Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde cristi_vidican » 06 Aug 2013, 07:39

Cel puțin în cazul meu, FS anul acesta a dat nectar într-un mod ciudat.
Încă odată mi s-a confirmat că nu soiul e determinant, ci eu presupun că vremea. În iulie, nopți reci, sf de iulie, început de august, nopți calde.
În iulie, în același loc, secreția a fost de câteva sute de grame pe zi, maxim 1 kg.
La sf de iulie a început să secrete mai bine, iar în august bagă bine. În același loc.
Și asta e cam peste tot în Bihor. Nu știu cum e la alții.
Sunt curios dacă și alții pot confirma faptul că acum FS secretă mai bine ca în iulie (în partea de V a țării)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde danielM » 06 Aug 2013, 09:14

Confirm eu Cristi. Nu este ceva grozav, merge undeva la 1,5kg media pe zile, dar sunt multumit, baga bine si polen, si am o recuperare buna in dezvoltarea coloniilor. Fata de iulie cand am avut multe zile pe egal , e bine .
danielM

Mesajde Daniel Popovici » 09 Aug 2013, 12:37

lucky5strike scrie:Floarea dupa 10 iulie nu mai are nicio valoare.

cristi_vidican scrie:Cel puțin în cazul meu, FS anul acesta a dat nectar într-un mod ciudat.
Încă odată mi s-a confirmat că nu soiul e determinant, ci eu presupun că vremea. În iulie, nopți reci, sf de iulie, început de august, nopți calde.
În iulie, în același loc, secreția a fost de câteva sute de grame pe zi, maxim 1 kg.
La sf de iulie a început să secrete mai bine, iar în august bagă bine. În același loc.
Și asta e cam peste tot în Bihor. Nu știu cum e la alții.
Sunt curios dacă și alții pot confirma faptul că acum FS secretă mai bine ca în iulie (în partea de V a țării)

danielM scrie:Confirm eu Cristi. Nu este ceva grozav, merge undeva la 1,5kg media pe zile, dar sunt multumit, baga bine si polen, si am o recuperare buna in dezvoltarea coloniilor. Fata de iulie cand am avut multe zile pe egal , e bine .

Vaaai! Neasim-tiiiteleeeeeeeee!
N-au citit ce scrie pe forumuri...!
Floarea soarelui dupa ce a avut nerusinarea sa rasara la 1 iunie, mai da si miere dupa 1 august ...! Total rupt de ce graieste folclorul apicol!Rupt de traditie!
Iar albinele - si mai nerusinate!, daca floarea soarelui e rebela..., da-pai - ele nici la folclor nu apleaca urechea sa-l respecte, nici macar in al 13-lea ceas nu s-au uitat sa citeasca pe forum "regula" !!!
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 09 Aug 2013, 12:49

Hai sa va zic ce spune logica mea:
Nu orice floarea soarelui da miere. Se stie ca exista soluri pe care se fac seminte, dar nu se face nectar.
In afara de sol si soi, e nevoie ca planta sa fie bine dezvoltata, viguroasa, sanatoasa.
De obicei, conditii pentru vigoare, sanatate, buna dezvoltare sunt daca planta rasare la timp, pe sfarsit de aprilie si prinde ploi si temperaturi optime in lunile mai si iunie (de regula se intampla). De regula, plantele rasarite prin mai-iunie prind canicula in timpul cresterii si ajung la inflorire batute de soar -ta (sau de soare).
Deci vina pentru "regula" "10 iulie" in varianta lucky5strike ("20 iulie", "1 august", "15 august" in alte variante folclorice) o poarta proasta dezvoltare a plantelor din cauza secetei si caldurilor de vara.
Anul acesta treburile au mers pe dos:
- temperaturi de iulie in mai;
- temperaturi si ploi de mai in iunie;
- temperaturi de mai-iunie si ploi in iulie.
Deci conditii bune de dezvoltare. Am vazut ca lanurile nu arata perfect, dar totusi n-au fost "lovite" de soare asa tare incat sa fie incapabile de secretie.
Daniel Popovici

Mesajde cristi_vidican » 09 Aug 2013, 14:11

De ieri cântarul coboară spre 1 kg. Probabil că azi va fi sub 1 kg.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CristiTm » 10 Aug 2013, 13:30

si la noi in zona Timisoarei a scazut sub 1 kg urmeaza ultima extragere si complectarea rezervelor
CristiTm

Mesajde lucky5strike » 11 Aug 2013, 09:20

Cum spuneam, anul e atipic.

Pe la mine campul e sec de 2-3 saptamani. In urmatoarele zile fac al doilea tratament (desi pica mai putin ca de obicei). A inceput 2014.

Voi vad ca sunteti rau de tot in urma.

Sa va compatimesc? :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde namzeb » 11 Aug 2013, 19:15

La noi floarea soarelui a dat fb si inca mai da deoarece cei care sint particulari au semanat mai tirziu la asociatie se apropie de recoltat.Am extras de 3 ori si inca baga.Dar nu in fiecare an se intimpla minunea dar niciodata nu a fost sa nu dea deloc.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde lucky5strike » 11 Aug 2013, 20:49

Atunci ar trebui sa vorbim de un an record la miere. In zona mea, sa stiti ca nu e vorba de asa ceva. In schimb, scrisori de amor de la finante nu s-au lasat asteptate.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alexx » 14 Aug 2013, 15:11

In oltenia pot sa zic mai ales unde am fost eu ca fs a dat fb dar ca sa dea trebuie sa fie melifera nu orice hibrid
alexx

Mesajde Daniel Popovici » 15 Aug 2013, 16:20

Daniel Popovici scrie:
Donbazil scrie:Sal'tare!
...
Sper ca ultima parte de la floarea sorelui ti-a priit, mai ales ca multi, dupa ce au vazut la inceput ca 1-2 saptamani nu merge, si-au luat catrafusele si-au plecat....Cei mai rabdatori si cu ceva experientza au ramas.....Si bine au facut....
...
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Floarea soarelui mi-a priit din 28 iulie pana in 10 august. Chiar au fost sporuri neasteptate. Daca mai tinea se blocau roii de tot, asa - noroc cu puietul capacit. ... Poate ca celor cu catrafusele se datoreaza sporurile (matematic nu potriveste - spor de 20 kg cu 2 familii/ ha - si nu cred ca s-a modificat floarea soarelui peste noapte si sa fi devenit mai darnica decat in scrierile cercetatorilor - numai ca s-au rarit stupii peste noapte). Noroc cu aceste ultime 10 zile de cules
...

Descrierile cercetatorilor spun ca hibrizii actuali de floarea soarelui dau intre 12 si 25 kg de miere/ ha. Majoritatea cam intre 15-16 kg si 20-22 de kg.
Daca mai luam in considerare pierderile de la vant si fauna spontana (bondari, albine solitare), + ca albinele poate nu iau toate floricelele la rand de mai multe ori / zi si / floare (poate ramane ceva nectar necules), ar rezulta sub 20 de kg / ha.
In varianta 1 familie / ha, timp de 12-14 zile cat tine culesul, cu un consum de miere pentru intretinere de 300 g / zi, deja 5 kg din cele maxim 20 le mananca puietul.
La noi au fost sporuri totale de peste 20 de kg care nu se pot datora decat scaderii densitatii familiilor la mai putin de 1 familie / ha.
Daniel Popovici

Re: Culesul la floarea soarelui: 2011(1-3), 2012(4-9), 2013(

Mesajde vali79 » 02 Iun 2014, 19:32

Se pare ca si anul acesta este speranta ...sperantei.Vine si canicula la timp...speram.
Cum se prezinta culturile in zona de vest si sud-est?O preconizare pt inflorire?
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde delorin I » 02 Iun 2014, 22:16

Eu as zice din ce am vazut pana acum ca nu prea este floarea soarelui....Se pare ca a fost inlocuita masiv cu rapita! Abia ieri am zarit cateva lanuri in zona manastirii Caldarusani!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 02 Iun 2014, 22:28

delorin I scrie:Eu as zice din ce am vazut pana acum ca nu prea este floarea soarelui....Se pare ca a fost inlocuita masiv cu rapita! Abia ieri am zarit cateva lanuri in zona manastirii Caldarusani!
Aceeaşi situaţie şi la mine - enorm de multă rapiţă, foarte puţină FS.
TDI

Mesajde redoo » 02 Iun 2014, 22:30

Este putina fs si din cauza timpului....nu sa putut semana din cauza ploilor.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde ignatov andrei » 03 Iun 2014, 01:38

Pe tarlalele unde s-a cultivat FS, nu se mai poate reveni decat dupa 6 ani!

Rapita intra in asolamente de 3 ani, FS intra in asolamente de 6 ani!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI