Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde cazacu marius » 17 Aug 2013, 14:27

Salut. eu am mutat anul trecut 5 stupi, doar 5 m mai in stanga, si vreo 50 de albine cautau stupii la vechiul loc. spre seara nu mai era nici una , probabil au intrat in stupii vecini. :D
cazacu marius

Mesajde priest » 17 Aug 2013, 15:34

Chiar nu stiu ce sa fac. Nu stiu nici ce inseamna pierderea culegatoarei in perioada asta.
priest

Mesajde Florin Dobre » 17 Aug 2013, 16:44

Muta-i si gata.

Daca e vorba de doar 25 de metri eu as face asa:
- le-as instala un reper pe locatia actuala...un steag, o panza colorata...ceva extrem de vizibil;
- i-as lasa 3-4 zile sa se obisnuiasca cu reperul asta;
- in ziua mutarii as instala reperul in noua locatie si i-as muta, avand grija sa pastrez ordinea alinierii stupilor de pe vechea locatie.

O sa fie ceva haos dar pana la urma tot la tine intra...raza pe care-i muti e destul de mica, deci n-au incotro se duce.
Mutarea as face-o pe inserat.

Asa as face eu; atat ma duce logica. Nu inseamna ca e neaparat solutia corecta.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde creiveancristi » 19 Aug 2013, 09:33

Astaxi,dupa aproximativ 1 luna,am facut un control la albine.La 2 familii am intilnit probleme cu care nu m-am mai confruntat si as avea nevoie de sfatul d-voastra.
Prima familie,un roi facut de mine la sfarsitul lui mai,a mers foarte bine,este pe 7 rame cu albina multa,miere a cules destul de bine,aparent este ok.Dar am gasit pe vreo 4 rame botci de salvare,25-30 in total.Cred ca sunt de salvare pentru ca sunt la mijlocul ramei,grupate si destul de mici.Pe langa asta doar puiet capacit,nici macar un ou proaspat sau o larva ceva,nimic,deci este lipsa matca 100%.Intrebarea:sa las natura sa-si urmeze cursul normal,sau sa comand o matca imperecheata sa o introduc?
A doua familie,tot un roi facut de mine la sfarsitul lui mai.Aceste mi-a dat batai de cap din prima zi.Dupa divizare,din botcile de roire care le-am introdus a ecluzionat o matca{am vazut-o cu ochii mei},dar s-a pierdut la imperechere cred.Am introdus o rama cu oua de 1 zi,din care si-a tras multe botci de salvare.Nici din aceste botci nu a reusit sa si faca regina.Astazi la control am vazut ca dupa atata timp au ramas doar vreo 2 rame de albine,dar am gasit oua si larve.Uitandu-ma mai bine in celule erau in cateva si 3-4 oua unul peste altul.Ok,din ce am citit pe forum s-a bezmeticit si au inceput sa oua albinele.Acum ce sa fac,din cate am citit ,trebuie sa scutur ramele din stup departe la vreo 100m de stupina,si sa duc lada in magazie,iar albinele la intoarcere se vor imparti la familiile invecinate.Pana acum e bine,dar ce fac cu ramele ouate si cu larve,sunt bune sa le introduc la alti roi,or sa le creasca?
creiveancristi

Mesajde Geany » 19 Aug 2013, 11:09

Nu sunt bune acele rame pentru ca sunt ouate de albina, deci ouale sunt nefecundate, iar din ele va iesi numai puiet de trantori.
Geany

Mesajde creiveancristi » 19 Aug 2013, 12:34

creiveancristi scrie:Astaxi,dupa aproximativ 1 luna,am facut un control la albine.La 2 familii am intilnit probleme cu care nu m-am mai confruntat si as avea nevoie de sfatul d-voastra.
Prima familie,un roi facut de mine la sfarsitul lui mai,a mers foarte bine,este pe 7 rame cu albina multa,miere a cules destul de bine,aparent este ok.Dar am gasit pe vreo 4 rame botci de salvare,25-30 in total.Cred ca sunt de salvare pentru ca sunt la mijlocul ramei,grupate si destul de mici.Pe langa asta doar puiet capacit,nici macar un ou proaspat sau o larva ceva,nimic,deci este lipsa matca 100%.Intrebarea:sa las natura sa-si urmeze cursul normal,sau sa comand o matca imperecheata sa o introduc?
A doua familie,tot un roi facut de mine la sfarsitul lui mai.Aceste mi-a dat batai de cap din prima zi.Dupa divizare,din botcile de roire care le-am introdus a ecluzionat o matca{am vazut-o cu ochii mei},dar s-a pierdut la imperechere cred.Am introdus o rama cu oua de 1 zi,din care si-a tras multe botci de salvare.Nici din aceste botci nu a reusit sa si faca regina.Astazi la control am vazut ca dupa atata timp au ramas doar vreo 2 rame de albine,dar am gasit oua si larve.Uitandu-ma mai bine in celule erau in cateva si 3-4 oua unul peste altul.Ok,din ce am citit pe forum s-a bezmeticit si au inceput sa oua albinele.Acum ce sa fac,din cate am citit ,trebuie sa scutur ramele din stup departe la vreo 100m de stupina,si sa duc lada in magazie,iar albinele la intoarcere se vor imparti la familiile invecinate.Pana acum e bine,dar ce fac cu ramele ouate si cu larve,sunt bune sa le introduc la alti roi,or sa le creasca?

La prima familie ce ar trebui sa fac?
creiveancristi

Mesajde TDI » 19 Aug 2013, 12:45

Nu mai comanda matcă. Unifică-l cu un altul mai slab cu matcă bună. Redu urdinişele!
TDI

Mesajde Ala nou » 20 Aug 2013, 23:24

Salutare, am fost plecat cateva zile si am avut pe cineva care le-a dat sirop de stimulare 1:1 (cu ceai de menta si protofil) la albine (300 ml din doua in doua zile). Azi cand m-am intors am observat in fata unui stup un pumn de albine moarte (40-50 buc), gramada. Langa ele, la vreo 20-30 cm am vazut si doua viespi moarte. Sa fi aiba vreo legatura unele cu altele?
Omul care le-a dat siropul, mai amator decat mine, a vazut agitatie in fata stupilor si le-a mai margit putin urdinisul. Eu il aveam la 5cm, nu mai stiu pe unde am citit ca se tine 1 cm/rama de albina. Acum le-am dat la 3 cm, ma gandesc ca o fi fost furtisag, azi incepusera iar sa se incaiere la un stup dar le-am linistit repede cu fum si urdinisul de micsorat la 1 cm.
Ma ingrijoreaza alea multe, si moarte gramada. Ce sa fie? Restul stupilor au asa, intre 5 si 10 albine moarte in fata.
Ala nou

Mesajde vlad » 21 Aug 2013, 06:51

furtisag. a fost si s-ar putea sa mai fie
vlad

Mesajde Ala nou » 21 Aug 2013, 09:12

priest scrie:Ziua buna tuturor!
Ma confrunt cu o mare problema: sunt nevoit sa mut stupii aproximativ 25m si nu stiu cum sa fac. Banuiesc ca voi pierde culegatoarea. Ce riscuri implica mutarea? Ideea este ca trebuie sa o fac neaparat. Va rog mult niste sfaturi.Multumesc anticipat!

Eu am cumparat anul asta albine, i-am luat in cutiile proprietarului si, cand mi-au iesit mie cutiile, am fost nevoit sa ii mut cam cu 10 m in lateral. Am facut din banda adeziva colorata diverse figuri la urdinisul fiecarui stup, sa fie mai usor de identificat. I-am mutat pe seara, am inceput pe la 17, mutam unul, il lasam cam o ora sa se linisteasca apoi treceam la urmatorul. Colegul de aici Pin mi-a zis sa le pun o scandurica la urdinis, ajuta la reorientare, lucru facut. A fost ceva vanzoleala dar s-au potolit odata cu venirea noptii. Nu au fost pierderi de culegatoare.

vlad scrie:furtisag. a fost si s-ar putea sa mai fie

De asta imi e si mie teama. Problema e ca nu le pot supraveghea zilnic. Le-am lasat urdinisurile la 3 cm, si asa nu au mare activitate acum.
Ala nou

Mesajde jenica67 » 21 Aug 2013, 12:27

Daca le dai sirop in alimentator uluc, trebuie sa dai siropul spre seara, cand inceteaza activitatea, ca sa nu provoci furtisag. Deasemenea cantitatea, trebuie sa fie in functie de puterea familiei, sa il poata trage pana dimineata. Daca le dai sirop in pungi de nylon, in cuti de plastic de smantana, sau borcane cu capacul gaurit, poti sa il dai la orice ora.
jenica67

Mesajde nicu68 » 21 Aug 2013, 14:48

pungile trebuie sa le intepam sau le roade ele?
nicu68

Mesajde Florin Dobre » 21 Aug 2013, 14:52

Detaliati va rog modul de hranire folosind galetusele din plastic?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde apivasmob » 21 Aug 2013, 15:12

Florin Dobre scrie:Detaliati va rog modul de hranire folosind galetusele din plastic?

Galetuse de la samantana,iaurt.. ,se dau cateva gaurele in capac cu acul dupa care se pune siropul se inchide capacul dupa care se intoarce cu fundul in sus si se pune direct pe rame (cu conditia sa ai catul pus peste cuib) ,pui podisorul si inchizi stupul.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde Florin Dobre » 21 Aug 2013, 15:27

Multumesc frumos!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde glaliona » 24 Aug 2013, 10:00

Buna ziua .Vreau sa stiu daca foloseste cineva antibiotic preventiv la stimularile din toamna .Pentru a preveni problemele care pot aparea .
glaliona

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR