Salutari catre toata lumea!
Un lastar crud intr-ale apiculturii sunt si sper sa cresc incet si bine cat o vrea Domnul.
Ungureanu Bogdan este numele meu, am 29 de ani, locuiesc in Vulcana Pandele, judetul Dambovita impreuna cu sotia mea Nicoleta si cea mai mare realizare din viata noastra de pana acum, Luca, fiul nostru.
Spun de pana acum deoarece asteptam pe inca cineva mic si scump care sa ne lumineze viata si mai mult.Cu voia Celui de sus poate o fetita!
Despre apicultura ... ce sa va spun ...
Auzisem eu ceva despre aceasta indeletnicire nedandu-i prea mare atentie ... pana cand, intr-o zi fatidica, la locul de munca, deplasati pe undeva prin Arges, la Davidesti, am avut un accident.
Am stat internat pe la ortopedie vre-o doua saptamani (interventii chirurgicale, injectii si injuraturi) dupa care au urmat trei luni de mers in carje si de sarit intr-un picior, celalalt era trosnit...!
Ajuns acasa intr-un final am avut nevoie de o broasca pentru o usa si mergand la un micut magazin din sat specializat in asa ceva (la Ingineru' cum ii spunem noi) proprietarul de acolo fiind specializat in prelucrarea lemnului, cred eu, a adus vorba despre APICULTURA : "domle, cu apicultura e de facut treaba". Din acel moment a sunat un clopotel in mintea mea si am inceput sa invat cat pot eu de mult despre albinute...
Era luna septembrie 2012 si parca vroiam sa vina primavara maine sa pot sa imi cumpar stupi, asta dupa ce am consultat parerile celor de pe forum legat despre vremea cand poti sa iti cumperi stupi.
Am decis sa am rabdare si in tot acest timp sa studiez cat mai mult despre tipul de lada, familie sau roi, starea de sanatate a acestora, modul cum au iesit din iarna din punct de vedere al rezervelor de hrana, luna cand pot sa le cumpar si cam ce inseamna sa ai stupi.
Am descarcat de pe net ceva literatura de specialitate, cam tot ce am gasit, si am inceput sa citesc desi nu am reusit sa citesc tot pana in momentul de fata.
Intr-un final, am decis:
-vatra - in localitatea natala (acasa);
-lada de 12 rame 1/1;
-cat de 1/2 redus (12 rame de 146mm);
-vine primavara si achizitionez 3 bucati lazi si 3 familii de albine.
Zis si facut, a venit primavara 2013, am achizitionat lazi de la un mester din al doi-lea municipiu al judetului nostru iar familiile le-am luat de la cineva de la munte, din comuna ce contine locatia filmarii filmului cu Borat.
De atunci ma indeletnicesc cu musculitele acestea fara sa existe zi in care sa nu trec macar sa arunc o privire la dansele, din afara bineinteles, sa nu se creada ca desfac stupii in fiecare zi!
Tot din primavara tin si un jurnal apicol dar si o socoteala a cheltuielilor realizate dar si a veniturilor. Am considerat ca este necesar ...