cristi_vidican scrie:Azi mi s-a confirmat un experiment privitor la completarea rezervelor pentru iernare.
Mai am câțiva stupi Dadant în cuib cu etaje de 1/2. Așa a fost că la început de septembrie, stupii aveau un etaj de 1/2 plin cu miere, care trebuia mutată în cuib.
Am experimentat mai multe variante să văd care e mai eficientă.
1. Folie peste cuib (colț îndoit), descăpăcire rame (2-3 odată. Vin la ele odată pe săptămână).
2. etaj de 1/2 pus sub cuib (am fundul mobil), nedescăpăcit.
În varianta 1, au tras mierea doar de unde am descăpăcit, restul mai nimic.
În varianta 2, în 10 zile au tras aproape tot.
Dar, ca să fie mai eficientă mutarea, stupul trebuie să aibă populație.
Acolo unde e populație mai mică, albine au tras bine din zona de dedesubt a puietului.
În felul acesta nu mai trebuie descăpăcit, nu se mai crează zăpăceala de după descăpăcire, albinele muncesc în locul nostru.
Știu că sunt și alte abordări ale completării rezervelor pentru iernare la stupii DB, dar am scris pt cei care se chinuie să tragă mierea în cuib din etaje.
Vă încurajez să asigurați rezerve fără a vă zgârci. Ai o așa liniște în februarie când turta e la putere, iar tu abia zărești ghemul de sus.
Domnul Cristi, de ce nu ati venit mai repede cu postarea asta? Cu vre-o saptamana in urma cand am prins fundurile de corpuri. Initial am vrut sa le las mobile, asa cum am mai vazut pe forum si imi placea ideea...dar cei din jur m-au facut sa ma razgandesc, tata mai ales