Mircea_63 scrie:andrei_calinescu scrie:Daca ai peste suta, nu mai ai acel timp si in acele perioade, ajunge un hranitor de 3l umplut cu sirop la 3 zile.
Trebuie si culegatoarea aia sa se ocupe cu ceva, nu?
Ma bucur ca afirmi-confirmi asta. Am afirmat asta pe forum si am fost trimis la plimbare. Nu afirm ca e o metoda practica ci doar ca functioneaza.
Daca e problema de siropuri, pot fi umplute hranitoarele cu sirop din miere. Daca e vorba de hranire, cum spunea Balu mai sus, e suficiewnt sa nu pui mult sirop si nu vor ajunge sa il puna la capacit caci il consuma.
Metode de slabire a familiei se gasesc. Se mai ia cate o rama cu puiet capacit pentru roi, se da stupul mai incolo si i-se ia din culegatoare, se mai scutura din doici tot pentru roiuri care pot deveni destul de bune la FS. Chiar si roiri artificile -metoda Tarnov- dar toate presupun munca migaloasa.
Cel mai bine e sa fie gena buna, matca tanara si duse din cules in cules. Asta cu culesul e mai grea.
La urma urmei si roiurile au valoarea lor (ma refer la cele din lada apicultorului, nu cele din pomi). Fiecare isi alege strategia, iar la incheierea anului trage concluziile. Nu cred ca exista o strategie castigatoare unica.
csabio scrie:Mai este ceva, am avut o matca roitoare anul trecut au schimbat-o linistit si fiica in acest an nu a tras nici o botca de roire,este posibil ca o matca roitoare sa dea nastere la un descendent cu lipsa acestui caracter ?
csabio scrie:Stimati colegi, incerc sa sintetizez informatiile primite pana acum in privinta modului de lucru pentru a mentine o familie in conditii optime pentru culesurile de baza si sub acel prag de suportare a populatiei maxime.
1.matci tinere
2.colectarea polenului
...
gica.mosu scrie:Plecind de la titlu si de la ce a-ti scris voi pina acum,eu cred ca reusita...depinde de:
-tipul de stup folosit,stuparit pastoral s-au pe vatra,experienta stuparului si nu in ultimul rind de mat biologic de care dispui.Adica un e sa lucrezi cu matci de salvare si totul alceva sa ai in stupina matci selectionate(cumparate si de ce nu facute de fiecare)din fam recordiste de schimb linistit s-au de roire ce provin din fam recordiste.Acum reusita depinde de ce iti propui sa realizezi....
IGNITE scrie:problema e că mie anul acesta nu mi-au ajuns la 20 de rame. au început să plece din a treia săptămână a lunii aprilie. aşa ...cum zici tu... îţi dai seama mi-ar fi cum nu se poate mai uşor. de aici deduc că trebuie să acţionez înainte de acest moment. să le iau din puiet...matca să zică...băi...eu trebuie să fac mai multe ouă...vine culesul...nu ne mai arde de roit.![]()
în plus, nu vreau să aştept să văd botci pentru că am înţeles că deja, în momentul acesta, treaba este nasoală, dânsele nu prea mai au chef de altceva, decât de roit. îţi spun...anul ăsta...se "uitau" din cutie la mine...stăteau atârnate pe acolo, deşi în jur erau câmpuri pline cu flori. deja erau pe cale de a roi.eu trebuie să nu ajung aici. bineînţeles, totodată, trebuie ca la culesul la rapiţă sau salcâm sau orice ...să fie şi în număr mare. Deci?
eu nu ştiu...poate greşesc. cei neavizaţi să nu se ia după ce scriu eu.
csabio scrie:Deci caracterul roitor nu a disparut prin metoda de crestere a matcii,indiferent de tipul botcii.Genele nu dispar prin transvazare.
Adi Hodis scrie:
Momentul oportun este indicat de ce arata ramele din cuib si activitatea/aportul coloniei. Cel mai clar indiciu este prezenta numeroasa a puietului de trintor urmata de cresterea inceputurilor de botci.
Cartea scrie ca, aparitia primului ou in celula de trintor, este primul indiciu de pregatire de roit. Dar si aici, nu e 100 % sigur. Este posibil ca colonia sa vrea sa schimbe matca linistit. Nu-ti poti da seama 100 % de intentia coloniei la vederea primului ou in celula de trintor. Cert este ca de trintori au nevoie pt. fecundarea viitoarei s-au viitoarelor regine.
paul scrie:Am avut anul acesta o familie pe 12 rame, de fapt 13 bagate mai fortat, cu cat de 3/4 din 12 rame, negru de albina, cu puiet de trantor masiv sub leatul superior al ramelor de cuib si destul de consistent in cat deasupra leatului inferor al ramelor de cat si ...NU A FACUT BOTCI. Ma rugam de el sa faca botci sa pot sa fac si eu niste roiuri. In 23 iulie l-am divizat si am facut roiuri cu matci cumparate . Asha ca ...
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 41 vizitatori