Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: sfaturi pentru unificare

Mesajde liviu1965 » 16 Oct 2011, 13:49

Doamne , ce barbati.....
liviu1965

Mesajde un OM » 16 Oct 2011, 20:29

Pentru asta nu ar trebui decat putina... primavara. Adica pentru treaba cu ...feromonu.
un OM

Mesajde paul » 16 Oct 2011, 20:34

un OM scrie:Pentru asta nu ar trebui decat putina... primavara. Adica pentru treaba cu ...feromonu.

Corect ! Dar oare solutia preparata acum (feromonul )isi pierde valabilitatea pana in primavara ? Nu stiu ,intreb ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 29 Dec 2011, 14:57

cerbucerbilor scrie:stii prin cate am trecut anul asta din cauza stupului? e de poveste pe cuvantul meu. L-am gasit si cazut de la o furtuna (a stat asa vreo sapt). noroc ca a cazut spre
in fata si ramele au stat pe leaturile laterale cum ar veni pe cant ca daca era sa cada pe o parte "adio mama". parte la la treaba asta am aavut si eu ca am pus un fel de paravan facut din snopuri de trestie pt umbra. cand m-am dus la stup am crezut ca mi l-s furat vai ce-am mai stat cu morcovu iarasi ca poate moarta matca. intrebare: e normal la vremea asta puiet de trantor? celulele respective tot de trantor au fost. e posibil sa fi gresit matca cand a ouat? adica fara intentie. sanatate

Pe unde o fi baiatul asta oare ???. :?

Ceva aventuri cu stupul Cerbule, cum ierneaza ... mai traieste ?.
Nu mai dai nimic din "casa", a ?. :(
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cerbucerbilor » 15 Ian 2012, 23:13

saltare! de aproape 3 luni nu am mai avut peripetii cu stupul, practic. nu am mai umblat deloc la el (este dus la tara norocul lui) dar i-am dus grija tot timpul acesta. acu vreo 2 sapt a fost tata cu un unchi care mai stie cu albinele si le-a dat preventiv miere cu zahar farin si mi-a spus ca sunt bine. ce m-a ingrijorat a fost faptul ca mi-a spus ca avea "cateva picaturi de condens". astazi 15.01,2012 facut vizita. doreste cineva sa afle ce am gasit?
cerbucerbilor

Mesajde Adi Hodis » 16 Ian 2012, 09:02

cerbucerbilor scrie:saltare! ...

Salut Cerbule ... probabil ca nu ai vazut ... viewtopic.php?f=60&t=1453
Mare pierdere pentru noi ... Dumnezeu sa-l aibe-n paza.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde adriann » 16 Ian 2012, 23:58

Acum ca ne-ai facut curiosi.. nu mai postezi...
ce puteai sa gasesti??? puiet? riscant...ca inca nu a venit frigu mare pe anul asta si cam e vremea lui acum.
adriann

unire familie orfana

Mesajde aiudeanu » 19 Aug 2013, 09:38

Am gasit azi o familie care a pierdut regina si a inceput sa-si traga botci de salvare. Cum nu am avut experiente prea fericite cu matcile cumparate anul acesta, as prefera sa unesc cu un roi mai slabut, dar nu am facut pina acum unificari si as vrea un sfat pentru metoda cea mai sigura si, pe cit posibil, mai simpla. Mentionez ca cele doua familii care ar trebui unite sunt acum una linga cealalta in stupina.
aiudeanu

Re: unire familie orfana

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 09:56

Ideal ar fi sa dispui de o cutie noua.
Dar in lipsa, iti trebuie: ziar, si o pompita cu tuica.
Se distrug toate botcile din familia fara matca. Operatia se repeta la 2-3 zile, pana nu mai apar botci.
Se afuma bine familia fara regina (pentru a obliga albinele sa-si incarce gusa cu miere), apoi se pulverizeaza cu tuica ambele cutii.
Peste ramele roiului, se aseaza ziarul, care cobora peste ultima rama. Se introduc apoi ramele din familia fara regina, verificand totusi sa nu fi scapat vreo botca (se aleg cele cu puiet capacit, pana la umplerea cutiei).
Se lasa familia nou formata 3-4 zile linistita (nu se umbla), apoi se verifica.

Numai bine,
Alin
Ultima oară modificat de alin75 pe 19 Aug 2013, 09:58, modificat 1 dată în total.
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde jenica67 » 19 Aug 2013, 09:56

Iei capacul de la roi, pui un ziar in care ai facut cateva fante taiate cu un cater, sau un cutit prin intepare pe un polestiren, dar sa fie numai taieturi liniare. Dai jos fundul la stupul care nu are matca si il pui peste. La asta de deasupra ii dai si un hranitor cu sirop, sau o punga cu sirop si ii lasi in pozitia asta 2-3 zile. Dupa desfaci stupii si ii reorganizezi ramele. Functioneaza 100%.
jenica67

Mesajde aiudeanu » 19 Aug 2013, 10:08

jenica67 scrie:Iei capacul de la roi, pui un ziar in care ai facut cateva fante taiate cu un cater, sau un cutit prin intepare pe un polestiren, dar sa fie numai taieturi liniare. Dai jos fundul la stupul care nu are matca si il pui peste. La asta de deasupra ii dai si un hranitor cu sirop, sau o punga cu sirop si ii lasi in pozitia asta 2-3 zile. Dupa desfaci stupii si ii reorganizezi ramele. Functioneaza 100%.

Din pacate stupii mei au fundul fix! Dar multumesc oricum pentru raspuns!
aiudeanu

Mesajde aiudeanu » 19 Aug 2013, 10:09

alin75 scrie:Ideal ar fi sa dispui de o cutie noua.
Dar in lipsa, iti trebuie: ziar, si o pompita cu tuica.
Se distrug toate botcile din familia fara matca. Operatia se repeta la 2-3 zile, pana nu mai apar botci.
Se afuma bine familia fara regina (pentru a obliga albinele sa-si incarce gusa cu miere), apoi se pulverizeaza cu tuica ambele cutii.
Peste ramele roiului, se aseaza ziarul, care cobora peste ultima rama. Se introduc apoi ramele din familia fara regina, verificand totusi sa nu fi scapat vreo botca (se aleg cele cu puiet capacit, pana la umplerea cutiei).
Se lasa familia nou formata 3-4 zile linistita (nu se umbla), apoi se verifica.

Numai bine,
Alin

Multumesc mult pentru raspuns, doar o intrebare, cit de diluata sa fie tuica, ca a noastra are spre 60 de grade! :D
aiudeanu

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 14:47

Stai linistit ca nu le "arzi" pe aripi........, si nici nu "le ametesti". Acum am zis sa pulverizezi, nu sa le faci "baie" in tuica. Daca mai ramane ceva in sticluta, poti sa torni restul pe gat, pentru unificarea totala a mirosului :D :D

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde andy1995 » 07 Apr 2014, 16:13

Salut,

Am un stup pe 3-4 rame, are puiet, si albina pe 4 rame.Doresc sa il intaresc, am un alt stup pe 5-6 rame.

Doresc ca sa intaresc stupul mai slab cel pe 3-4 rame,ii in lada mai buna, cu care merg la pastoral, cel cu 5-6 ramane acasa, si doresc sa il intaresc pe cel slab sa fie mai tare :D Ce as putea face?
1.o rocada intre stupi? Cum? albinele vor sti sa ramana in stup?(sa nu plece in celalalt)
2. alipirea la celui mai slab, 2 rame cu puiet si albina? cum? cand?

Distanta intre stupi este de 10 metri
andy1995

Mesajde TDI » 07 Apr 2014, 17:07

Nu trebuie să alegi lada, ci matca, familia mai bună.
TDI

Mesajde andy1995 » 07 Apr 2014, 21:29

matca e tanara in fiecare familie. familia mai puternica este normal stpul de 6 rame...dar cu stupul in lada in care este, nu pot sa profit de el la pastoral

deci? cum sa fac?
andy1995

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR