Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde liviutzbogos » 16 Sep 2013, 20:43

cristi_vidican scrie:Azi mi s-a confirmat un experiment privitor la completarea rezervelor pentru iernare.
Mai am câțiva stupi Dadant în cuib cu etaje de 1/2. Așa a fost că la început de septembrie, stupii aveau un etaj de 1/2 plin cu miere, care trebuia mutată în cuib.
Am experimentat mai multe variante să văd care e mai eficientă.
1. Folie peste cuib (colț îndoit), descăpăcire rame (2-3 odată. Vin la ele odată pe săptămână).
2. etaj de 1/2 pus sub cuib (am fundul mobil), nedescăpăcit.

În varianta 1, au tras mierea doar de unde am descăpăcit, restul mai nimic.
În varianta 2, în 10 zile au tras aproape tot.
Dar, ca să fie mai eficientă mutarea, stupul trebuie să aibă populație.
Acolo unde e populație mai mică, albine au tras bine din zona de dedesubt a puietului.
În felul acesta nu mai trebuie descăpăcit, nu se mai crează zăpăceala de după descăpăcire, albinele muncesc în locul nostru.
Știu că sunt și alte abordări ale completării rezervelor pentru iernare la stupii DB, dar am scris pt cei care se chinuie să tragă mierea în cuib din etaje.

Vă încurajez să asigurați rezerve fără a vă zgârci. Ai o așa liniște în februarie când turta e la putere, iar tu abia zărești ghemul de sus.

Domnul Cristi, de ce nu ati venit mai repede cu postarea asta? Cu vre-o saptamana in urma cand am prins fundurile de corpuri. Initial am vrut sa le las mobile, asa cum am mai vazut pe forum si imi placea ideea...dar cei din jur m-au facut sa ma razgandesc, tata mai ales :) Acum ma chinui, la o singura familie, ce-i drept, cu descapacit si, asa cum ati mentionat mierea care nu a fost capacita inainte nici nu se apropie de ea. La restul de 4 dau rame dupa diafragma. e viitor sigur nu mai prind fundurile.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jenica67 » 16 Sep 2013, 22:13

Eu am pus folia intre cuib si magazie, am indoit-o pe toata latura din spate cca 2 cm. Si si-au tras mierea singure din magazie in cca o saptamana, dar nu era capacita numai partial.
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 00:10

Albinele cara mierea, daca celulele sunt retezate (sau deformate) pana la nivelul mierii.
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 17 Sep 2013, 07:05

jenica67 scrie:Eu am pus folia intre cuib si magazie, am indoit-o pe toata latura din spate cca 2 cm. Si si-au tras mierea singure din magazie in cca o saptamana, dar nu era capacita numai partial.

Sunt stupi care cară mai bine. Au grijă să-și tragă întotdeauna mierea în zona cuibului unde vor ierna. Alți stupi nu trag mai nimic.
De aceea am căutat metoda cea mai eficientă, iar în cazul meu mi s-a părut cea cu magazia sub cuib. Îi las așa 3 săptămâni și nu mai au gram de miere în magazie, apoi scot magaziile și încep să strâng cuibul, dacă se va putea, că anul acesta este o populație cum n-am văzut niciodată.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde victor s » 17 Sep 2013, 19:11

Nu mi-as permite niciodata sa te contrazic Cristi, dar anul trecut am incercat varianta 2 cu o singura diferenta, caturile mele sunt de 3/4. Am spus si atunci, o spun si acum...dupa o saptamana am crezut ca m-i se pare iar la 2 saptamani era o certitudine, toate cele 10 colonii ( stupii de la Adi Hodis) i-si carau proviziile din cuib, care era la partea de sus in partea de jos,in magaziile care eu as fi vrut sa le goleasca.
Era gata sa fiu prins cu pantalonii in vine adica rezervele de hrana in ramele dadant sa fie inexistente iar hrana si iernarea sa se faca pe ramele de 3/4, insuficiente pentru o iernare acceptabila; dar probabil situatia difera de la an la an... :!:(Sau de la zona la zona)
victor s

Mesajde liviutzbogos » 17 Sep 2013, 19:31

ignatov andrei scrie:Albinele cara mierea, daca celulele sunt retezate (sau deformate) pana la nivelul mierii.

Si asta e cam adevarat, cel putin la mine asa vad. Nici un stup, fie roi fie familie mare, nu trage mierea care e necapacita din celulele umplute pe jumatate. Am dat rame cu o parte intreaga, aproape plina ochi si n-au carat nici intr-o saptamana. Daca nu imi venea mintea mai repede sa descapacesc in intregime ce era capacit poate ca stateau asa pana la primavara :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 17 Sep 2013, 19:44

victor s scrie:Nu mi-as permite niciodata sa te contrazic Cristi, dar anul trecut am incercat varianta 2 cu o singura diferenta, caturile mele sunt de 3/4. Am spus si atunci, o spun si acum...dupa o saptamana am crezut ca m-i se pare iar la 2 saptamani era o certitudine, toate cele 10 colonii ( stupii de la Adi Hodis) i-si carau proviziile din cuib, care era la partea de sus in partea de jos,in magaziile care eu as fi vrut sa le goleasca.
Era gata sa fiu prins cu pantalonii in vine adica rezervele de hrana in ramele dadant sa fie inexistente iar hrana si iernarea sa se faca pe ramele de 3/4, insuficiente pentru o iernare acceptabila; dar probabil situatia difera de la an la an... :!:(Sau de la zona la zona)

Nu mă supăr să fiu contrazis. Mai ales când vii cu argumente. Stai liniștit!
CE spui tu mi se pare ciudat. Probabil că magazia de 3/4 schimbă puțin situația. Am observat și eu următorul fenomen: cuib 1/1 cu 2 etaje 1/2 cu miere în ele. primul etaj plin, al doilea cu ceva urme de miere, dar e ceva pe acolo. Albinele trag mierea în jos spre cuib, în așa fel că trag și din primul etaj, golind partea superioară a ramelor.
Când ai făcut tu această operațiune? Mai aveai puiet?
Probabil că albinele au vrut să poziționeze ghemul mai jos, prinzând ramele de 3/4.
Trebuie să specific că eu am cuiburile Dadant băgate în 2 magazii de 1/2, astfel că de la speteaza inferioară a ramei de cuib până la partea de jos e un spațiu ceva mai mare. dacă pun etajul sub cuib, este un spațiu de câțiva cm, plus că pun ramele mai distanțate în magazia de jos, ca să creez un pic de dezordine.
cristi_vidican

Mesajde victor s » 18 Sep 2013, 20:08

Da Cristi, puiet mai era dar foarte putin, operatiunea am facut-o exact in aceasta perioada, dar situatia era cu totul alta anul trecut, seceta, caldura mai mare, familii mai slabe, site deschise pe fund.
Dar ideea era alta, am comandat cutii cu magazia interschimbabila sa pot face mutarea de care spuneai tu iar rezultatul a fost unul cu totul neasteptat. M-am desumflat si am recurs la metoda clasica de iernare fara magazie indiferent daca e sus sau jos :D
Poate ca la anul voi mai incerca o data, asta daca timpul i-mi va permite.
Te salut si-ti doresc toate cele bune !
Fişiere ataşate
stupi.jpg
Acestia sunt stupii
stup.jpg
Cu magazia jos
victor s

Mesajde cristi_vidican » 18 Sep 2013, 21:11

Victor,
la mine magazia rămâne sub cuib doar până trag albinele mierea în cuib, apoi o iau.
poate treci și tu pe magazii de 1/2 :lol:
Și treptat pe MER :lol:
cristi_vidican

Mesajde nelutzu-api-cool » 19 Sep 2013, 13:59

Salutare,
Din cate am citit pe acest topic de la inceput pana acum, sunt variante diferite de lucru in ceea ce priveste hranirea de completare, si date diferite, august, septembrie, inclusiv octombrie am vazut.. :shock: Intrebarea mea este, la ora actuala, 19 septembrie, avand in vedere conditiile meteo din perioada asta (nu stiu cum e la voi, dar in zona asta avem temperaturi de 10 grade ziua), o completare tarzie se mai poate face, sau nu?..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde TDI » 19 Sep 2013, 16:32

Daca nu ai 10-12 kg, completeaza pana la 10-12, si pui turta intre 1 si 15 ianuare (in fiecare an de cand ma stiu am pus turta intre 1.2 si 3 kg pe familie in mai multe transe, anul asta o sa umblu la 1 martie). La mine hranirea de completare e in toi, am o medie de 12-13 kg si completez pana la 16-18 cu sirop invertit 3:1 (teoria si practica completate recomanda 1 septembrie ca data limita de completare, prezenta masiva a puietului poate impinge data limita pana la 15 septembrie). La ultima verificare asigurate ca fiecare familie are minim 4 rame complete de albina.
TDI

Mesajde un OM » 19 Sep 2013, 21:30

Oare cum o arata un ghem de iernare al unei familii care la aceasta data are ...4 rame?
un OM

Mesajde proapis13 » 19 Sep 2013, 21:36

TDI scrie:.... La ultima verificare asigurate ca fiecare familie are minim 4 rame complete de albina.....

Interesant sfatul tau dar nu inteleg nimic din expresia de mai sus :o
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 19 Sep 2013, 22:04

Va salut.Se poate ierna pe 4 R o fam. si de 8 R insa o strimtorezi la 4R cu ceva distanta intre rame.Sanatate.
joohny

Mesajde CORNEL V. » 20 Sep 2013, 07:10

Se poate,dar distanta intre rame sa nu fie prea mare fata de normal
CORNEL V.

Mesajde ignatov andrei » 20 Sep 2013, 07:18

CORNEL V. scrie:Se poate,dar distanta intre rame sa nu fie prea mare fata de normal

Fiti mai concret in raspunsuri, domnul meu! Problema se rezolva astfel: Se selecteaza rame cu coroana consistenta de miere si cu "gabarit depasit", adica cu coroana groasa! Automat, zona de celule goale va fi mai departata decat normal, chiar pana la doi (2)cm
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA