vio-trutza scrie:Eu am ajuns la concluzia ca agresivitatea este ceva genetic care se transmite de la mama la fice. Am facut cativa roi iar matcile care provin de la cel mai agresiv stup a meu produc tot albine agresive. Adica in momentul cand deschizi stupul se gaesc cateva care sa imi bombardeze masca. Restul detaliilor cum ar fi modul de lucru , fumul , durata de lucru dau o agresivitate periodica , in restul timpului fiind blande. Deci gena da agresivitatea dupa parerea mea.
Domnule Vio-Truza aveti dreptate ca albinele agresive au o perpetuare genetica.Oricit am incercat si eu sa gasesc o scuza sa zic asa pentru stupi care i-am avut agresivi si oricum umblam in ei ,cu fum moderat foarte usor cu desprinderea podisorului s-au a ramelor ,imbracat curat ,miinile curate totul era in zadar ,ca ma faceau negru.Tabara pe orice apuca pe bietele gaini pe ciine pe membri fam nu mai vorbesc,pina cind am luat hotarirea sa termin cu ei ca aveam neplaceri si cu vecini.Erau stupi foate productivi,dar ii dezavantaja agresivitatea,ca chiar daca nu umblam la ei ,si umblam la unul alaturat tot veneau pe mine si le intrita si pe cele la care umblam ca se aseza pe ramele stupului respectiv si de aici va dati seama cam ce urma.Am fost nevoit sa schimb reginele,este singura metoda cel putin cunoscuta de mine ,ca sa termin cu acesti stupi agresivi.Daca aveti in stupin 2-3 agresivi este de ajuns sa va biziie cit lucrati in stupina.Ca sfat pe acesta vi l-as recomanda ca la toamna sa schimbati reginele ,cu unele tinere si mai blinde ca toamna le primeste mai usor.Succes