Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde teinegru64 » 13 Iul 2013, 14:25

activ scrie:Si la numai 4 zile de la vizita lui Vali Gorj, de cules in plin la floare, MEA-urile aratau asa ... :shock:

Se descurca foarte bine si MEA-ul meu.Transvazarea a fost destul de simpla.....a inceput cu rame Layens apoi rame tip Valy_cot care sunt aproape identice cu cele tip activ...uneori chiar nu mai conteaza un cm....
Fişiere ataşate
stas layens 058.jpg
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde activ » 19 Iul 2013, 22:01

teinegru64 scrie:Se descurca foarte bine si MEA-ul meu.Transvazarea a fost destul de simpla.....a inceput cu rame Layens apoi rame tip Valy_cot care sunt aproape identice cu cele tip activ...uneori chiar nu mai conteaza un cm....

Si la mine transfazarea (mutarea) familiilor dintr-un tip de stup (Dadant) in altul (MEA) a decurs destul de usor si simplu.
Imi recunosc insarmarea in 6 din cele 9 rame din catul din foto teinegru64. :)
Si ceva similar ... la mine: ;)
Fişiere ataşate
20130604_134120 (Medium).jpg
Cat MEA - vedere superioara.
20130711_135135 (Medium).jpg
Cat MEA - vedere in sectiune.
20130604_135923 (Medium).jpg
Rama MEA cu puiet capacit.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 19 Iul 2013, 23:38

Ieri si alalteri seara s-au supus testului la centrifugare ramele MEA insarmate cu 4 sarme verticale, test pe care l-au trecut cu brio, in contextul in care fagurii sunt proaspeti construiti, au cantarit aproximati 2 kg de fiecare si am folosit un tars antic si dedemult de centrifuga. :)
Fişiere ataşate
20130705_095516 (Medium).jpg
Rama MEA cu miere ~ 2 kg.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 21 Aug 2013, 16:39

Foarte misto stupii Aline, imi plac ramele tale ...uite un film cu "delonii" mei http://www.youtube.com/watch?v=pQzKGs6O0l4 e vorba de o colonie mutata pe 2 august pe acest sistem, i-am dat doua rame cu puiet de la ceilalti deloni si binenteles niste siropel pt stimulare...pana pe 18 august au cladit tot si zic ca au o dezvoltare buna!
La mine in zona de obicei claditul cam inceteaza la 10 august insa colonia pusa in fata faptului implinit, vazandu-se scuturata si hranita, a cladit!
BUNKA

Mesajde activ » 23 Aug 2013, 22:08

BUNKA scrie:Foarte misto stupii Aline, imi plac ramele tale ...

Multumesc pentru APRECIERI.

BUNKA scrie: ...uite un film cu "delonii" mei http://www.youtube.com/watch?v=pQzKGs6O0l4 e vorba de o colonie mutata pe 2 august pe acest sistem, i-am dat doua rame cu puiet de la ceilalti deloni si binenteles niste siropel pt stimulare...pana pe 18 august au cladit tot si zic ca au o dezvoltare buna!
La mine in zona de obicei claditul cam inceteaza la 10 august insa colonia pusa in fata faptului implinit, vazandu-se scuturata si hranita, a cladit!

BUNKA prietene ... tine-o tot asa, dai inainte cu tupeu, fiindca e nevoie de multa perseverenta si fineturi in cercetarile si/sau eperimentele pe cere le intreprinzi tu.
Iti spun asta, fiindca deja pe mine ai inceput sa ma CUCERESTI, ... nu atat de mult in privinta cercetarii si experimentelor pe care le faci, fiindca mai ai mult pana a trage concluziile finale, cat prin modul in care le expui ... cu suflet, patima si entuziasm. :)

PS. NOI cei care te urmarim tinem aproape ... si te vom sustine indiferent de rezultat, ... laudabila e intiativa de a vrea, si mai mult de a face ceva. Sunt multi ... , si pe acest forum, care vorbesc mult dar fac putin, nu sunt de condamnat ... dar tu esti de LAUDAT. ;)
activ

Mesajde BUNKA » 23 Aug 2013, 23:25

Multzam, cauta poza aia ca nu o gasesc si pune-o aici sa vada baietii ca si la tine sunt semne de VSH, feelingul meu e ca distantarea la 33 a facut asta, chiar daca nu ai avut fagure natural sau celula redusa.
Baga poza sa vada colegii sa ne dam o parere !!
Numai bine!
BUNKA

Mesajde IGNITE » 23 Aug 2013, 23:56

eu scriu pe langa subiect.

dar simt nevoia sa spun si eu ca si ACTIV că se vede că eşti pasionat şi sincer. ştii să prezinţi frumos.
IGNITE

Mesajde activ » 24 Aug 2013, 00:00

BUNKA scrie:Multzam, cauta poza aia ca nu o gasesc si pune-o aici sa vada baietii ca si la tine sunt semne de VSH, feelingul meu e ca distantarea la 33 a facut asta, chiar daca nu ai avut fagure natural sau celula redusa.
Numai bine!

La asta te referi ... ?
Fişiere ataşate
20130628_120610 (Medium).jpg
Rama LAYENS cu hofmanul de 33mm.
activ

Mesajde teinegru64 » 24 Aug 2013, 12:50

BUNKA scrie:Multzam, cauta poza aia ca nu o gasesc si pune-o aici sa vada baietii ca si la tine sunt semne de VSH, feelingul meu e ca distantarea la 33 a facut asta, chiar daca nu ai avut fagure natural sau celula redusa.
Numai bine!

Scriu aici sa nu uit....Teoretic in aceasta perioada semnele de VSH ar trebui sa fie mai evidente. la controlul din aceasta saptamana nu am mai gasit la nici o familie aceast VSH.O explicatie ar fi reducerea ramelor cu puiet.....albinele reusind sa elimine rapid larvele afectate.La tine mai vezi larve descapacite ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BUNKA » 25 Aug 2013, 21:19

teinegru64 scrie:
Numai bine!

Scriu aici sa nu uit....Teoretic in aceasta perioada semnele de VSH ar trebui sa fie mai evidente. la controlul din aceasta saptamana nu am mai gasit la nici o familie aceast VSH.O explicatie ar fi reducerea ramelor cu puiet.....albinele reusind sa elimine rapid larvele afectate.La tine mai vezi larve descapacite ?

Trebuie urmarite toate ramele pt ca parazitii odata eliminati din celule cauta cu disperare sa intre in alte celule cu larvar inainte de capacire...daca prinzi exact momentul vezi celulele cu capetele pupelor cu oki, insa intr-adevar...acum constat doar gaurile care apar peste noapte in puietul capacit.
Ce vreau sa zic si poate am mai zis...am vazut pe rame atunci cand am filmat VSH cateva celule cu pupe roase pana la jumate unele, altele doar capul...pana am fost in casa si am pregatit aparatul sa filmez..15 min aproximativ am mai gasit o singura pupa roasa undeva aproape de fund, celelalte erau deja eliminate, nu mai erau...deci albinele se misca extrem de repede cu eliminarea asta a puietului infestat!
Pe unul din filmuletele mele se vad multe celule ciupite efectiv in mijlocul celulei capacite, un comportament intens de identificare si de descapacire a pupelor infestate.
Mai ai o rama MEA Aline pe care mi-ai aratat-o mie cu mult puiet pe ea si cu goluri in puiet...si in asta se vede dar aia era mai clara !!
Eu am un delon unde efectiv ar trebui sa mai dau un corp...atata albina mica are, nu mai incape si baga puiet ca un nebun..daca as sta sa caut acolo sigur gasesc undeva pe rame VSH chiar in plin moment de descapacire...se dezvolta extraordinar !! :)
Sunt din ce in ce mai bucuros cand trec pe la stupi, la fiecare vizita parca se mai confirma o ipoteza !! :)
Teiule..ma tin de promisiune, mai fac unul pt tine complet si trimit si ce mai era pt asta al tau... merita sa experimentam cat mai mult pe povestea asta.
BUNKA

Mesajde activ » 26 Aug 2013, 22:39

BUNKA scrie:Mai ai o rama MEA Aline pe care mi-ai aratat-o mie cu mult puiet pe ea si cu goluri in puiet...si in asta se vede dar aia era mai clara !!

Sa fie una din astea ... ?
Fişiere ataşate
20130604_135923 (Medium).jpg
20130519_111141 (Medium).jpg
20130512_152054 (Medium).jpg
activ

Mesajde nae » 26 Aug 2013, 22:57

Sa traiesti, d-le .
Frumos/frumos - nu mai dorm la noapte .
nae

Mesajde activ » 26 Aug 2013, 23:03

nae scrie:Sa traiesti, d-le .
Frumos/frumos - nu mai dorm la noapte .

MERCI ! ... si daca tot nu mai dormi la noapte, ... hai ca-ti mai arat cate ceva sa ai la ce privi si medita toata noaptea. :)
activ

Mesajde Florin Dobre » 26 Aug 2013, 23:06

Frumos!
Bag seama ca ramele respective sunt din perioada salcamului.
As fi curios cum arata o rama cu puiet din stupina ta acum, la sfarsit de august.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde activ » 26 Aug 2013, 23:15

In pastoral varsat cu MEA-urile, ... un mare chin, din punct de vedere al logistic. :|
Fişiere ataşate
20130423_144747 (Medium).jpg
La pomii fructiferi cu MEA-urile.
20130516_180334 (Medium).jpg
La salcam 2 cu MEA-urile.
activ

Mesajde BUNKA » 27 Aug 2013, 21:26

activ scrie:
BUNKA scrie:Mai ai o rama MEA Aline pe care mi-ai aratat-o mie cu mult puiet pe ea si cu goluri in puiet...si in asta se vede dar aia era mai clara !!

Sa fie una din astea ... ?

Da, aici e...daca nu a fost vorba de blocaj cu polen sau nectar si nu cred asta...sigur a fost vorba de VSH...trebuie urmarit fenomenul in stupii tai!
Da-i bice si fa si celelalte modificari ...foita cu celula de 4,9mm, nu-ti fie frica de treaba cu dimensiunea albinei si productivitatea ei...altii au facut-o inaintea noastra si au castigat, noi mergem cumva pe un drum care incepe sa fie batatorit chiar daca nu a fost calcat in masa de foarte multi.
Succes !
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR