Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde duma » 02 Oct 2013, 23:22

visanc scrie:Mersi Andrei. Cred ca voi incerca totusi experimentul lui Mircea ca vin cateva zile de soare si sa ma lamuresc exact daca are matca sau nu.

Daca tot suntem la capitolul incepatorii intreaba: care e momentul cel mai bun al zilei ca sa facem descapaciri dupa diafragma si sa evitam furtisagul in perioada asta?

Salutare! Eu fac duar seara dupa apus sau chiar la apus , uni colegi știu că sunt un meseriaș la provocat furtisaguri :lol: chiar si cea de completarea sau descapaciri sau stimulare.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ignatov andrei » 02 Oct 2013, 23:56

visanc scrie:Mersi Andrei. Cred ca voi incerca totusi experimentul lui Mircea ca vin cateva zile de soare si sa ma lamuresc exact daca are matca sau nu.

Daca tot suntem la capitolul incepatorii intreaba: care e momentul cel mai bun al zilei ca sa facem descapaciri dupa diafragma si sa evitam furtisagul in perioada asta?

Pentru a evita furtisagul, dar si pentru a lucra mai eficient, lucrarea se face in doua etape, considerand ca nu ai rame dupa diafragma:
1. Se plaseaza rapid ramele dupa diafragma;
2. Se descapaceste cand in stupina este un zbor redus (spre seara, chiar si cand ploua).
Problema este sa "starnesti" familia sa "culeaga" din stup, dar sa nu iasa si sa anunte "toata mahalaua" ca la ele a inceput culesul!
Descoperi familia doar atat cat sa ai acces la rama de descapacit. Instrumentul de descapacit se curata de marginea diafragmei, in asa fel incat sa poata sa ajunga cateva albine la ceea ce a rezultat dupa curatire. Familia se va agita, indiferent de vremea de afara, vor iesi cateva la urdinis, dar nu se vor comporta ca niste "mahalagioaice"!
ignatov andrei

Mesajde vasilefi » 04 Oct 2013, 12:23

cum recomandati, o singura diafragma din polistiren cu ramele intr-o parte sau ramele la mijloc intre doua diafragme?
vasilefi

Mesajde lache » 04 Oct 2013, 13:36

Am o centrifuga pe 3 rame fabricata de combinatul apicol .A facut cineva o stranformare in una pentru 4 rame sau in una radiala stiind ca are diametrul mai marre de 500 mm ?
Probabil fabricantul este cel mai in masura sa-mi raspunda dar vad ca nu mai pot lua legatura cu ei.
Multumesc !
lache

Mesajde lache » 04 Oct 2013, 13:41

vasilefi scrie:cum recomandati, o singura diafragma din polistiren cu ramele intr-o parte sau ramele la mijloc intre doua diafragme?

Eu le trag in partea stupului mai insorita si pun o diafragma normala si nu am avut probleme. In primavara , cind a demarat ouatul, am pus cite o diafragma totala din polistiren extrudat cam la 2 cm de diafragma obisnuita, am restrins la maxim si am avut rezultate foarte bune. La fel voi proceda si in acest an.
lache

Mesajde duma » 05 Oct 2013, 23:12

Salutare! Revin cu o întrebare referitoare la lazile de "calitate " care au crăpat, am luat 2 lăzi atât de lăudat de la....... ( nici pe gratis un mai vreau ) problema este ca mi-a crăpat una dintre lăzi orizontal - lateral din spate până în fata, ce pot face? Eu am dat cu chit de lemn ca si prevenire, ar trebui sa schimb lada?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde cobi » 05 Oct 2013, 23:29

duma scrie:Salutare! Revin cu o întrebare referitoare la lazile de "calitate " care au crăpat, am luat 2 lăzi atât de lăudat de la....... ( nici pe gratis un mai vreau ) problema este ca mi-a crăpat una dintre lăzi orizontal - lateral din spate până în fata, ce pot face? Eu am dat cu chit de lemn ca si prevenire, ar trebui sa schimb lada?

Depinde cat de crapat; incearca cu ceva silicon si apoi o bucata de tabla batuta in cuicele. Baga o poza, poate asa vei primi sfatul potrivit!
cobi

Mesajde duma » 05 Oct 2013, 23:37

cobi scrie:
duma scrie:Salutare! Revin cu o întrebare referitoare la lazile de "calitate " care au crăpat, am luat 2 lăzi atât de lăudat de la....... ( nici pe gratis un mai vreau ) problema este ca mi-a crăpat una dintre lăzi orizontal - lateral din spate până în fata, ce pot face? Eu am dat cu chit de lemn ca si prevenire, ar trebui sa schimb lada?

Depinde cat de crapat; incearca cu ceva silicon si apoi o bucata de tabla batuta in cuicele. Baga o poza, poate asa vei primi sfatul potrivit!

Salut ! Am sa merg maine sa fac ultimul tratament si am sa fac si poza pentru a fi mai inteles !
duma

Mesajde FLORINELU » 06 Oct 2013, 06:26

da-i cu silicon,eu asa repar crapaturile si sant multumit.
FLORINELU

Mesajde Dila Daniel » 06 Oct 2013, 08:06

Daca nu faci pastoral cu lada respectiva...creste linistit albine in ea.
Daca crapatura este mica(nu iese albina prin ea),poti sa o lasi asa cum este si se ocupa chiar albina de ea.
Daca este mare ai multe variante de "lipire"
De la pamant cu apa(namol gros),fasii de burete,chit de lemn sau aracet cu rumegusi....pana la silicoane sau fasie de tabla prinsa in cuisoare(cum au afirmat si mai inainte unii colegi).
Daca faci pastoral cu lada respectiva...cu orice astupi crapatura, tabla peste ea ramane varianta de baza.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde duma » 06 Oct 2013, 10:19

FLORINELU scrie:da-i cu silicon,eu asa repar crapaturile si sant multumit.

Salut ! Am dat cu chit de lemn pentru inceput si sper sa tina , pe viitor am sa imi pregatesc si un tub de silicon sa-l am la indemana pentru eventuale crapaturi .
duma

Mesajde duma » 06 Oct 2013, 10:23

Dila Daniel scrie:

Daca nu faci pastoral cu lada respectiva...creste linistit albine in ea.
Daca crapatura este mica(nu iese albina prin ea),poti sa o lasi asa cum este si se ocupa chiar albina de ea.
Daca este mare ai multe variante de "lipire"
De la pamant cu apa(namol gros),fasii de burete,chit de lemn sau aracet cu rumegusi....pana la silicoane sau fasie de tabla prinsa in cuisoare(cum au afirmat si mai inainte unii colegi).
Daca faci pastoral cu lada respectiva...cu orice astupi crapatura, tabla peste ea ramane varianta de baza.

Salut ! Nu fac pastoral , in functie de recole duar mut stupina intre doua locatii ( Deta-Timisoara mai precis Giarmata ) . Sunt dezamagit ca nu a tinut lada nici macar un am si numai 2 luni ! Am sa incerc totusi sa reconditionez sa fie si estetic ca tin un pic si la imagine !
duma

Mesajde visanc » 06 Oct 2013, 19:45

Mircea_63 scrie:
visanc scrie: Am auzit de la un apicultor mai experimentat ca ti-ai putea da seama dupa urmatorul aspect: in momentul deschiderii stupului, albinele stau cu partea din spate in sus si dau energic din aripi, la fel ca si atunci cand ventileaza. Adevarat sau nu? Sau ce alte aspecte sa urmaresc? :?:
Un singur stup mi-a ridicat semne de intrebare in privinta matcii. Incheiase ponta de timpuriu si imi facuse surpriza de a-si trage botci in ultimele zile de August, primele zile de Septembrie. Din doua botci am lasat una, matca nu am reusit sa o gasesc, asa ca mi-a spus ca fie ce o fi. Astept sa vad primele oua.
Nu le-am vazut, asa ca n-aveam stare. Stupul este bine populat si niciun alt semn nu imi indica lipsa matcii. Ma batea gandul unificarii, dar ma uitam "ca pinguinul in scorbura" -vorba lui Cantemir- la stup. Toamna vreau stupi cat mai multi, iar primavara cat mai puternici.

La recomandarea unui coleg, am incercat si urmatoarea metoda: am pus capacul stupului in fata, o scandura intre capac si urdinis, am inlocuit lada ca sa fiu sigur ca nu ramane nimeni in ea si am scuturat toata populatia in capac. Ma asteptam la un nor de albine revoltate si razboinice, dar n-a fost deloc asa.
Am pus ramele in noua lada si am urmarit. Cateva zburatoare au intrat din prima in stup, apoi pauza. S-au adunat gramada in capac.
Dupa o vreme, ca la semnal a inceput migratia si au inceput sa urce in sir indian, extrem de ordonat spre urdinis. Un grup mare statea pe placa de zbor cu fundul in sus, foarte probabil emiteau mirosuri din glanda Nasonov, la fel ca cea din imagine: Imagine
Pe traseul de urcare, din loc in loc, altele faceau la fel. Am ramas cu gura cascata cand am vazut cat de ordonat urca si cum stau ghem, iar ceva necunoscut le spunea exact care si cand sa plece, ca la o parada militara bine organizata.

Pana la urma imi obosise privirea si nu am vazut matca sa urce. Mai ramasese un ghemulet in capac, care nu parea ca are de gand sa urce si se cam racise a vremea. Am luat podisorul si am pus capacul in cant pe stup ca sa le ajut. Ele nu si nu. Le-am ajutat si cand mai erau doar cateva, MATCA.
Lunga, neagra si subtire.

Metoda nu este practica deoarece consuma foarte mult timp, dar spectacolul a fost magnific si la urma urmei am gasit si matca.

Salutare,

Am facut azi ceea ce descria Mircea mai sus. Diferenta la mine a fost ca a existat acel nor de albine nervoase, dar dupa punerea ramelor in lada (1-2 minute) s-au bagat si ele in stup. Este adevarat, foarte ordonat au mers pana la urdinis si au intrat inauntru. Pareau ca raman doua gramajoare de albine, dar la o usoara afumare s-au imprastiat si au luat-o si ele pe sirul indian. Cat despre matca, nici urma. Este posibil datorita faptului ca nu mai oua sa isi fi redus corpul in asa fel incat sa nu o observ? Ce alte teste sa ii fac familiei respective sa fiu sigur ca nu are matca, inainte sa ma pun pe unificat? :roll:
visanc

Mesajde un OM » 07 Oct 2013, 07:55

Albina nervoasa ai vazut? Aveau fundul ridicat? Un zgomot de fond mai...agresiv?
Daca nu, este posibil sa fie o matca tanara, imperecheata tarziu, care intr-adevar la ora aceasta nu se deosebeste prea mult de lucratoare.
un OM

Mesajde visanc » 07 Oct 2013, 15:45

da, asta am observat diferenta fata de situatia lui Mircea, ca ale mele chiar erau agresive in momentul cand le-am scos din lada/de pe rame. Dar este ciudat si faptul ca am observat oua la el in momentul cand l-am primit (in august). Si nu am umblat la el sau sa-l fi mutat sa zic ca am omorat matca din greseala. :roll:
visanc

Mesajde jenica67 » 07 Oct 2013, 21:32

Depinde si de ce temperatura a fost astazi la tine. Si tu ai fi fost nervos, daca cineva te scotea din casa incalzita afara in frig si sa intrii, dupa ce te-ai racit, in casa rece.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR