Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Mircea_63 » 24 Aug 2013, 23:21

Ala nou scrie:Salutare, azi am avut mai mult timp si am luat stupii la bibilit, rama cu rama - prima data de cand i-am luat. Am mai multe intrebari, dar o sa le pun pe pagina mea. Acum ce ma framanta este ca intr-un stup am gasit lighioana din pozele de mai jos. Scararul este pt a avea o idee despre marime. Nu imi explic pe unde a putut intra. Vad ca are abdomenul mancat.

Doar n-ai un urdinis atat de redus incat o astfel de "lighioana'' sa nu aibe loc sa intre?

Zilele trecute mi-a intrat un Lupul Albinelor intr-un stup. Indata a fost stupul deschis, dar albinele facusera ghem in jurul lui si l-au omorat. Ce se vede acolo la tine pare un rest de molie, poate un fluture de noapte. Este ceva normal si natural, iar albinele trebuie sa fie capabile sa rezolve singure astfel de situatii. Maine poimaine scoteau singure afara acel "cadavru"

Peste noapte nu este imposibil sa intre chiar si vre-un soricel nesabuit, dar acolo isi gaseste sfarsitul. Pe asta il imbraca in ceara si propolis daca e atat de nebun incat sa riste sa intre acolo.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 23:27

ştiu că aţi răspuns. vi se pare că nu apreciez astfel de lucruri?

este evident că eu am vrut să spun altceva, indiferent de cum puneţi dvs. problema în mesajul anterior. şi vă rog să mă credeţi că nu am făcut altceva decât să fiu sincer în ce am scris mai sus. adică, omul are nevoie de mirarea noastră? cam aşa ceva.

sunteţi ironic. e la îndemână. de aia am şi spus că nu vreau să supăr...pentru că am anticipat genul de răspuns.

puteam bineînţeles să tac. poate era mai bine. şi eu cred că era inutil dacă făceam asta.

să zicem că dvs. v-aţi subliniat ideea, cum că vă miraţi de unele greşeli, iar eu am subliniat ideea că nu văd rostul punerii problemei în aşa fel.

şi eu vă urez maxime realizări, deşi poate că le-aţi atins deja. aveţi experienţă fără doar şi poate e una spre maxim.
IGNITE

Mesajde Ala nou » 24 Aug 2013, 23:29

Mircea_63 scrie:Doar n-ai un urdinis atat de redus incat o astfel de "lighioana'' sa nu aibe loc sa intre?

Il tin mic ca inca le mai pun sirop de stimulare cu protofil si mereu am impresia ca se incaiera.

Azi am filmat o astfel de agitatie, a inceput brusc, nu am umblat la stupi, doar seara umblu la ei, desi ieri nu primisera sirop, dar dupa ce le-am micsorat urdinisul la 2 albine latime s-au potolit in 10 minute.

http://www.youtube.com/watch?v=qHKrUN5i ... e=youtu.be
Ala nou

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 23:35

domnule MIRCEA şi d-le alt stupar este posibil să confundăm furtişagul (nu neapărat de proporţii) cu comportamentul albinelor care dau trântori afară?

adică...am lăsat şi eu urdinişul deschis doar pentru o albină...am pus şi o mână de fân uscat, dar era o nebunie. am văzut şi foarte mulţi trântori.
până să pun acel fân, intrau pe găuricea aia rămasă...în şir, într-o mare viteză. se strânseseră multe albine pe zidurile exterioare ale cutiei, încercau parcă să intre pe sub capac. deşi capacul intră la fix, am dat repede cu strech, am înfăşurat acolo. am mai stropit cu ceva apă...într-un final s-au potolit.

treaba de am văzut-o eu ... seamănă bine cu ce a filmat colegul, numai că la mine erau pe zidurile cutiei multe albine. dar aşa era. şi era doar la unul din tot şirul. apoi, au început şi altele...în final, s-au mai liniştit.
IGNITE

Mesajde alt stupar » 24 Aug 2013, 23:43

IGNITE scrie:
şi eu vă urez maxime realizări, deşi poate că le-aţi atins deja. aveţi experienţă fără doar şi poate e una spre maxim.

partea cu experienta in apicultura e intodeauna relativa. Depinde la cine te raportezi... cum ar veni !
Cu siguranta insa ca exista cel putin un domeniu in care ma declar din start novice: cel de vorbit discutii.

@Ala nou, daca te ajuta cu ceva, iti reamintesc un sfat dat de Nea Gica daca l-ai prins printre noi... siropul de zahar se administreaza avand o temperatura mai scazuta decat cea inregistrata in aer in acel moment. Previne vaporizarea.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde IGNITE » 24 Aug 2013, 23:52

alt stupar...dacă sunteţi în stare să administraţi cu succes atâţia stupi, nu mă îndoiesc că sunteţi un om muncitor, inteligent, cu multă experienţă. sincer.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 24 Aug 2013, 23:57

Cand se declanseaza furtisagul sunt agresive, e razboi, se incaiera si le vezi clar ca se bat pe viata si pe moarte. Te ataca si pe tine cand te apropii, e o nebunie acolo.

Ca sa eviti provocarea lui, dai seara sirop si incerci sa lucrezi rapid si curat. Eviti protofilul si alte lucruri mirositoare. Siropul nu are miros. Atentie ca poti confunda alarma data de ele cum ca a aparut o sursa de cules, cu furtisagul. Pot exista mici tentative si razboaie care se incheie fara probleme si gata.
Daca le-ai dat de mancare la toti stupii, fiecare are de lucru la el acasa.

Coincidenta sau nu, cand am fost in pioneze si m-am panicat, Alt Stupar a fost salvarea. :roll: Ocazie cu care ii multumesc!
Mircea_63

Mesajde duma » 25 Aug 2013, 00:03

Multumesc ateniei acordate fiecariua in parte ! Precum am spus la intrarea mea pe acest forum ca doresc sa invat si eu aceasta indeletnicire si NU pentru a cladi averi Doar pentru simplu fapt ca imi plac aceste creaturi si modul lor de vietuire si la urma stiu ce dau copiilor mei sa mance si daca ajung la un nr mai mare , dar nu mai mare decat ma pot intinde si sa nu fac fata ! Tot la inceput am subliniat faptul ca la faza de discutii cu "apicultorii" din zona mea , toti au fost de acord sa ma ajute cand am nevoie si chiar mai mult dar cand am achizitionat primi stupi au disparut toate ajutoarele promise ! Nu ma tem sa merg pe picioarele mele de aceea am apelat la acest site unde am crezut SI cred ca asi putea primi raspunsuri variate din mai multe zone ale tari !raspunsuri care sa fie sincere si la obiect Serviciul actual imi ocupa cam 20 de ore din 24 dar fac eforturi sa nu imi neglijez si pasiunea asta de " crescator de albine " mai incolo pe la 50-60 de famili am sa incerc sa spun apicultor ! Nu vreau sa merg maine sa imi cumpar 50 de stupi ca nu mai are nici un farmec si nici o bucurie in ceea ce realizez doar dezamagire ca nu pot sa le controlez. Recunosc ca nu am timp sa rafoiesc site-ul in adancul lui , chiar si o indrumare catre un topic nu strica uneori ! Sa nu o lungesc prea tare in concluzie treaba sta astfel : daca deranjez cu intrebarile de incepator pe cei care s-au nascut cu albinele in curte s-au pe cei care au mostenit de la Matusa Tamara cateva zeci de famili , eu cu doar 4 si cu intrebarile mele pot sa ma retrag de pe acest site sa nu creez divergente intre "VOI". Nu cred ca se va naste un rival in acest domeniu pentru mine din potriva , locatia mea se afla la 1,5 maxim 2 km de o padure de 50 hectare de salcam si chiar daca in curtea mea a intrat un roi de la un "apicultor venit in pastoral" am mers cu o cana de apa rece si l-am rugat sa vina sa si-l ia inapoi daca vrea si pe perioada stationari poarta ii este deschisa !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Ala nou » 25 Aug 2013, 00:12

Mircea_63 scrie: Atentie ca poti confunda alarma data de ele cum ca a aparut o sursa de cules, cu furtisagul.

He, he, acum ca o zici si tu parca are sens. Ca stupul asta era singurul care avea albine ce veneau cu polen la urdinis, restul erau la ventilat. Problema mea este ca nu stiu ce inseamna activitate normala la albine deocamdata. Si nici nu am gasit o carte care sa detalieze asta.
Ala nou

Mesajde Mircea_63 » 25 Aug 2013, 00:16

Duma, stai linistit ca nu ai deranjat pe nimeni. Intotdeauna cei care au intrebat, au primit raspuns, chiar daca nu instant. Aici e locul unde poti primi ajutor, dar nu e cazul sa te superi cand esti criticat. Asta nu se intampla pentru ca are cineva ceva cu tine, ci apare ca reactie din dragoste pentru albina.

Intr-adevar se observa un curent al catorva incapatori "revoltati" ca nu sar "greii" cu sfaturi, lectii si secrete in secunda doi, fara sa realizeze ca nimeni nu are obligatia de a face asta, ci totul este gratis si voluntar, iar poate acei oameni chiar sunt ocupati in acel moment.

Chiar cred ca acest subiect ar avea nevoie de un topic separat si ar trebui lamurite aceste aspecte.
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 00:22

Observ ca se confunda usor furtisagul cu zborul puietului.
Recunosc...si eu maresc atentia cand mai vad puiet la zbor.
Un indiciu: urmaresti sa vezi daca acolo e incaierare sau daca a fost(se vad albine moarte sau in agonie in fata stupului).
Alt indiciu: vezi daca albinele dau tarcolae stupului(albinele nu au ce cauta in spatele stupilor).
Alt indiciu: zborul puietului nu depaseste 15 minute(din observatiile mele) si totul intra in normal...in cazul unui furtisag, agitatia nu se termina pana nu si-au facut treaba.

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 25 Aug 2013, 00:23

Ala nou scrie:
Mircea_63 scrie: Atentie ca poti confunda alarma data de ele cum ca a aparut o sursa de cules, cu furtisagul.

He, he, acum ca o zici si tu parca are sens. Ca stupul asta era singurul care avea albine ce veneau cu polen la urdinis, restul erau la ventilat. Problema mea este ca nu stiu ce inseamna activitate normala la albine deocamdata. Si nici nu am gasit o carte care sa detalieze asta.

Frumusetea este greu de descris, dar cand o vezi o recunosti. Asa si cu albinele, unele lucruri le vei recunoaste imediat, dar nu din prima. Un bebe ia o goanga in mana si pupa o baba. Doar un pic sa mai cresca si nu mai lasa baba sa-l pupe. Urla ca e urata! Nici pe gongi nu mai pune mana.
Mircea_63

Mesajde duma » 25 Aug 2013, 00:40

Florin Dobre scrie:Observ ca se confunda usor furtisagul cu zborul puietului.
Recunosc...si eu maresc atentia cand mai vad puiet la zbor.
Un indiciu: urmaresti sa vezi daca acolo e incaierare sau daca a fost(se vad albine moarte sau in agonie in fata stupului).
Alt indiciu: vezi daca albinele dau tarcolae stupului(albinele nu au ce cauta in spatele stupilor).
Alt indiciu: zborul puietului nu depaseste 15 minute(din observatiile mele) si totul intra in normal...in cazul unui furtisag, agitatia nu se termina pana nu si-au facut treaba.

Parerea mea!

Multumesc ! Maine am sa fiu numai ochi !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 09:03

Eu nu am contestat opinia dumneavoastra.
Am observat doar ca se compara/confunda furtisagul cu zborul puietului ori cu acel zbor specific cand se da sirop.
Nu am zis nici ca ar fi furtisag, nici ca n-ar fi.
Aveti dreptate. Trebuie si vazut ca sa se poata trage o concluzie.
Respect!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde FLORINELU » 25 Aug 2013, 09:11

te salut Duma. dupa ce am citit aici ai avut un furtisag de toata frumusetea.e bine ca ai intrebat,ai primit raspunsuri si bune si ne bune.eu nu-ti voi da sfaturi acuma ca sa nu repet ce ti-au spus unii dintre colegi,.peste cativa ani iti vei aminti de furtisagul acesta si vei rade. toti apicultorii au avut asa ceva,dar nu toti recunosc si stii de ce? fiindca furtisagul se intampla numai din vina apicultorului,dar asta nu este un motiv de a-l "certa"pe acel apicultor ,ci de al ajuta daca poti. eu am avut un furtisag mult mai mare decat al tau,pe la inceputuri,iar acum zambesc cand imi aduc aminte,aveam albine moarte si in pat. de acolo am invatat multe.nu aveam nici internet.
FLORINELU

Mesajde duma » 25 Aug 2013, 17:46

cornelioandanciu scrie:Domnule Florin Dobre, nu are nimeni cum sa-si dea seama daca a fost furtusag sau nu, doar proprietarul stupilor o poate fcae.Totusi la indiciile pe care le-a dat, mie mi s-a parut a fi furtisag, anume ca era o mare agitatie, asa de mare incat foarte multe albine se inecau in piscina,s-a potolit doar seara.Sint curios azi ce vesti mai primim. Deci nu a fost vorba de o confuzie, pur si simplu a fost o presupunere.Numai bine.

Astazi am stors ceva rame pentru eliberarea cuiburilor si am incercat sa spal toate doveziile acestei lucrari si ca sa nu se mai plimbe in stanga si dreapta am lasat tavitele cu capaceala si mierea aferenta in curte undeva mai retras , una din tavite a curatato uimitor de repede mai ramane celelate 2 tavite , le-am pus la scut ca va ploua la noapte si sa evit umplerea cu apa a tavitelor si sa ma ierte Dumnezeu pentru cele care se ineaca ! Daca am facut bine sau rau .... Am facuto astept 2 zile sa se linisteasca dupa care sa pun ulucele si sa le dau 150 de grame la fiecare familie tot la 2 zile .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR