Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde kamy » 05 Noi 2013, 22:11

de ce ma pui sa mint ca n-am incercat! deci la mine la fel de usor se sufla ambele!?
mie mi-o zis o solutie dezertoru ala de ruben, da spui drept ca n-am incercat-o,dar daca functioneste poti tine roi in suflici!
kamy

Mesajde lucky5strike » 05 Noi 2013, 22:44

Kamy, hai inapoi la industrial... adevarul ca trebuie sa ai spate si pentru treaba asta.

De 1/1 nu incape discutie. Dar nici pe cine opereaza un cat 3/4 zdravan, nu-l vad bine.

Ce mai ramane?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ovidiu_78 » 05 Noi 2013, 23:20

1/2...mer....si cum ramane cu albina aia?ca in ziua respectiva nu mai culege.... :roll:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde bio » 05 Noi 2013, 23:27

Apicultura industriala este hamaleala 100%........si se face cu "negrii".. Vrei sa o faci singur in 2-3 ani ti-ai ratat sanatatea si alta nu mai gasesti.

Ce vedem in diverse filme pe net legat de apicultura industriala este multa poleiala. Si, in apicultura reala, poleiala este strat subtire.

Se vrea apicultura industriala in Romania ..... toti vor bani europeni si se viseaza mari patroni . Nimeni nu se gindeste cine va muncii cu adevarat, cine i-si va rupe oasele in aceea "stupina industriala".

Am destui stupi, ... si am nevoie de "negrii" in special doar cind extrag la miere .
Am nevoie de ajutor sa puna izgonitoarele, de fapt sa manipuleze caturile, sa descapaceasca si sa alimenteze centrifuga.
bio

Mesajde kamy » 05 Noi 2013, 23:29

Ocamdata raman la industrial 1/1 daca gresesc si-o dau in bara precum ziceti o sa va spun ca nu am baiuri cu imajinea,da am de 13 ani soiu asta delada si-l cunosc mai bine decat pe nevasta!
Daca nu extragi cuibu albinele pleaca instant la cules,chiar daca stau barbi,cand ai pus magazia goala e barbierita barba in 5 minute fara gilet!
kamy

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2013, 23:30

algem MER-ul , facem podisoare izgonitoare , luam cat plin , punem cat gol etc. !!!
:P :P :P
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 05 Noi 2013, 23:32, modificat de 2 ori în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Florin Dobre » 05 Noi 2013, 23:30

ovidiu_78 scrie:1/2...mer....si cum ramane cu albina aia?ca in ziua respectiva nu mai culege.... :roll:

Cat de schimb Ovidiu. De preferat doua la tine si unu rezerva.
Iei catul plin si bagi catul gol.
Stiu ca-i cheltuiala pana iti faci stocul de caturi...asta e regula jocului. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 05 Noi 2013, 23:33

bio scrie:si am nevoie de "negrii" in special doar cind extrag la miere .
Am nevoie de ajutor sa puna izgonitoarele, de fapt sa manipuleze caturile, sa descapaceasca si sa alimenteze centrifuga.

Si probabil, la incarcare/descarcare :D
bio scrie: am destui stupi...

si cum ii "impachetezi" ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 05 Noi 2013, 23:36

kamy scrie:Ocamdata raman la industrial 1/1 daca gresesc si-o dau in bara precum ziceti o sa va spun ca nu am baiuri cu imajinea,da am de 13 ani soiu asta delada si-l cunosc mai bine decat pe nevasta!
Daca nu extragi cuibu albinele pleaca instant la cules,chiar daca stau barbi,cand ai pus magazia goala e barbierita barba in 5 minute fara gilet!

Asta treaba a confirmat-o un profesionist(nu spun cine :) ) la intalnirea de la Craiova. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ovidiu_78 » 05 Noi 2013, 23:56

Florin Dobre scrie:Cat de schimb Ovidiu. De preferat doua la tine si unu rezerva.
Iei catul plin si bagi catul gol.
Stiu ca-i cheltuiala pana iti faci stocul de caturi...asta e regula jocului. :)

aia stiu...eu ma refeream la albina suflata....ca la 300 de familii(ca despre asta vb aici)...e multa munca si cu izgonitoarele alea....
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Adi Hodis » 06 Noi 2013, 04:37

Rama 1/1 si iar rama Dadant, ca tot aia este ... ce se vrea de la rama aia dom'le ? ... sa ofere lucru industrial ( peste 300 de familii ) lucrand "cu rama" si sa mai fie si in caturi tot aceeasi rama ?.
Rama Dadant, NU ofera lucrul industrial. Rama de ME, DA ofera. Si rama 1/2 ofera chiar mai mult si mai usor decat cea de ME.
Drept dovada, aici la americani, nu se mai lucreaza decat cu rame si stupi ME si MER. Poate in alte state mai sint stupine cu rame Dadant dar eu inca nu am intalnit aici.

Preturile si necesarul de bani pt. a propasi in Romania, vrem nu vrem, musai sa producem cat se poate de mult. Asta nu o poti face dacat in sistem industrial si cu stupi care au rame usoare ... macar caturile sa fie usoare, chit ca de la 400 de stupi ( ceea ce nu-i chiar industrial, e asa ... o tzaruca ), te simti dupa manevrarea caturilor pline.
Cu o logistica buna, de la 300+ de stupi, preparati pt. cules, dupa o recolta buna de salcam, poti sa recoltezi 600 de caturi 1/2. Le extragi acasa s-au in camp, in conditii amenajate ... masina de descapacit, gegerator, 2 centrifugi de mare capacitate, samd ... cu 2 oameni. Intr-o zi !.
Asa ceva facem noi aici, cu deosebirea ca 4 oameni extragem mai mult de dublu in 10 ore. Si o facem zilnic de peste trei saptamani.

Cu rama de 1/1 credeti ca se poate ... la fel ?. Mai ales daca e aceeasi rama si in caturi ?. As vrea sa-l vad eu p'ala.

Am mai zis si mai zic, caturile de ME sint grele daca sint pline si mai ales, multe sute. Defapt de la un moment dat devin al naibi de grele ... si pt. cel mai solid stupar. Chiar si cele de 1/2 devin grele spre sfarsitul zilei ... ca sint multe. Dar maine putem sa lucram fara dureri de shale. :lol:

Nu inteleg de unde cramponarea la rama de 1/1 ? ... cati stupi poate intretine un om cu ramele astea si in modul "cu rama" ?.

Americanii astia, oare de ce au inmultit stupii la ordinul miilor si zecilor de mii de stupi, cu rame de ME si de 1/2 ( de MER adica ), a ?.
Sa va zic niste nume si numere ? ... Gentry peste 10 000 de stupi. Fisher peste 20 000 de stupi. Mendez peste 45 000 si mai stiu unul, da' imi scapa numele, are peste 65 000 de stupi.
E clar ca au si multi angajati dar, e vorba de zeci de mii ... mult sa-i numeri, ce sa mai zic de lucrat ... apropo, cica norma de intretinut stupi, este de cel putin 1000 ( una mie ) per apicultor.
No' care poate intretine 1000 de stupi cu rama Dadant si ... aia de ce nu au celebra rama Dadant ?.

Nu zic ca in Romania sint aceleasi conditii ca la americani dar cel putin modul de lucru se poate folosi, ca deh, tre' sa producem muult.

Referitor la impachetarea a 300+ stupi ... eu nu mai infofolesc stupii de ani de zile, decat cu hrana necesara si albine suficienta. Cata albina ? ... alt_stupare, tu nu ai nevoie de acest raspuns, ca-l stii bine.

Zi mah, cu a mers anul asta, suta aia noua de stupi ?.
Esti multumit de evolutie si rezultate ?.
Ca am uitat sa te intreb. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 06 Noi 2013, 07:41

No stati oleaca sa ne intelegem chiar daca pic in ridcol si ma repet ca papagalu!!
Hai sa facem unu studiu comparativ:
Rama de 1/2,va las pe voi sa-i spuneti celelalte avantaje decat faptul ca se lucreaza mai usor,la dezavantaje ar fi:
Costuri oleaca mai mari,manopera oleaca mai multa pe intervalu executie -extractie,daca ai un singur cat mic blocheaza urat cuibu si musai sa umbli cu centrifuga in cuib,in acest caz recomand mai degraba orizontalu in pat cald,cu diafragma dotata cu hanemat pentru limitarea accesului matcii,iar ramele din cat(catul din cuib) se poate face un suport din platbanda pentru rame sa nu le mai numeri si sa le scoti toate odata!
Am fost in pastoral 5-6 ani cu colegi cu dadant cuibul si o singura magazie si s-au cam saturat de vanturat cuibu si au trecut la orizontal!
Cu 2 magazii e brici cu conditia sa fie jos plin cu puiet capacit altfel se umplu de miere ramele deasupra puietului si pe urma daca mai au chef restul,nefiind toate ramele pline cu puiet e o problema cu verticalizarea si asta n-o spun din auzite si e aceeasi poveste indifetent daca e 1/1 sau 1/2!
Ar fi neste dezavantaje la rama de 1/1 si vorba lu bunica-mea haideti sa le,, anumaram,,:
E grea plina,goala diferenta e nesemnificativa,ramele se balangane mai mult si la centrifugarea pe vreme calda in radiala se mai rup rame dar tine mult si de temperatura si,, toporul ,,stuparului!asta puteti povesti cu maestrul bio!
Izgonirea se face zice-se mai greu da io n-am prabalit decat la magazia de 1/2 si daca vri sa folosesti izgonitor ai nevoie de multe multe magazii,la pavilion nexam loc sau zi libera pentru albinele cu acces interzis in magazie!
E mare corpul cand e adaugat primavara peste cuib da asta nu mai e o problema de cand s-a inventat folia la care se poate indoi de la un colt si pana la fara folie!
la capitolul avantaje ai avea aceeasi rama deci e multietajat 1/1,mai poti schimba rame cu puiet sus sau chiar inversare de corpuri da la 12+12 iti trebuie matci cu galeria de evacuare foarte mare, problema care se intalneste si la me 2/3 ,adica o matca nu pre tine 2 corpuri pline de puiet tot timpul sezonului cu scartait de centrifuga!si ramane varianta cu importuri de rame de puiet inaintea fiecarui mare cules lucru care papa timp mai mult decat la ameristi,care pot s-o faca mutand un corp dar fara puiet se loveste de nulitate in afara cazului ca pleci imediat altfel in magazie sta mai mult lucratoarea care se duce inapoi!
Acu ca sa judecati voi cat sant de cazut in cap haideti sa va esplic vareanta personala si de ce 1/1!
Am avut si am si sper ca voi avea pavilion,nu concep pe autostrada 47 pastoral cu stupi varsati!
Am din 2000 pe 3 randuri si vreu sa fac pe 4 randuri adica la 2,8 metri activ!
M-am chinuit vo 10 ani cu lada de 12+12 in care mare parte din an canta cucu,ca nu poti s-o tii plina de albina,iar cu o singura matca jos fara ajutor ramane un orizontal prost dispus pe verticala!
Am trecut la 2 matci,gratie haneman,da iar e un bai musai matci tinere,da nu se uzeaza si obtii lada supracompresata de lucratoare pe care nu prea o rareste nici fs!nu extrag cuibul,cand extrag si cuibul e dezastru ecologic,dar nici nu trebuie facute hraniri niciodata eventual de stimulare si atat!
Cu 2 matci nu faci stationar e doar pentru pastoral unde instinctu de roire e oarecum franat de abundenta nectarului,pe vatra poti ramane doar primul sezon cu matci imperecheate din primavara!
Din momentul in care ai jos cate 4 rame de puiet jucand la dublu lada e gata de atac!
Fiindca am haneman pot smulge magazia s-o scutur jos nu neaparat in pavilion,seara ramane un roisor de albine tinere care nu au inca brevet de pilot dar care sant folositoare la populare nucleu!
Nu am incercat inca izgonirea cu suflici zice-se ca nici nu mere la dadant,da dezertoru ala de ruben,la care daca nu mai intra pe forum ma vad nevoit ori sa-l cer de la nevasta,ori sa-i depun o coroana de flori,mi-a spus de o solutie naturala izgonitoare care se foloseste cu succese in alte emisfere,daca reuseste fiti siguri ca o pun pe forum scuteste carca de multe scuturaturi!
Asadar sa revenim la boile noastre,vreau sa ajung la 500,cu 2 matci,pe 4 randuri asta inseamna 4 containere,lisa care sa poata lua magazia atat de pe primul cat si de pe ultimul rand,masina de descapacit automata si o centrifuga cu ax orizontal de 96 de rame(8magazii odata)asta inseamna ca in toata stupina de 500 tre sa tin in plus 8 magazii!
Daca mere izgonitu ca ala-ti mananca timpu io cu nevasta si o piesa de schimb as cam reusi sa le jecmanesc de miere si binenteles cu oamenii care dau la manivela in generatorul de curent!
Extrasu vreu sa-l fac jos intr-un cort de 4x4 unde sa pun calabalacu in rest la deplasare incape totul pe interval care e de 1,4 metri si greu prinzi nevasta!
Aceealasi corp de lada e dotat cu 5 crestaturi in perete pentru diafragme pentru 2x5 spatii sau 2x6 rame!am urdinise superioare pentru colector de polen funduri mobile,si oricand vreu sa fac nucleu suport fund diafragme capac si egata fara alte marimi pe care le am si nu le folosesc la nimic altceva!
Toate astea ar fi trebuit sa fie gata sa va pun chipuri da nu ma lasa asigurarile,intr-o luna si vo 10 zile am batut 8000 de km!recunosc singura necunoscuta neincercata e izgonirea!da am povestit cu mai multi( si sigur ieczista pe undeva o varianta)pana si nevasta ma laudaca-s bun doar de povesti!
Ultima oară modificat de kamy pe 06 Noi 2013, 07:55, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 06 Noi 2013, 07:53

Parerea mea adeca mintea rumanului mai de pe urma coloana e facuta sa poti sta drept pe labele din spate in fata nevestei nu s-o rupi la ridicat de caturi sau,, ca,, dupa caz!
kamy

Mesajde TDI » 06 Noi 2013, 09:26

Sunteţi prea subiectiv domnule Cusman, orice rama infestata transmite boli - indiferent de dimensiuni, concept, etc.
TDI

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Noi 2013, 09:30

orice rama , da , dar cum la noi in tara in cuiburi cele mai multe rame sunt Dadant , e clar ca domnul Cusman are dreptate !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 06 Noi 2013, 09:37

alt stupar scrie:si cum ii "impachetezi" ?

A folosit cineva pentru împachetare peste iarnă folie de acoperiș în loc de folie de nylon?
Din aceea gri, nu cea galbenă.
Teoretic ar trebui să permită trecerea condensului dacă e pusă cum trebuie.
Am folosit vara, dar nu merge pt că albinele o propolizeaz și se rupe, dar peste iarnă nu apare problema asta.
http://www.montaj-tigla.ro/folie-anticondens.html
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR