Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 21:40

La asta ma gandeam si eu...ca i-a tras curentul la ghem.
Dar am zis sa nu fiu rautacios...ca dvs. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Tankard » 24 Sep 2013, 22:21

Deci? cat ar trebui sa trag sertarul?stupii au 2 urdinise unul in pat cald si unul in pat rece,acum este deschis cel in pat cald,urdinisele nu sunt prea mari,cam 20 cm lungime si 1,2cm latime(inaltime),cat ar trebui sa restrang urdinisul? si cat ar trebui sa las gol sub stup?
Respecte,
Tankard

Mesajde stef » 25 Sep 2013, 11:52

Daca aveti nitel timp, as avea nevoie de 2 sfaturi:
-la restrangerea cuiburilor, ce fac cu ramele care mai au puiet pe ele (destule);
-cele care au "miere" necapacita, la fel, ce fac cu ele, unde si cum le pun?
Multumesc! Sanatate maxima tuturor si spor!
stef

Mesajde Tankard » 25 Sep 2013, 19:11

salutare,eu ramele care au puiet le pun in mijloc si ramele cu miere in lateral,ca sa o capaceasca,ramele cu miere putina necapacita le trec dupa diafragma sau in buzunar(in cazul meu,la modelul meu de stupi)ca albinele sa traga mierea pe ramele din cuib,ramele goale le scot din stup sau le trec la fel dupa diafragma si foarte important,restrange cuibul astfel incat albinele sa stea in numar cat mai mare pe ramele cu puiet,cam asta am facut eu,acum nush daca e foarte bine si eu sunt incepator....numai bine!
Tankard

Mesajde Tankard » 25 Sep 2013, 22:57

ah,scuze,eu spuneam ce am facut acum 2 saptamani,urmeaza inca o interventie in stupi pentru aranjarea cuibului la iernat:),eu sunt din Tulcea si la noi nu e asa frig,iarna vine cu adevarat prin noiembrie,de ex eu am probleme cu hrana,acum le dau sirop cate 300 grame ,credeti ca daca noptile sunt mai racoroase nu mai capaceste ramele cu miere? ma rog cu miere din sirop...:).
Respecte,
Tankard

Mesajde macko2001 » 26 Sep 2013, 08:28

ieri am verificat 9 stupi, din care la doi stupi nu era puiet. la unul dintre cei 2 am vazut matca. miere catrde cat au. Va rog spuneti-imi ce este indicat sa fac? e posibil sa fie fara puiet la ora asta?
macko2001

Mesajde visanc » 26 Sep 2013, 10:18

Eu din 14 am doar unul cu puiet la ora asta. Deci DA, se poate sa fie fara puiet. Am inceput la ceilalti sa rearanjez ramele si sa scot cele goale, doar la cel cu puiet nu pot, ca tre sa iasa si ultimele albinutze. Intrebarea mea pentru cei mai cu experienta: ce se poate face impotriva urechelnitelor? Sunt daunatoare cu ceva ca tot intra pe sub capac, pe langa podisor si unele cred ca intra si in stup!? :?:
visanc

Mesajde macko2001 » 26 Sep 2013, 11:16

si eu am vazut sub capac, dar in stup niciodata. nu cred ca sunt daunatoare, in schimb af fi bine eliminate. daca stie cineva o metoda, va rog si eu sa ne spuneti.
macko2001

Mesajde nelutzu-api-cool » 26 Sep 2013, 16:26

Cu problema urechelnitelor si eu ma confrunt..toata vara am avut probleme..la vechii stupi pe care i-am avut am avut fund fix, si capac cu aerisire..nu stiu pe unde intrau, dar de fiecare data gaseam urechelnite in stup.. :( acum, am stupi cu fund antivarroa, pun folie deasupra, sunt inchisi bine, tot am gasit urechelnite.. :? Trag la miere, ca am scos urechelnita si din celula, de pe rame..Am vazut ca albinele le mai scot afara, dar de combatut habar nu am cum sa fac asta, decat sa le strivesc pe toate de fiecare data cand deschid stupul.. :lol:
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde Tankard » 26 Sep 2013, 22:38

Buna seara,apropos de puiet la ora asta in stup,am facut azi o verificare si am mai restrans cuibul,eu de ex am puiet in toti stupi pe cel putin 2 rame,depinde de puterea familiei,am puiet capacit,larve de toate varstele si oua de 1-3 zile,in general puietul de 3-6 zile este dispus in spirala,am gasit un stup cu puiet capacit,larve ,oua, pe cinci rame,ma intreb,o fi din cauza ca le fac hraniri de completare?e bine la sfarsit de septembrie sa fie oua in stup?puietul asta mai are timp sa ajunga sa devina albina cu corp gras?..Si mai am o problema,eu pana acum anul asta nu am facut nici un tratament antivaroa,dar nici nu am vazut macar un parazit in stupi(si credeti-ma ca ma uit atent de fiecare data cand deschid stupii,nu am vazut macar unul din intamplare),dar,oricum,am de gand sa le fac preventiv un tratament cu varachet .Intrebarea mea este: are ceva daca incep tratamentul cu varachet in perioada in care le fac hraniri de completare?
Respecte,
Tankard

Mesajde Tankard » 26 Sep 2013, 22:45

Sunt sigur ca substanta activa din varachet o sa se regaseasca in rezervele de hrana pentru iarna,dar asta dauneaza albinelor pe perioada iernii?
Respecte,
Tankard

Mesajde pngflorin » 27 Sep 2013, 12:53

Tankard scrie:Buna seara,apropos de puiet la ora asta in stup,am facut azi o verificare si am mai restrans cuibul,eu de ex am puiet in toti stupi pe cel putin 2 rame,depinde de puterea familiei,am puiet capacit,larve de toate varstele si oua de 1-3 zile,in general puietul de 3-6 zile este dispus in spirala,am gasit un stup cu puiet capacit,larve ,oua, pe cinci rame,ma intreb,o fi din cauza ca le fac hraniri de completare?e bine la sfarsit de septembrie sa fie oua in stup?puietul asta mai are timp sa ajunga sa devina albina cu corp gras?..Si mai am o problema,eu pana acum anul asta nu am facut nici un tratament antivaroa,dar nici nu am vazut macar un parazit in stupi(si credeti-ma ca ma uit atent de fiecare data cand deschid stupii,nu am vazut macar unul din intamplare),dar,oricum,am de gand sa le fac preventiv un tratament cu varachet .Intrebarea mea este: are ceva daca incep tratamentul cu varachet in perioada in care le fac hraniri de completare?
Respecte,

Puietul la vremea asta in familie e o cheltuiala, fara castiguri pe masura.Hrana administrata acum uzeaza albina , se recomanda doar daca se foloseste produse cu zahar invertit.Faptul ca tu nu ai obs varooa, asta nu inseamna ca el nu exista, atunci cand ai sa il obs pe spatele albinelor infestatia este f mare.

Recomandare : daca ai hrana pt iarna suficienta, opreste hrana comp.
:adm trat cu VF , cel putin unul in lipsa puietului capacit+Mavrirol.
: restrange cuibul la sange.
pngflorin

Mesajde Tankard » 27 Sep 2013, 18:59

cu cat timp inainte de tratament trebuie sa opresc hranirea?hrana pentru iarna nu am suficienta,cuiburile le-am restrans cat am putut de mult,v-am spus am puiet imprastiat pe rame,dupa ce iese puietul,o sa mai le restrang...
Respecte,
Tankard

Mesajde Tankard » 27 Sep 2013, 19:05

de ex.ieri seara le-am dat sirop,am verificat azi 2 stupi si am vazut ca l-au tras din hranitor,creca la toti e aceiasi situatie,au tras siropul din hranitor,cu siguranta nu au reusit sa-l si capaceasca,e bine daca maine dimineata le fac un tratament cu varachet?
Mai am ceva de care nu sunt sigur,un apicultor cu exp.care ma ajuta,zice sa inchid albinele in stup inainte sa se lumineze,iar tratamentul sa-l fac cand iese soarele si e putin mai cald,adica in jur de ora 10(asta ca sa fie toate albinele in stup,inclusiv calatoarea),e bine asa?
Respecte,
Tankard

Mesajde redoo » 27 Sep 2013, 19:42

Tankard scrie:de ex.ieri seara le-am dat sirop,am verificat azi 2 stupi si am vazut ca l-au tras din hranitor,creca la toti e aceiasi situatie,au tras siropul din hranitor,cu siguranta nu au reusit sa-l si capaceasca,e bine daca maine dimineata le fac un tratament cu varachet?
Mai am ceva de care nu sunt sigur,un apicultor cu exp.care ma ajuta,zice sa inchid albinele in stup inainte sa se lumineze,iar tratamentul sa-l fac cand iese soarele si e putin mai cald,adica in jur de ora 10(asta ca sa fie toate albinele in stup,inclusiv calatoarea),e bine asa?
Respecte,

Pe la 6:00 cand se lumineaza mergi tu frumos si fa tratamentul cu varachet si mai repeti peste o saptamana
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde CORNEL V. » 27 Sep 2013, 21:00

Tankard scrie:de ex.ieri seara le-am dat sirop,am verificat azi 2 stupi si am vazut ca l-au tras din hranitor,creca la toti e aceiasi situatie,au tras siropul din hranitor,cu siguranta nu au reusit sa-l si capaceasca,e bine daca maine dimineata le fac un tratament cu varachet?
Respecte,

Trebuie sa ai temperatura de minim 12 grade afara cand il faci, ca altfel il faci degeaba...apicultorul de care zici are dreptate
CORNEL V.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR