un OM scrie:Pentru asta nu ar trebui decat putina... primavara. Adica pentru treaba cu ...feromonu.
cerbucerbilor scrie:stii prin cate am trecut anul asta din cauza stupului? e de poveste pe cuvantul meu. L-am gasit si cazut de la o furtuna (a stat asa vreo sapt). noroc ca a cazut spre
in fata si ramele au stat pe leaturile laterale cum ar veni pe cant ca daca era sa cada pe o parte "adio mama". parte la la treaba asta am aavut si eu ca am pus un fel de paravan facut din snopuri de trestie pt umbra. cand m-am dus la stup am crezut ca mi l-s furat vai ce-am mai stat cu morcovu iarasi ca poate moarta matca. intrebare: e normal la vremea asta puiet de trantor? celulele respective tot de trantor au fost. e posibil sa fi gresit matca cand a ouat? adica fara intentie. sanatate
cerbucerbilor scrie:saltare! ...
jenica67 scrie:Iei capacul de la roi, pui un ziar in care ai facut cateva fante taiate cu un cater, sau un cutit prin intepare pe un polestiren, dar sa fie numai taieturi liniare. Dai jos fundul la stupul care nu are matca si il pui peste. La asta de deasupra ii dai si un hranitor cu sirop, sau o punga cu sirop si ii lasi in pozitia asta 2-3 zile. Dupa desfaci stupii si ii reorganizezi ramele. Functioneaza 100%.
alin75 scrie:Ideal ar fi sa dispui de o cutie noua.
Dar in lipsa, iti trebuie: ziar, si o pompita cu tuica.
Se distrug toate botcile din familia fara matca. Operatia se repeta la 2-3 zile, pana nu mai apar botci.
Se afuma bine familia fara regina (pentru a obliga albinele sa-si incarce gusa cu miere), apoi se pulverizeaza cu tuica ambele cutii.
Peste ramele roiului, se aseaza ziarul, care cobora peste ultima rama. Se introduc apoi ramele din familia fara regina, verificand totusi sa nu fi scapat vreo botca (se aleg cele cu puiet capacit, pana la umplerea cutiei).
Se lasa familia nou formata 3-4 zile linistita (nu se umbla), apoi se verifica.
Numai bine,
Alin
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori