Rama 1/1 si iar rama Dadant, ca tot aia este ... ce se vrea de la rama aia dom'le ? ... sa ofere lucru industrial ( peste 300 de familii ) lucrand "cu rama" si sa mai fie si in caturi tot aceeasi rama ?.
Rama Dadant, NU ofera lucrul industrial. Rama de ME, DA ofera. Si rama 1/2 ofera chiar mai mult si mai usor decat cea de ME.
Drept dovada, aici la americani, nu se mai lucreaza decat cu rame si stupi ME si MER. Poate in alte state mai sint stupine cu rame Dadant dar eu inca nu am intalnit aici.
Preturile si necesarul de bani pt. a propasi in Romania, vrem nu vrem, musai sa producem cat se poate de mult. Asta nu o poti face dacat in sistem industrial si cu stupi care au rame usoare ... macar caturile sa fie usoare, chit ca de la 400 de stupi ( ceea ce nu-i chiar industrial, e asa ... o tzaruca ), te simti dupa manevrarea caturilor pline.
Cu o logistica buna, de la 300+ de stupi, preparati pt. cules, dupa o recolta buna de salcam, poti sa recoltezi 600 de caturi 1/2. Le extragi acasa s-au in camp, in conditii amenajate ... masina de descapacit, gegerator, 2 centrifugi de mare capacitate, samd ... cu 2 oameni. Intr-o zi !.
Asa ceva facem noi aici, cu deosebirea ca 4 oameni extragem mai mult de dublu in 10 ore. Si o facem zilnic de peste trei saptamani.
Cu rama de 1/1 credeti ca se poate ... la fel ?. Mai ales daca e aceeasi rama si in caturi ?. As vrea sa-l vad eu p'ala.
Am mai zis si mai zic, caturile de ME sint grele daca sint pline si mai ales, multe sute. Defapt de la un moment dat devin al naibi de grele ... si pt. cel mai solid stupar. Chiar si cele de 1/2 devin grele spre sfarsitul zilei ... ca sint multe. Dar maine putem sa lucram fara dureri de shale.
Nu inteleg de unde cramponarea la rama de 1/1 ? ... cati stupi poate intretine un om cu ramele astea si in modul "cu rama" ?.
Americanii astia, oare de ce au inmultit stupii la ordinul miilor si zecilor de mii de stupi, cu rame de ME si de 1/2 ( de MER adica ), a ?.
Sa va zic niste nume si numere ? ... Gentry peste 10 000 de stupi. Fisher peste 20 000 de stupi. Mendez peste 45 000 si mai stiu unul, da' imi scapa numele, are peste 65 000 de stupi.
E clar ca au si multi angajati dar, e vorba de zeci de mii ... mult sa-i numeri, ce sa mai zic de lucrat ... apropo, cica norma de intretinut stupi, este de cel putin 1000 ( una mie ) per apicultor.
No' care poate intretine 1000 de stupi cu rama Dadant si ... aia de ce nu au celebra rama Dadant ?.
Nu zic ca in Romania sint aceleasi conditii ca la americani dar cel putin modul de lucru se poate folosi, ca deh, tre' sa producem muult.
Referitor la impachetarea a 300+ stupi ... eu nu mai infofolesc stupii de ani de zile, decat cu hrana necesara si albine suficienta. Cata albina ? ... alt_stupare, tu nu ai nevoie de acest raspuns, ca-l stii bine.
Zi mah, cu a mers anul asta, suta aia noua de stupi ?.
Esti multumit de evolutie si rezultate ?.
Ca am uitat sa te intreb.