Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

BogdanU

Mesajde BogdanU » 10 Noi 2013, 23:16

Salutari catre toata lumea!
Un lastar crud intr-ale apiculturii sunt si sper sa cresc incet si bine cat o vrea Domnul.
Ungureanu Bogdan este numele meu, am 29 de ani, locuiesc in Vulcana Pandele, judetul Dambovita impreuna cu sotia mea Nicoleta si cea mai mare realizare din viata noastra de pana acum, Luca, fiul nostru.
Spun de pana acum deoarece asteptam pe inca cineva mic si scump care sa ne lumineze viata si mai mult.Cu voia Celui de sus poate o fetita!

Despre apicultura ... ce sa va spun ...
Auzisem eu ceva despre aceasta indeletnicire nedandu-i prea mare atentie ... pana cand, intr-o zi fatidica, la locul de munca, deplasati pe undeva prin Arges, la Davidesti, am avut un accident.
Am stat internat pe la ortopedie vre-o doua saptamani (interventii chirurgicale, injectii si injuraturi) dupa care au urmat trei luni de mers in carje si de sarit intr-un picior, celalalt era trosnit...!
Ajuns acasa intr-un final am avut nevoie de o broasca pentru o usa si mergand la un micut magazin din sat specializat in asa ceva (la Ingineru' cum ii spunem noi) proprietarul de acolo fiind specializat in prelucrarea lemnului, cred eu, a adus vorba despre APICULTURA : "domle, cu apicultura e de facut treaba". Din acel moment a sunat un clopotel in mintea mea si am inceput sa invat cat pot eu de mult despre albinute...
Era luna septembrie 2012 si parca vroiam sa vina primavara maine sa pot sa imi cumpar stupi, asta dupa ce am consultat parerile celor de pe forum legat despre vremea cand poti sa iti cumperi stupi.
Am decis sa am rabdare si in tot acest timp sa studiez cat mai mult despre tipul de lada, familie sau roi, starea de sanatate a acestora, modul cum au iesit din iarna din punct de vedere al rezervelor de hrana, luna cand pot sa le cumpar si cam ce inseamna sa ai stupi.
Am descarcat de pe net ceva literatura de specialitate, cam tot ce am gasit, si am inceput sa citesc desi nu am reusit sa citesc tot pana in momentul de fata.

Intr-un final, am decis:
-vatra - in localitatea natala (acasa);
-lada de 12 rame 1/1;
-cat de 1/2 redus (12 rame de 146mm);
-vine primavara si achizitionez 3 bucati lazi si 3 familii de albine.

Zis si facut, a venit primavara 2013, am achizitionat lazi de la un mester din al doi-lea municipiu al judetului nostru iar familiile le-am luat de la cineva de la munte, din comuna ce contine locatia filmarii filmului cu Borat.
De atunci ma indeletnicesc cu musculitele acestea fara sa existe zi in care sa nu trec macar sa arunc o privire la dansele, din afara bineinteles, sa nu se creada ca desfac stupii in fiecare zi!
Tot din primavara tin si un jurnal apicol dar si o socoteala a cheltuielilor realizate dar si a veniturilor. Am considerat ca este necesar ...
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Re: BogdanU

Mesajde un OM » 10 Noi 2013, 23:37

Bine a-i venit in ...ghem. Sanatate d-voastra si familiei.
un OM

Mesajde stefanmadalin » 11 Noi 2013, 01:01

Bine ai venit printre forumisti!!!
stefanmadalin

Mesajde FLORINELU » 11 Noi 2013, 08:07

bine ai venit Bogdane,stii ce as fi curios? sa vad caietul acela cu cheltuieli si venituri. :lol:
FLORINELU

Mesajde Closcutz » 11 Noi 2013, 08:23

Bine ai venit! Hai arata-ne ce ai! Mai ales ,,balanta economica"! :)
Closcutz

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Noi 2013, 08:29

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde BogdanU » 11 Noi 2013, 21:36

Va multumesc pentru primire !!!
Legat de balanta economica ce sa spun ... arata cam asa:
-cheltuieli in jurul a 3000 de lei ;
-venituri realizate avem: 4 roi, 50g propolis, 42 de rame crescute vre-o 12 kg de miere pe care am savurat-o cu placere mai ales ca era de la mine si cel mai important, lasand cele materiale in urma, am inceput sa adun experienta intr-ale stuparitului ceea ce ma bucura cel mai tare!
Acum, rezultatul raportului cheltuieli/venituri va las pe dumneavoastra sa il calculati! :D
BogdanU

Mesajde nelutzu-api-cool » 11 Noi 2013, 21:40

Bine ai venit pe forum, Bogdan..:) Felicitari, tine-o tot asa..si..la mai mare.. ;)
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde murarudumitru » 11 Noi 2013, 21:44

Bine ai venit pe forum, bogdane si succes pe mai departe
murarudumitru

Mesajde BogdanU » 11 Noi 2013, 22:23

Si acum ceva fotografii, nu prea multe si cu scuzele de rigoare pentru anumitele nereguli ce le veti observa
Fişiere ataşate
Picture 183_800x600.jpg
Cei trei din jumatate (rosu, verde si galben) care au capac de tabla finalizat sunt lazile cumparate, restul de 4 sunt lazi confectionate de mine, asa cum m-am priceput ... :D
BogdanU

Mesajde BogdanU » 11 Noi 2013, 22:37

Picture 187_600x800.jpg
Aici am si cat de 1/2 redus pe el...
Am facut si unul de polistiren ...
Picture 184_800x600.jpg
Fund de lemn cu sita AV si bloc urdinis tot din lemn, corp 1/1 din polistiren extrudat, podisor si capac tot de polistiren.
BogdanU

Mesajde BogdanU » 11 Noi 2013, 22:49

Oricum, saptamana asta sau cealalta am de gand sa pun tabla pe capacele care nu au, iar cand o sa dea frigul bine sa renunt la suportii pe care stau stupii si sa ii mut 0,5 m mai in fata pe niste suporti mai acatari si definitivi! Sa vedem cum stau cu timpul deoarece am program la servici de la 8 la 6 plus o sambata da una nu ... dar trebuie sa gasesc eu timp ...
BogdanU

Mesajde BogdanU » 11 Noi 2013, 22:53

O sa mai pun ceva poze cand o sa mai fac, acum sa va mai spun din peripetiile mele de cu primavara-vara-toamna!
BogdanU

Mesajde BogdanU » 12 Noi 2013, 01:02

In primavara cand am cumparat cele trei familii l-am intrebat pe proprietar daca a avut probleme de sanatate la ele, daca le-a facut tratamente in toamna, in primavara ... Omul ni-a spus ca in toamna le facuse doua tratamente cu Varachet, nu mi-a spus nimic de Protofil, ma rog ... dar in primavara nu a apucat, asta se intampla prin aprilie iar in zona de munte erau familiile impachetate de iarna, chiar in aceea zi umblase la ele pentru prima oara.
Oricum, a fost sincer cu mine ... avea vreo 30 de stupi numai orizontali si practica apicultura de 4 ani.

Am luat familiile acasa in aceeasi zi cand am fost sa discut cu dansul ... ardeam de nerabdare sa am stupii mei si ghidat de ceea ce citisem prin carti si pe forumuri am inceput sa deslusesc incet incet cam ce trebuie sa fac.
Mentionez ca nu m-am dus la cineva cu experienta sa ma indrume nici cand le-am cumparat si nici in momentul de fata nu colaborez cu cineva. Motivul, nu cunosc pe nimeni atat de mult incat sa indrasnesc sa ii cer ajutorul, probabil este cam gresita atitudinea asta dar om vedea ce-o mai fi.

Tocmai fiind spuse cele de mai sus, primul gand care mi-a venit in minte in primavara, ca la orice nou proprietar de stupi tanar si fara experienta,... cum ii inmultesc ?
Am reusit sa fac inmultire prin roire artificiala, am strans cu diafragma stupul care mi se parea mie ca trage cel mai tare, nu a durat mult si hop, au aparut o frumusete de botci de roire pe marginile ramelor mai negre, asta se intampla in vremea pomilor fructiferi si probabil ca in aceea lada era Tutankamon de a tras botci asa de repede.

Intr-un final, dupa multe combinatii care o parte le regret acum, am ajuns din 3 familii cate aveam sa am in momentul de fata 7 roi de toata frumusetea, bagati la iernat pe 5,6 si 7 rame in functie de dezvoltare.

Salcamul a fost spectaculos anul acesta in zona mea, cel putin asa cred eu si am avut stupari veniti in pastoral.

Teiul nu a mers de nici o culoare, tinand cont de faptul ca sunt cam razleti la mine in zona.

A urmat faneata, cules la care albinele mele au reusit sa recupereze din ce se consumase de la salcam si pana a inflorit lunca, pana la un moment dat.
Observati ca aproape a venit toamna in relatarea mea si eu nu am pomenit nimic de nici un tratament sau stimulare.
Asta m-a costat ceva ... si prin luna august cand canicula era la ea acasa am observat in 6 din cei 7 stupi ai mei ca puietul moare pe capete in celule in toate stadiile dar mai ales in cel de larva, necapacit. M-am speriat ingrozitor de nu mai dormeam noaptea si nu aveam decat un gand: "LOCA" !!! De ce eu? De ce mie asa de la inceput? ...

Nu-mi ramasese decat un singur lucru de facut: sa merg cu probe la analize de laborator.
Zis si facut, am cerut cursa de Bucuresti si tocmai la ICDA Baneasa m-am oprit unde am fost intampinat foarte bine de o doamna doctor ce se ocupa cu Patologia Albinelor printre altele.

Am lasat probele cu inima cat un purice asteptand rezultatul.Acesta a venit peste 2 ore dar nu cum ma asteptam eu ci in felul urmator si anume : concentratie foarte mare de germeni de Nosema Ceranae iar ca recomandari tratament cu protofil timp de 5-6 zile la rand si daca se poate inlocuirea matcilor.

Prima recomandare am urmat-o dar a doua nu prea am mai putut deoarece pana m-am gandit eu nu mai erau matci de vanzare. Am decis sa fac asta la primavara.

Cam asa s-au perindat evenimentele prin stupina mea, in momentul de fata i-am pregatit de iernare, cu fundul gol si mancare destula deocamdata, dar, ... urma alege ...
BogdanU

Mesajde hagiu_ciprian » 12 Noi 2013, 09:07

Bine ai venit Bogdan! Imi pare rau de experienta ta urata...dar daca ai incredere in tine vei avea multe realizari. Sanatate iti doresc si numai bine!
Dacă prietenul tău este miere, tu nu umbla să-l mânânci tot!
hagiu_ciprian

Mesajde mihaibursuc » 12 Noi 2013, 16:48

SALUT SI BINE AI VENIT CU MUTATUL STUPILOR FAO ACUM SAU LASAI ASA DECAT SA I MISTI CAND O DA FRIGUL (STUPII NU SE MISCA IARNA )PAREREA MEA TU FA CUM VREI
mihaibursuc

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?