Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea a doua familii in stup orizontal

Mesajde gica.mosu » 29 Dec 2012, 18:48

Cu ceva ani in urma (28) am facut niste stupi printre care si orizontali cu 15 si 17 rame(dupa dim material-scindura) ca sa vad cum se comporta
fam si daca dau rez bune mai fac.Pt fata +spate sc de 3 cm(3 falturi) cu canale de 6|20 mm adincime pt4-6-8 rame,deci cite 5 canale(fata +spate) iar pe fundul lazii am pus cite 2 sipci 6|10 mm in dreptul fiec canal.Pt laterale si fund+capac scindura de 2 cm.Lada are 1 urd mare mijloc+2 mici(laterale) in fata si cite un urdinis stinga-dreapta-spate (in total 6 urd-10|120mm cele mici) pe care le folosesc dupa nevoi.Ca diafragma folosescPFL 0,5mmm cu s-au fara sita la mijloc
(sita s-au tabla cu gauri de 3 mm de 8|15 cm) si le pun in functie de puterea fam s-au roi .Am podisore monobloc cu sita s-au din scindurele.Se poate
ierna in ac lazi 2 fam mai slabe pe 5-6 rame,3-4 roi|3-4 rame,se pote folosi si pt stup de productie s- au ca nuclee de imperechere etc.Folosesc cu rez bune
ac tip de stup nu am pierderi,se reduce consumul de miere in iernile grele .Cind pun 2 fam in ac lada(mai slabe) pun df cu sita iar arajarea ram cu miere o fac
bilateral cu minim 8-12kg miere fiecare(5-6r) si nu am probleme.In functie de an intre 1-15 04 mut fiecare fam in stup 10 r si apoi maresc distanta dintre ei.
Cind iernez 4 roi pe 3-4rame pun o df fara sita in mijloc si cite una cu sita stinga si dreapta astfel isi formeaza ghemuri 2 cite 2 fara probleme.Pt cei care aveti
st 16-18rame si nu au canal pt df puneti sipci 6|10mm din brad -tei prinse in cuie mici bupa nr de rame dorit...Poze in curind si cu alte subiecte pe pag mea.
Pina atunci va doresc tuturor multa sanatate si LA MUUUULTI ANI :!: :!:
.
Fişiere ataşate
Stupi (14).jpg
Stupi (14).jpg (50.6 KiB) Vizualizat de 15500 ori
Stupi (2).jpg
Stupi (2).jpg (47.46 KiB) Vizualizat de 15500 ori
Stupi (6).jpg
Stupi (6).jpg (37.65 KiB) Vizualizat de 15500 ori
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristi82 » 03 Oct 2013, 14:16

Buna ziua domnilor apicultori, as dori sugesti din partea voastra a celor cu mai multa experienta fata de mine ca incepator, in privinta urmatorului lucru,
acum 2 ani am primit niste lazi orizontale pe 24 de rame, stiu ca sunt mai demodate, pentru un incepator bune-s si aceste lazi, anul trecut am avut trei famili pe care le-am iernat pe fiecare in lada lui, anul acesta am mai facut 4 roi, problema sta in felul urmator:
- as vrea sa iernez cate 2 roi intr-o lada (lada este impartita in doua cu diafragma de lemn avand fiecare urdinis, in fiecare compartiment incap 12 rame );
- 1 roi ii pe 7 rame dupa restrangere iar celalalt este pe 4 rame (un roi facut mai tarziu);
- cum ar trebui asezate ramele?
- daca asez ramele fiecarui roi catre diafragma de la mijloc (comuna), cum se face airisirea cuibului? in acest caz urdinisurile nu mai sunt in aceasi directie cu roiul!
Astept sugestile d-voastre,
Va multumesc anticipat!
cristi82

Mesajde Aurel1959 » 03 Oct 2013, 21:40

Nu este nici o problema .Problema ar fi daca le aranjezi altfel.Important e ca ramele sa fie acoperite cu albina si ce e in plus se scot.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 21:53

cristi82 scrie:Buna ziua domnilor apicultori, as dori sugesti din partea voastra a celor cu mai multa experienta fata de mine ca incepator, in privinta urmatorului lucru,
acum 2 ani am primit niste lazi orizontale pe 24 de rame, stiu ca sunt mai demodate, pentru un incepator bune-s si aceste lazi, anul trecut am avut trei famili pe care le-am iernat pe fiecare in lada lui, anul acesta am mai facut 4 roi, problema sta in felul urmator:
- as vrea sa iernez cate 2 roi intr-o lada (lada este impartita in doua cu diafragma de lemn avand fiecare urdinis, in fiecare compartiment incap 12 rame );
- 1 roi ii pe 7 rame dupa restrangere iar celalalt este pe 4 rame (un roi facut mai tarziu);
- daca asez ramele fiecarui roi catre diafragma de la mijloc (comuna), cum se face airisirea cuibului? in acest caz urdinisurile nu mai sunt in aceasi directie cu roiul!
Va multumesc anticipat!

"Iernezi doua familii in lazi diferite". De ce? Pentru ca, datorita urdiniselor (lazile fiind cocepute pentru familie ajutatoare, sau urdinis suplimentar pantru cules), nu poti valorifica "castigul" iernarii a doua familii in aceeasi lada!
ignatov andrei

Mesajde cristi82 » 03 Oct 2013, 23:43

ignatov andrei scrie:
cristi82 scrie:Buna ziua domnilor apicultori, as dori sugesti din partea voastra a celor cu mai multa experienta fata de mine ca incepator, in privinta urmatorului lucru,
Va multumesc anticipat!

"Iernezi doua familii in lazi diferite". De ce? Pentru ca, datorita urdiniselor (lazile fiind cocepute pentru familie ajutatoare, sau urdinis suplimentar pantru cules), nu poti valorifica "castigul" iernarii a doua familii in aceeasi lada!

sa inteleg ca nu poate fi valorificata iernarea a doua familii in astfel de lazi?
cristi82

Mesajde ignatov andrei » 04 Oct 2013, 00:03

cristi82 scrie:sa inteleg ca nu poate fi valorificata iernarea a doua familii in astfel de lazi?

Ba Da, dar vezi cum faci cu urdinisul... !
ignatov andrei

Mesajde cristi82 » 04 Oct 2013, 20:38

asta-i problema!
cristi82

Mesajde Aurel1959 » 05 Oct 2013, 02:10

Nu este nici o problema!
Imparti stupul in doua cu o diafragma etansa si ca sa fii tu linistit pentru famila pe 4 rame faci un spatiu mai mic,iar pentru cea pe 7 rame ce ramane din lada.Asezi deo parte si de alta a diafragmei ramele de cuib, impachetezi de iarna si sanatate.Care-i problema?Ti se pare ca ramane mult spatiu gol pana la peretele lateral? Umple-l cu polistiren pana la jumatatea urdinusului dupa care pune un placaj.
Aurel1959

Mesajde ignatov andrei » 05 Oct 2013, 02:19

Aureleeeeeeeeeee... !!!!!! Nu pricepusi, frate, ca "decuparile" din lada (locul de urdinise) e problema omului?!? Pai de ce crezi ca... prostul de mine a afirmat ca: "iernezi doua familii in lazi diferite"???????
ignatov andrei

Mesajde Aurel1959 » 05 Oct 2013, 02:37

Andreeeei!
Eu am iteles foarte bine.Omul a spus ca are niste lazi de 24 rame orizontale si ca vrea sa ierneza doua familii in lada si a cerut o parere privind aranjarea ramelor de cuib langa diafragma de o parte si de alta sau linga peretii laterali stanga dreapta.Da sau nu? Din ce stiu eu, si din ce a spus el,lazile orizontale au doa urdinisuri.Atunci unde-i frate problema?????? Ce daca urdinisul nu este in directia cuibului aerul nu ajunge la cuib?
Ultima oară modificat de Aurel1959 pe 05 Oct 2013, 02:44, modificat de 2 ori în total.
Aurel1959

Mesajde ignatov andrei » 05 Oct 2013, 02:43

Tu stii ce dimensiune are o lada orizontala???? Ai vazut ce distanta este intre urdinisuri, sau nu ai facut nici macar 8 clase si nu ai invatat termenul... GEOMETRIE???
Uitate mai sus (la postari) si vei vedea un raspuns... "asta-i problema"!
Adica "omul in cauza" a inteles, dar tu te bagi in seama... !!!!
ignatov andrei

Mesajde Aurel1959 » 05 Oct 2013, 03:29

O lada orizontala pe 2o de rame are interiorul de 780 cm. Ai lui fiind pe 24 rame,mai adaugam 16 cm si avem in total 796 cm.Da? Impartim acest spatiu la doi cu acea diafragma si abtinem doua compartimente a cate 398cm.Familia pe 7 rame va ocupa 280 cm.o asezam in compartimentul cu urdinisul mai mic(pentru ca e obicei unul emaimare si altu mai mic) sine mai ramane un spatiu gol de118 cm.In acesti 118 cm care mai pot fi redusi cum am spus,este inclus urdinisul.
Familia pe 4 rame va ocupa160 cm ramanand un spatiu gol de238 cm.care deasemeni mai poate fi redus.Daca tu consideri ca acest spatiu care ramane e un impediment...e problema ta . Eu zic ca nu.Scuze ca m-am bagat in seama!
Aurel1959

Mesajde vlad » 05 Oct 2013, 05:51

Aurel1959 scrie:O lada orizontala pe 2o de rame are interiorul de 780 cm. Ai lui fiind pe 24 rame,mai adaugam 16 cm si avem in total 796 cm.Da? Impartim acest spatiu la doi cu acea diafragma si abtinem doua compartimente a cate 398cm.Familia pe 7 rame va ocupa 280 cm.o asezam in compartimentul cu urdinisul mai mic(pentru ca e obicei unul emaimare si altu mai mic) sine mai ramane un spatiu gol de118 cm.In acesti 118 cm care mai pot fi redusi cum am spus,este inclus urdinisul.
Familia pe 4 rame va ocupa160 cm ramanand un spatiu gol de238 cm.care deasemeni mai poate fi redus.Daca tu consideri ca acest spatiu care ramane e un impediment...e problema ta . Eu zic ca nu.Scuze ca m-am bagat in seama!

ma, da` ce fel de lada e aia de.... 8 m ? l-ati zapacit de tot. era mai simplu sa-i ziceti ca daca tine neaparat sa ierneze in lazile alea va trebui sa mai dea o gaura ca sa mai faca un urdinis asezat dupa nevoi si cu perspectiva
vlad

Mesajde gica.mosu » 05 Oct 2013, 05:55

PT a ierna 2 fam intr-o ladoaie de 24 rame(personal nu as fce o munca in plus) folositi un urdinis in fata iar pt a doua fam- roi faceti un urdinis lateral stinga-dreapta...vezi poza stup6(marimea compartiment dupa nevoi-NR RAME)...Ca df se poate- normala s-au cu sita 8/16cm dar sa nu treaca albinele dintr-o prte in alta..SPOR!!!!
P.S-Eu folosesc stupi 12-18 rame...asa cum am mai spus-se vede in fotooo!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Aurel1959 » 05 Oct 2013, 10:06

Asa este Vlad. Ai dreptate. Solutii se pot gasi numai sa vrei sa le vezi.In privinta dimensiunilor,mi-as fi dorit sa treci peste greseala mea si sa citesti mm.Dar tu ai sesizat foarte bine si m-ai taxat.Ce sa-i faci ...spirit de observatie dezvoltat! :P
Aurel1959

Mesajde Florin Dobre » 05 Oct 2013, 10:36

Iernarea a doi roi in aceeasi lada. Orizontal. Urdinisuri frontal. :?
Fişiere ataşate
doi in unu.jpg
doi in unu.jpg (42.97 KiB) Vizualizat de 15093 ori
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR