FLORINELU scrie: de ce te intereseaza la ora asta prezenta matcii in stup ca oricum nu prea ai ce sa mai repari daca sa zicem ai norocul sa nu ai matca.
E, cum sa nu ai ce face nea Florine... unifici
FLORINELU scrie: de ce te intereseaza la ora asta prezenta matcii in stup ca oricum nu prea ai ce sa mai repari daca sa zicem ai norocul sa nu ai matca.
liviutzbogos scrie:FLORINELU scrie: de ce te intereseaza la ora asta prezenta matcii in stup ca oricum nu prea ai ce sa mai repari daca sa zicem ai norocul sa nu ai matca.
E, cum sa nu ai ce face nea Florine... unifici
duma scrie:Salutare ! Am o intrebare referitoare la mortalitatea albinei in perioada aceasta ! Ieri seara am facut dupa 7 zile al doilea tratament si astazi in ciuda faptului ca ploua de numa am mers si am tras subarele sa vad ce gasesc pe ele , normal ca am gasit paduchi varoua . Intrebarea mea este daca este normal sa gasesc albine moarte la urdinis ? Am sa postez poze pe pagina mea despre ce vorbesc . Poate sa fie din cauza tratamentului ca am tinut mai mult de 20 de minute urdinisul inchis ?
lache scrie:Sub ce temperaturi nu este recomandat transportul stupilor , avind in vedere ca noaptea se anunta temperaturi sub 12 grade iar ziua maximele ajung la 15 grade ? Intreb ca tocmai imi propuisesem sa-mi retrag stupii in locatia de iernat in aceasta saptamina si vremea s-a schimbat radical. Credeti ca se marita sa-i misc sau sa mai astept sa se incalzeasca ?
Un singur stup mi-a ridicat semne de intrebare in privinta matcii. Incheiase ponta de timpuriu si imi facuse surpriza de a-si trage botci in ultimele zile de August, primele zile de Septembrie. Din doua botci am lasat una, matca nu am reusit sa o gasesc, asa ca mi-a spus ca fie ce o fi. Astept sa vad primele oua.visanc scrie:Bun, acum ca am stabilit cu temperatura de mutat vine alta intrebare, fara nici o legatura cu prima: Cum recunosti la ora actuala cand nu se mai pune problema de oua, daca o familie are matca sau nu? Fiind la sectiunea de incepatorul intreaba, nu este cazul sa ne dam seama dupa sunetul albinei si nici nu avem ochiul format sa o cautam vizual.
Acuma as veni si cu un raspuns si cei mai in masura sa imi confirme. Am auzit de la un apicultor mai experimentat ca ti-ai putea da seama dupa urmatorul aspect: in momentul deschiderii stupului, albinele stau cu partea din spate in sus si dau energic din aripi, la fel ca si atunci cand ventileaza. Adevarat sau nu? Sau ce alte aspecte sa urmaresc?

Dila Daniel scrie:duma scrie:Salutare ! Am o intrebare referitoare la mortalitatea albinei in perioada aceasta ! Ieri seara am facut dupa 7 zile al doilea tratament si astazi in ciuda faptului ca ploua de numa am mers si am tras subarele sa vad ce gasesc pe ele , normal ca am gasit paduchi varoua . Intrebarea mea este daca este normal sa gasesc albine moarte la urdinis ? Am sa postez poze pe pagina mea despre ce vorbesc . Poate sa fie din cauza tratamentului ca am tinut mai mult de 20 de minute urdinisul inchis ?
Nu stiu cat exact inseamna"mai mult de 20 de minute"...daca este vorba de 5,nu este mare bai.Daca este vorba de mult mai mult....eu nu stiu sa raspund ca nu mi s-a intamplat prectic.Dar teoretic nu ar fi bine.
Albine moarte la urdinis mai apar in urma tratamentului,care afecteaza albinele supte mai rau de paduche sau afectate direct de caldura arderii fitilului.dar si datorita faptului ca tratamentul le agita si le activeaza putin mai mult instinctul de curatire si aerisire a lazii.Deaici pot apare si alte albine moarte,existente in lada,inainte de tratament.
In concluzie,daca numarul albinelor moarte scoase afara dupa tratament nu este ingrijorator,stai linistit.
Daca este mare,poate fi o intoxicatie.Caz in care se aeriseste imediat si mult stupul ...imediat dupa tratament.
Dila Daniel scrie:lache scrie:Sub ce temperaturi nu este recomandat transportul stupilor , avind in vedere ca noaptea se anunta temperaturi sub 12 grade iar ziua maximele ajung la 15 grade ? Intreb ca tocmai imi propuisesem sa-mi retrag stupii in locatia de iernat in aceasta saptamina si vremea s-a schimbat radical. Credeti ca se marita sa-i misc sau sa mai astept sa se incalzeasca ?
Mutarea stupulor este indicata sa se faca la peste 8 grd.
Dar,se pot muta si la temperaturi mai mici daca nu exista puiet si distantele sunt scurte.
Ideea principala este ca dupa mutare sa ai o temperatura sa le permita reorganizarea cuibului...
un OM scrie:Planul este bun.
visanc scrie:Da, exista varianta unificarii, desi eu ma gandeam sa incerc sa le dau o matca din niste nuclee. Ar fi ceva greu la ora asta?
ignatov andrei scrie:visanc scrie:Da, exista varianta unificarii, desi eu ma gandeam sa incerc sa le dau o matca din niste nuclee. Ar fi ceva greu la ora asta?
La ora asta, daca scrii cu pixul "MATCA" pe o albina, familia invata sa citeasca si acepta "matca"!
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori