Mircea_63 scrie:visanc scrie: Am auzit de la un apicultor mai experimentat ca ti-ai putea da seama dupa urmatorul aspect: in momentul deschiderii stupului, albinele stau cu partea din spate in sus si dau energic din aripi, la fel ca si atunci cand ventileaza. Adevarat sau nu? Sau ce alte aspecte sa urmaresc?

Un singur stup mi-a ridicat semne de intrebare in privinta matcii. Incheiase ponta de timpuriu si imi facuse surpriza de a-si trage botci in ultimele zile de August, primele zile de Septembrie. Din doua botci am lasat una, matca nu am reusit sa o gasesc, asa ca mi-a spus ca fie ce o fi. Astept sa vad primele oua.
Nu le-am vazut, asa ca n-aveam stare. Stupul este bine populat si niciun alt semn nu imi indica lipsa matcii. Ma batea gandul unificarii, dar ma uitam "ca pinguinul in scorbura" -vorba lui Cantemir- la stup. Toamna vreau stupi cat mai multi, iar primavara cat mai puternici.
La recomandarea unui coleg, am incercat si urmatoarea metoda: am pus capacul stupului in fata, o scandura intre capac si urdinis, am inlocuit lada ca sa fiu sigur ca nu ramane nimeni in ea si am scuturat toata populatia in capac. Ma asteptam la un nor de albine revoltate si razboinice, dar n-a fost deloc asa.
Am pus ramele in noua lada si am urmarit. Cateva zburatoare au intrat din prima in stup, apoi pauza. S-au adunat gramada in capac.
Dupa o vreme, ca la semnal a inceput migratia si au inceput sa urce in sir indian, extrem de ordonat spre urdinis. Un grup mare statea pe placa de zbor cu fundul in sus, foarte probabil emiteau mirosuri din glanda Nasonov, la fel ca cea din imagine:

Pe traseul de urcare, din loc in loc, altele faceau la fel. Am ramas cu gura cascata cand am vazut cat de ordonat urca si cum stau ghem, iar ceva necunoscut le spunea exact care si cand sa plece, ca la o parada militara bine organizata.
Pana la urma imi obosise privirea si nu am vazut matca sa urce. Mai ramasese un ghemulet in capac, care nu parea ca are de gand sa urce si se cam racise a vremea. Am luat podisorul si am pus capacul in cant pe stup ca sa le ajut. Ele nu si nu. Le-am ajutat si cand mai erau doar cateva, MATCA.
Lunga, neagra si subtire.
Metoda nu este practica deoarece consuma foarte mult timp, dar spectacolul a fost magnific si la urma urmei am gasit si matca.