Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Tudor20 » 17 Noi 2013, 16:37

Merci pentru raspunsuri Caline! Asa ca idee, daca ai scoate o brosura despre MER as fi primul client ! :P Pana acum credeam ca numai matematica e grea ca si carnea de porc dar se pare ca nici MER-ul nu e mai prejos de stiinta exacta! :lol: :lol: :lol: Numai de bine!!!
Tudor20

Mesajde ves.lucian.zabrani » 17 Noi 2013, 19:46

Tudor20 scrie:Merci pentru raspunsuri Caline! Asa ca idee, daca ai scoate o brosura despre MER as fi primul client ! :P Pana acum credeam ca numai matematica e grea ca si carnea de porc dar se pare ca nici MER-ul nu e mai prejos de stiinta exacta! :lol: :lol: :lol: Numai de bine!!!

poate ca ai fi al doilea , Tudore !!! si stii de ce !!! pentru ca eu as fi primul !!!
:lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Bambucha » 17 Noi 2013, 22:26

Eh, oameni buni va tineti de glume :P
Deocamdata sunt un prescolar si pana sa iau bacul, va mai curge ceva apa pe Dambovita. Nu sunt eu in masura de a scrie brosuri, insa o carte foarte interesanta pe care as recomanda-o:
Naturgemäße Bienenzucht de Bretschko si Moosbeckhofer. O alta carte pe care vreau musai sa o citesc Mein Leben mit den Bienen de Robert Henne; Über 80 Jahre Imkern, vom Strohkorb bis zum Zander-Flachzargenmagazin

Brosuri interesante despre sistemul MER sunt pe net si de la diversi apicultori saxoni:
-25 de ani intretinere MER

-Stuparitul cu MER

-MER

Este fascinanta intretinerea in sistem MER deoarece dispunem de mult mai multa mobilitate, flexibilitate fata de alte sisteme! Nu uitati sa va ganditi si la formatul roiurilor sau al nucleelor. ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Tudor20 » 18 Noi 2013, 19:44

Da, da pesmetii is inmuiati ? :lol:
Pozele le-am inteles !!! :lol: :lol: :lol:
Tudor20

Mesajde alin m » 19 Noi 2013, 00:35

Tudor20 scrie:Da, da pesmetii is inmuiati ? :lol:
Pozele le-am inteles !!! :lol: :lol: :lol:

tot din poze reiese ca lucreaza cu niste caturi de 9 rame
alin m

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 01:01

Cat costa un MER complet utilat?
Cat costa un Dadant(10 rame cu doua caturi de jumate) complet utilat?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 01:36

Florine, ai intrat in forta, esti pregatit sa-ti sara "tifosii" in cap?

Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 01:38

Sunt pregatit...ma bag la un film. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Bambucha » 19 Noi 2013, 17:32

lucky5strike scrie:Ce parere ati avea de un MER cu rama unica de H-18cm?

Este tot o forma de Multietajat, de altfel unii nemti lucreaza deja cu ea, altii merg pe h20 cu lungime mai mica a ramei sau Zander(vezi rama de la institutul Celle)... si daca ne mai framantam bine ajungem la MEA, care este in opinia mea ok cu exceptia transportului.
Doar 2 astfel de corpuri (rama h18) nu este suficient pentru cuib d.p.m.d.v. chiar daca rareori va fi acest volum depasit de o carnica. Eu prefer sa las cat de cat libertate de miscare matcii (cuib 80 de litri), cu exceptia apogeului de dezvoltare la Salcam cand din ratiuni economice intervin cu gratia. Litrajul acesta corespunde 2 corpuri ME sau 3 corpuri MER.

Nu inteleg de ce au unii retineri privind fragmentarea cuibului, matca va oua cat ii va permite albina acoperitoare, o colonie condusa corect atinge fara probleme 5 kg indiferent de 1 sau 2 fragmentari.

Florin Dobre scrie:Cat costa un MER complet utilat?
Cat costa un Dadant(10 rame cu doua caturi de jumate) complet utilat?

Cam 10 % diferenta, insa totul e negociabil :)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde activ » 19 Noi 2013, 22:01

Bambucha scrie:
lucky5strike scrie:Ce parere ati avea de un MER cu rama unica de H-18cm?

Este tot o forma de Multietajat, de altfel unii nemti lucreaza deja cu ea, altii merg pe h20 cu lungime mai mica a ramei sau Zander(vezi rama de la institutul Celle)... si daca ne mai framantam bine ajungem la MEA, care este in opinia mea ok cu exceptia transportului. :)

Mă bucur că vezi şi cu ochii minţii ... şi realizezi că nu întodeauna instinctul de turmă este cel de urmat. ;)

În ce priveşte transportul, chiar datorită postării tale, am început să calculez - proiectez paletizarea stupilor MEA pentru un pastoral vărsat. Deci te faci vinovat. :)

PS. Şi NEMŢII au sandardizare, ... dar mult mai largă şi diversă. Ei standardizează ce funcţionează nu ce li se impune prin STAS-uri.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2013, 22:46

Of... MER-ul :D
am ramas... intrucatva dator cu niste "concluzii" dupa trei ani de MER. Referitor la cele ce urmeaza, trebuie sa precizez din start ca: (1) sunt concluzii personale, si (2) nu sunt obligatorii pentru nimeni :lol:
Asadar,
- nu infiintati o colonie pe sistem MER cu populatie sub asa-numitul "prag critic" ~ 1,5 kg. albina In ceea ce ma priveste, am optat pentru urmatoarea "metoda" de populare: imediat dupa salcam, dintr-un stup de productie am luat TOATA albina, TOT puietul si bineinteles TOATE ramele Dadant si le-am mutat in alta lada, pe un alt loc dar pe aceiasi vatra, urmand sa primeasca o matca noua. In lada veche au ramas: rame MER (semi)construite nu mai vechi de un an, matca batrana, albina culegatoare, o rama cu miere si pastura crescuta in prealabil in familia de origine pe post de Ra Cl, doi litri de sirop si ... atat! Dupa ~ 20-25 de zile de la formare, fiecare astfel de "roi" a ajuns la minim 3 ramutze de puit. Exact in acest moment am unificat cate doi "roi" pastrand matca cea mai buna, rezultand un 6-8 rame de puiet la eclozionare,restul a mers de la sine.
- nu folositi pe post de rame de cuib rame care au facut epoca prin magaziile de miere. Esec !
- nu folositi rame cu speteaza superioara de grosime stas Dadant. Ingreuneaza circulatia albinelor si a matcii.
- nu apelati la tamplari pentru care centimetrul de astazi nu este egal cu centimetrul de maine ! Orice abatere de la stasul de 6-8 mm distanta intre rame duce la construirea a numeroase punti de ceara si la atatea "cravate" se aduna...
-nu rearanjati cuibul in sezon dupa cum ati vrea voi sa arate !!! Aceasta"lucrare" franeaza imens evolutia coloniei !
*va continua
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde State » 21 Noi 2013, 22:53

alt stupar scrie: Orice abatere de la stasul de 6-8 mm distanta intre rame duce la construirea a numeroase punti de ceara si la atatea "cravate" se aduna...

Asta este universal-valabila sau doar pentru MER ? Nici nu-ti zic de ce te-am intrebat ca ma buseste rasul...dar nu-i de ras.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde lucky5strike » 21 Noi 2013, 23:14

Pt mine, 8-10 mm e ideal distanta intre caturi, iar intre leatul exterior si perete, 10-12 mm nu comporta riscuri.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 22 Noi 2013, 07:11

Adi,
ce s-a întâmplat cu stupul mutat? Cel care a primit matca tanara? Ai mai făcut cu el producție la FS?

Cel rămas pe loc, cam câtă albină avea la constituire. Intervale?
Nu s-a depopulat datorită albinei bătrâne?
În iarnă, astfel de stupi (mă refer la MER unificați) pe câte intervale iernează?
Au apucat să-și facă rezerve?

Am constatat că un roi, indiferent de tipul de ladă, dacă are o matcă bună, dacă are polen suficient, dacă este stimulat cu sirop, se dezvolă grozav.
Am avut la început de iulie un MER pe vreo 6 rame (1/2). Matcă tânără, polen era destul și sirop cât a avut nevoie.
Acum va ierna pe 7 intervale. Nu a fost dus la FS decât la final de iulie, când era deja pe 2 corpuri.
Roii duși la început la FS, cu același tip de matcă, polen destul, dar nestimulați cu sirop, iernează pe 4-6 intervale. (anul acesta am avut cei mai slabi roi)

Concluzia personală la roi: matcă bună + polen suficient + sirop = până în toamnă arată ca oricare stup.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 22 Noi 2013, 17:08

alt stupar scrie:Of... MER-ul :D
am ramas... intrucatva dator cu niste "concluzii" dupa trei ani de MER. Referitor la cele ce urmeaza, trebuie sa precizez din start ca: (1) sunt concluzii personale, si (2) nu sunt obligatorii pentru nimeni :lol:
Asadar,
1.- nu infiintati o colonie pe sistem MER cu populatie sub asa-numitul "prag critic" ~ 1,5 kg. albina

In ceea ce ma priveste, am optat pentru urmatoarea "metoda" de populare: imediat dupa salcam, dintr-un stup de productie am luat TOATA albina, TOT puietul si bineinteles TOATE ramele Dadant si le-am mutat in alta lada, pe un alt loc dar pe aceiasi vatra, urmand sa primeasca o matca noua. In lada veche au ramas: rame MER (semi)construite nu mai vechi de un an, matca batrana, albina culegatoare, o rama cu miere si pastura crescuta in prealabil in familia de origine pe post de Ra Cl, doi litri de sirop si ... atat! Dupa ~ 20-25 de zile de la formare, fiecare astfel de "roi" a ajuns la minim 3 ramutze de puit. Exact in acest moment am unificat cate doi "roi" pastrand matca cea mai buna, rezultand un 6-8 rame de puiet la eclozionare,restul a mers de la sine.

2.- nu folositi pe post de rame de cuib rame care au facut epoca prin magaziile de miere. Esec !
3.- nu folositi rame cu speteaza superioara de grosime stas Dadant. Ingreuneaza circulatia albinelor si a matcii.
4.- nu apelati la tamplari pentru care centimetrul de astazi nu este egal cu centimetrul de maine !
5.
Orice abatere de la stasul de 6-8 mm distanta intre rame duce la construirea a numeroase punti de ceara si la atatea "cravate" se aduna...
6.-nu rearanjati cuibul in sezon dupa cum ati vrea voi sa arate !!! Aceasta"lucrare" franeaza imens evolutia coloniei !
*va continua

Adi, permite-mi sa precizez unele detalii care ar fi adus rezultate mai bune cu mai putine unificari.

1. Orice noua colonie/roi natural, are albine de toate varstele ... nu doar culegatoare. Deci la formarea roiului, era f. bine daca avea albine de toate varstele. Ideal era sa-i dai si niste rame cu puiet, 2 puiet capacit si 1 larvar. Dupa o serie de eclozionare, schimba-i ramele.
Dar cum ai vrut sa eviti manopera cu ramele de doua tipuri ... a iesit ce a iesit.

2. Din iarna, se putea pregati rame ( taia-i ramele Dadant la inaltimea necesara MER-ului, cate 3 buc. per roi ) din care a eclozionat puiet, cu destinatie cuib.

3. Da, e mai bine si per total se castiga cel putin 1 rama de celule cu puiet.

4. De acord, de evitat astfel de ... "las ca merge si asa". Ei bine, NU merge asa !.
Metru-i ... metru, oriunde si oricand.

5. De acord. D'aia metru-i ... metru. Adica milimetri in cazul respectiv.
Imi era ciuda si cam greu de inteles de ce aveam punti de ceara in ME. Ca aia erau la inceputuri.
M-am lamurit cand am facut masuratori. Distanta intre ramele din doua caturi suprapuse, era de peste 10 mm, chiar si 15 mm. De parca albina-i cu picioare telescopice ... si se poate intinde ca sa se urce in catul de sus.

6. Asa zic si eu, dupa ce m-am convins ca e mai bine cum asi fac ele iar eu sa le asigur ... cules. In special de polen, toamna.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 23 Noi 2013, 00:29

activ scrie:În ce priveşte transportul, chiar datorită postării tale, am început să calculez - proiectez paletizarea stupilor MEA pentru un pastoral vărsat. Deci te faci vinovat. :)
PS. Şi NEMŢII au sandardizare, ... dar mult mai largă şi diversă. Ei standardizează ce funcţionează nu ce li se impune prin STAS-uri.

Nemtii au circa 50 de tipuri de rama, asta spune multe. Functie de ce au mostenit, functie de zona si functie de nazuintele apicultorului! Efectul de turma ar trebui aplicat strict in perioada uceniciei, dupa aia o data cu baza asimilata daca nu incepi sa-ti pui intrebari, sa experimentezi, si sa ai curaj atunci meriti sa ramai acolo cu turma.
Apicultura nu este o stiinta exacta sau o mega treaba complicata cum poate incearca unii s-o picteze, tot ce conteaza este sa iubesti albina si sa incerci s-o intelegi! Un "apicultor" cu state vechi care ramane conservator toata viata si nu e deschis la nou se va plafona.

Uite, eu cred ca inainte de toate conteaza MASA, RASA, CASA, chiar in aceasta ordine, deci casa (stupul) este jos in ierarhie. Degeaba am un stup "super-destept", daca nu ofer papitu la albinutele cu chef de treaba! :P

Cam asa vad eu o apicultura cel putin semi-profesionista:
http://www.bienenpower.de/einblicke.php unde apicultorul cu pricina (din ce am inteles detine circa 120 fam) isi face singur matcile (imperecheri controlate) si practica aceasta activitate in timpul liber, logistica permitandu-i oricand sa faca pasul spre mai mare.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR