Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde liviutzbogos » 21 Oct 2013, 11:21

duma scrie:Liviu anul ăsta nu Îți cumpăra ca Îți dau eu tot ce îți trebuie varachet, fitile si aparatul varojetul , ca de aceea suntem " prieteni apicultori " sa ne ajutam ;) numai ca trebuie sa ajung la Deta sa le iau.

Atunci....Miercuri ma' brother :D Ne vedem miercuri.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 21 Oct 2013, 11:27

liviutzbogos scrie:
duma scrie:Liviu anul ăsta nu Îți cumpăra ca Îți dau eu tot ce îți trebuie varachet, fitile si aparatul varojetul , ca de aceea suntem " prieteni apicultori " sa ne ajutam ;) numai ca trebuie sa ajung la Deta sa le iau.

Atunci....Miercuri ma' brother :D Ne vedem miercuri.

Incercam pe miercuri , daca vrei am sa transmit uni sofer care vine de acolo sa imi aduca mai devreme de miercuri 8-)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 22 Oct 2013, 18:38

Mi-a mai trecut una prin cap si...m-am gandit sa v-o spun si voua :D Ca sa nu mai fiu stresat la iarna in privinta roiurilor, care, dupa ce ca sunt pe cate 4 rame, au mai reluat ponta si au golit de jumatate ramele din mijloc, m-am gandit ca din astea 3 roiuri sa fac o singura familie. Ce ziceti, pusca? Bag 11, 12 rame intr-o lada si scutur toata albina, bineinteles ca am in vedere si uniformizarea mirosului cu...ceapa sau tuica sau vedem noi ce. Astept sfaturi, pareri, ciufuleli, scaltoace dupa cap etc...dupa caz :D
Si a doua - asta in cazul in care prima e buna - sa pastrez o vreme matcile ramase. Am un nucleu de imperechere de 2 rame 1/2. Le bag acolo o vreme, impreuna cu ceva albinute. Asta pentru a avea o portita in caz ca matca ramasa in familie in urma unificarii va da coltul...din diferite motive. In caz ca merge poate pastrez matcile pana la primavara, in beci, ca am vazut ca se practica. Din nou, astept pareri :)
Toate bune!
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Mircea_63 » 22 Oct 2013, 19:00

Fiecare isi are socotelile lui. Inca mai ai vreme frumoasa si poti sa le dai sirop. Daca treci iarna cu ei matcile alea sunt foarte valoroase la primavara.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 22 Oct 2013, 19:08

La noi nu sunt ierni asa de grele ca in Moldova. Dar daca iti este frica, poti sa faci mai bine intr-o lada goala o diafragma etanse pe mijloc si sa bagi cate doi intr-o lada. Iar celalalt roi, alaturi de o familie stransa pe 5-6 rame. La primavara cand ai ramele pline cu puiet, mai putin cele de la margine, le transvazezi din nou in doua lazi. O sa ai si o iernare usoara si o dezvoltare exploziva in primavara. La transvazare, poti sa iei numai o rama cu puiet, o rama cu miere si una din matci, sa aduci unul din roiuri in stare de familie si unul in stare de roi. Dupa dezvoltarea buna a familiei, mai dai rame si la cel in stadiu de roi sa il ajunga.
jenica67

Mesajde paul » 22 Oct 2013, 20:01

Foarte buna varianta lui Jenica numai ca ea nu te scuteste de ... a hrani toate unitatile biologice. Adica... nu vrei sa hranesti, risti mult cu ele indiferent ca le iernezi separat sau cate doua. Intr-adevar iernarea 2 in 1 este mai economica d.p.v. al consumului dar nu intr-atat incat sa stai relaxat cu ce spui ca ai acum in rame.
Asta cu iernarea matcilor in micronuclee las-o pe altadata ... 8-) E prea complicata! Baga albina, scoate albina , da-le miere ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 22 Oct 2013, 21:13

liviutzbogos scrie:Mi-a mai trecut una prin cap si...m-am gandit sa v-o spun si voua :D Ca sa nu mai fiu stresat la iarna in privinta roiurilor, care, dupa ce ca sunt pe cate 4 rame, au mai reluat ponta si au golit de jumatate ramele din mijloc, m-am gandit ca din astea 3 roiuri sa fac o singura familie. Ce ziceti, pusca? Bag 11, 12 rame intr-o lada si scutur toata albina, bineinteles ca am in vedere si uniformizarea mirosului cu...ceapa sau tuica sau vedem noi ce. Astept sfaturi, pareri, ciufuleli, scaltoace dupa cap etc...dupa caz :D

Fa-o !
Iti garantez ca nu pierzi nimic, din contra.
Vremea buna mai tine câta... la doua zile dupa unificare reorganizezi cuibul, aduni puietul gramada si descapacesti masiv... in doua ture tre` sa ai rezervele concentrate pe 8 rame - e suficient.
Si inca ceva... probabil vei tine minte muuuulta vreme ce inseamna sa pui la iernat un stup tare si cum evolueaza un astfel de stup in primavara !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 22 Oct 2013, 21:49

M-am gandit demult la ideea de a ierna 2 in 1 dar nu prea mai am posibilitatea de a face miscarea asta, adica nu mai am nici o lada goala pe care as putea sa o modific. Si ma gandesc si la faptul ca de la un roi pe 4 rame nu prea ai mari asteptari in anul urmator, pe cand de la o familie pe 10 rame...bag doua culesuri (rapita si salcam) si dupaia fac inapoi trei roiuri. Gandesc bine? :D Ma doare putin sufletul sa stric numarul de 5 dar mai bine il stric eu acum decat sa se strice de la sine pana in primavara :?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde proapis13 » 22 Oct 2013, 22:26

Parintele te-am mai apostrofat inca odata ca una zici si alta faci;de,toti popii sunt la fel....
Am cumnat,nepot si inca doi prieteni cu sutana plus inca un arhiereau in Dealul Mitropoliei

De facut oricum indiferent ce o sa faci de acum incolo bine nu o sa le fie bietelor albine

Prima greseala;cind altii faceau completari si stimulari tu vizitai Europa si tatal tau tragea mierea :o
viewtopic.php?f=15&t=2487&start=160#p146811

A doua greseala a fost ca ai tinut cu tot dinadinsul sa te lauzi ca ai o fam beton in loc sa fi luat de la fam
din poza de mai jos si sa fi egalizat roisorii ce au ajuns acum mite lesinate de vreme ce ne ceri parerea daca sa-i unifici sau nu ;)
viewtopic.php?f=15&t=2487&start=192#p152356

A treia greseala ai facut-o atunci cind ai inceput cu stimularile,mai multe nu mai scriu
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 22 Oct 2013, 22:40

proapis13 scrie:Parintele te-am mai apostrofat inca odata ca una zici si alta faci;de,toti popii sunt la fel....
Am cumnat,nepot si inca doi prieteni cu sutana plus inca un arhiereau in Dealul Mitropoliei

De facut oricum indiferent ce o sa faci de acum incolo bine nu o sa le fie bietelor albine

Prima greseala;cind altii faceau completari si stimulari tu vizitai Europa si tatal tau tragea mierea
viewtopic.php?f=15&t=2487&start=160#p146811

A doua greseala a fost ca ai tinut cu tot dinadinsul sa te lauzi ca ai o fam beton in loc sa fi luat de la fam
din poza de mai jos si sa fi egalizat roisorii ce au ajuns acum mite lesinate de vreme ce ne ceri parerea daca sa-i unifici sau nu
viewtopic.php?f=15&t=2487&start=192#p152356

A treia greseala ai facut-o atunci cind ai inceput cu stimularile,mai multe nu mai scriu
salve

Sincer...acum imi place de dumneavostra. Imi spuneti clar ce am gresit si la ce sa am grija. Multumesc. Acuma sa le luam pe rand...la prima greseala am zis sa deblocheze cuibul pentru a avea matca unde oua la vremea aceea. A doua, nu cred ca rezolvam ceva acum 2, 3 sapt daca slabeam familia aceea care e pe 7 rame si mai dadeam la roi, pe care nu ii intaream cine stie ce. Iar a treia, eu le-am zis hraniri de completare, acuma nu stiu cum a fost pentru ele :) Asta e, din greseli invatam, pe viitor am sa fiu mai atent, am sa incerc sa pun in concordanta activitatile mele cu cele spuse in literatura :)
P.S. Nu toti popii sunt la fel, unii cu bani, altii fara, unii cu neveste, altii fara :P
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 23 Oct 2013, 13:38

Dupa ce m-am hotarat ca, totusi, e mai bine pentru albinele mele sa le unific acum decat sa traga mult mai greu la iarna, ma gandesc tare mult si la ce metoda sa folosesc, avand in vedere ca vreau sa unific trei roiuri in unul singur. In cazul meu mai este valabila metoda cu ziarul? Cam greu sa pui trei corpuri unul peste altul... Am citit cate ceva si mi-a ramas atentia la urmatoarea metoda:
Orfanizez cele doua roiuri ce urmeaza sa fie unificate cu al treilea -> uniformizez mirosurile la toate cele trei roiuri (de la amiaza pana seara, sa zicem) -> mut lada primitoare cumva la mijlocul locului celor trei -> bag toate ramele cu albina in lada, cu cate o foaie de ziar intre ramele care delimitau cuiburile vechi ( cate o foaie dupa tot a 4-a rama) -> dupa unificare reorganizez cuibul grupand ramele cu puiet laolalta.
Dilema e cu matca...sa o las libera, pe rama pe care se afla sau sa o bag intr-o cusca cu posibilitatea de a fi eliberata de albine?
Bineinteles ca voi pastra si celelalte doua matci pana intr-un moment cand consider ca nu mai am nevoie de ele.

M-am mai gandit la ceva totusi...inca mai am puiet la roiuri, ar fi mai bine sa scot si puietul odata cu orfanizarea roiurilor? Ar fi mai cu succes?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 23 Oct 2013, 13:53

Uite cum am facut eu...

Ieri am verificat coloniile sa vad daca nu cumva sunt matci lipsa la apel dupa cele 3 fumuri cu varachet.
Ultima familie verificata era orfana...jale mare. Colonie pe 5 rame.
Am avut doi roi unul langa celalalt. Unul pe 4 rame si celalalt pe 3 rame.
Am stropit cu niste alcool diluat colonia orfana si roiul care era pe 4 rame.
Am luat rama cu matca si albinele de pe ea din roiul care era pe 3 rame si am bagat-o intre ramele coloniei orfane. A rezultat o familie pe 6 rame.
Celelalte 2 rame cu albina ale roiului desfiintat le-am intercalat intre ramele roiului care era pe 4 rame. A rezultat o familie pe 6 rame.

Azi am verificat cele doua colonii. In colonia orfana matca a fost acceptata. In ambele colonii era pace si prietenie intre albine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde un OM » 23 Oct 2013, 14:31

Ramele cu puiet larvar, oua, le opresti cu putina albina si matca fiecaruia. Ar fi fost buna cate o roinita departata de locul unde era fiecare matca in familia ei.
Dupa 2-3 ore, timp suficient sa-si dea seama ca sunt orfane, pe seara ridici din stupii orfani ramele cu albine, dai dupa diafragma, ceva departate unele de altele. Scuturi albina din cutiile goale. Mai bine unifici cate un roi pe zi. Daca simt ca sunt orfani nu ar trebui sa ai bataie de cap, dar pentru maxima siguranta poti da matca in cutie inchisa cu cateva albine. O deschizi dupa ultima unificare, mai adaugi ceva hrana la capat.
un OM

Mesajde paul » 23 Oct 2013, 14:43

Eu zic ... altfel. Daca te-ai hotarat sa le unifici 3 in 1 eu zic ca mai bine le bagi pe toate 3 odata la un loc ca n-or sa stie care cum si de ce sa se bata !!! :P Cand bagi 2, unu-i de-al nostru si celalalt e intrus. Si iese macel ca la Verdun ! Daca-s 3 isi aleg regina cea mai tanara si cea mai feromonoasa si-i ... pace si prietenie ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 23 Oct 2013, 20:15

paul scrie:Eu zic ... altfel. Daca te-ai hotarat sa le unifici 3 in 1 eu zic ca mai bine le bagi pe toate 3 odata la un loc ca n-or sa stie care cum si de ce sa se bata !!! :P Cand bagi 2, unu-i de-al nostru si celalalt e intrus. Si iese macel ca la Verdun ! Daca-s 3 isi aleg regina cea mai tanara si cea mai feromonoasa si-i ... pace si prietenie ! :P

Mmm...treaba asta cu matcile care-pe-care nu prea imi e la inima :? Mai bine le scot si dau eu matca in colivie sau cumva. Dar chestia cu 3 in 1 fara sa se bata am mai auzito... mai ales ca le parfumez si cu tuica.

M-am gandit sa le unific pe toate odata ca sa scap si eu de treaba asta si sa le scap si ele mai repede de stres. Azi o unificare, maine-poimaine alta unificare pe capul lor...prea le zapacesc. In fine, oi vedea eu cum fac. Maine nu cred ca apuc dar vineri neaparat trebuie executata treaba :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde redoo » 23 Oct 2013, 20:50

Desfa tu impachetajul,lasale putin la rece eventual poti distruge portiunea cu puiet ca oricum e tarziu pt albina care iese la sfarsit de otombrie. Mai strangi putin cuibul si o sa iesi in primavara cu ei
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?