Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde liviutzbogos » 29 Sep 2013, 23:05

FLORINELU scrie: de ce te intereseaza la ora asta prezenta matcii in stup ca oricum nu prea ai ce sa mai repari daca sa zicem ai norocul sa nu ai matca.

E, cum sa nu ai ce face nea Florine... unifici :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 29 Sep 2013, 23:13

liviutzbogos scrie:
FLORINELU scrie: de ce te intereseaza la ora asta prezenta matcii in stup ca oricum nu prea ai ce sa mai repari daca sa zicem ai norocul sa nu ai matca.

E, cum sa nu ai ce face nea Florine... unifici :D

Bine ai revenit Liviu :D nici un semn de viata ma lasi la greu ? ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde visanc » 30 Sep 2013, 08:18

Da, exista varianta unificarii, desi eu ma gandeam sa incerc sa le dau o matca din niste nuclee. Ar fi ceva greu la ora asta?
visanc

Mesajde Dila Daniel » 30 Sep 2013, 08:59

duma scrie:Salutare ! Am o intrebare referitoare la mortalitatea albinei in perioada aceasta ! Ieri seara am facut dupa 7 zile al doilea tratament si astazi in ciuda faptului ca ploua de numa am mers si am tras subarele sa vad ce gasesc pe ele , normal ca am gasit paduchi varoua . Intrebarea mea este daca este normal sa gasesc albine moarte la urdinis ? Am sa postez poze pe pagina mea despre ce vorbesc . Poate sa fie din cauza tratamentului ca am tinut mai mult de 20 de minute urdinisul inchis ?

Nu stiu cat exact inseamna"mai mult de 20 de minute"...daca este vorba de 5,nu este mare bai.Daca este vorba de mult mai mult....eu nu stiu sa raspund ca nu mi s-a intamplat practic.Dar teoretic nu ar fi bine.
Albine moarte la urdinis mai apar in urma tratamentului,care afecteaza albinele supte mai rau de paduche sau afectate direct de caldura arderii fitilului.dar si datorita faptului ca tratamentul le agita si le activeaza putin mai mult instinctul de curatire si aerisire a lazii.Deaici pot apare si alte albine moarte,existente in lada,inainte de tratament.
In concluzie,daca numarul albinelor moarte scoase afara dupa tratament nu este ingrijorator,stai linistit.
Daca este mare,poate fi o intoxicatie.Caz in care se aeriseste imediat si mult stupul ...imediat dupa tratament.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dila Daniel » 30 Sep 2013, 09:17

lache scrie:Sub ce temperaturi nu este recomandat transportul stupilor , avind in vedere ca noaptea se anunta temperaturi sub 12 grade iar ziua maximele ajung la 15 grade ? Intreb ca tocmai imi propuisesem sa-mi retrag stupii in locatia de iernat in aceasta saptamina si vremea s-a schimbat radical. Credeti ca se marita sa-i misc sau sa mai astept sa se incalzeasca ?

Mutarea stupulor este indicata sa se faca la peste 8 grd.
Dar,se pot muta si la temperaturi mai mici daca nu exista puiet si distantele sunt scurte.
Ideea principala este ca dupa mutare sa ai o temperatura sa le permita reorganizarea cuibului...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 30 Sep 2013, 09:56

visanc scrie:Bun, acum ca am stabilit cu temperatura de mutat vine alta intrebare, fara nici o legatura cu prima: Cum recunosti la ora actuala cand nu se mai pune problema de oua, daca o familie are matca sau nu? Fiind la sectiunea de incepatorul intreaba, nu este cazul sa ne dam seama dupa sunetul albinei si nici nu avem ochiul format sa o cautam vizual.
Acuma as veni si cu un raspuns si cei mai in masura sa imi confirme. Am auzit de la un apicultor mai experimentat ca ti-ai putea da seama dupa urmatorul aspect: in momentul deschiderii stupului, albinele stau cu partea din spate in sus si dau energic din aripi, la fel ca si atunci cand ventileaza. Adevarat sau nu? Sau ce alte aspecte sa urmaresc? :?:
Un singur stup mi-a ridicat semne de intrebare in privinta matcii. Incheiase ponta de timpuriu si imi facuse surpriza de a-si trage botci in ultimele zile de August, primele zile de Septembrie. Din doua botci am lasat una, matca nu am reusit sa o gasesc, asa ca mi-a spus ca fie ce o fi. Astept sa vad primele oua.
Nu le-am vazut, asa ca n-aveam stare. Stupul este bine populat si niciun alt semn nu imi indica lipsa matcii. Ma batea gandul unificarii, dar ma uitam "ca pinguinul in scorbura" -vorba lui Cantemir- la stup. Toamna vreau stupi cat mai multi, iar primavara cat mai puternici.

La recomandarea unui coleg, am incercat si urmatoarea metoda: am pus capacul stupului in fata, o scandura intre capac si urdinis, am inlocuit lada ca sa fiu sigur ca nu ramane nimeni in ea si am scuturat toata populatia in capac. Ma asteptam la un nor de albine revoltate si razboinice, dar n-a fost deloc asa.
Am pus ramele in noua lada si am urmarit. Cateva zburatoare au intrat din prima in stup, apoi pauza. S-au adunat gramada in capac.
Dupa o vreme, ca la semnal a inceput migratia si au inceput sa urce in sir indian, extrem de ordonat spre urdinis. Un grup mare statea pe placa de zbor cu fundul in sus, foarte probabil emiteau mirosuri din glanda Nasonov, la fel ca cea din imagine: Imagine
Pe traseul de urcare, din loc in loc, altele faceau la fel. Am ramas cu gura cascata cand am vazut cat de ordonat urca si cum stau ghem, iar ceva necunoscut le spunea exact care si cand sa plece, ca la o parada militara bine organizata.

Pana la urma imi obosise privirea si nu am vazut matca sa urce. Mai ramasese un ghemulet in capac, care nu parea ca are de gand sa urce si se cam racise a vremea. Am luat podisorul si am pus capacul in cant pe stup ca sa le ajut. Ele nu si nu. Le-am ajutat si cand mai erau doar cateva, MATCA.
Lunga, neagra si subtire.

Metoda nu este practica deoarece consuma foarte mult timp, dar spectacolul a fost magnific si la urma urmei am gasit si matca.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 30 Sep 2013, 10:29

Interesant experiment. Din motivele menţionate de tine marchez eu matcile. Le gasesti mult mai usor. Apropo de matci, intr-o toamna am avut 13 stupi cu 2 matci, la sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie doar 2 mai aveau 2 matci, care au ramas cu 1 singura la inceput de salcam.
TDI

Mesajde duma » 30 Sep 2013, 12:19

Dila Daniel scrie:
duma scrie:Salutare ! Am o intrebare referitoare la mortalitatea albinei in perioada aceasta ! Ieri seara am facut dupa 7 zile al doilea tratament si astazi in ciuda faptului ca ploua de numa am mers si am tras subarele sa vad ce gasesc pe ele , normal ca am gasit paduchi varoua . Intrebarea mea este daca este normal sa gasesc albine moarte la urdinis ? Am sa postez poze pe pagina mea despre ce vorbesc . Poate sa fie din cauza tratamentului ca am tinut mai mult de 20 de minute urdinisul inchis ?

Nu stiu cat exact inseamna"mai mult de 20 de minute"...daca este vorba de 5,nu este mare bai.Daca este vorba de mult mai mult....eu nu stiu sa raspund ca nu mi s-a intamplat prectic.Dar teoretic nu ar fi bine.
Albine moarte la urdinis mai apar in urma tratamentului,care afecteaza albinele supte mai rau de paduche sau afectate direct de caldura arderii fitilului.dar si datorita faptului ca tratamentul le agita si le activeaza putin mai mult instinctul de curatire si aerisire a lazii.Deaici pot apare si alte albine moarte,existente in lada,inainte de tratament.
In concluzie,daca numarul albinelor moarte scoase afara dupa tratament nu este ingrijorator,stai linistit.
Daca este mare,poate fi o intoxicatie.Caz in care se aeriseste imediat si mult stupul ...imediat dupa tratament.

Salutare ! sper sa fie duar cateva care au trecut in lumea lor dreapta . Am tinut cam 30 de minute maxim urdinisul inchis . Sunt curios si la ultimul tratament sa vad cati paduchi mai cad , cam am ceva peste asteptarile mele si sa le schimb lazile dupa tratament , lazi mai groase pregatite de iernare si de viitor , cele din prezent au fost facute pe fuga si cu imprumutul , se anumta veme cu soare si temperaturi de 18 grade .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde lache » 30 Sep 2013, 19:17

Dila Daniel scrie:
lache scrie:Sub ce temperaturi nu este recomandat transportul stupilor , avind in vedere ca noaptea se anunta temperaturi sub 12 grade iar ziua maximele ajung la 15 grade ? Intreb ca tocmai imi propuisesem sa-mi retrag stupii in locatia de iernat in aceasta saptamina si vremea s-a schimbat radical. Credeti ca se marita sa-i misc sau sa mai astept sa se incalzeasca ?

Mutarea stupulor este indicata sa se faca la peste 8 grd.
Dar,se pot muta si la temperaturi mai mici daca nu exista puiet si distantele sunt scurte.
Ideea principala este ca dupa mutare sa ai o temperatura sa le permita reorganizarea cuibului...

Domnule Dila, multumesc mult pentru raspuns ! Stiu ca aveti multa experienta in domeniu si v-as fi si mai recunoscator daca mi-ti confirma daca intentionez sa procedez bine. M-am gindit, avind in vedere si cele spuse de dv., sa-i incarc intr-o dimineata la prima ora, cind se anunta o zi cu soare, sa-i transport (cam 60 km) , in ideea ca la destinatie sa fie o temperatura peste 12 grade sa-si poata reface cuibul . Imi cer scuze cu insistentele mele dar nu as vrea sa risc nimic !
Mii de multumiri anticipate !
lache

Mesajde un OM » 30 Sep 2013, 19:23

Planul este bun.
un OM

Mesajde lache » 30 Sep 2013, 20:56

un OM scrie:Planul este bun.

Multumesc !
lache

Mesajde vlad » 01 Oct 2013, 05:56

mai asteapta cateva zile si ..... revine toamna.
vlad

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 07:40

visanc scrie:Da, exista varianta unificarii, desi eu ma gandeam sa incerc sa le dau o matca din niste nuclee. Ar fi ceva greu la ora asta?

La ora asta, daca scrii cu pixul "MATCA" pe o albina, familia invata sa citeasca si acepta "matca"!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 01 Oct 2013, 08:33

ignatov andrei scrie:
visanc scrie:Da, exista varianta unificarii, desi eu ma gandeam sa incerc sa le dau o matca din niste nuclee. Ar fi ceva greu la ora asta?

La ora asta, daca scrii cu pixul "MATCA" pe o albina, familia invata sa citeasca si acepta "matca"!

Fii mai explicit daca se poate :o
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 09:08

Nu se pune problema acceptarilor, adica procentul este de 99,9%! Chestia cu "scris cu pixul" este o vorba a mea, care arata ca nu exista riscuri, sau ca aceste riscuri sunt minime!
ignatov andrei

Mesajde visanc » 02 Oct 2013, 23:04

Mersi Andrei. Cred ca voi incerca totusi experimentul lui Mircea ca vin cateva zile de soare si sa ma lamuresc exact daca are matca sau nu.

Daca tot suntem la capitolul incepatorii intreaba: care e momentul cel mai bun al zilei ca sa facem descapaciri dupa diafragma si sa evitam furtisagul in perioada asta?
visanc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR