Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde cantemir » 10 Noi 2013, 15:03

alt stupar scrie:Astia de suntem interesati de intensiv suntem dusmanii apiculturii (vezi cantemir ) Niste paria.

Scuze, daca sa-nteles asa! :(
Revenind on-topic, sa zicem ca s-a rezolvat toata treaba cu baza materiala. Avem tipul de stup, avem o flotila auto, avem angajati calificati, contracte cu fermieri, tehnologie, totul e pus la punct pana in cel mai mic amanunt!
Acu vine marea problema (din punctul meu de vedere): materialul biologic!
Sunt convins ca pentru "interventii minimale" intr-o stupina industriala (fara ghilimele), e nevoie de familii identice, cu matci facute "la matrita" , care in conditii identice sa se dezvolte la fel! Aici zic eu c-ar fi buba!
Lipsa de uniformitate a materialului biologic poate zadarnici efortul depus si se poate ajunge iar la "scoate rama-baga rama, unde-i baba sa-i rup laba"!
cantemir

Mesajde peterneamt » 10 Noi 2013, 15:41

Să zicem că avem de toate(bază materială,logistică,familii de albine puternice şi echilibrate cu mătci tinere grase şi frumoase).Abia acum începe greul,trebuie să iei în calcul condiţiile pedoclimatice(adică calitatea solului si prognoza meteo),baza meliferă,calitatea si cantitatea ei,drumuri de acces,rezerve de apă potabilă,poziţia fată de vântul dominant şi fată de alte stupine,posibilitate de ,,a fi stropit,, de fermierii,precipitaţiile din vara şi toamna anului precedent din zona masivului melifer vizat care au condus la acumularea de rezerve nutritive în arbori sau nu....etc
Şi cu rugăminţi către El putem spera la un an apicol bun.Deci trebuie să avem fler şi experientă de pescar pentru că şi în apicultură şi la pescuit contează locul,locul şi iar locul.Principala problema a apiculturii şi a agriculturii care stă împotriva dezvoltării lor este furtul.... ;)
peterneamt

Mesajde alt stupar » 10 Noi 2013, 15:51

inca o mica povestioara si gata, am terminat, las locul discutiilor "importante"... tipuri de stupi, sapte matci in lada, sa storci ori sa nu storci cuibul, si alte cele... Cu adevarat importante !

Cum ziceam deci, prin anii 2000 apare in Romania Apicola un anunt de angajare apicultor pentru Italia, cu carte de munca. Apare vreo doua numere la rand si atat.
Trec vreo 4 ani de atunci si intr-o iarna, intr-un februarie plin de zapada, la Arad este programata o conferinta ACA. Lector - ing. Ion Popescu, pe atunci modelul stuparimii din Romania.
La data si la ora stabilita, sala de conferinta plina, insa datorita conditiilor meteo dl. Popescu nu a reusit sa ajunga.
Si... daca tot se stransese lumea sa mai afle una-alta, organizatorii il invita sa ia cuvantul pe... cine credeti ? :shock: Exact tipul care plecase la munca in strainatate urmare a acelui anunt din revista. Era (intamplator) in tara, in concediu, si era in sala.
Bun tipul ! Acei ani de munca intr-o ferma cu ceva mii de stupi isi pusesera deja bine de tot amprenta pe conceptia lui despre apicultura. Plus ca era deschis la a impartasi si altora din experienta :!: Lucruri absolut inedite pentru marea majoritate a celor prezenti !
Numai ca, surpriza! Da, surprinzatoare reactia lumii uneori ;) Cand omul vorbea despre izgonitoare si suflante, binenteles ca toata sala murmura si da din mana a dezaprobare... cum dom`le sa poti goli magaziii cu scule din alea tampite, altfel decum stim noi de `jde ani ? pai e posibil sa-i faci asa ceva albinei ???
Cand omul povestea ca se munceste in echipe, ca se hraneste prin picurare intre culesuri, ca se duc magaziile de stors la hala si se storc cu centrifugi cu capacitate de zeci de rame... lumea, apicultorimea Romaniei, aproape ca nu mai suporta... asa ceva nu se poate ! Cum sa hranesti intre culesuri, poai sigur acolo-i furtisagul generalizat si stupii-s praf, cum sa storci in centrifugi de alea, ca nu exista sa nu-ti rupa toate ramele !!!
Si uite-asa, tarreeee a fost sala bucuroasa cand tipul s-a oprit din povestit si lumea s-a intors la a "dezbate" pe grupulete ce stia mai bine... cu ce diafragme impacheteaza peste iarna, care-i cea mai buna insarmare... si alte "dureri"

Trec doua saptamani si... vine dl.Popescu ! De data asta chiar vine.
Auditoriu, in mare parte acelasi, sala iarasi plina.
Si lamureste dl. Popescu toate nelamuririle stuparimii... care-i diafragma a mai buna. cate gauri trebuuie la insarmare si ce distanta intre ele, cate foi de ziar se baga la impachetarea optima... totul, raspunsuri la absolut tot ce framanta intelectul stuparului roman din anii ~2000 !
Si tare entuziasta si multumita de cele auzite a mai plecat lumea acasa... da dom`le asa se face "apicultura adevarata", acesta este omul si modul de lucru de urmat !

Anii trec si ajung sa-l cunosc personal pe tipul ala, omul de muncea (inca ) la ferma aia din Italia, vorbim si de cele intamplate atunci, in sala aia.
A raspuns ceva foarte simplu... aia-i apicultura pe care romanul nostru viseaza sa o faca, ala-i modelul pe care vrea sa-l urmeze ? Foarte bineeee.... e libertate, frateeee !!! :lol:

Iar Hodis.... tu,Hodiseee ( prietenul meu drag !) esti un bou, mah ! Si tu, si Margarit si toti altii de aveti curajul sa spuneti ca se poate si altfel, jignind profund orgoliul lu`nenea... cum il cheama ? A...da: "baga rama - scoate rama".
Nu puteati si voi sa va limitati lapareri despre insarmari, diafragme si impachetari cu papura si plapumioare ??? :idea:
Nu eram mai fericiti ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 10 Noi 2013, 19:22

alt stupar scrie: ...

Iar Hodis.... tu,Hodiseee ( prietenul meu drag !) esti un bou, mah ! Si tu, si Margarit si toti altii de aveti curajul sa spuneti ca se poate si altfel, jignind profund orgoliul lu`nenea... cum il cheama ? A...da: "baga rama - scoate rama".
Nu puteati si voi sa va limitati lapareri despre insarmari, diafragme si impachetari cu papura si plapumioare ??? :idea:
Nu eram mai fericiti ?

Da ma, pe semne ca sint un bou ... ca m-am luat dupa altii care lucreaza altfel, nu cu ,, scoate rama - baga rama" si ce sa vezi ? ... I-auzi ce-mi zicea un stupar de fruntea satului, prin 2006.
- Maaa da' faine lazi ti-ai facut ! ... numa' ca ai facut o singura greseala.
- Care ? ... zic eu.
Ca ai facut caturile mici, cu rame mici.
Si a urmat explicatiile de rigoare ... scopul este sa scap de ,,scoate rama -baga rama" si sa pot intretine un nr. mai mare de stupi ... ca se lucreaza altfel, se recolteaza mierea de la 400 de stupi intr-o zi ... si ca nu se scutura albina de pe rame ca se folosesc izgonitoare ...samd.
In final am zis ... am analizat variantele ... si am decis ca, in caz ca nu o sa-mi convina evolutia stupilor cu caturi si rame mici, o sa fac caturi de ME pt. cuiburi iar caturile mici le voi folosi pt. recolta de miere.

Din partea fruntasului, numai contra argumente ... ca nu oua bine matca pe ramele alea, ca nu urca si coboara ca ... si ca ...
Geaba explicam ... ca s-a enervat si-mi arunca,
- Ma ! ... tu crezi ca io-s orice p**a de stupar ? ... pai daca-ti spun io ca asa e, apai asa e maaa !!!.

Anii au trecut, stupii si-au dovedit eficacitatea. In ce priveste posibilitatile de lucru.
Am ajuns sa lucrez cu mii de stupi, ( asa cum am mai aratat pe ici pe colo, doar prin poze, nu am timp si nici camera de filmat, ca sa fac filmari ).
V-am impartasit si voua ... unii inteleg ... si altii dar poate ca nu le place ... si parca era inevitabil sa nu fie si pe aici un stupar de frunte care sa-mi puna rabdarea la incercare.

Acum pot sa spun cu inima deschisa fiind mai convins ca niciodata ... se poate lucra la nivel industrial, chiar daca e la un nivel mai mic. Noi sintem departe de mii de stupi pt. fiecare dar intre 500 - 1 000, merge si in Romania.

Ca tot pomenesc de stupar fruntas ... la capitolul crestere matci ... 5 000/sezon ... asta e un nr. cam mic pt. cat producem, da' asta-i alta poveste, de pe alte meleaguri si ... conditii.

Adi, dupa ce ajung acasa, sper sa gasesc timp pt. un "pahar" de vorbe.

Din pacate, pt. unii si din fericire pt. mine si spatele meu, unde-s miile de stupi, nu exista rama Dadant.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 15 Noi 2013, 22:39

Mult mai usor si mai repede trecem prin familii, cand avem acelasi gen de interventie la cat mai multe din cele existente.

Trebuie deci aduse la acelasi numitor.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 16 Noi 2013, 10:09

Adica rasa - masa - casa?

Adica matci tinere
Cules natural si speculativ cand lipseste
Cutie pe principiul ascensorului(matca urca-coboara)- invariabil ME sau alta versiune(MER - Zander)

La asta te referi, in cateva vorbe?
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 16 Noi 2013, 11:50

Cam asa.

Cand esti intr-o etapa intermediara, cred ca poti lucra si cuib de Dadant + un magazin, apoi hanemann si 1-2 magazine recolta. Doar cuibul Dadant 10 nu prea e niciodata de ajuns matcii, mereu se intra in blocaj.

De asta ziceam, cate rame i-ar trebui sa desfasoare ponta normal? Stabilim in Dadant, apoi traducem in orice sistem vreti...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 16 Noi 2013, 11:52

Eu zic minim 12 Dadant.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihaistupar » 16 Noi 2013, 12:11

De acord cu 12 rame.la iernare 4 jos și 4 sus ful cu miere.jos doar coroană cu ultimu puiet. In această configurație ,la aprox 15-16000 de indivizi nu ai ce căuta in ei din oct până în 15 aprilie.pt corpul 2 merg două caturi
mihaistupar

Mesajde andrei_calinescu » 16 Noi 2013, 19:43

lucky5strike scrie:Eu zic minim 12 Dadant.

echivalentul a 2 cirpuri ME zic ca e suficient.
Deci 14 rame Dadant.
andrei_calinescu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Noi 2013, 19:46

sau 3 corpuri de MER !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde lucky5strike » 16 Noi 2013, 20:04

Andrei, nu prea. Doua caturi de ME, adica 20 rame Langsroth insumeaza 15,4 rame Dadant.

Asta fara a lua in calcul strunga de 1 cm, spatiul albinei dintre rame, care mai face si dansa volum de juma de rama, sa zic.

Una peste alta, ajungem la volum de 16 rame Dadant / 2 caturi Langsroth, iar 16 rame Dadant pe cuib, e ceva...

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 16 Noi 2013, 21:29

e ceva mai ale prin prisma topologiei cuibului.
matca urca-coboara cum vrea.
e cules puternic, zona de puiet coboara.
n-ai cules, zona de puiet urca.
la Dadant ce-i blocat, poate ramane blocat.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 16 Noi 2013, 21:52

Deci, 10 Dadant, H = 30cm, nu ajung. Daca vom completa cu un magazin acest cuib, obtinem acelasi vorlum, ca la ME, H23cm. Compromisul e renuntarea la avantajul ramei unice.

Cam acelasi litraj il avem la MER cu rama H14,6, aici avand nevoie de 3 caturi si 3 randuri de rame. Rame pe care 95% din stupinele patriei, pe moment, nu le au.

Andrei, francezul tau care facea miere la castan parca avea Dadant. El tinea cuibul doar pe 10 rame? Sau lasa si un magazin, apoi Hanemann. Sau nu folosea deloc si... mergea pe speculativ cand situatia o impunea, iar in august isi numara bobocii... caturile ?

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 17 Noi 2013, 00:25

Universalitatea in stupina. Oricum ramele de cuib nu sunt tot alea pentru magazine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde andrei_calinescu » 17 Noi 2013, 01:06

lucky5strike scrie:Deci, 10 Dadant, H = 30cm, nu ajung. Daca vom completa cu un magazin acest cuib, obtinem acelasi vorlum, ca la ME, H23cm. Compromisul e renuntarea la avantajul ramei unice.

Cam acelasi litraj il avem la MER cu rama H14,6, aici avand nevoie de 3 caturi si 3 randuri de rame. Rame pe care 95% din stupinele patriei, pe moment, nu le au.

Andrei, francezul tau care facea miere la castan parca avea Dadant. El tinea cuibul doar pe 10 rame? Sau lasa si un magazin, apoi Hanemann. Sau nu folosea deloc si... mergea pe speculativ cand situatia o impunea, iar in august isi numara bobocii... caturile ?

8-)

Se lucra exclusiv pe 10 rame.
Unele familii aveau cuibul pe 1 corp Langstroth, dupa care se adaugau caturi de stransura.
Folosisem anterior gratii Hanneman, la care ulterior am renuntat, deoarece lucram numai cu matci tinere, iar Hannemanul reprezenta un anus contra naturii.
Matcile urcau in primele 1-2 caturi de stransura, dar nu ne deranja, deoarece stupii stateau pe aceeasi locatie pana in septembrie cand se recoltau. Cu timpul, acele zone de puiet erau blocate cu miere.
Se dadea si speculativ daca trebuia, pe perioade de penurie/frig.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR