Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfaturi pentru prima centrifuga

Mesajde vslsilviu » 12 Sep 2013, 19:57

Seara buna,

Deschid acest topic in speranta ca o sa primim un sfat, o idee, un "asa nu", un "eu (am) folosesc(it)" pentru toti cei care ne gandim ca in viitorul mai apropiat sau mai indepartat sa cumparam o centrifuga.

Pentru asta tin sa precizez ca sunt o multime de discutii pe net despre cum sa iti faci o centrifuga (marea majoritate intr-un butoi de plastic), exista si varianta extrag la un prieten sau caut o centrifuga folosita care sa fie cat mai ieftina; nu despre asa ceva as dori sa ne spuneti.

Concret:
- suma maxima undeva la 1500 RON;
- manuala;
- cum in viitorul apropiat este posibil sa trecem prin toate variantele de rame (trebuie sa dam cu capul de sus si noi), sa suporte cat mai multe tipuri 1/1, 3/4, 1/2 ... etc;
- neaparat inox (cos, vas, angrenaj fier);
- tabla daca se poate sa fie mai groasa ca o pagina A4 :) ;
- tangentiala sau radiala ?
- poate este bine sa mai asteptam si sa ne extindem spre o suma mai mare ?

Va rog ca in raspunsurile date sa va amintiti de momentul in care ati fost pusi in aceasta situatie si ca aceasta investitie (in foarte multe cazuri) va fi recuperata in mai multi de 3-4 ani.
Va multumesc anticipat!

p.s: am o rugaminte fata de administratori sa aiba putina ingaduinta fata de cei care vor posta un nume de firma sau imagini cu o usoara tenta de publicitate;
vslsilviu

Re: Sfaturi pentru prima centrifuga

Mesajde iunicu » 12 Sep 2013, 20:27

Eu am gasit la targ centrifuga tangentiala pe 4 rame cu 1100 lei.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde vslsilviu » 12 Sep 2013, 20:34

iunicu scrie:Eu am gasit la targ centrifuga tangentiala pe 4 rame cu 1100 lei.

Pretul a fost singurul criteriu? 4 rame 1/1 ? suporta si 1/2 ?
vslsilviu

Mesajde Florin Dobre » 12 Sep 2013, 20:36

Nici eu nu am centrifuga inca...am folosit una de imprumut. Mi-am facut treaba cu ea dar merge greu. E pe 3 rame 1/1 sau 3x2 rame de 1/2.
Tot spre o centrifuga pe 4 rame ma indrept si eu.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde pin » 12 Sep 2013, 21:00

Da mai multe detalii despre numarul si tipul de rame pe care vrei sa le extragi.
Eu de exemplu am gasit o superoferta in targ pentru 3 rame 3/4. Nu pot sa extrag cu ea din cuib dar nu ma plang. Toti vor centrifuga care sa poata fi folosita la toate tipurile de rame (de parca le-ar si folosi) asa ca omul nu putea s-o vanda. Eu sincer cautam una doar pentru rame 1/2 deoarece nu extrag din cuib dar pretul a fost ok si acum ma gandesc sa trec si pe caturi 3/4 daca nu cumva si pe ME
pin

Mesajde vslsilviu » 12 Sep 2013, 21:17

Pe moment detin doar orizontali, deci 1/1. In viitorul apropiat am sa adaug si verticali cu cat de 1/2 (cel mai probabil nu voi alege cat de 3/4).
Pacatul cu centrifugile de 3/4 (din ce am vazut pana acum) este ca sunt particularizate pe acest tip de rame; (poate gresesc) nu am vazut ca o astfel de centrifuga sa aiba gratare si pentru altfel de rame.
vslsilviu

Mesajde vlad » 13 Sep 2013, 06:44

asa cum ti-a spus si iunicu gasesti in targuri . de fapt n-ai nevoie sa le colinzi pe toate ; te duci la unulsi gasesti sau iei legatura cu cei care aduc . eu am una de 4 rame 1/1 tangentiala luata de pe net ( gasesti la sectiunea vanzari distribuitorii si negociezi ). de ce am ales-o ? ca sa fie usor de transportat ( sunt nevoit sa extrag si din cei de acasa si din cei din pastoral - cele radiale au diametrul cosului mult mai mare ) si sa am posibilitatea sa extrag mai multe tipuri de rama ( pot extrage 4 rame 1/1 , 4 rame 3/4 sau 8 rame 1/2 . nu este electrica desi mi-as fi dorit , dar.... romanul improvizeaza .
vlad

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2013, 09:00

M-am gândit și eu sa deschid un subiect pe tema asta de mult timp.
Ca e 3/4, ca e 1/2, asta alege fiecare.
Problema mea este de unde provin diferențele mari intre preturi. De exemplu eu am extras cu o centrifuga de împrumut, pe care am inaugurat-o, și pe care proprietarul spune ca a dat 22 de milioane. Manuala, 4R 1/1 sau 8R 1/2, cu capace de plexigas.
Deși nu același model, în târguri am văzut și la 10 milioane configurația asta.
Aici ma blochez eu: de unde aceasta diferența de preț ?
M-am uitat la un magazin apicol din București la niște centrifuge aduse din Serbia. O diferență am văzut-o la modul de construcție al coșului: nu este asamblat prin sudare, ci prin piulițe și tije filetate.
Iar picioarele nu sunt roșii, ca la centrifuga prietenului meu, ci verzi. Si am mai văzut o diferență la capacele de plexigas, care la cele din Serbia nu au acel căuș care permite și celui de-al doilea capac să se ridice mai mult (foarte util când vrei sa speli centrifuga).
Deci doar pentru aceste detalii se plătește mai mult? Lasand la o parte lăcomia comerciantului, care pune un adaos mai mic sau mai mare.

Pe de alta parte, ar fi bune niște sfaturi de achiziție în funcție de confirguratia stupilor sau ramele folosite si numarul stupilor explatati.
De exemplu, cred ca pentru mine (Dadant 10-12R cu caturi de 1/2) ar fi utila o centrifuga pe 4 rame 1/1 sau 8/2, asa cum am folosit.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde proapis13 » 13 Sep 2013, 09:08

Prima mea centrifuga a fost una de imprumut pe 3 rame cu mecanism ACA
si din tabla de ,,burlan'' de-ti trepidau si dintii in gura cand dadeai la manivela :lol:

A doua a fost un ,,tank'' din tabla neagra de 2mm pe 4 rame buna pina la Dumnezeu stabila di perfect echilibrata
Avantajul e ca centrifuga bine si nu rupea fagurii insa era voluminoasa si trebuia sa platesc separat numai transportul

A treia a fost tot una pe 3 rame cu mecanism luata de la ACA buna,usoara insa rupea fagurii noi iar la turatie mare trepida
Am dat-o ca intre timp pina sa-mi vina cea comandata in Italia am mai luat una pe 4 rame

Asta pe 4 rame e facuta acasa de un inginer apicultor,raportul de transmisie e bun,e robusta si pot centrifuga toate ramele cu ea
Zace prin curte asteptindu-si noul stapin deoarece mai mult o folosesc pe cea de la SAF

Centrifuga de la SAF - Centrifuga apicola 3R 1/1 tangentiala si 9R 1/2 radiala este de cativa ani tot ce mi-am dorit
Deoarece anul asta am ajuns la 85 fam de albine cu roi cu tot deja ma gindesc la ceva performant
Are DD ceva ce-mi place si am mai vazut ceva la Tirgul apicol de primavara de la Kamenovo
E un model pe 26 sau 36 de 1/2 merg si cele de 1/1 dar mai putine alimentare 24 si 220 cu programator si are si manivela

Toate centrifugele au hiba ca la viteza mare rup fagurii noi la centrifugarea tangentiala iar cele pe 3 rame intra in trepidatii

Cea mai buna centrifuga,asa ca o concluzie,e aia pe care o ai :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 13 Sep 2013, 09:58

Va salut.Eu mi-am luat o centrifuga de la tirgul apicool Iasi in acest an.Erau multe tipuri de centrifugeCu toate ca a fost destul de scumpa(dupa negociere 1750),4R Dadant cu 2 semi capace de plexiglas.Executantul este o firma din Buc.Este din inox alimentar.Celelante tipuri pe care le-am vazut si probat erau cam sensibile si nu erau din inox alimentar,cu toate ca atunci cind am plecat la tirg eram documentat ,oarecum(de pe forum) sa-mi iau una mai ieftina,deoarece sint un incepator.La tirg mi-am scimbat decizia si mi-am luat una care mi-a placut ,insa am tinut cont de :calitate si ce tipuri de rame am eu ,binenteles ca si cu ceva sperante in viitor..As scrie firma care o produce insa cred ca nu am voie insa daca sint totusi doritori pot sa le dau informatii pe MP sau telefonic.Toate cele bune.
joohny

Mesajde joohny » 13 Sep 2013, 10:02

Va salut d-le Proapais,si pe d-tra v-am intrebat de centrifuge pt. documentare,daca va mai aduce-ti aminte.Toate cele bune
joohny

Mesajde proapis13 » 13 Sep 2013, 10:11

Ma bucur daca am putut sa te ajut cu un sfat,daca-mi aduc aminte si pe tine te-am safatuit sa incerci si la turcii din capitata
Dupa pret mi se pare ca ai achizitionat-o pe cea facuta de firma turceasca
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 13 Sep 2013, 10:26

Nu,nu este firma turceasca,ci este Made in Romania si o procuce firma Rodax din Buc.Acum daca ma gindesc mai bine poate o fi patroni turcii.Sper ca nu sint mursuluit pt. reclama. Toate cele bune.
joohny

Mesajde Cristian IONITA » 13 Sep 2013, 10:53

pai ... hai sa o luam "inginereste":

viitorul este cel al ramelor de 1/2 (hai in extremis 3/4) ... deci parerea mea sa optimizezi in aceasta directie

clar mai eficient este dispunerea radiala a ramelor la extras (ce nu stiu eu este daca extragerea radiala este facila a fi facuta manuala sau musai trebuie motorizare)

concluzia ca musai sa fie radiala (sau mai bine spus SI radiala) iar dimensionarea o face-ti in functie de numarul de stupi/rame de extras, asa empiric eu zic ca un prag ar fi 6-700 rame la o extractie .... daca am centrifuga de 9 rame => 70-80 de ture ..... a cate 20 minute tura (descapacit, pus rame, invartit, scos rame descarcat miere, etc) => 5-6 ore de extras (asta daca limitare de timp e data de centrifugare si nu alti factori: descapacire, adus rame de la stupi, etc).

Daca centrifuga este 20 de rame acest timp se injumatateste, sau fac dublu numar de rame.

O evolutie "optima" ar fi urmatoarea:
- pana in 10 stupi - o centrifuga tangentiala manuala clasica (4, 3 sau chiar 2 rame dadan - cu cat mai mica cu atat iti e mai usor la transport & depozitat, dar stai mai mult la extras)
- intre 10 si 50 de stupi - o centrifuga de 9-12 rame 1/2 (sau 3/4) in radial si 3/4 rame tangential ... in functie de buget cu sau fara motorizare, o idee ar fi ca la inceput (pana la 30 stupi) sa fie manuala dar sa permita motorizarea ulterioara - trebuie analizat dpdv finaciar - aceasta va fi ceva mai complicat de mutat de colo colo dar merge.
- peste 50 de stupi - centrifuga de mare randament (peste 20 rame radial) - aici insa trebuie logistica pentru a aduce ramele la centrifuga si nu sa plimbi centrifuga.

Diferentele de pret intre echipamente de aceasi confuguratie sunt mai mult sau mai putin justificate, trebuie vazut si analaizat materialele si solutiile de angrenare, daca se permite sau nu up-grade-uri ulterioare, daca nu includ solutii proprietare (sa nu ai unde sa gasesti sau sa fabrici componente de uzura, etc)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2013, 12:45

Cristian IONITA scrie:... (ce nu stiu eu este daca extragerea radiala este facila a fi facuta manuala sau musai trebuie motorizare)
...

Cristian(si pentru toti cei interesati bineinteles),radiala de 20 de rame si 28( de 1/2)am avut initial manuala.Apoi am decis ca trebuie motorizata si nu mi-a parut rau ca am luat acea decizie.La asta mare de 56 de rame,nici nu intra in discutie actionare manuala.
Daca ar fi sa dau un sfat din experienta este sa se ia motorizata.Nu este de nefolosit nici cea manuala(pana in 28 de rame),dar in radial trebuie invartite mai mult timp...si cu cat ai mai multe rame pe serie,cu atat simti oboseala mai mare in umar.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 13 Sep 2013, 12:58

vslsilviu scrie:Seara buna,

Deschid acest topic in speranta ca o sa primim un sfat, o idee, un "asa nu", un "eu (am) folosesc(it)" pentru toti cei care ne gandim ca in viitorul mai apropiat sau mai indepartat sa cumparam o centrifuga.

Pentru asta tin sa precizez ca sunt o multime de discutii pe net despre cum sa iti faci o centrifuga (marea majoritate intr-un butoi de plastic), exista si varianta extrag la un prieten sau caut o centrifuga folosita care sa fie cat mai ieftina; nu despre asa ceva as dori sa ne spuneti.

Concret:
- suma maxima undeva la 1500 RON;
- manuala;
- cum in viitorul apropiat este posibil sa trecem prin toate variantele de rame (trebuie sa dam cu capul de sus si noi), sa suporte cat mai multe tipuri 1/1, 3/4, 1/2 ... etc;
- neaparat inox (cos, vas, angrenaj fier);
- tabla daca se poate sa fie mai groasa ca o pagina A4 :) ;
- tangentiala sau radiala ?
- poate este bine sa mai asteptam si sa ne extindem spre o suma mai mare ?

Va rog ca in raspunsurile date sa va amintiti de momentul in care ati fost pusi in aceasta situatie si ca aceasta investitie (in foarte multe cazuri) va fi recuperata in mai multi de 3-4 ani.
Va multumesc anticipat!

p.s: am o rugaminte fata de administratori sa aiba putina ingaduinta fata de cei care vor posta un nume de firma sau imagini cu o usoara tenta de publicitate;

Centrifuga se ia in functie de nr de stupi si ramele folosite.
Nu poti sa iei una acum sa o folosesti la 10 stupi(este un exemplu) si sa o folosesti si peste zece ani la 200 de stupi.
Adica poti,dar nu se justifica financiar.
Si ori cauti centrifuga cea mai "performanta" pana in suma ce o dispui,ori cauti centrifuga(ca model) care sa te multumeasca si apoi pretul cel mai mic la respectivul model ales.
Deci concret
-cati stupi vrei sa deserveasca la anul? dar peste 4-5?
-ce model de rame ?
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR