Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 24 Oct 2013, 22:38

Este un sistem pe care inmultirile se pot face intr=un alt ritm si rata de supravietuire la iernare fara "ajutorul" apicultorului este mult mai mare...vedeti si dvs, o colonie mutata pe Delon in 2 august are acum un corp plin cu hrana albina si fagure...echivalentul a 6 rame dadant...si va trece iarna in cele mai bune conditii :P
Fişiere ataşate
SP_A2267.jpg
hrana capacita, inghesuiala...niste simpli roi.
SP_A2267.jpg (23.23 KiB) Vizualizat de 14643 ori
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2013, 00:00

Un lucru e clar...le place turta aia. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 00:17

Da, retzeta e simpla...1 kg de drojdie furajera de la AG..ra, 0,5kg lapte praf pt vitei de la No...ac, 2 kg de zahar farin, 1 kg miere (adevarata) ...daca aveti polen crud e si mai bine...eu n-am pus ca nu am avut..dar era si mai bine daca puneam ..nu trebuie dat mai mult de 5oog odata ca se usuca , prinde o crusta si nu o mai pot lua...5oo g e perfect..in Delonii mei pasta a ramas moale si au consumat tot.
Se pune e o foaie de hartie...
BUNKA

Mesajde akmm » 25 Oct 2013, 08:01

Care este rolul turtei proteice in Octombrie?
E ca si cum ai pune sare in apa de la Marea Moarta, ca s-o dregi.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 08:13

akmm scrie:Care este rolul turtei proteice in Octombrie?
E ca si cum ai pune sare in apa de la Marea Moarta, ca s-o dregi.

:lol: Rezerva de vitelogenin adica proteina corporala, se face cu consum de polen sau inlocuitori, in perioada asta polen in natura nu mai e sau nu mai e adus in stup din cauza lipsei zborurilor, iar cel din rame e sub miere si capacit...ele acum trebuie sa consume, le va intari imunitatea si le va da rezistentza la iernare...e un topic pus de Catalin profiri pe la hranirea artificiala ...asta.. viewtopic.php?f=9&t=3249 face trimitere la un site foarte bun, o sa vedeti acolo care e logica!
Albinele uneori traverseaza perioade scurte in care se strang atat de tare in ghem din cauza gerului si pot pierde contactul cu mierea..in astfel de momente ele pot supravietui pe baza rezervelor de corp gras :idea:
Acum in septembrie octombrie daca consuma proteina...se vor face rezerve importante de corp gras...unele aspecte in apicultura deosebit de importante nu se pot vedea cu okiul liber ...starea imunitatii si starea de sanatate, rezervele de corp gras, arsurile provocate de tratamentele cu acizi pe scheletul chitinos si pe intestine, nivelul infestatiei cu varoa , nivelul toxicitatii provocate de tratamentele cu insecticide si multe altele..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 08:45

Inca un lucru important...secretiile de enzime care ajuta la transformarea siropului administrat ca si completare se produc tot pe baza consumului de proteina...daca este corp gras si proteina corporala si uzura e mai mica la transformarea, invertirea si imbogatirea hranei de iernare...daca nu...se produce uzura!
Cu cat mai multa rezerva proteica in corp, cu atat mai putina uzura la cresterea primului puiet, rezultand longevitate .
In completarile pe care le facem, noi uzam albina de iernare tocmai din cauza faptului ca albina regleaza pH=ul zamii si o imbogateste cu o anumita cantitate de proteina pe care o cedeaza din corpul ei ...vezi cartzuliile lui A. Malaiu si altii despre nutritia la albine...intotdeauna albina are nevoie de un echilibru in hranire intre hrana energetica si cea proteica...cand acest echilibru este rupt, albina sufera, se produce uzura si scurtarea duratei de viata....asta ar fi logica hranirilor proteice de toamna.
Nu mai pun la socoteala faptul ca anul asta e un caz fericit, fara canicula si cu precipitatii insa in anii trecuti seceta si caldurile excesive din august au parjolit totul si albinele au suferit carente proteice grave...nesesizabile cu okiul liber..de acolo si pierderile importante care au avut loc in sezoanele trecute...unul din factori a fost tocmai asta.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 09:00

Florin Dobre scrie:Un lucru e clar...le place turta aia. :D

Mierea si polenul se adauga ca fagostimulenti si atractanti...drojdia si laptele praf sunt foarte complete nutritional insa problema se pune in felul urmator..gradul in care este consumata turta, gradul de digestibilitate si gradul de absorbtie, daca consuma tot asa cum e in cazul meu e foarte bine..se poate intampla si altfel, apoi stim ca din ce consuma se digera partial si se absoarbe cam 5o%..deci la 45og cu 15% proteina avem cam 67g proteina din care cu mare noroc vom avea 33g absorbite...pare putin dar e foarte important...ele nu au nevoie de cantitati industriale pentru "a=si face plinul"...nu am luat in calcul resturile nedigerabile care nu mai retin cat sunt in cazul drojdiei si al laptelui...undeva pe la 2o% cred..deci cu sigurantza ca mai putin de 33 g de proteina sunt absorbite.
Daca luam in calcul un 2o% nedigerabil ar insemna 9o g care nu se digera si din 36og cu 15% proteina se absoarbe jumatate...ar veni cam 27g asimilabile.

Un lucru interesant...corpul pare mic insa el are fix aceeasi suprafata de fagure ca si un corp de ME si ca masa vie de albina e la fel ca un ME..numai numarul de indivizi difera, in cazul delonului fiind mult mai multe...cand se va ajunge la 4,9mm dimensiunea celulei, vor fi undeva la 23ooo de albine pe un corp de asta in comparatie cu doar 2oooo pe un corp de 1o r ME.
Atentie mare...litrajul insa difera foarte mult..41L in cazul ME si 28 L in cazul Delonului modificat...gradul de inghesuiala e mai mare in Delon!
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 09:14

BUNKA scrie:
akmm scrie: Albinele uneori traverseaza perioade scurte in care se strang atat de tare in ghem din cauza gerului si pot pierde contactul cu mierea..in astfel de momente ele pot supravietui pe baza rezervelor de corp gras :idea:

Pai, parca in Deloni nu pierd contactul cu mierea datorita ... infrastructurii ??? :lol:
Esti tu sigur ca drojdia si laptele praf chiar fac parte din meniul preferat al albinei ??? 8-)
Nu erau mai bune turtitele astea sau maclavaisul asta prin februarie ??? :shock:
Administrarea acestor turtite in aceasta perioda nu stimuleaza cumva si o ponta tarzie ??? :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2013, 09:27

Bunkane...
Ai vazut filmele lui Daniel Calmus?
Amintesti de gradul de absorbtie al proteinei.
D. Calmus le da cu lingurita pe rame. Absorbtia cred ca e mai buna asa. Mese mici si dese.
Daca tragi de fiare, sigur ai cunostinte in ce priveste alimentatia unui bodybuilder. Mese multe si mici...2g proteina/kg. La o masa nu se pot asimila mai mult de 30-35 g de proteina, oricat ai manca.
Am vazut in ideea ta o oarecare similitudine intre albina si om in ce priveste gradul de asimilare al proteinei.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 09:38

paul scrie:
BUNKA scrie:
akmm scrie: Albinele uneori traverseaza perioade scurte in care se strang atat de tare in ghem din cauza gerului si pot pierde contactul cu mierea..in astfel de momente ele pot supravietui pe baza rezervelor de corp gras :idea:

Pai, parca in Deloni nu pierd contactul cu mierea datorita ... infrastructurii ??? :lol:
Esti tu sigur ca drojdia si laptele praf chiar fac parte din meniul preferat al albinei ??? 8-)
Nu erau mai bune turtitele astea sau maclavaisul asta prin februarie ???
Administrarea acestor turtite in aceasta perioda nu stimuleaza cumva si o ponta tarzie ??? :idea:

Nu pierd contactul cu hrana dar discutia era despre oportunitatea sau nu a hranirii proteice in aceasta perioada indiferent de sistemul in care sunt intretinute..deci pe alt sistem daca pierd pentru cateva ore contactul cu mierea asta nu e o problema in cazul in care albina este grasa.
In Deloni situatia e mai buna clar... :P
Drojdia si laptele praf se folosesc in apicultura de destul de multi ani, sunt carti vechi care descriu lucrurile astea in amanunt...in plus albinele le consuma si nutritional sunt mai completi inlocuitorii decat polenul care are anumiti aminoacizi lipsa sau in cantitati insuficiente...vezi cartea lui A. Malaiu Sporirea productiei de miere 1976
Sunt bune si in martie dar mai bune sunt acum...vezi situl la care a facut referire Catalin profiri.
Nu am nici un ou si nici o larva in stupi si turtele sunt bagate de 3 saptamani....am 13 stupi la care fac hranire roteica si nu sunt probleme cu ponta tarzie.
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 09:52

Datorita tie m-am chinuit si am facut rost de cartile lui Malaiu ! :lol:
Dupa cum vezi e cam contestat ... El este adeptul aranjarii centrale a rezervelor pentru iernare in timp ce alti autori (Antonescu s.a.) sunt adeptii aranjarii bilaterale. Tot el (Malaiu) spunea ceva de genul, citez din memorie ... " pana cand stuparii nu vor baga in stupi o cantitate de proteina EGALA cu cantitatea de zahar , nu vom putea vorbi de productie de miere" !!! :shock: Adica, daca eu bag 15 kg. de zahar (transformat in invertit) ar fi musai sa bag si 15 kg. polen (care nu-i) sau 15kg. lapte praf, drojdie, faina de soia ... :shock: Mi se pare ... EXAGERAT !!! :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 10:00

Florin Dobre scrie:Bunkane...
Ai vazut filmele lui Daniel Calmus?
Amintesti de gradul de absorbtie al proteinei.
D. Calmus le da cu lingurita pe rame. Absorbtia cred ca e mai buna asa. Mese mici si dese.
Daca tragi de fiare, sigur ai cunostinte in ce priveste alimentatia unui bodybuilder. Mese multe si mici...2g proteina/kg. La o masa nu se pot asimila mai mult de 30-35 g de proteina, oricat ai manca.
Am vazut in ideea ta o oarecare similitudine intre albina si om in ce priveste gradul de asimilare al proteinei.

Da, am vazut cum le da...spetezele mele sunt mai subtiri...maglavaisul lui mai moale, sta toata ziua cu lingura printre stupi...eu nu pot face asta sau daca ar fi sa o fac as face primavara cand e important ca albinele sa ia tot repede si turta sa nu zaca acolo si eventual sa intre in fermentatie sau sa se strice din cauza umiditatii.
Acum nu sunt probleme de genul asta...stupii sunt uscati..asta e higroscopica, face pelicula lichida la suprafata usor de luat, nu curge etc...pun odata 5oo g si stau linistit 2 sau 3 saptamani.
Da..se absoarbe in cantitati mici la om..nu mai mult de 2o , 3o g la o masa...albina luand de acolo constant absoarbe natural adica atat cat permite corpul ei in nici un caz mai mult...oricum turtitele mele nu s=au depreciat poate tocmai pt ca au continut ridicat de miere si zahar...si nu au fost mari.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 10:14

paul scrie:Datorita tie m-am chinuit si am facut rost de cartile lui Malaiu ! :lol:
Dupa cum vezi e cam contestat ... El este adeptul aranjarii centrale a rezervelor pentru iernare in timp ce alti autori (Antonescu s.a.) sunt adeptii aranjarii bilaterale. Tot el (Malaiu) spunea ceva de genul, citez din memorie ... " pana cand stuparii nu vor baga in stupi o cantitate de proteina EGALA cu cantitatea de zahar , nu vom putea vorbi de productie de miere" !!! :shock: Adica, daca eu bag 15 kg. de zahar (transformat in invertit) ar fi musai sa bag si 15 kg. polen (care nu-i) sau 15kg. lapte praf, drojdie, faina de soia ... :shock: Mi se pare ... EXAGERAT !!! :o

Nu cred ca formularea sau contextul au fost tocmai asa...el se refera la faptul ca toata lumea face hraniri energetice mai ales in toamna insa prea putini fac si proteice...explica foarte documentat chestii de nutritie pe care putini le mai cunosc sau carora le mai dau importanta ...si vine cu rezultate clare ale unor cercetatori renumiti...nu scoate cifre din burta...e o lucrare bine documentata!
Nu stiu de ce spui ca e controversat...legat de aranjarea hranei e clara treaba...o colonie mare daca are miere deasupra si lateral nu are pb iar una mai mica are nevoie de aranjare centrala...la mine s=au sedimentat lucrurile astea...in carte abordeaza si subiectul iernarii pe ME..de acolo poti trage multe concluzii, da albinele au nevoie de celule goale pt a se incalzi mai eficient, da au nevoie sa fie localizate SUB miere, si da au nevoie ca sa aiba atata miere pe verticala deasupra lor incat sa nu ajunga la speteaza pana in martie...simplu!!
Ai scris cu litere mari "exagerat" dar nu ai citat exact...ci din memorie!
Ia cartea si mai citeste=o odata ca eu am citit=o de vreo 4 ori si vezi ce spune mai exact...si intra si pe situl tradus de Catalin Profiri.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 10:34

Nu cred ca astia http://scientificbeekeeping.com/bee-nutrition/ sunt nebuni asa cum nici A. Malaiu nu era, sau altfel spus parerile acelor apicultori exerimentati din SUA sunt identice cu ale lui Aurel Malaiu...si iti reamintesc Paul..nu am fost niciodata siderat de parerile exprimate de A. Malaiu in cartea sa ci am fost impresionat si asa cum zicea nea` Gica Dumnezeu sa=l ierte am simtit atunci ca am deschis okii...el mi=a zis ca am deschis doar unul si ca ar trebui sa caut si cartea din 1971...deci, si meseriasii din Americi zic acelasi lucru ca moshu Malaiu...
BUNKA

Mesajde akmm » 25 Oct 2013, 11:29

Eu inteleg asa:
Stricam echilibrul natural din cuibul albinei prin hraniri cu sirop de sfecla( fac si eu asa uneori), si il dregem (zicem noi) prin suplimente proteice de hrana animala.Facem albina din ierbivor-omnivor.
Sau cum zice romanul, ne dam cu tesla intre picioare de plictiseala, dupa care fugim la doctor sa ne rezolve durerea.
Unele studii spun ca rezervele cu sirop sunt daunatoare mai ale prin faptul ca in ele nu se regasesc cele cateva procente de polen care in mod normal sunt in mierea naturala. Adica mierea din faguri rezultata e un fel de iaurt fara fibra, fara satietate.Allbinele simt nevoia sa manance intr-una sa-si astampere o foame ce nu se mai opreste.
Din aceasta cauza unii recomanda ca in sirop sa se puna tot felul de inlocuitori ca mai-mai poate da in fermentatie.
Eu cand dau sirop din zahar in hranitor, in paralel descapacesc si faguri cu miere de tot felul langa diafragma, dar tot in cuib. Dumnezeu stie daca fac bine.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 12:30

Lipsa proteica din hrana albinelor toamna se poate suplini doar cu polen sau inlocuitori sau combinatii ale celor doua..altfel nu se poate si procentul care se afla efectiv in miere este infim ca sa faca fata nevoilor coloniei...rezerva consistenta se afla deja sub miere sub forma de pastura la care albina care se pregateste de iernat nu are acces inca...sau facut studii serioase bazate pe exerimente nu doar la nivel de studiu teoretic (Malaiu 1976=sorirea roductiei de miere) si rezultatele au aratat clar ca polenul are cam acelasi grad de digestibilitate, foarte putin mai mic..este mai sarac in anumiti aminoacizi deosebit de importanti, se asimileaza cam la fel...singura problema este cu inlocuitorii ca sunt consumati mai greu decat polenul dar asta numai daca sunt dati simplu...daca se da si polen si miere in turta ca atractant sunt consumati foarte bine.
Hranirile cu siroape sunt uneori inevitabile dar trebuie ca macar sa mai tinem cont si ca aceste hraniri nu e bine sa fie facute in lipsa hranirilor proteice ...motivatia am mai spus=o si se gaseste descrisa in amanunt in cartea lui A.Malaiu din 76...
Nu se pune nimic in sirop pt ca fermenteaza..albinele transforma invertesc siropul, dar nu fac doar atat, adauga enzime si cantitati mici de proteina...daca nu hranim cu turta proteica in paralel ele vor ceda proteina respectiva in sirop din corpul lor si asta duce in loc la o acumulare de proteina sub forma de corp gras la o slabire..mai trebuie luat in calcul ca adaugarea de enzime (invertaza) presupune ca glandele enzimatice sa mearga fapt care presupune consum de proteina si prezenta acizilor grasi in corp...de asta Malaiu zice ce zice si e confirmat si de americanii lui Catalin Profiri.
Adica mierea din faguri rezultata e un fel de iaurt fara fibra, fara satietate.Allbinele simt nevoia sa manance intr-una sa-si astampere o foame ce nu se mai opreste.

Foamea de care ziceti este provocata de dezechilibrul intre proteic si energetic e care il producem noi cand dam sirop si atat...Malaiu 1976
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR