Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ierneaza cineva stupii in casa?

Mesajde CORNEL V. » 14 Oct 2011, 13:15

Sa incerc eu un raspuns
1.mare lucru nu costa,ori inauntru ,ori afara cam tot mancarea aia i-o pui,nu-i mare diferenta,timpul e la fel
2.de castigat,castigi mult,punand la socoteala numai matca,pe care o poti da la o familie care ti-a ramas peste iarna fara matca sau ii unesti
3.de pierdut n-ai ce sa pierzi,ca si daca tii nucleii afara si iti mor,ce-ai castigat?...nimic

Asa ca , concluzia trasa de mine este ca ai numai de castigat din toata treaba asta

Parerea mea.
CORNEL V.

Mesajde andrei_calinescu » 14 Oct 2011, 13:19

janese scrie:consuma mult timp si bani.........nu mai batetzi la clape de amoru artei!!!
cati timp si cati bani cheltuim, si ce castigam????castigam???cat....pierdem??...cat????de ce nu raspundeti la intrebarile astea care le-am repetat de nu stiu cate ori in topicul asta!!!
in legatura cu polenul...potzi da polen sau hrana proteica,dupa zborul de curatire din februarie!!nu are efectul polenului din natura..dar are!!!!!iarasi zic...cat costa(bani si munca)??...ce castigam???ce riscuri avem???exista avantaje?

Eu consider perso ca nu are sens. Nu as face-o.
Ma bazez din nou pe instinctul albinei. Poti sa-i canti in gusa cat vrei, pana nu incep secretiile glandulare la albina tanara care hraneste matca, nu se intampla nimic spre plus. Polenul este totul. Castigi in anii cu primaveri timpurii cand daca stimulezi de la jum lui februarie, dar numai daca in paralel ai si aport de polen natural.
In fiecare an am vazut in bazinul mediteraneean camioane(trailere) nemtesti cu albine iernate de nemti in sudul Frantei. De ce oare? Deoarece aici avem polen de la inceputul lui ianuarie de la migdali. Dupa ce umfla bine coloniile cu pastura nemtii duc albinele la ei, spre raceala. Startap-ul e realizat.
La noi ce logica are?
Anul asta s-a vazut, a fost lapovita si in mai. Si cu toate astea a fost bine la productia de miere.
S-au cam facut toate experientele la institut la Biefeld, si cu bagatu-n casa si cu scosu. S-au tras concluzii, nu e rentabil.
Roata s-a inventat. Dar cine vrea s-o re-inventeze, e liber.
D-le Jean, zi sincer, Ligusticele alea le-ai cumparat ca sa suplineasca cu albina tanara primavara timpuriu?
andrei_calinescu

Mesajde jimm » 14 Oct 2011, 13:30

Exista urmatoarele date in Cartea stuparului din care se vede ca, costurile depasesc beneficiile cu mult, asta era gandirea si experienta sovietica :)
Pe de alta parte exista un video pe youtube pus de Dan Puisoru la cineva in stupina, video in care stuparul respectiv popesor a sute de familii a construit o "hala" din OSB in care dorea sa ierneze o parte din familii, la fel si video lui Dragos Gavrila cu famila Strugaru care ierneaza protejat ...si sunt cu siguranta si alte exemple.
Oare studiul si experienta sovietica sa fie depasita?! Oare toate aceste investitii pun accentul doar pe ultimile fraze ale textului? adica de acolo de unde incepe "Cu toate acestea...."
Fişiere ataşate
p1.jpg
p2.jpg
jimm

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2011, 14:31

janese scrie:consuma mult timp si bani.........nu mai batetzi la clape de amoru artei!!!
cati timp si cati bani cheltuim, si ce castigam????castigam???cat....pierdem??...cat????de ce nu raspundeti la intrebarile astea care le-am repetat de nu stiu cate ori in topicul asta!!!
in legatura cu polenul...potzi da polen sau hrana proteica,dupa zborul de curatire din februarie!!nu are efectul polenului din natura..dar are!!!!!iarasi zic...cat costa(bani si munca)??...ce castigam???ce riscuri avem???exista avantaje?

Consideram 100 de familii;
Un consum cu 3 kg mai redus la fiecare familie rezulta 300 kg de miere x 20 ron => 6 000 ron intr-un an.
Daca luam in calcul si ca familiile ies mai putin uzate eu cred ca este rentabil.

Daca spatiile necesare exista deja si mai bine; fiecare apicultor care are peste 100 de familii cred ca are un loc unde extrage, un atelier ceva.
jonny_it

Mesajde horia_ch » 14 Oct 2011, 14:43

Legat de băgatul şi scosul familiilor în şi din adapost. Nea janese, spune drept: DI CE DAI GĂURI ÎN PEREŢII ADĂPOSTULUI? Nu-i aşe că pentru urdinişe? Şi de-acolo-ncolo prelungeşti cu oareceva gaura aia, să le prindă frigu pe curajoase.
Aşa se poate stimula un zbor de curăţire când afară-s 10-12 grade. Faci focu-n adăpost şi le zici să iasă. După ce-au zburătăcit cum se cuvine le răcoreşti uşurel-uşurel, şi-apoi te pui pe ele cu turtele cu polen.
Zii drept, nea janese, nu aşe te-ai socotit?
Şi dacă nu, ce zici de ăst isperiment?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde janese » 14 Oct 2011, 14:59

andrei calinescu...m-ai intrebat\!

ligusticele le-am luat ca sa vad eu cu ochii mei ce si cum!...maine -poimaine sa pot zice cuiva iatzi sau stai la un loc!..pe mine nu ma intereseaza ligusticele..asta din ce3 stiu despre ele...dar nu ma multumeste ,,din ce stiu de la altzii"...trebui sa fac eu cu ce stiu eu despre albina ...sa vad cu ochii mei si consider ca numai atunci ii pot zice cuiva...da!!!...sau stai la un loc!!!(nu suport gandul...eu cred caaa...eu zic caaa!!!
altceva????
de treaba cu polenu si scarpinatu in gusha...am zis mai sus!!!
janese

Mesajde janese » 14 Oct 2011, 15:02

ma...de la polu frigului!!!
http://www.youtube.com/watch?v=6wrqG4DH ... re=related
de aici m-am inspirat in realizarea practica!!!
janese

Mesajde horia_ch » 14 Oct 2011, 15:14

Dap! Bună treabă! Succes!
Eu am încredere în experimentul lui nea janese, chiar cred că n-o să rămână doar un experiment. Şi mai cred că deja sunt destui dintre cei care au citit pe-aici care vor dori să încerce şi ei aşa ceva.
Imagine
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde FLORINELU » 14 Oct 2011, 16:19

DOMNULE POPA.CINE TI-BAGAT IN BIBILICA ACEASTA MARE PROSTIE?
FLORINELU

Mesajde dorindafi » 14 Oct 2011, 18:45

:mrgreen: bine ori nu,omul daca vrea sa-ncerce e problema lui
dorindafi

Mesajde arnautu valentin » 14 Oct 2011, 18:57

janese scrie:
arnautu valentin scrie:bre nea jane la matale ai avut posibilitatea sa faci rafturi !cum poti face raft pe rotund?

fratziculee...fitzi-ar coasta sa-ti fie!!!!itzi face fractu si pe rotund!!!
dar tu...nu shi nu!!!!asteptzi experentze pe pielea mea si apoiiii...hop shi tu!!!!otzomanule!!!!
afurisituleee......vorbim la tilifon in fiecare zi...shi ai glasul mieros...shi aici imi dai in cap!!!!vin eu la tine!!!!!!!!!!! :lol:

bre nea jane acilea nu suntem frati!dupa cum vezi nu ma adresez matale cu fratzicutzule!in legatura cu experentele mare dreptate ai!ce experente sa mai fac io daca matale la i facut si pe dracu! :lol brazilia spania clocitoarea! :D
adi1574
arnautu valentin

Mesajde jimm » 14 Oct 2011, 21:04

..mancare
Fişiere ataşate
6.JPG
jimm

Mesajde arnautu valentin » 14 Oct 2011, 21:05

bre nea jane ce a scazut bre folia!ai preteni multi!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde jimm » 14 Oct 2011, 21:06

nucleeeeeee
Fişiere ataşate
9.JPG
5.JPG
batranu
jimm

Mesajde jimm » 14 Oct 2011, 21:07