Tudor20 scrie:Merci pentru raspunsuri Caline! Asa ca idee, daca ai scoate o brosura despre MER as fi primul client !Pana acum credeam ca numai matematica e grea ca si carnea de porc dar se pare ca nici MER-ul nu e mai prejos de stiinta exacta!
![]()
![]()
Numai de bine!!!
Tudor20 scrie:Da, da pesmetii is inmuiati ?
Pozele le-am inteles !!!![]()
![]()
lucky5strike scrie:Ce parere ati avea de un MER cu rama unica de H-18cm?
Florin Dobre scrie:Cat costa un MER complet utilat?
Cat costa un Dadant(10 rame cu doua caturi de jumate) complet utilat?
Bambucha scrie:lucky5strike scrie:Ce parere ati avea de un MER cu rama unica de H-18cm?
Este tot o forma de Multietajat, de altfel unii nemti lucreaza deja cu ea, altii merg pe h20 cu lungime mai mica a ramei sau Zander(vezi rama de la institutul Celle)... si daca ne mai framantam bine ajungem la MEA, care este in opinia mea ok cu exceptia transportului.
alt stupar scrie: Orice abatere de la stasul de 6-8 mm distanta intre rame duce la construirea a numeroase punti de ceara si la atatea "cravate" se aduna...
alt stupar scrie:Of... MER-ul![]()
am ramas... intrucatva dator cu niste "concluzii" dupa trei ani de MER. Referitor la cele ce urmeaza, trebuie sa precizez din start ca: (1) sunt concluzii personale, si (2) nu sunt obligatorii pentru nimeni![]()
Asadar,
1.- nu infiintati o colonie pe sistem MER cu populatie sub asa-numitul "prag critic" ~ 1,5 kg. albina
In ceea ce ma priveste, am optat pentru urmatoarea "metoda" de populare: imediat dupa salcam, dintr-un stup de productie am luat TOATA albina, TOT puietul si bineinteles TOATE ramele Dadant si le-am mutat in alta lada, pe un alt loc dar pe aceiasi vatra, urmand sa primeasca o matca noua. In lada veche au ramas: rame MER (semi)construite nu mai vechi de un an, matca batrana, albina culegatoare, o rama cu miere si pastura crescuta in prealabil in familia de origine pe post de Ra Cl, doi litri de sirop si ... atat! Dupa ~ 20-25 de zile de la formare, fiecare astfel de "roi" a ajuns la minim 3 ramutze de puit. Exact in acest moment am unificat cate doi "roi" pastrand matca cea mai buna, rezultand un 6-8 rame de puiet la eclozionare,restul a mers de la sine.
2.- nu folositi pe post de rame de cuib rame care au facut epoca prin magaziile de miere. Esec !
3.- nu folositi rame cu speteaza superioara de grosime stas Dadant. Ingreuneaza circulatia albinelor si a matcii.
4.- nu apelati la tamplari pentru care centimetrul de astazi nu este egal cu centimetrul de maine !
5. Orice abatere de la stasul de 6-8 mm distanta intre rame duce la construirea a numeroase punti de ceara si la atatea "cravate" se aduna...
6.-nu rearanjati cuibul in sezon dupa cum ati vrea voi sa arate !!! Aceasta"lucrare" franeaza imens evolutia coloniei !
*va continua
activ scrie:În ce priveşte transportul, chiar datorită postării tale, am început să calculez - proiectez paletizarea stupilor MEA pentru un pastoral vărsat. Deci te faci vinovat.
PS. Şi NEMŢII au sandardizare, ... dar mult mai largă şi diversă. Ei standardizează ce funcţionează nu ce li se impune prin STAS-uri.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori