creiveancristi scrie:Astaxi,dupa aproximativ 1 luna,am facut un control la albine.La 2 familii am intilnit probleme cu care nu m-am mai confruntat si as avea nevoie de sfatul d-voastra.
Prima familie,un roi facut de mine la sfarsitul lui mai,a mers foarte bine,este pe 7 rame cu albina multa,miere a cules destul de bine,aparent este ok.Dar am gasit pe vreo 4 rame botci de salvare,25-30 in total.Cred ca sunt de salvare pentru ca sunt la mijlocul ramei,grupate si destul de mici.Pe langa asta doar puiet capacit,nici macar un ou proaspat sau o larva ceva,nimic,deci este lipsa matca 100%.Intrebarea:sa las natura sa-si urmeze cursul normal,sau sa comand o matca imperecheata sa o introduc?
A doua familie,tot un roi facut de mine la sfarsitul lui mai.Aceste mi-a dat batai de cap din prima zi.Dupa divizare,din botcile de roire care le-am introdus a ecluzionat o matca{am vazut-o cu ochii mei},dar s-a pierdut la imperechere cred.Am introdus o rama cu oua de 1 zi,din care si-a tras multe botci de salvare.Nici din aceste botci nu a reusit sa si faca regina.Astazi la control am vazut ca dupa atata timp au ramas doar vreo 2 rame de albine,dar am gasit oua si larve.Uitandu-ma mai bine in celule erau in cateva si 3-4 oua unul peste altul.Ok,din ce am citit pe forum s-a bezmeticit si au inceput sa oua albinele.Acum ce sa fac,din cate am citit ,trebuie sa scutur ramele din stup departe la vreo 100m de stupina,si sa duc lada in magazie,iar albinele la intoarcere se vor imparti la familiile invecinate.Pana acum e bine,dar ce fac cu ramele ouate si cu larve,sunt bune sa le introduc la alti roi,or sa le creasca?
priest scrie:Ziua buna tuturor!
Ma confrunt cu o mare problema: sunt nevoit sa mut stupii aproximativ 25m si nu stiu cum sa fac. Banuiesc ca voi pierde culegatoarea. Ce riscuri implica mutarea? Ideea este ca trebuie sa o fac neaparat. Va rog mult niste sfaturi.Multumesc anticipat!
vlad scrie:furtisag. a fost si s-ar putea sa mai fie
Florin Dobre scrie:Detaliati va rog modul de hranire folosind galetusele din plastic?
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori