Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde mihai33 » 12 Sep 2013, 17:55

italianule...am avut o depopulare a nucleilor de speriat, 30% saptamanal, iar la un anumit numar se cunoaste al dracului la buzunar...polen este din belsug, trantori am avut eu grija sa am, inca am si capaciti la aceasta ora.
trebuie sa gasesc o varianta de umbrire sau schimb locatia...luna august si septembrie dezamagitor rau ..rau..rau...
la tine cum merge buckfastul?...la mine este periculoasa rau...buna buna de tot...zici ca este fotomodel.:)...nu am reusit sa iau o intepatura.
regina este adusa tot din austria, de la un selectioner gen "Piturca"...
sa vedem cum vor merge fiicele de carnica anul urmator, ligusticele merg foarte bine

reclamatii nu am avut....merg pe drumul cel bun, sa vad cum rezolv problema umbririi.

PS: foloseste cineva nucleii din plastic, cu rame gen apidea?
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde italianu » 12 Sep 2013, 19:43

mihai33 scrie:italianule...am avut o depopulare a nucleilor de speriat, 30% saptamanal, iar la un anumit numar se cunoaste al dracului la buzunar...polen este din belsug, trantori am avut eu grija sa am, inca am si capaciti la aceasta ora.
trebuie sa gasesc o varianta de umbrire sau schimb locatia...luna august si septembrie dezamagitor rau ..rau..rau...
la tine cum merge buckfastul?...la mine este periculoasa rau...buna buna de tot...zici ca este fotomodel.:)...nu am reusit sa iau o intepatura.
regina este adusa tot din austria, de la un selectioner gen "Piturca"...
sa vedem cum vor merge fiicele de carnica anul urmator, ligusticele merg foarte bine

reclamatii nu am avut....merg pe drumul cel bun, sa vad cum rezolv problema umbririi.

PS: foloseste cineva nucleii din plastic, cu rame gen apidea?

Eu ii folosesc,am luat 25 buc ptr mine si i-am folosit cu succes(cu ajutorul lui kamy,ca altii n-or prea spus,dar deh din greseli,si experienta inveti!)
iti ajunge un polonic jumate ca sa-si faca treaba,problema e ca noi lucram la foc automat si daca nu le lasi sa-si faca puietul lor se depopuleaza,mai si mor de batrinete.
Azi am bagat ultima serie de buck-danemarca,si am facut o tramslava cu carnica singer,sa vedem ce-o iesii.vreau sa-i iernez in micronuclee-am camera unde-i centrala termica,si acolo daca inchid iarna ramine caldut-.
Am crescut pe buck din Danemarca,ptr ca aia din Germania,o facut o luna jumate sa ajunga :lol: ,dar e un spectacol,atit prin faptul ca depune ca o ligustica ,si îsi stringe rezerve ca o carnica.
Cum zici tu sa vedem la anu ;) l
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde italianu » 14 Sep 2013, 10:36

Mihai eu ma confrunt cu un atac din partea ,,calabronilor''(lupul albinelor) ,sa nu fie acelasi lucru si la tine!
Eu le-am pus capcane din sticle de plastic cu mere si putin sirop
italianu

Mesajde kamy » 15 Sep 2013, 20:09

Italiene si e universal valabil cand te joci cu ewk sau apiidea nu dai sirop de zahar la albine ci numai zama din porumb altfel ai o uzura de nu mai apuca a doua matca!o spun din patite,cu zeama de malai si oleaca de puiet folosesti un nucleu un sezon,daca unele se suprapopuleaza si altele ba mai le schimbi intre ele dupa ce ai ridicat matcile si se egalizeaza!
kamy

Mesajde ionut-88 » 17 Sep 2013, 19:06

alexx scrie:
ionut-88 scrie:Pai trantori mai sunt si la celelante familii si uni chiar capaciti,azi am gasit matca cand rodea la botci peste 5-6 zile ar trebui sa fie fecundata.

sa ne zici daca sa fecundat ;) ;)

salutare! azi am facut un control pe la ora 17 si matcuta avea organele la trantor dupa ea si albinele o curatau :D asta inseamna ca sa fecundat,va anunt cand va intepe ponta :mrgreen:
Viata poate fi inteleasa doar privind in urma dar poate fi traita doar privind inaite!
ionut-88

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Sep 2013, 20:34

anul trecut am avut o matca ce a inceput ponta la 01.10. !!! albina multa in stup , a trecut iarna fara probleme !!!inainte de a incepe ponta , am plasat in mijlocul stupului doua rame negre bine !!! a pontat NUMAI pe acele rame !!! am si poze pe pagina mea cu puietul ei , daca-mi aduc bine aminte !!! mi-a fost cea mai draga din matcile mele !!!
din pacate am pierdut-o dupa salcam !!!
am facut o gresala si m-a costat !!!
cateodata pierdem ceea ce ne este foarte drag !!!
asta-i viata !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 22:45

ves.lucian.zabrani scrie:anul trecut am avut o matca ce a inceput ponta la 01.10. !!! albina multa in stup , a trecut iarna fara probleme !!!inainte de a incepe ponta , am plasat in mijlocul stupului doua rame negre bine !!! a pontat NUMAI pe acele rame !!! am si poze pe pagina mea cu puietul ei , daca-mi aduc bine aminte !!! mi-a fost cea mai draga din matcile mele !!!
din pacate am pierdut-o dupa salcam !!!
am facut o gresala si m-a costat !!!
cateodata pierdem ceea ce ne este foarte drag !!!
asta-i viata !!!

Niciodata sa nu folositi matcile dragi si de selectie asa cum sunt folosite matcile de productie! Matcile de "samanta" se tin, pe timpul verii, pe rame putine si sunt folosite doar pentru selectie. Pentru toamna se pregatesc 2-3 roi, care apoi se desfiinteaza sau se desfiinteaza o familie si se ajuta acea matca sa ierneze.
ignatov andrei

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Sep 2013, 23:15

matca batrana ce am avut-o in stupul respectiv a " cazut la datorie " dupa floarea soarelui !!! cauza nu o stiu !!!
am tinut mult la tinerica pentru ca s-a imperecheat asa de tarziu !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ionut-88 » 23 Sep 2013, 13:29

Matcuta mea ce-a tomnatica a inceput sa oua :) deci sunt seanse foarte mari sa se imperecheze si toamna reginele,atata timp cat sunt trantori si vreme frumoasa :D
Viata poate fi inteleasa doar privind in urma dar poate fi traita doar privind inaite!
ionut-88

Mesajde tiby visan » 23 Sep 2013, 17:30

sunt sanse sa se inperecheze si acum in aceasta perioada,am si eu un roi care a ramas fara regina nu stiu din ce motive si astept spre sfirsitul saptamini sa vad daca se inperecheaza.Am un prieten care a spus ca anul trcut i sa inperecheat o regina la inceputul lui noiembrie,totul tine de vreme daca este frumoasa.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 17:53

Se pomeneste de "imperecheri tarzii"... dar de ce nu va puneti problema - avand in vedere topicul - ca ceea ce se pomeneste, nu se cheama... cresterea matcilor?!?!?!?!
Dupa un sezon apicol, venim cu exemple:
- am verificat... nu au fost bune;
- am crescut... nu au iesit cum am vrut;
- sunt cel mai tare... la mine toate sunt... EXCEPTINALE, dar mor peste iarna!!!
Fratilor... crestem ragalii, sau asta obtinem din.. "crestere"?!?

CRESTEREA inseamna... CRESTERE!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 03 Oct 2013, 18:25

eu trag linie pe la sfîrsitul lui...ianuarie! ;)
italianu

Mesajde csaa » 03 Oct 2013, 20:53

Alta clima la tine. In ceea ce priveste priceperea mea in cresterea matcilor cred ca voi contabiliza prin mai, cand incepe culesul la salcam. Aplic in practica dictonul: casa, masa, rasa.
O zi cu soare in suflet sa aveti.
csaa

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 21:21

Italianu-le, tu ai dreptate, dar nici ceilalti nu inteleg - de fapt - ca tu explici o... TEHNOLOGIE!
La ce data se termina, la noi, cresterea matcilor si la ce data incepe, la altii, este o problema de zona! Ca sa cresti matci de calitate, trebuie sa le... ai!
ignatov andrei

Mesajde joohny » 03 Oct 2013, 21:25

Va salut.Si ca sa le ai trebuie sa stii tehnolohia cresterii matcilor.Sanatate.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 21:39

joohny scrie:Va salut.Si ca sa le ai trebuie sa stii tehnolohia cresterii matcilor.Sanatate.

Inaintasii mei si eu (aveau) avem o vorba... :
- da-i cea mai buna matca, sa vada cum se cresc si daca reusete ceva la nivelul pe care l-ai dat!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR