Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde CORNEL V. » 03 Sep 2013, 22:47

Nu stiu daca cei cu peste 200 de stupi se mai complica cu zaharul...cu invertire cu alea,alea
Sa-ti zic de ce?
Din lipsa de timp.Eu nu cunosc nici macar unul
CORNEL V.

Mesajde mircea_tm » 04 Sep 2013, 01:57

CORNEL V. scrie:Nu stiu daca cei cu peste 200 de stupi se mai complica cu zaharul...cu invertire cu alea,alea
Sa-ti zic de ce?
Din lipsa de timp.Eu nu cunosc nici macar unul

dar daca il invertesti din timp...cu 1 luna inainte de a fi administrat!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde adriann » 04 Sep 2013, 11:58

daca ai 200 stupi x 6 kg de stup = 1200 kg de invertit

Ca sa invertesti cantitate de asa marime iti trebuie si vase pe masura...un ceaun de min 50 kg ... in care sa faci spre 30 kg o data
timpul consumat pe sarja - cam 1 h (fierbere + ceva racire)
1200/30= 40 sarje -
daca faci undeva la 4 sarje pe seara ( ca ziua gasesti altceva de facut) - iti ia 2 saptamani
Nu cred ca se complica nimeni cu o asemenea cantitate de invertit

Intrebare: nu se poate lua direct din fabrica de zahar sirop de zahar brut (la un pret mai mic) la butoaie? A incercat cineva?
adriann

Mesajde jenica67 » 04 Sep 2013, 12:05

Nu faci socoata bine. Mai citeste forumul. Baietii fac in butoi de 200l, 100l de invertit o data si au brener de soba pe gaz, ca sa mearga repede. Asa ca le trebuie mai putin timp.
jenica67

Mesajde adriann » 04 Sep 2013, 15:42

si cu butoiul de 200l nu faci mai mult de 1 pe seara... ca dureaza mult mai mult... tot pe acolo ajungi....
adriann

Mesajde octav79 » 04 Sep 2013, 16:13

Din calculele mele a scazut la 6 sarje, e ceva diferenta.
Si mai e ceva. Pana fierbe apa poti sa mai faci una alta daca chiar nu ai timp sa stai cu ochii pe butoi, iar cand incepe sa fiarba vii sa amesteci in el.
Eu am facut doar 3 sarje in oala de 50L pe aragaz asa ca nu prea stiu. Dar am dat drumul la 3 ochiuri si a mers foarte repede. Cam 1 ora zic eu si am facut 30kg de zahar 1 data.
Cred ca merg si 40 dar te risti.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 19:21

State scrie:

Domnu' Paul , zahar vrac ai cautat ? Adica la sac de 50kg. Gasisem dar nu mai stiu pe unde , la 2,8lei/kg , singura conditie era sa cumperi minim 300kg. O varianta ar fi sa se cupleze mai multi stupari. Nu e o solutie foarte buna, insa se simte in buzunar. La cei cu peste 200 de stupi e chiar afacere. ;)

Domnu' State, pai chiar asa am nevoie ... Un minim 300 kg !!! Asa am apreciat eu !!! Daca te rog eu frumos nu faci un exercitiu de memorie sa-ti aduci aminte unde ai gasit oferta asta ??? Please ...
Azi am cumparat 100 de kile de zahar de la ... vecini ! Cu 3,5 lei/kg. Numai ca, kilu' nu-i ... kil ! Adica are numa' 930g !!! :evil: :evil: :evil: Maine tre' sa renegociez cu distribuitoru' sa-mi mai dea 7 kile :idea:
Oricum o dai, tot prost iesi ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde TDI » 04 Sep 2013, 19:24

Dap. Eu mai ieftin de 4.1 n-am cumparat, anul trecut am dat si 4.2 si 4.5. :D Dar na.. asta m-a convins ca mierea de rapita e buna pt iernare ;))
TDI

Mesajde State » 04 Sep 2013, 22:03

paul scrie:Domnu' State, pai chiar asa am nevoie ... Un minim 300 kg !!! Asa am apreciat eu !!! Daca te rog eu frumos nu faci un exercitiu de memorie sa-ti aduci aminte unde ai gasit oferta asta ??? Please ...
Azi am cumparat 100 de kile de zahar de la ... vecini ! Cu 3,5 lei/kg. Numai ca, kilu' nu-i ... kil ! Adica are numa' 930g !!! :evil: :evil: :evil: Maine tre' sa renegociez cu distribuitoru' sa-mi mai dea 7 kile :idea:
Oricum o dai, tot prost iesi ...

Ai un MP.

Daca te referi la vecinii bulgari...ce sa zic. :oops: Posibil sa te fi ars. Acel zahar nu se vinde nici in targuri. Nu-l mai cumpara oamenii nici pentru tuica.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 04 Sep 2013, 22:07

TDI scrie:Dap. Eu mai ieftin de 4.1 n-am cumparat, anul trecut am dat si 4.2 si 4.5. :D Dar na.. asta m-a convins ca mierea de rapita e buna pt iernare ;))

Probabil asa merge piata in zona ta. La mine de exemplu , a fost Coronita in oferta la 3,9lei. Il gasesti si mai jos , pe la diverse firme de "apartament" si fara factura. Pentru o cantitate mica nu stiu daca se merita sa te complici...Vorbim de preturile astea pentru stupini mari.
State

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 04 Sep 2013, 22:12

Ca sa ma bag si eu in "zeama'' , cand cumparati zaharul , cititi pe eticheta: 400 KAL/100Gr.!!!
Recomand cu mare placere Fabrica de la Tg. Mures!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde paul » 04 Sep 2013, 22:48

State scrie:
Daca te referi la vecinii bulgari...ce sa zic. :oops: Posibil sa te fi ars. Acel zahar nu se vinde nici in targuri. Nu-l mai cumpara oamenii nici pentru tuica.

Nu ma refer la bulgari ci la ucrainieni . Cernautiul ii la o aruncatura de bat.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde State » 04 Sep 2013, 22:55

Despre ala nu ma pot pronunta pentru ca nu cunosc.
Era cate pe aci' sa iau teapa cu bulgarii. Norocul meu c-am intrebat inainte sa dau banii. Pe urma am vazut cu ochii mei. Omul platea cu 50bani mai mult si prefera sa cumpere ceva bun. La cel bulgaresc stramba din nas , cu toate ca era mai ieftin.

"Am mai luat din asta si nu e bun" - replica spusa des din partea clientilor. :oops:
State

Hrana pt. iernat

Mesajde badguy_goodguy » 14 Sep 2013, 17:34

Cam ce ar trebui sa contina hrana suplimentara pe care o lasam pt. iernat?

In zona mea, sincer sa fiu, cam putina mancare naturala au avut familiile. Unele au avut maxim 10 kg, altele chiar deloc.

Deci ... le-am stimulat in ultima luna cu zahar si protofil. Cam atat. Credeti ca ar trebui sa fie mai diversificata hranirea ? Niste dulcto-fruct,f40 etc? Sa mai adaug un ceai de musetel sau de fructe de padure in sirop? Ceapa?

Sincer sa fiu protofilul nu si-a facute efectul. Matca si-a incetat ponta, chiar daca primisera 3-4 hraniri cu protofil (timp de o saptamana!). Unii mi-au zis ca e bine ca am dat totusi protofil ca va ramane in faguri peste iarna...si va ajuta matca in primvara.... da nu stiu ce sa mai cred.

Nu as vrea sa patesesc ce am patit in urma cu 4 ani (cand mi-am cumparat albinele) ca am gasit unele familii moarte, si curgea efectiv zaharul din rama (s-a cristalizat peste iarna, si nu l-au putut consuma?!)
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 16 Sep 2013, 19:41

Azi mi s-a confirmat un experiment privitor la completarea rezervelor pentru iernare.
Mai am câțiva stupi Dadant în cuib cu etaje de 1/2. Așa a fost că la început de septembrie, stupii aveau un etaj de 1/2 plin cu miere, care trebuia mutată în cuib.
Am experimentat mai multe variante să văd care e mai eficientă.
1. Folie peste cuib (colț îndoit), descăpăcire rame (2-3 odată. Vin la ele odată pe săptămână).
2. etaj de 1/2 pus sub cuib (am fundul mobil), nedescăpăcit.

În varianta 1, au tras mierea doar de unde am descăpăcit, restul mai nimic.
În varianta 2, în 10 zile au tras aproape tot.
Dar, ca să fie mai eficientă mutarea, stupul trebuie să aibă populație.
Acolo unde e populație mai mică, albine au tras bine din zona de dedesubt a puietului.
În felul acesta nu mai trebuie descăpăcit, nu se mai crează zăpăceala de după descăpăcire, albinele muncesc în locul nostru.
Știu că sunt și alte abordări ale completării rezervelor pentru iernare la stupii DB, dar am scris pt cei care se chinuie să tragă mierea în cuib din etaje.

Vă încurajez să asigurați rezerve fără a vă zgârci. Ai o așa liniște în februarie când turta e la putere, iar tu abia zărești ghemul de sus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 16 Sep 2013, 20:12

Daca ai funduri mobile la stupi e OK varianta b. Albinele depoziteaza mierea deasupra. Eu care am funduri fixe la stupi, tre' sa descapacesc. Am unul care-i pe 12 rame si are deasupra catul de 3/4 cu 10 rame. Tot ce le dau de completare cara in cat. ASA-L LAS !!! Il restrang la nr. de rame ocupate bine cu albina si tot atatea rame in cat. Ii pun diafragme si sus si jos si ... aiaie ! Ne revedem la primavara ! Sper ... ;)
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA