Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde dicu.ion57 » 01 Iul 2013, 19:16

vio-trutza scrie:Eu am ajuns la concluzia ca agresivitatea este ceva genetic care se transmite de la mama la fice. Am facut cativa roi iar matcile care provin de la cel mai agresiv stup a meu produc tot albine agresive. Adica in momentul cand deschizi stupul se gaesc cateva care sa imi bombardeze masca. Restul detaliilor cum ar fi modul de lucru , fumul , durata de lucru dau o agresivitate periodica , in restul timpului fiind blande. Deci gena da agresivitatea dupa parerea mea.

Domnule Vio-Truza aveti dreptate ca albinele agresive au o perpetuare genetica.Oricit am incercat si eu sa gasesc o scuza sa zic asa pentru stupi care i-am avut agresivi si oricum umblam in ei ,cu fum moderat foarte usor cu desprinderea podisorului s-au a ramelor ,imbracat curat ,miinile curate totul era in zadar ,ca ma faceau negru.Tabara pe orice apuca pe bietele gaini pe ciine pe membri fam nu mai vorbesc,pina cind am luat hotarirea sa termin cu ei ca aveam neplaceri si cu vecini.Erau stupi foate productivi,dar ii dezavantaja agresivitatea,ca chiar daca nu umblam la ei ,si umblam la unul alaturat tot veneau pe mine si le intrita si pe cele la care umblam ca se aseza pe ramele stupului respectiv si de aici va dati seama cam ce urma.Am fost nevoit sa schimb reginele,este singura metoda cel putin cunoscuta de mine ,ca sa termin cu acesti stupi agresivi.Daca aveti in stupin 2-3 agresivi este de ajuns sa va biziie cit lucrati in stupina.Ca sfat pe acesta vi l-as recomanda ca la toamna sa schimbati reginele ,cu unele tinere si mai blinde ca toamna le primeste mai usor.Succes
dicu.ion57

Mesajde alexx » 01 Iul 2013, 21:53

astazi m-am dus la un roisor sa vad daca a inceput matca sa oua si mau terorizat dar m-am dus acum seara aproape pe intuneric deci vina mea....las macar bine ca am vazut oua :D :lol:
alexx

Mesajde B.K » 02 Iul 2013, 16:26

alexx scrie:astazi m-am dus la un roisor sa vad daca a inceput matca sa oua si mau terorizat dar m-am dus acum seara aproape pe intuneric deci vina mea....las macar bine ca am vazut oua :D :lol:

Eu merg la stupi in papuci , tricou si sort , masca o tin in spate in caz de forta majora...........nu stiu ce sa zic....poate ca e genetic , de fapt e si genetic , dar cred ca mai conteaza si apicultorul , cat de des sunt deranjate de catre acesta , zgomotele din jurul stupinei sa nu fie mare. Daca se umbla din 3 in 3 zile la stupi e normal ca albina sa devina agresiva. Cate putin din toate astea poate aduce la o agresivitate iesita din comun. Un vechi apicultor imi spunea ca un apicultor trebuie sa-si dea seama de la urdinis despre o familie de albine .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde IGNITE » 02 Iul 2013, 18:13

eu am observat...atat cat si in masura in care o poate face un incepator...ca unele familii sunt mult mai agresive decat altele.
am observat ca primavara albinele se tin pur si simplu dupa mine, ma urmaresc pe mine sau pe altii, inclusiv in curte (eu le tin intr o gradina)...deci la distante la care nu te ai gandi ca ti trebuie masca. pur si simplu ma ataca la cap, la bot...de parca as vrea sa le fac ceva. ma urmaresc...cu scopul evident de a ma intepa. si o si fac.
cat timp au trait bunicii mei (fiind copil atunci)...ei aveau cativa stupi...insa, eu nu mi amintesc ca in perioada aia sa fi fost asa de agresive, iar bunicul meu sunt sigur ca habar nu avea de roire artificiala...si alte chestii de genul ...selectie genetica. sau poate primavara eu eram la scoala...si nu mai retin astfel de incidente. in orice caz, bunicul mergea la stupi la bustul gol, pe mine ma lua la fel...iar el era poate si un pic luat uneori. nu pateam atunci ce patesc acum. in fine...o sa mai analizez, insa, am luat deja hotararea sa nu perpetuez nimic din coloniile care nu mi plac.
IGNITE

De ce sunt atat de rele ???

Mesajde Puf Puf 79 » 08 Iul 2013, 10:04

Cu respect va salut . Am albinele la Movila - Ialomita la floarea soarelui . Sunt acolo din 23 iunie. Am recoltat mierea de tei ce o aveam in stupi in 27 Iunie. In 5 Iulie am vrut sa scot mierea de floare , dar nu am reusit sa ma apropii de stupi . in cateva momente eram acoperit de albine. Mentionez ca in 5 iulie seara le am mutat la alt lan de floare. sa fie oare lipsa culesului cauza acestor manifestari ale lor. Efectiv m-am speriat de comportamentul lor. Va rog sa ma indrumati cum sa procedez sa le mai linistesc putin. Nu stiu cum se procedeaza in astfel de cazuri . Sunt si eu la inceput . Multumesc
Puf Puf 79

Re: De ce sunt atat de rele ???

Mesajde Mircea_63 » 08 Iul 2013, 10:15

Posibil sa fie un soi de floare de la care nu pot culege. Fie ca nu secreta nectar, fie forma florii este in asa fel incat nu ajung cu trompa pana la materia prima. Deobicei cand au cules sunt foarte pasnice, insa aveau cules si la rapita, cu toate astea erau turbate.

Cum ai stat cu puietul capacit in ultimele 2 saptamani?

Uite aici este un topic dedicat agresivitatii albinelor. viewtopic.php?f=10&t=3869 Si cele scrise aici, vor fi mutate acolo.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: De ce sunt atat de rele ???

Mesajde Puf Puf 79 » 08 Iul 2013, 11:29

Mircea_63 scrie:Posibil sa fie un soi de floare de la care nu pot culege. Fie ca nu secreta nectar, fie forma florii este in asa fel incat nu ajung cu trompa pana la materia prima. Deobicei cand au cules sunt foarte pasnice, insa aveau cules si la rapita, cu toate astea erau turbate.

Cum ai stat cu puietul capacit in ultimele 2 saptamani?

Uite aici este un topic dedicat agresivitatii albinelor. viewtopic.php?f=10&t=3869 Si cele scrise aici, vor fi mutate acolo.

Da, multumesc pt topic. nu il gasisem in faza initiala. Am gasit pe acolo multe raspunsuri, insa nu se potrivesc deloc. Ar fi doua variante care cred eu ca sunt posibile in cazul meu . prima , ar fi ca era la sfarsit de cules si de asta sa fi fost atat de rele, cu toate ca si cu cateva zile inainte am deschis un stup si la fel s a intamplat ( deci asta cu lipsa culesului se cam respinge) , s ar mai fi una , cea cu schimbarea matcii . nu sti ce sa cred, eu sunt incepator , am intrebat la apicultorii experimentati si ei mi au spus ca din lipsa de cules,
Puf Puf 79

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 15:13

ar putea avea oare legătură şi cu conţinutul în zahăr al mierii de f.s., ceva în legătură cu conţinutul nectarului? bunăoară, la rapiţă , am înţeles că este un fel de regulă aceea că albinele sunt agresive.
IGNITE

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 21:56

BeeeK scrie:
alexx scrie:astazi m-am dus la un roisor sa vad daca a inceput matca sa oua si mau terorizat dar m-am dus acum seara aproape pe intuneric deci vina mea....las macar bine ca am vazut oua :D :lol:

Eu merg la stupi in papuci , tricou si sort , masca o tin in spate in caz de forta majora...........nu stiu ce sa zic....poate ca e genetic , de fapt e si genetic , dar cred ca mai conteaza si apicultorul , cat de des sunt deranjate de catre acesta , zgomotele din jurul stupinei sa nu fie mare. Daca se umbla din 3 in 3 zile la stupi e normal ca albina sa devina agresiva. Cate putin din toate astea poate aduce la o agresivitate iesita din comun. Un vechi apicultor imi spunea ca un apicultor trebuie sa-si dea seama de la urdinis despre o familie de albine .

Odata pe saptamana e suficient sa deschidem un stup
alexx

Mesajde Mircea_63 » 16 Sep 2013, 18:15

Duminica dupa amiaza. Senin, vreme foarte placuta, deschid primul stup. Pocneste podisorul lipit cu propolis. Shhhht, incet. Imi spun, imaginandu-mi ce va urma, mai ales ca nu dadusem cu fum pe la urdinis. Ridic podisorul si o clipa am fost ingrijorat. Niciun zgomot, niciun bazait. N-o fi murit?
Sus pe rame niciuna, dar toate erau intre rame si isi vedeau linistite de lucru, fara sa faca nici macar zgomot.

Am batut usurel cu palma pe rame si nimic. Nu ma bagau in seama. Blandetea intruchipata, iar la fel s-a comportat toata stupina. La un singur stup am dat usurel cu fum, dar parea sa le enerveze, iar in lipsa fumului, n-aveau nicio treaba cu mine.
Daca n-as sti, mi-as zice ca au inceput sa ma cunoasca. :lol:
Mircea_63

Mesajde paul » 16 Sep 2013, 20:06

Am stupii pe 2 locatii. Pe o locatie am 14 si pe alta am 10.
Sambata pe seara cu tot pacatu' ma duc sa le pun ceva sirop la cei 14. Fac fum. Imi iese din prima (altadata ma rog de toti sfintii pana-mi iese). Deschid primul stup ... albinele parca erau tranchilizate . Umblu prin rame sa fac un recensamant al puietului si al rezervelor. Pe ici pe colo cate o albina ma bazaia ... Afumatorul (continutul) a ars dea-n droanga.
Duminica, mai pe la pranz, cu tot pacatu' ma duc si la cei 10 cu ceva siropel. Nu mai fac fum fiindca lasasem afumatorul la locatia 1 si am luat in considerare si ... precedentul zilei de sambata ! EROARE ... MAXIMA ! Cum am deschis primul stup ... nor de albine asupra mea. Se izbeau de mine ca si cum ar fi aruncat cineva cu graunte. Adia putin vantul si-mi lipea masca de fata. Eram doar in camasa cu palaria apicola pe cap. Mi-am luat ace ... fara numar. Si asta la prima strigare ! Dau foc la o carpa de bumbac incercand sa le fac fata si sa continui... Pana la final cu tot cu carpa fumeganda mi-am luat-o original ! Nici vorba sa fac vreun recensamant.Abia am reusit sa le pun sirop in bidonasele care se aflau in cat!!!:oops:
Concluzie:
- duminica nu mai umblu la albine ! :idea:
-afumatorul il iau cu mine si seara-n pat ! :idea:
LE ... conditiile meteo erau mult mai improprii sambata decat duminica .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 16 Sep 2013, 20:23

paul scrie:Fac fum. Imi iese din prima (altadata ma rog de toti sfintii pana-mi iese).
Deobicei folosesc o scula de tipul asta pentru aprins combustibilul din afumatorImagine
Mircea_63

Mesajde paul » 16 Sep 2013, 20:31

Asta pentru mine-i ... racheta ! :) Le am cu tehnika ca porcu' cu pianu' ! :lol:
Next level ... :lol:
LE ... vrei sa ma vezi la Stirile de la ora 5 ??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 16 Sep 2013, 21:33

Mircea_63 scrie:Duminica dupa amiaza. Senin, vreme foarte placuta, deschid primul stup. Pocneste podisorul lipit cu propolis. Shhhht, incet. Imi spun, imaginandu-mi ce va urma, mai ales ca nu dadusem cu fum pe la urdinis. Ridic podisorul si o clipa am fost ingrijorat. Niciun zgomot, niciun bazait. N-o fi murit?
Sus pe rame niciuna, dar toate erau intre rame si isi vedeau linistite de lucru, fara sa faca nici macar zgomot.

Am batut usurel cu palma pe rame si nimic. Nu ma bagau in seama. Blandetea intruchipata, iar la fel s-a comportat toata stupina. La un singur stup am dat usurel cu fum, dar parea sa le enerveze, iar in lipsa fumului, n-aveau nicio treaba cu mine.

comportament tipic de stupina linistita in mijloc de septembrie, zero sursa furtisag, pietul e pe ultima suta si tot poporul gangaresc sta la ingrasat.
Cum ii zicea... Vitelogenin parca ? Toamna asta se este din plin !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 16 Sep 2013, 22:03

Mircea 63, s-o fi speriat suratele de "scula" ta pentru aprins combustibilul!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 16 Sep 2013, 22:18

paul scrie:...Cum am deschis primul stup ... nor de albine asupra mea. Se izbeau de mine ca si cum ar fi aruncat cineva cu graunte. ...

E posibil ca acolo sa fie o problema. :?
Le intarata ceva in zona.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE