun 2013, 03:18

Mircea_63 scrie:Dupa imperechere si inceperea pontei, muti in lada mai mare.

Am sa le mut după ce îl aduc " pe vatra " eu mă refeream si la Cum am făcut roiul ca am mai auzit o varianta care se putea la aceeași stupina : sa iau rame cu puiet si mâncare și Matca veche si sa le mut mai încolo si albina lucrătoare se întoarce la vechiul stup si etc, etc, dar nu am înțeles prea bine aceasta metoda si poate era mai buna ca cea pusă în practică de mine.
duma

Mesajde Mircea_63 » 25 Iun 2013, 13:52

Cred ca te referi la urmatoarea: iei lada si o pui in alta parte in stupina. In locul ei pui o lada in care 1R hrana 1-2-3 R puiet si rama cu botca. Toate provenind din acelasi stup initial.
Lucratoarele se vor intoarce pe vechiul loc si se vor descurca destul de bine pana sa iasa matca din botca si sa se imperecheze, iar stupul celalalt -cu matca- isi revine destul de repede.

In schimb, daca botca nu este a lui sau dispui de o matca, treaba se schimba...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde priest » 25 Iun 2013, 15:49

La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?
priest

Mesajde alexx » 25 Iun 2013, 17:29

priest scrie:La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?

Las-o pe cea mare capacita si pe cea necapacita ;)
alexx

Mesajde priest » 25 Iun 2013, 17:35

alexx scrie:
priest scrie:La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?

Este o regula ca dintr-o botca mare sa iasa o matca superiora celei eclozionate dintr-o botca mica?
priest

Mesajde IonutMioveni » 25 Iun 2013, 17:39

Probabil Alexx te-a sfatuit sa faci asta pentru ca exista riscul ca matca iesita din botca mare capacita sa nu se mai intoarca de la imperechere din diverse motive si astfel familia nu trebuie sa o ia de la capat ci doar sa mai astepte putin pana iese si matca din botca necapacita.
Daca matca ajunge imperecheata in stup o elimina pe cea de-a doua si totul decurge conform planului. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde alexx » 25 Iun 2013, 19:28

priest scrie:
alexx scrie:

Este o regula ca dintr-o botca mare sa iasa o matca superiora celei eclozionate dintr-o botca mica?

Tia zis ionut de ce am zis ce am zis nu neaparat ca ar iesi o matca net superioara din botca cea mare ;) acum bineinteles fiecare face ce vrea in stupina lui.Sanatate
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR