Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde duma » 30 Iul 2013, 21:14

un OM scrie:Ce fel de hranitoare ai, cu ce vrei sa stimulezi familiile, cam cum arata fiecare familie: rame de pastura miere, puiet?

Hai Noroc !
Pana iti raspunde colegul la intrebare dami te rog un sfat , ce hranitor sa folosesc pentru stimulare de la jumatea lui august , uluc sau pe podisor ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde pin » 30 Iul 2013, 21:21

Pune-le la urdinis un obstacol (pietricica, scandurica) sa dea cu capul si sa vada ca au casa noua dupa ce-i muti in cutiile noi. In felul asta casca ochii si isi fac reorientarea. E posibil totusi sa nu fie nevoie daca noul stup este in aceeasi pozitie.
pin

Mesajde un OM » 30 Iul 2013, 21:38

Cand familia de albine nu este foarte bogata in membri varianta buna este ulucul, cand insa numara ceva mai multi membri eu prefer cele de podisor, mai ales, inca, ma ajuta chiar si fetita mai mica. Problema la hranitoarele de podisor este ca nu toti stupii sunt construiti cu capacul mai inalt. Astfel capacul devine mai instabil. Daca insa este legat, gen o ata, si este asezat astfel incat sa nu se poata misca de la gaura, merge .
un OM

Mesajde duma » 30 Iul 2013, 21:47

un OM scrie:Cand familia de albine nu este foarte bogata in membri varianta buna este ulucul, cand insa numara ceva mai multi membri eu prefer cele de podisor, mai ales, inca, ma ajuta chiar si fetita mai mica. Problema la hranitoarele de podisor este ca nu toti stupii sunt construiti cu capacul mai inalt. Astfel capacul devine mai instabil. Daca insa este legat, gen o ata, si este asezat astfel incat sa nu se poata misca de la gaura, merge .

Am sa tin cont de sfatul tau ! Si ca sirop sa folosesc 1\1 si cu ceapa si protofil pentru stimularea matci s-au 1\2 simplu fara ceapa doar cu protofil , mai am 5 litri de culcofruct ca si rezerva de forta majora pe care pot s-al folosesc ?
Sanatate !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 30 Iul 2013, 21:50

Zi 2/1, unde 2 este proportia de zahar, iar 1 cea de apa.
un OM

Mesajde Ala nou » 30 Iul 2013, 21:52

un OM scrie:Ce fel de hranitoare ai, cu ce vrei sa stimulezi familiile, cam cum arata fiecare familie: rame de pastura miere, puiet?

Multumesc de sfaturi tuturor!

Am hranitoare uluc, a zis cel care mi-a facut cutiile ca sunt de 600 ml, dar nu intra chiar atat. Deja le-am dat in seara asta, sirop de zahar invertit (la 3 stupi nu e mare deranjul pt invertire), am facut asa 1 l de apa amestecat cu 5 kg de zahar si 5 g de sare de lamaie dizolvata in prealabil. Dupa ce s-a terminat cu invertirea ( mi-a fost usor, mama mea obisnuia sa ne faca zahar invertit pt consum cand eram copii) am pus 4 l de ceai de menta peste si am mai dat intr-un clocot, sa se omogenizeze. Cand imi vine ce am comandat pe net am tras eu o concluzie asa ca ar trebuie sa le pun si niste Protofil in sirop, la concentratia din specificatia produsului. Macar pana pe la jumatatea lui august.

Familiile arata... intr-un fel. :D Arata bine, daca te iei dupa cel care mi le-a dat. Numai ca mi se pare ca au cam putin puiet doar pe 3 rame. Ramele de puiet sunt aproape pline, cu exceptia unei familii, unde mai are cam jumatate de rama de ocupat. Coronitele de la ramele cu puiet sunt destul de mari, s-au unit cu ramele vecine. Cert este ca sunt blande, le-am scos sipcile de la transport le-am pus hranitoarele folosind doar o carpa drept afumator :) , fara masca, fara manusi si nu am avut nici o altercatie cu ele. Imediat ce imi vine masca o sa revin cu poze. Echipamentele minime mi le-am comandat pe net, cei de a ACA au preturi aproape duble la majoritatea. Daca aveti ponturi cu furnizori de echipamente bune la preturi decente, sunt deschis la orice sugestii (pe PM, din cate am citit in regulament).
Ala nou

Mesajde un OM » 30 Iul 2013, 21:59

Ceaiul nu-l fierbi, ci infuzie, adeca apa fiarta pusa in alt vas unde sunt plantele maruntite.
un OM

Mesajde Ala nou » 30 Iul 2013, 22:04

Asa l-am facut, dar l-am fiert cu siropul acela am zis sa se omogenizeze. Ups, acum imi dau seama ca a fost cam apa colorata pana la urma. :)
Ala nou

Mesajde nae » 30 Iul 2013, 22:11

Cate grame de menta ai pus in ''ceai'' ?, verde sau uscata ?,infuzie sau decoct ?,frunze sau frunze si tulpini ?, recoltata pana-n pranz sau dupa ?...
Cata coaja de salcie trebuie sa inghit pt o aspirina !?
Nu sunt fan ACA dar ''Protofilul'' nu se face in casa ; daca ai reteta lui Hagi Tudose e buna .
1-ventileaza = ori il umbresti ori largesti urdinisul,
2-ventileaza,sta in barba=largeste /umbreste ,
3-zici ca e bine .
Succes !
nae

Mesajde Ala nou » 30 Iul 2013, 22:21

nae scrie:Cate grame de menta ai pus in ''ceai'' ?, verde sau uscata ?,infuzie sau decoct ?,frunze sau frunze si tulpini ?, recoltata pana-n pranz sau dupa ?...
Cata coaja de salcie trebuie sa inghit pt o aspirina !?
Nu sunt fan ACA dar ''Protofilul'' nu se face in casa ; daca ai reteta lui Hagi Tudose e buna .
1-ventileaza = ori il umbresti ori largesti urdinisul,
2-ventileaza,sta in barba=largeste /umbreste ,
3-zici ca e bine .
Succes !

Ceaiul de menta e un fel de substitut al Protofilului?
Eu am comandat de la un furnizor de pe net Protofilul si abia atunci o sa il folosesc, nu stiam de compozitie. Asta cu ceaiul de menta mi-a zis-o cel de la care am luat albinele. Frunze, tulpini si flori am pus in ceai, verde, recoltata dupa pranz, cam cum le fac la copii am folosit concetratia. :)
Cred ca ai dreptate cu ventilatia, in fiecare podisor era o sita care era acoperita cu ziare si aseara am luat ziarele. Azi nu au mai facut asa. Multumesc.
Mai am niste emotii pt cand o sa le mut in cutiile noi.
Ala nou

Mesajde nae » 30 Iul 2013, 22:46

Menta nu inlocuieste protofilul .
Si eu fac ceaiuri (menta /pelin...)..., am vrut sa-ti atrag atentia ca poti nimerii o concentratie care sa dauneze fam .
Amitraz gasesti in VFcare-i indicat pt parazitii/paduchi albinei dar si in ''X'' pt paduchii galinaceelor ...
Antibioticul (vibromicina)din pelin iese sau nu la analize !?,daca e din polen probabil nu = e amar si nu-l cara cu sacul ; daca il fierbe nea stuparul datele se schimba sau nu , cine stie !?
nae

Mesajde Ala nou » 31 Iul 2013, 21:34

Inca ceva.
Din ce am citit, cea mai importanta problema a iernatului, dupa lipsa hranei, ar fi umiditatea. Ma intreb, daca s-ar pune in interiorul stupului niste granule de silicagel (cel de care se pune la geamul termopan sau, mai simplu, gasim in pantofii noi) in asa fel incat albinele sa nu aiba acces la el, nu ar fi mai usor de controlat umiditatea in exces?
Ala nou

Mesajde un OM » 31 Iul 2013, 22:57

Stai bland. Ai idee cat dioxid de carbon se elimina de la o familia sanatoasa de albine? Destul cat silicagelul sa nu fie eficient!
un OM

Mesajde elixir » 01 Aug 2013, 13:38

elixir scrie:Un roi format in iunie, cu matca imperecheata, a ajuns la 5 rame, puiet pe 4, full de albina. Am gasit azi 5 botci, 3 capacite. Matca prezenta, inclusiv oua de o zi. Am gasit in cateva celule cate 2 oua.. puiet de trantor nu este, loc de ouat este foarte putin si ma gandesc ca din cauza asta au aparut cate 2 oua in celula.. Botcile sunt pe lateralele ramelor, in partea inferioara. Daca erau de roire, avnd botci gata capacite, pana acum ar fi plecat, nu??!?!? Activitatea la urdinis este normala, roiul lucreaza bine, este la al 2-lea fagure artificial crescut si ouat in cca 6 saptamani de la formare.. Sper sa fie o schimbare linistita, desi matca este din 2013.. :(

.....
Pana la urma a fost schimbare linistita de matca! acum 3 zile am gasit botci roare si oua de o zi! matca batrana a ramas in stup. momentan stimulez si nu umblu la el.
Albinele au ales sa faca dupa cum stiu ele mai bine, cu toata matca mea cumparata cu ,,certefecat'' de origine :lol: probabil am uitat eu sa le arat hartia :)
elixir

Mesajde duma » 01 Aug 2013, 13:47

elixir scrie:
elixir scrie:Un roi format in iunie, cu matca imperecheata, a ajuns la 5 rame, puiet pe 4, full de albina. Am gasit azi 5 botci, 3 capacite. Matca prezenta, inclusiv oua de o zi. Am gasit in cateva celule cate 2 oua.. puiet de trantor nu este, loc de ouat este foarte putin si ma gandesc ca din cauza asta au aparut cate 2 oua in celula.. Botcile sunt pe lateralele ramelor, in partea inferioara. Daca erau de roire, avnd botci gata capacite, pana acum ar fi plecat, nu??!?!? Activitatea la urdinis este normala, roiul lucreaza bine, este la al 2-lea fagure artificial crescut si ouat in cca 6 saptamani de la formare.. Sper sa fie o schimbare linistita, desi matca este din 2013.. :(

.....
Pana la urma a fost schimbare linistita de matca! acum 3 zile am gasit botci roare si oua de o zi! matca batrana a ramas in stup. momentan stimulez si nu umblu la el.
Albinele au ales sa faca dupa cum stiu ele mai bine, cu toata matca mea cumparata cu ,,certefecat'' de origine :lol: probabil am uitat eu sa le arat hartia :)

Hai Noroc ! La fel am pati si eu ...... Am format un roi cu matca " cu liceenta " :lol: sa faca sa draga sa rupa stupul in dou de puiet , dar ele si-au bagat picioarele in alegerea mea si au tras ele matca lor si mege de numa roiul dupa ce au schimbat batca !!! De geaba vrem noi , daca ele nu vor nu vor si ghata !!!!
Bafta !!!!
duma

Mesajde visanc » 01 Aug 2013, 16:07

Parerea mea ca sunteti norocosi si trebe facuta putina selectie cu familiile astea care si-au schimbat ele linistit matca. ;)
visanc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR